DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μία υπέροχη συνταγή, η οποία προσφέρει ένα πλούσιο κοκτέιλ βιταμινών και μετάλλων που σχετίζονται με την καλή οστική υγεία και την υψηλή θωράκιση του ανοσοποιητικού.
Εντυπωσιακή αλλά και πεντανόστιμη τούρτα σκακιέρα που θα αρέσει σε όλους. Έχει λίγη δουλίτσα στη συναρμολόγηση, αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημειώσει.
Γιορτινό cheesecake κάστανο που μπορείτε να φτιάξετε και με φρέσκα κάστανα. Αρκεί να έχετε χρόνο για το βράσιμο, το καθάρισμα και την πολτοποίησή τους.
Η απόλυτη, χριστουγεννιάτικη τούρτα gingerbread, που μπορείτε να την σερβίρετε και σαν βασιλόπιτα. Για τα διακοσμητικά μπισκοτάκια, αναζητήστε τη συνταγή «Μπισκότα χριστουγεννιάτικα με τζίντζερ και μπαχαρικά».
Η συνταγή είναι του φίλου μου σεφ Δημήτρη Χρονόπουλου και σας την προτείνω γιατί συνδυάζει απίστευτη ευκολία στην τεχνική και αληθινά εντυπωσιακή γιορτινή εμφάνιση.
Γιορτινή τούρτα που μπορείτε να την φτιάξετε για γιορτή, γενέθλια ή και ρεβεγιόν Χριστουγέννων. Η απαλή βουτυρόκρεμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να στολίσετε μικρά muffins ή cupcakes.
Μια ονειρεμένη τούρτα, με αφράτη βουτυρόκρεμα. Πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τα αρώματα. Ταιριάζουν όλα τα εσπεριδοειδή… πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, λεμόνι, κίτρο, μανταρίνι…
Το Peleano Sparkling Tale, παρασκευάζεται από ξηρό μοσχάτο με φυσικά αρώματα λουλουδιών και lime και στα μήλα δίνει ιδιαίτερη ένταση και γεύση. Σας προτείνω να το σερβίρετε δροσερό μαζί με το cheesecake.
Ανάλαφρο αλλά και «εθιστικό» αφού η σοκολάτα είναι η απόλυτη αγαπημένη όλων μας. Φυσικά και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο λευκή ή μόνο μαύρη αλλά ο συνδυασμός και των δύο είναι που κάνει τη διαφορά.
DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ Καταπληκτική παραλλαγή του κλασικού cheesecake από την αγαπημένη μας Ντίνα Νικολάου! Ο ανανάς είναι ένα από τα φρούτα που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταστέλλει τη φλεγμονή.
Αμαρτωλό γλυκό που το καλοκαίρι με τα φρέσκα σύκα γίνεται ονειρεμένο. Η σοκολατένια βάση είναι πολύ διαφορετική από τις γνωστές μαρέγκες αλλά και η κρέμα φουντουκιού είναι υπέροχη.
Αυτό που θα λατρέψετε είναι το παντεσπάνι. Μπορείτε να το φτιάξετε και για άλλες τούρτες ή πάστες αντικαθιστώντας τα φρούτα ανάλογα με τα γούστα σας. Προτιμήστε φρούτα που δεν έχουν πολύ υγρασία όπως τα μήλα, τις σκληρές μπανάνες, τα ξινόμηλα που αντέχουν στο καραμέλωμα.
DR ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μια γλυκιά πρόταση της αγαπημένης Ντίνας Νικολάου. Τα φλαβονοειδή της κουβερτούρας προφυλάσσουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, χάρη στην ικανότητα τους να ανακόπτουν την οξείδωση...
DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Αναμφίβολα, η σοκολάτα είναι ίσως το πλέον δημοφιλές προϊόν διατροφής, που εκατομμύρια ανθρώπων απολαμβάνουν κάθε μέρα, χάρη στην πλούσια και γλυκιά γεύση της.
Δροσερό γλύκισμα που «κρύβει» 3 δυνατές γεύσεις. Σοκολατένιο κέικ, αφράτη κρέμα και ηδονικές φράουλες. Αν σας έχει περισσέψει κέικ το οποίο έχει μπαγιατέψει, είναι ευκαιρία να το «ανακυκλώσετε» δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό επιδόρπιο.
DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μία μοναδική συνταγή με σημαντική περιεκτικότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β και πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας που προσφέρουν ενέργεια και ενδυναμώνουν το μυϊκό σύστημα. Εκτός των άλλων, περιλαμβάνεται άφθονη βιταμίνη Β12 που συμμετέχει ενεργά στην προστασία από διάφορες μορφές αναιμίας.
Διαχρονική τούρτα με φανατικούς θαυμαστές που την λατρεύουν! Ανάλογα με την εποχή χρησιμοποιώ φρέσκα κεράσια ή κεράσια σε σιρόπι. Σωστή επιλογή είναι αν επιλέξετε και γλυκό του κουταλιού.
Ανοιξιάτικο και εντυπωσιακό cheesecake για να καταπλήξετε με την γεύση αλλά και την εμφάνιση. Αν δεν θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας το χρώμα με το σιρόπι μύρτιλων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χρώματα ζαχαροπλαστικής.
