Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ… Η ΤΕΛΕΙΑ!

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ… Η ΤΕΛΕΙΑ!

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ... Η ΤΕΛΕΙΑ!

: 6
: 1 hr
: 2 hr
           
: 12 hr

Γιατί είναι τέλεια; Πρώτον γιατί αυτό το μαρινάρισμα με αλατόνερο (άλμη) την κάνει απίστευτα τρυφερή, νόστιμη και ζουμερή, ενώ η γλυκιά γέμιση με πατέ από συκωτάκια δίνει ένα απίθανα νόστιμο αποτέλεσμα. Δοκιμάστε τη και θα με θυμηθείτε!

Ingridients
  • 1 μέτρια γαλοπούλα, βάρους 2 – 3 κιλών περίπου
  • Για τη γέμιση
  • 200 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου (πωλούνται χύμα με το κιλό ή συσκευασμένα σε δισκάκια)
  • 12 ξερά βερίκοκα, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζ. τσαγιού σταφίδες μαύρες
  • 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • ½ φλιτζ. τσαγιού αμυγδαλόσκονη (πωλείται και έτοιμη, στα σούπερ μάρκετ)
  • 1 κουτ γλυκού πάπρικα, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για την κρούστα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
  • 100 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα, απαλή
  • 2 κουτ. σούπας μέλι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγο μπαχάρι, σε σκόνη
  • Για τη μαρινάδα με αλατόνερο
  • 4 λίτρα κρύο νερό
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού αλάτι
  • 1 φλιτζ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 1 κουτ. σούπας ολοκληροι σπόροι πιπεριού
  • 1 κουτ. σούπας καρφάκια γαρίφαλου
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 2 ακέρωτα πορτοκάλια, με τη φλούδα τους καλά πλυμένη, κομμένα σε λεπτές στρογγυλές φέτες
Instructions
  • Step 1 Για το μαρινάρισμα: Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζω όλα τα υλικά της μαρινάδας και βυθίζω τη γαλοπούλα. Τοποθετώ ένα βάρος επάνω στη γαλοπούλα ώστε να μείνει διαρκώς κάτω από το νερό, σκεπάζω τη λεκάνη με αλουμινόχαρτο και μαρινάρω τη γαλοπούλα στο ψυγείο (ή σε κάποιο ασφαλές και κρύο μέρος) για 1 νύχτα.
  • Step 2 Την επομένη ξεπλένω πολύ καλά τη γαλοπούλα από τη μαρινάδα και τη σκουπίζω με μια βαμβακερή πετσέτα μέσα κι έξω. Πετάω τη μαρινάδα.
  • Step 3 Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ μουσκεύω τα βερίκοκα σε ζεστό νερό για 30 λεπτά. (Μυστικό νοστιμιάς: Για ακόμα καλύτερη γεύση, τα μουσκεύω σε ζεστό τσάι του βουνού στο οποίο έχω ρίξει και μερικές ίνες σαφράν!). Τα στραγγίζω καλά, χωρίς να τα στύψω.
  • Step 4 Βάζω στον κάδο του μπλέντερ τα συκωτάκια κοτόπουλου, τα στραγγισμένα βερίκοκα, τις σταφίδες, το γιαούρτι και την αμυγδαλόσκονη. Νοστιμίζω με την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά.
  • Step 5 Για το ψήσιμο: Σε ένα μπολ ανακατεύω καλά όλα τα υλικά της κρούστας.
  • Step 6 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
  • Step 7 Γεμίζω τη γαλοπούλα με το μείγμα της γέμισης και ράβω το άνοιγμα με σακοράφα και σπάγκο ή το στερεώνω με τα ειδικά μεταλλικά κλιπς μαγειρικής. Αλατοπιπερώνω καλά όλη την εξωτερική επιφάνεια της γαλοπούλας και την αλείφω με το μείγμα της κρούστας.
  • Step 8 Μεταφέρω τη γεμισμένη γαλοπούλα σε μία μεγάλη και βαθιά γάστρα. Σκεπάζω με το καπάκι και ψήνω το πουλερικό για 1 ώρα. Στη συνέχεια αφαιρώ το καπάκι και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα, μέχρι η κρούστα της να ροδίσει καλά και το ψαχνό της να μαλακώσει.

Related Posts

ΠΡΕΤΖΕΛ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΤΥΡΙ & ΑΝΘΟ ΑΛΑΤΙΟΥ

ΠΡΕΤΖΕΛ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΤΥΡΙ & ΑΝΘΟ ΑΛΑΤΙΟΥ

Διάσημα γερμανικά ψωμάκια που αγαπώ πολύ. Σας δίνω μια πιο «προχωρημένη» εκδοχή τους…