Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Ελληνογαλλική μάχη για ένα Macaron

Ελληνογαλλική μάχη για ένα Macaron

Με αφορμή την έναρξη του διαγωνισμού για «Το καλύτερο ελληνικό μακαρόν» που διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, δόθηκε η πρώτη συνέντευξη τύπου, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου, στο Yolenis Cooking Classes by Dina Nikolaou.
Πλήθος δημοσιογράφων έδωσαν το παρόν για να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού αλλά και να συνομιλήσουν με τους διάσημους chefs αλλά και τον Πρέσβη της Γαλλίας Christophe Chantepy.

O Πρέσβης και οι chefs παρουσιάζουν τον διαγωνισμό στους προσκεκλημένους δημοσιογράφους που παρακολουθούν με ενδιαφέρον. Όρθιοι, από αριστερά: Ανδρέας Λαγός, Αριστοτέλης Μέγκουλας, Jean-Marie Hoffmann, Νίκος Νικολακόπουλος, Ντίνα Νικολάου, Στέλιος Παρλιάρος, Christophe Chantepy, Πόπη Χρυσανθίδου, Δημήτρης Χρονόπουλος και αριστερά δίπλα του η Προϊσταμένη του Γραφείου Tύπου και Επικοινωνίας της Πρεσβείας της Γαλλίας Ειρήνη Χιωτέλλη.

Αναλυτικές πληροφορίες για κάθε ενδιαφερόμενο υπάρχουν στην σελίδα του διαγωνισμού Le Meilleur Macaron Grec, αλλά σε γενικές γραμμές οι όροι συμμετοχής είναι οι εξής:
– Οι εγγραφές για τον διαγωνισμό είναι ανοικτές από τις 12 Ιανουαρίου έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2018.
– Μόνον οι 25 πρώτοι που θα εγγραφούν σε κάθε πόλη θα συμμετάσχουν.
– Η εγγραφή είναι δωρεάν και μπορεί να γίνει μόνο σε μία από τις δύο πόλεις (Αθήνα ή Θεσσαλονίκη).
– Οι αιτήσεις πρέπει να αποστέλλονται στην ακόλουθη διεύθυνση: [email protected]
– Ο διαγωνισμός 2018 θα διεξαχθεί σε 2 γύρους. Ο πρώτος εξ αυτών στην Αθήνα (Παρασκευή 2 Μαρτίου στις 10.00, στην Ελληνογαλλική Σχολή “Ευγένιος Ντελακρουά”) και στην Θεσσαλονίκη (Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στις 13. 00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης). Ο δεύτερος γύρος, ο τελικός, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια του κοκτέιλ «Goût de France», που θα διοργανωθεί στις 19 Μαρτίου στην Πρεσβεία της Γαλλίας.

Η Ντίνα Νικολάου ήταν εκείνη που πήρε πρώτη το λόγο -ως άνθρωπος-γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών σε ό,τι έχει να κάνει με την γαστρονομία- προκειμένου να προλογίσει τον Πρέσβη…

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, τόσο για τα δύο μέρη του πρώτου γύρου, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσο και για τον δεύτερο και τελικό γύρο, θα είναι ο εμπνευστής του διαγωνισμού, Chef Jean-Marie Hoffmann.
Μέλη της κριτικής επιτροπής στη Θεσσαλονίκη:
– Γιώργος Αυγέρος, Chef Ζαχαροπλάστης στο Sani Resort, Χαλκιδική
– Αριστοτέλης Μέγκουλας, Chef στο Pomo d’ Oro, Κέρκυρα
– Nικόλας Νικολακόπουλος, Chef Ζαχαροπλάστης στο Tatoï Tennis Club και καθηγητής στη Σχολή Le Monde, Αθήνα
– Δημήτρης Παμπόρης, Chef στο Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική

Ο Christophe Chantepy, ο οποίος ανέπτυξε τα περί του διαγωνισμού σε άπταιστα ελληνικά και φυσικά κατάχειροκροτήθηκε…

Μέλη της κριτικής επιτροπής στην Αθήνα:
– Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, Chef στο εστιατόριο Mazi, στο Λονδίνο, και καθηγητής στο ΙΕΚ Praxis, Αθήνα
– Δημήτρης Χρονόπουλος, Chef Ζαχαροπλάστης – Chocolatier Consulting
– Ανδρέας Λαγός, Nomad Chef, Ελλάδα
– Νικόλας Νικολακόπουλος, Chef Ζαχαροπλάστης στο Tatoï Tennis Club και καθηγητής στη Σχολή Le Monde στην Αθήνα
– Jean-Louis Capsalas, Chef στο Δειπνοσοφιστήριον Catering, Αθήνα
Οι 4 φιναλίστ του πρώτου γύρου (δύο από κάθε πόλη) θα διαγωνισθούν για την 1η θέση στηριζόμενοι όχι μόνον στις ψήφους της κριτικής επιτροπής, αλλά και σε αυτές των 500 προσκεκλημένων, που θα βρεθούν στην Γαλλική Πρεσβεία το βράδυ της 19ης Μαρτίου!

