Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Γαύρος πλακί με ντομάτες & πατάτες Νάξου

Γαύρος πλακί με ντομάτες & πατάτες Νάξου
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
 40΄ 40΄ – 50΄ 4 μερίδες [printfriendly]

 

Ένα τραπέζι Ελλάδα… στη Νάξο!
Υλικά Εκτέλεση
1 κιλό φιλέτο γαύρου
4 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 ντομάτες, κομμένες σε φέτες
2 ντομάτες, τριμμένες
½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τσαγιού λευκό γλυκό κρασί
1 κουτ. γλυκού ξερό δυόσμο
½ ματσάκι δυόσμο, φρέσκο ψιλοκομμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι και την πιπεριά για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτω το σκόρδο, σοτάρω για άλλο ½ λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του. Σβήνω με το κρασί, μαγειρεύω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνω τις τριμμένες ντομάτες, τον ξερό δυόσμο  και τον ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο. Αλατοπιπερώνω, ανακατεύω και, όταν το μείγμα πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω τη σάλτσα για 6 – 7 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς. Αποσύρω από τη φωτιά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Λαδώνω ένα μέτριο ταψί, στρογγυλό ή ορθογώνιο, και στρώνω στον πυθμένα του με τις φέτες πατάτας. Τις καλύπτω ομοιόμορφα με τη μισή σάλτσα που ετοίμασα, βάζω το ταψάκι στο φούρνο και ψήνω τις πατάτες για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Βγάζω το ταψί από το φούρνο, στρώνω τα φιλετάκια γαύρου επάνω στις πατάτες και τα αλατοπιπερώνω. Περιχύνω με την υπόλοιπη σάλτσα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σκεπάζω τα φιλέτα γαύρου με τις φέτες από τις ντομάτες και ξαναβάζω το ταψί στο φούρνο.
Ψήνω για άλλα 15 – 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και να ψηθούν τα ψάρια, χωρίς όμως να ξεραθούν. Αν δω ότι «αρπάζουν» από νωρίς και κινδυνεύουν να στεγνώσουν, σκεπάζω το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο, ψήνω και το αφαιρώ λίγο πριν βγάλω το ταψί από το φούρνο.
Σερβίρω το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.