Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

Δίπλες στο πι & φι με φύλλο Βηρυτού

Δίπλες στο πι & φι με φύλλο Βηρυτού
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
20΄  20΄ Για 2 ταψιά
δίπλες
[printfriendly]

 

Ένα τραπέζι Ελλάδα στη Μάνη!
Υλικά Εκτέλεση
Για τις δίπλες

  • ½ κιλό (1 πακέτο) φύλλο Βυρητού Ζύμη Ψαχνών
  • 1 φλιτζ. τσαγιού σουσάμι, καβουρδισμένο στο γκριλ, για λίγα λεπτά, μέχρι να χρυσίσει
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 500 ml νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 4 – 5 καρφάκια γαρίφαλο
  • χυμός από ½ λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας μέλι

Για το πασπάλισμα

  • ½ φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα, ασπρισμένα και ψιλοκοπανισμένα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού καρυδόψιχα, ψιλοκοπανισμένη 
Για το σιρόπι
Βάζω όλα τα υλικά σε μια μέτρια κατσαρόλα και σιγοβράζω για 5 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και να γίνει χλιαρό, το σουρώνω και το αφήνω στην άκρη.
Για τις δίπλες
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
Απλώνω ένα φύλλο Βυρητού σε μια επίπεδη επιφάνεια, και το αλείφω με λίγο ελαιόλαδο. Πασπαλίζω με σουσάμι και το καλύπτω με ένα δεύτερο φύλλο. Αρχίζω να τσαλακώνω από την στενή πλευρά, τα δύο φύλλα, απαλά με τα χέρια μου, κάνοντας πιέτες. Όπως είναι «σουρωμένο» το φύλλο το κόβω σε 4 κομμάτια. Κάνω την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα υλικά.
Μοιράζω τις δίπλες στα δυο ταψιά.
Ζεσταίνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, μέχρι να κάψει καλά και ρίχνω από 1 κουταλιά της σούπας καυτό λάδι πάνω σε κάθε δίπλα. Η επαφή του φύλλου με το καυτό λάδι το κάνει να φουσκώσει κατά τόπους, σαν κανονική δίπλα.
Ψήνω κάθε ταψί μόνο του, για 20 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι οι δίπλες να ροδίσουν.
Βγάζω κάθε ταψί, αφήνω τις δίπλες να κρυώσουν ελαφρώς και τις ραντίζω με το χλιαρό σιρόπι και τις αφήνω για 5 λεπτά.
Τις στραγγίζω και τις μεταφέρω στην πιατέλα που θα τις σερβίρω, πασπαλίζοντας μία-μία με την αμυγδαλόψιχα και την καρυδόψιχα.