Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΣAΛΑΤΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΞΙΝΟΛΑΧΑΝΟ

ΣAΛΑΤΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΞΙΝΟΛΑΧΑΝΟ

ΣAΛΑΤΑ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΞΙΝΟΛΑΧΑΝΟ

: 6-8
: 15 min
: 1 hr

Το παραδοσιακό ξινολάχανο που φτιάχνουν στη Βόρεια Ελλάδα (και σε πολλά μέρη της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης) απαιτεί ιδιαίτερες διαδικασίες για να ετοιμαστεί, αλλά το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικής νοστιμιάς. Το χρησιμοποιούν σε σαλάτες αλλά και σε πολλά μαγειρευτά φαγητά, κυρίως με κρέας και κοτόπουλο. Εδώ, προτείνουμε μια εύκολη, γρήγορη και αρωματική παραλλαγή για σαλάτα που θα συνοδέψετε με κρασάκι.

Ingridients
  • 1 σχετικά μεγάλο άσπρο λάχανο (ή 2 μικρότερα), βάρους περίπου 2½ κιλών
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 250 γρ. λευκό ξηρό κρασί
  • 250 γρ. ξίδι από λευκό κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού χονδροσπασμένοι κόκκοι πιπεριού
  • 5 – 6 ελαφρώς σπασμένα κεδροκούκουτσα
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκοι κόλιανδρου, χοντροσπασμένοι
  • 4 φέτες μπέικον, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Αφαιρούμε τα 2 – 3 εξωτερικά φύλλα του λάχανου και με ένα μεγάλο μαχαίρι το κόβουμε στα τέσσερα. Με βαθιές κωνικές τομές αποκόβουμε το κοτσάνι από κάθε κομμάτι και το κόβουμε σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε τα φύλλα, όπως για σαλάτα και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με τα κομμένα κοτσάνια. Από πάνω απλώνουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού και περιχύνουμε με το κρασί και το ξίδι. Τέλος, ρίχνουμε τους κόκκους πιπεριού, τα κεδροκούκουτσα, τους σπόρους κόλιανδρου και αλάτι. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα.
  • Step 2 Στο μεταξύ, βάζουμε να κάψει καλά ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, σκέτο, σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τις λωρίδες του μπέικον. Τις τηγανίζουμε για 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Τις αφήνουμε κατά μέρος.
  • Step 3 Βγάζουμε το μαγειρεμένο λάχανο από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και το μεταφέρουμε σε μια βαθιά πιατέλα. Δεν χρειάζεται να το στραγγίξουμε σχολαστικά, μιας και το υγρό της κατσαρόλας είναι πολύ νόστιμο. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε λίγο αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και από πάνω σκορπίζουμε το τηγανισμένο μπέικον. Σερβίρουμε τη σαλάτα αμέσως, ζεστή.

Related Posts

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ Ή ΜΠΡΟΚΟΛΟ… ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ ΤΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ Ή ΜΠΡΟΚΟΛΟ… ΜΑΓΕΙΡΕΨΤΕ ΤΑ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ

Κουνουπίδι Βραστό, στον ατμό ή στο φούρνο, το κουνουπίδι έχει μια αρκετή έντονη μυρωδιά που πολύ συχνά που δεν μας βοηθάει να αγαπήσουμε αυτό το λαχανικό. Παρόλο που συχνά υποτιμάται, το κουνουπίδι είναι, ωστόσο, βασικό λαχανικό που πρέπει να το τρώμε. Πλούσιο σε βιταμίνες και […]

ΤΑ 5 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΑΣ!

ΤΑ 5 ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΑΣ!

Μεγάλη εφεύρεση ο φούρνος. Μετά τις εστίες, είναι ίσως η συσκευή με την μεγαλύτερηη χρήση στην κουζίνα. Φυσικά υπάρχουν κι εδώ κανόνες για τον τρόπο που τον χρησιμοποιούμε αλλά υπάρχουν και κάποια λάθη που δεν πρέπει να τα κάνουμε ποτέ. Δείτε πια είναι αυτά… 1-Την […]