«Κολασμένη» τούρτα με πλούσια γεύση σοκολάτας αλλά και τη δροσιά της φράουλας και της μπανάνας. Ανάλογα με την εποχή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόκκινα μούρα, κεράσια ή και μύρτιλα.
Πανάλαφρο γλύκισμα με τραγανά δημητριακά. Είναι πολύ σημαντικό η κρέμα να είναι εντελώς κρύα. Αν θέλετε για να γλυτώσετε χρόνο, μπορείτε να την ετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα και να την αφήσετε να κρυώσει καλά.
Διάσημο βιεννέζικο κέικ, πλούσιο σε σοκολάτα και μια λεπτή γέμιση μαρμελάδας βερίκοκο. Εμπνευστής του, ο Franz Sacher ένας νεαρός 16χρονος μαθητευόμενος ζαχαροπλάστης που έμελλε να φτιάξει το απόλυτο γαστρονομικό σύμβολο της Αυστρίας.
Μοναδικός σοκολατένιος κορμός με τραγανά μπεζεδάκια. Όταν έχω χρόνο φτιάχνω και τους μπεζέδες. Τη συνταγή θα την βρείτε στην κατηγορία: Γλυκό-Βασικές Παρασκευές.
Πανάλαφρο και αρωματικό γλύκισμα που αξίζει την προσπάθεια. Αναζητήστε τα ζαχαρωμένα ροδοπέταλα γιατί εκτός από την εμφάνιση, δίνουν μοναδική γεύση και άρωμα!
Πλούσιο, κρεμώδες και πεντανόστιμο γλυκό που αγαπάμε πολύ. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη μαρμελάδα, μπορείτε να το σερβίρετε με λίγη χτυπημένη κρέμα και φρέσκα φρούτα, ανάλογα με την εποχή.
Μοναδικές, μαμαδίστικες παστούλες που γίνονται πολύ εύκολα. Αν σας δυσκολεύει η διαδικασία για το παντεσπάνι, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με μπισκότα σαβαγιάρ ή και σφολιατίνια.
Διάσημο γλύκισμα εξαιρετικά αφράτο και νόστιμο. Χρειάζεται λίγη προσοχή στην διαδικασία και το ψήσιμο και το αποτέλεσμα είναι σίγουρο ότι θα σας αποζημειώσει!
Αν θέλετε μπορείτε να καλύψετε το κέικ με ζαχαρόπαστα και να το στολίσετε σαν τούρτα γενεθλίων. Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε το κουμκουάτ με γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή μανταρινάκι.
Το χειμώνα που δεν υπάρχουν φρέσκα κεράσια, μπορούμε να ετοιμάσουμε το ρολό με κερασάκια γλυκό του κουταλιού, πολύ καλά στραγγισμένα από το σιρόπι τους.
Δροσερό και γιορτινό γλύκισμα με απαλή κρέμα και μοναδικά, τραγανά φύλλα σφολιάτας. Αν δεν βρείτε φρέσκα σμέουρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα.
Διάσημη τούρτα που γίνεται αποκλειστικά με φράουλες. Είναι λίγο χρονοβόρα η διαδικασία αλλά σας εγγυόμαι, ότι αξίζει ο κόπος. Η κρέμα έχει βελούδινη υφή...
Αντί για βερίκοκο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο άλλο φρούτο θέλετε, όπως κεράσι, μπανάνα, πεπόνι, φράουλα, ροδάκινο επιλέγοντας βέβαια και το αντίστοιχο φρουί ζελέ.
Αν δεν έχετε μπισκότα σαβαγιάρ ή δεν σας αρέσουν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αγαπημένα σας κούκις ή μπισκότα πρι-μπερ ή άλλα μπισκότα που σας αρέσουν τα οποία και αυτά θα μουσκέψετε στο χυμό πορτοκαλιού.
ροσερό και πανάλαφρο γλύκισμα που αξίζει την προσπάθεια. Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ροδάκινα με άλλα καλοκαιρινά φρούτα, ροδάκινα, βανίλιες, νεκταρίνια…
Αφράτη και εντυπωσιακή τούρτα που μπορείτε να φτιάξετε ακόμα και για να γιορτάσετε γενέθλια. Η βουτυρόκρεμα θέλει λίγη προσπάθεια αλλά είμαι σίγουρη ότι θα την λατρέψετε. Αν θέλετε μπορείτε...
Για να χοντροτρίψουμε τις μάντολες, τις χτυπάμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι. Επειδή η ζάχαρη που έχουν στην επικάλυψη, κολλάει στα μαχαίρια, ρίχνουμε μαζί και ελάχιστο από το αλεύρι της συνταγής.
Το πράσινο και το κόκκινο είναι τα απόλυτα χριστουγεννιάτικα χρώματα που πρέπει να κυριαρχούν στο γιορτινό τραπέζι. Με μια πάβλοβα ονειρεμένη που «παίζει» με το χρώμα αλλά και τις γεύσεις της σοκολάτας και της βανίλιας είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιάσετε!