Στη συνέχεια τον λόγο παίρνει ο εμπνευστής του διαγωνισμού Jean-Marie Hoffmann, προκειμένου να εξηγήσει με λεπτομέρειες την διαδικαστική πλευρά του concept…

Σύνθεση της κριτικής επιτροπής του τελικού:
Επίτιμος Πρόεδρος:
– Φίλιππος Χρονόπουλος, Chef στο εστιατόριο Palais Royal, Παρίσι
Μέλη:
– Γιώργος Αυγέρος, Chef Ζαχαροπλάστης στο Sani Resort, Χαλκιδική
– Jean-Louis Capsalas, Chef στο Δειπνοσοφιστήριον Catering, Αθήνα
– Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, Chef στο εστιατόριο Mazi, στο Λονδίνο, και καθηγητής στο ΙΕΚ Praxis, Αθήνα
– Πόπη Χρυσανθίδου, Chef Ζαχαροπλάστης στο Sweet Alchemy by Stelios Parliaros
– Δημήτρης Χρονόπουλος, Chef Ζαχαροπλάστης – Chocolatier Consulting
– Ανδρέας Λαγός, Nomad Chef, Ελλάδα
– Αριστοτέλης Μέγκουλας, Chef στο Pomo d’Oro, Κέρκυρα
– Ντίνα Νικολάου, Chef στο Evi Evane, ελληνικό εστιατόριο, Παρίσι
– Nικόλας Νικολακόπουλος, Chef Ζαχαροπλάστης στο Tatoï Tennis Club και καθηγητής στη Σχολή Le Monde, Αθήνα
– Δημήτρης Παμπόρης, Chef στο Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική
– Στέλιος Παρλιάρος, Chef Ζαχαροπλάστης στο Sweet Alchemy, Αθήνα
– Μαρία Τζίτζη, Οινολόγος, Ιππότης Αγροτικής Αξίας, Αθήνα

Αμέσως μετά τους λόγους ήρθε η ώρα των πράξεων. Ο Δημήτρης Χρονόπουλος συνεπικουρούμενος από τον ίδιο τον Πρέσβη και τον Στέλιο Παρλιάρο, ξεκινά την δικής του έμπνευσης συνταγή…

Στην όμορφη βραδιά απολαύσαμε τα μοναδικά μακαρόν του Νίκου Νικολακόπουλου σε γεύση τσουρέκι και ταυτόχρονα, ο Δημήτρης Χρονόπουλος με τον Στέλιο Παρλιάρο δημιούργησαν εξαιρετικά σοκολατένια μακαρόν με σοκολάτα Vachrona (χορηγός της διοργάνωσης).

Τα macarons που ετοίμασε ο Δημήτρης Χρονόπουλος έγιναν κυριολεκτικά ανάρπαστα… αλλά και τα macarons με γεύση τσουρέκι, του Νίκου Νικολακόπουλου μας μάγεψαν. Τέλεια και τα δύο! Άξιοι οι chefs ζαχαροπλάστες!

Μπορεί να φαίνονται εύκολα τα μικρούλικα μακαρόν, παρ’ όλ’ αυτά, όλοι διαπίστωσαν ότι η τεχνική τους είναι ιδιαίτερη και με πολλές λεπτομέρειες.

Η Πόπη Χρυσανθίδου και ο Στέλιος Παρλιάρος προσφέρουν σε όλους τους παρευρισκομένους τις εκλεκτές σοκολάτες VALRHONA…

Κατά συνέπεια, ο ανταγωνισμός θα είναι σίγουρα μεγάλος και όλοι έχουμε μεγάλες προσδοκίες από τους συμμετέχοντες.

Lait Jivara και Noir Guanaja. 
Η σοκολάτα γάλακτος Valrhona Jivara μας αποπλανεί με την γεύση της, χάριν στις αρωματικές νότες του κακάο που περιέχει (40%). Ο τέλειος συνδυασμός με αρώματα βανίλιας και βύνης κάνει το αποτέλεσμα εντυπωσιακό. 
Η μαύρη σοκολάτα Noir Guanaja, με 70% κακάο και κομματάκια καβουρδισμένου καρπού κακάο, δεν είναι καθόλου γλυκιά, αλλά έχει έντονο άρωμα και απαλή, όχι πικρή, γεύση κακάο. Αναμιγνύεται αρμονικά με την εκρηκτική νότα από τα τραγανά κομματάκια κακάο, που απελευθερώνουν μία ευχάριστη πίκρα. Οι συγκεκριμένες σοκολάτες προσφέρθηκαν σε όλους όσοι παρευρέθηκαν στην συνέντευξη τύπου για τον διαγωνισμό “Le Meilleur Macaron Grec”, μιας και η VALRHONA αποτελεί έναν από τους χορηγούς της διοργάνωσης.

Μια σέλφι με πολύ χαμόγελο!!!

 


Related Posts

ΜΠΙΣΚΟΤΑ VEGAN ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΚΑΙ ΤΑΧΙΝΙ

ΜΠΙΣΚΟΤΑ VEGAN ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΚΑΙ ΤΑΧΙΝΙ

Ελάχιστα υλικά αλλά από τα πιο εύκολα και νόστιμα μπισκότα που θα δοκιμάσετε. Δεν περιέχουν γλουτένη, λακτόζη και ζάχαρη. Είναι η τέλεια επιλογή για όσους ακολουθούν vegan διατροφή ή έχουν κάποια δυσανεξία.

ΠΑΝΕΤΟΝΕ ΒΟΥΤΥΡΑΤΟ

ΠΑΝΕΤΟΝΕ ΒΟΥΤΥΡΑΤΟ

Χριστουγεννιάτικο γλύκισμα με καταγωγή από το Μιλάνο. Είναι κάτι ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι με σταφίδες ή άλλα αποξηραμένα φρούτα. Έχει λίγο μπελαλίδικη διαδικασία αλλά αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε.