Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΓΑΥΡΟΣ ΠΛΑΚΙ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

ΓΑΥΡΟΣ ΠΛΑΚΙ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

ΓΑΥΡΟΣ ΠΛΑΚΙ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

: 4
: 30 min
: 25 min

Μια από τις ωραιότερες συνταγές της ελληνικής κουζίνας! Οι μαγειρικές παραλλαγές του γαύρου είναι άπειρες και ποικίλου από τόπο σε τόπο. Αν θέλετε να κάνετε αυτό το φαγητό πιο χορταστικό στρώστε στον πάτο του ταψιού μια στρώση από λεπτές φέτες πατάτας. Στην περίπτωση αυτή, αλείψτε τις πατάτες με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίστε τις με λίγη ρίγανη και ψήστε τις για 20 λεπτά στο γκριλ. Μετά, τις στρώνετε στο ταψί και συνεχίζετε με την υπόλοιπη συνταγή.

Ingridients
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 2 – 4 σκελίδες σκόρδου (ανάλογα με το γούστο σας), κομμένες σε λεπτά φετάκια
  • τα φύλλα από 2 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο (ή 1 κουτ. σούπας ξερό, θρυμματισμένο)
  • 3 μέτριες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες ή ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μαύρη κορινθιακή σταφίδα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό γαύρος, καθαρισμένος και πλυμένος
  • ξύσμα και χυμός από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
  • Step 2 Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα κρεμμύδια μαζί με λίγο αλάτι, για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν απαλά. Προσθέτω το σκόρδο και το σοτάρω για 1/2 λεπτό, ανακατεύοντας. Ρίχνω και το δεντρολίβανο (φρέσκο ή ξερό) και πιπέρι και ανακατεύω για 1 λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του. Σβήνω με τις ντομάτες, ανακατεύω και, όταν το μείγμα πάρει μια βράση αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτω τις σταφίδες και το μαϊντανό και ανακατεύω.
  • Step 3 Σε ένα μέτριο ταψί (που να χωρά το γαύρο σε μονή στρώση) ρίχνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αραδιάζω εκεί το γαύρο. Πασπαλίζω με αλάτι και πιπέρι, περιχύνω με τη σάλτσα του τηγανιού και ανακινώ το ταψί για να απλωθεί παντού.
  • Step 4 Ψήνω το γαύρο για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Την ώρα του σερβιρίσματος περιχύνω με το χυμό λεμονιού και πασπαλίζω με το ξύσμα του.

Related Posts

ΜΑΥΡΟ ΡΑΠΑΝΑΚΙ… ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟ!

ΜΑΥΡΟ ΡΑΠΑΝΑΚΙ… ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΤΟ!

Μα τι είναι αυτό το μαύρο ραπανάκι; Συνήθως τα ραπανάκια τα ξέρουμε κόκκινα, στρογγυλά ή και μακρουλά. Λοιπόν, το μαύρο ραπανάκι, με μια πρώτη ματιά, δεν μπορώ να πω πως θα το ζηλέψετε, αλλά θα ήταν κρίμα να μη το δοκιμάσετε. Αρκετά δυνατό θα έλεγα, […]

Cedric Grolet: Best Pastry Chef in the World 2018 & «Fruits» αλά ελληνικά…

Cedric Grolet: Best Pastry Chef in the World 2018 & «Fruits» αλά ελληνικά…

«ΦΡΟΥΤΑ – Η Χρήση τους στην Ζαχαροπλαστική» είναι ο τίτλος της ελληνικής έκδοσης του ήδη best seller βιβλίου “FRUITS” του Γάλλου Pastry Chef Cedric Grolet, ο οποίος βραβεύτηκε ως Best Pastry Chef in the World 2018 στο πλαίσιο της φετινής τελετή απονομής των «World’s 50 Best Restaurants», που πραγματοποιήθηκε […]



Subscribe