Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Γνωρίστε τον Μαύρο Χοίρο της «Φάρμας Γ. & Μ. Τσουκαλά»

Γνωρίστε τον Μαύρο Χοίρο της «Φάρμας Γ. & Μ. Τσουκαλά»

Από τους πολύ σημαντικούς συνεργάτες μου και συνεργάτες του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού, αυτούς που στηρίζουν το προωθητικό μας έργο στην «πράσινη Βαρβάρα», εκεί στην Ανατολική Χαλκιδική, είναι οι υποδειγματικά νοικοκυρεμένοι άνθρωποι της «Φάρμας Γεωργίας & Μαρίας Τσουκαλά», η οποία αποτελεί πρότυπη μονάδα εκτροφής «μαύρου χοίρου*» – μία από τις 8 στην Ελλάδα.
IMG_39632 Στην ουσία μιλούμε για τα μέλη μιας μεγάλης και όμορφης οικογένειας, αυτής του Γιάννη και της Παναγιώτας Τσουκαλά. Τρεις κόρες, γαμπροί και πολλά εγγόνια συνθέτουν το σκηνικό μιας πραγματικά πολύβουης «κυψέλης δημιουργίας».
tsoukala21 Η δουλειά τους αρχίζει νωρίς το πρωί και τελειώνει …νωρίς το άλλο πρωί. Άλλοι βρίσκονται στη φάρμα – ψηλά στο Αριστοτελικό Όρος, άλλοι στον παραδοσιακό τους ξενώνα – μπαλκόνι στο απόλυτο πράσινο, άλλοι στο εξαιρετικό εστιατόριο με τα μοναδικά πιάτα: μαύρος χοίρος στη γάστρα ή στιφάδο, πεντανόστιμα κοψίδια, σπιτικά λουκάνικα, σαλάτες φτιαγμένες με λαχανικά του κήπου τους, ντόπια τυριά, βαρβαριώτικος γαλατένιος τραχανάς σούπα – φτιαγμένος από τα εκπαιδευμένα χέρια της κυρίας Παναγιώτας.
tsoukala23
Όλα μοιάζουν σαν να βγαίνουν από το παρελθόν στην ορεινή Βαρβάρα. Η απλοϊκή (σαν παραμύθι) ζωή της οικογένειας είναι εστιασμένη γύρω από το βουνό και δάσος, αποτελεί όμως πυρήνα ανάπτυξης ολόκληρου του οικισμού. Η κάθετη παραγωγή, που «δένει» απόλυτα τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, προσδίδει – εδώ και χρόνια – άλλη διάσταση στην καθημερινότητα των κατοίκων της Βαρβάρας. Η επιτυχής ενασχόληση της οικογένειας με τον αγρουτουρισμό αποτελεί την πλέον χειροπιαστή απόδειξη ότι μόνο μέσα από θέληση, δουλειά, όραμα, επιμονή, μεράκι και «άσκηση» κάθε είδους δεξιότητας οι μικρές κοινωνίες καθορίζουν την αναπτυξιακή πορεία των μεγάλων…
Και επειδή οι λέξεις δεν αρκούν για να περιγράψουν το μέγεθος της πολυδιάστατης ενασχόλησης της οικογένειας με το χώρο, σας προτρέπω, φίλοι μου, να φτάσετε μέχρι τη Βαρβάρα της Ανατολικής Χαλκιδικής και να επισκεφθείτε το restaurant «Αγία Βαρβάρα». Η γεύσεις των πιάτων του και η σχέση ποιότητας – τιμής θα σας ενθουσιάσουν!
1 copy

*Τι είναι ο Μαύρος Χοίρος;
Μία από τις ιδιοκτήτριες της φάρμας, η Μαρία Τσουκαλά, λέει: Η φυλή αυτή του αρχέγονου ελληνικού χοίρου, σε αντίθεση με άλλες φυλές εκτρεφόμενων χοίρων, αναπτύσσεται με ημιεκτατική εκτροφή και μεγάλο μέρος της ζωής της ζει ελεύθερη σε ορεινούς βοσκότοπους, με σημαντική ή και μοναδική τροφή τα βελανίδια. Τα βελανίδια δίνουν στα ζώα περισσότερους μήνες ζωής και, όταν θα έρθει η ώρα να “θυσιαστούν” για να φτάσουν στο πιάτο μας, τα κάνουν να έχουν λιγότερο βάρος από τις συμβατικές ράτσες. Ο Μαύρος Χοίρος έχει σαφώς πιο κόκκινο κρέας από τα γνωστά χοιρινά και ελαφρώς περισσότερο λίπος, ενώ το κρέας αυτό είναι πιο χυμώδες – πιο ζουμερό. Το δε λίπος του θεωρείται γευστικό πλεονέκτημα, αφού περιέχει μέχρι και 50% μονοακόρεστα λιπαρά όπως το α-λινολεικό οξύ.
Πληροφορίες για τη φάρμα θα βρείτε εδώ και για το εστιατόριο εδώ.


Related Posts

ΜΟΣΧΑΡΙ -ΧΟΙΡΙΝΟ -ΑΡΝΙ… ΜΑΘΕ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΚΟΠΕΣ

ΜΟΣΧΑΡΙ -ΧΟΙΡΙΝΟ -ΑΡΝΙ… ΜΑΘΕ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΚΟΠΕΣ

Οι Έλληνες αγαπάμε πολύ το κρέας και τα μαγειρέματά μας είναι πολύ δημιουργικά. Ξέρουμε να μαγειρεύουμε ακόμα και τα πιο δύσκολα μέρη του ζώου, που σε πολλές χώρες θεωρούνται απαγορευτικά. Κεφάλια, εντόσθια, ουρές, μάγουλα… όλα στην διάθεσή μας. Καλό όμως, είναι, να γνωρίζουμε ποιο μέρος […]

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Θα το έχετε παρατηρήσει και εσείς πως όλο και πιο συχνά, βρίσκουμε στα ράφια των σούπερ μάρκετ, βιολογικά προϊόντα. Μεγάλες, μικρές και καινούργιες εταιρίες προτείνουν αυτό το κάτι διαφορετικό αλλά υγιεινό. Η αλήθεια είναι πως τα προτιμώ και εγώ και σε κάθε μου καινούργια συνταγή […]