Εκτός από τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων, φτιάχνω πάντα και έναν γιορτινό κορμό. Είναι ελαφρύς και τέλειος για κέρασμα μετά από ένα πλούσιο γεύμα.
Αυτό το μικροσκοπικό φρουτάκι με την τόσο εκρηκτική γεύση και το υπέροχο άρωμα είναι το σύμβολο της Κέρκυρας. Αναζητήστε το και θα το βρείτε σε πολλές μορφές…
Μπορεί να φαίνεται εντυπωσιακή αλλά είναι η πιο εύκολη τούρτα που έχετε φτιάξει ποτέ. Τα σορμπέ δίνουν εξωτική γεύση και σε συνδυασμό με το πλούσιο παρφέ φράουλα, δεν θα την χορταίνετε…
Γίνεται απίστευτα γρήγορα και είναι τόσο εθιστική που δύσκολα αντιστέκεσαι... Κρεμώδες με πλούσια υφή θα το λατρέψετε. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε αποξηραμένα κράνμπερις, σταφίδες ή να αλλάξετε τα καρύδια με άλλους ξηρούς καρπούς.
Χριστούγεννα χωρίς κάστανα και σοκολάτα δεν γίνεται! Εδώ τα συνδυάζω σε μια απλή τούρτα που, όταν την κόψετε, θα εμφανιστούν λαχταριστές στρώσεις με πλούσια κρέμα κάστανου και αφράτο παντεσπάνι.
Αν δεν σερβίρετε όλη την τούρτα, μην την ξεφορμάρετε: Κόψτε με ένα μαχαίρι όσα κομμάτια θέλετε, μοιράστε τα σε πιάτα φρούτου και περιχύστε τα με τη σάλτσα καραμέλας.
Δεν είναι απλώς εύκολη αλλά και εντυπωσιακή! Αυτή η τούρτα με έτοιμο, καλής ποιότητας παντεσπάνι, κλείνει μέσα της μια βελούδινη και μυρωδάτη κρέμα και σερβίρεται κρύα.
Μια ξεχωριστή τούρτα που η βάση της κάνει την διαφορά. Ο μπακλαβάς που περίσσεψε, ανακυκλώνεται και γίνεται ιδιαίτερη βάση σε μια τούρτα σκέτη «κόλαση».
Πρωτότυπο γλυκό που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους των γιορτών. Η δυνατή γεύση του μαύρου τσαγιού και η δροσερή, τυράτη κρέμα είναι ότι χρειάζεται για να τελειώσετε ένα μεγάλο γιορτινό δείπνο.
Όλοι λατρεύουμε τον συνδυασμό σοκολάτα-μπανάνα. Εδώ σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή που θα εντυπωσιάσει τους πάντες με τη γεύση της αλλά κυρίως με την εμφάνισή της.
Γρήγορο γλυκάκι με μπισκότα και δύο σοκολάτες που θα ξετρελάνει τα πιτσιρίκια σας. Αφήστε το να παγώσει καλά για να σφίξουν οι κρέμες του πριν το σερβίρετε.
Ένα αγγλικό, παραδοσιακό γλυκό που έκανε σχετικά πρόσφατα την εμφάνισή του και έχει ενθουσιάσει με τον συνδυασμό γεύσεων και αρωμάτων. Φτιάχνεται εύκολα και είναι εξαιρετικά απολαυστικό και δροσερό.
Το πιο γιορτινό γλύκισμα είναι οι κορμοί: Σιροπιαστό μαλακό παντεσπάνι, αφράτη πλούσια γέμιση με σαντιγί και στη μέση φρούτα, όπως κεράσια ή κάστανα. Αυτός είναι από τους πιο εύκολους κορμούς, με απίστευτη γεύση και τέλεια εμφάνιση.
Ένα υπέροχο κέρασμα που μπορεί να αξιοποιήσει τα περισσεύματα από το μπαγιάτικο τσουρέκι που μας περίσσεψε. Άρωμα αμυγδάλου σε βελούδινη κρέμα με καραμελωμένα αμύγδαλα… Σίγουρα θα τρελάνει και τους πιο «δύσκολους».
Αφράτος, απλός στην παρασκευή και γευστικός, αυτός ο κορμός είναι το ιδανικό γλύκισμα-κέρασμα για ένα κάπως επίσημο κάλεσμα. Υπολογίστε απλώς ότι χρειάζεται 8 – 12 ώρες...
Μια τέλεια και πολύ αφράτη τούρτα που μπορείτε να την φτιάξετε ακόμα και για γενέθλια. Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και διακοσμήστε την με το γούστο σας.
Συνταγή μου από το βιβλίο συνταγών με βιολογικά προϊόντα που εκδόθηκε για την εκδήλωση Biogala στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια από το δίκτυο βιολογικών προϊόντων.
Mη βάλετε να ψήσετε μόνο ένα κουτί ζαχαρούχο γάλα. Μπορείτε να γεμίσετε το ταψί με κουτιά και να τα κρατήσετε στο ντουλάπι σας για να έχετε έτοιμη καραμέλα για τα γλυκά σας.