Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

: 6
: 1 hr
: 1 hr
           
: 12 hr

«Οσπρια, τα πιάτα της φτώχειας και της υγείας», λέει η γιαγιά μου η Κωνσταντίνα που, κάθε Παρασκευή, φτιάχνει όσπρια, άλλοτε φασόλια, άλλοτε φακές, ρεβίθια, κουκιά, φάβα και πάλι από την αρχή. Είναι ζήτημα όμως αν μέσα στο χρόνο επαναλάμβανε έστω και μία φορά την ίδια συνταγή. Κάθε φορά και μια άλλη εκδοχή. Μια φορά σούπα, μια άλλης το φούρνο, μια γιαχνί, μια με ζυμαρικά, με ρύζι, με χόρτα. Πάντα όμως νηστίσιμα. Εχω καταγράψει όλες τις συνταγές με τα όσπρια της γιαγιάς σε ένα τετραδιάκι, από τότε που ήμουν 12 χρονών. Από κει αντέγραψα κι αυτήν τη συνταγή.

Ingridients
  • 250 γρ. φασόλια γίγαντες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζ. τσαγιού (400 γρ.) ντομάτες, ψιλοκομμένες, με τα υγρά τους (ή 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με τους χυμούς τους, τα οποία ψιλοκόβετε κονκασέ)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες
  • 3 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε ροδέλες
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 – 4 κλωνάρια σέλινο (με τα φύλλα), ψιλοκομμένα
  • ½ ματσάκι άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένος
  • 2 κουτ. σούπας μπούκοβο (γλυκό ή καυτερό ή μισό-μισό)
  • 3 κουτ. σούπας φρυγανιά (γαλέτα), τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Μουσκεύω αποβραδίς τους γίγαντες σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό. Την επόμενη ημέρα τους στραγγίζω, τους ξεπλένω καλά με κρύο νερό και τους ρίχνω σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τους καλύπτω καλά με κρύο νερό, προσθέτω τα φύλλα δάφνης και τους βάζω να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά.
  • Step 2 Χαμηλώνω αμέσως τη φωτιά, ξαφρίζω για όσο διάστημα ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια και σιγοβράζω για 1 ώρα.
  • Step 3 Στο μεταξύ, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα κρεμμύδια και τις πιπεριές Φλωρίνης
  • Step 4 για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι και αποσύρω από τη φωτιά.
  • Step 5 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Step 6 Μόλις περάσει η 1 ώρα βρασίματος των φασολιών, τα στραγγίζω (κρατάω το ζουμί κατά μέρος), και τα αδειάζω σε ένα μέτριο, βαθύ ταψί. Προσθέτω τις ψιλοκομμένες ντομάτες (ή τα ντοματάκια κονσέρβας), με τους χυμούς τους, το σοταρισμένο μείγμα πιπεριάς-κρεμμυδιών, τις λιαστές ντομάτες, το σέλινο, τον άνηθο και το μπούκοβο (γλυκό ή καυτερό).
  • Step 7 Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι, περιχύνω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι (200 ml) από το νερό από το βράσιμο των φασολιών. Ανακατεύω, πασπαλίζω με την τριμμένη φρυγανιά και βάζω το ταψί σε ένα από τα μεσαία ή χαμηλά ράφια του φούρνου.
  • Step 8 Ψήνω τους γίγαντες για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν οι χυμοί τους.
  • Step 9 Τους σερβίρω ζεστούς (ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) και συνοδεύω με ελιές, μαύρες ή πράσινες.

Related Posts

ΤΟ TOP 10 ΤΩΝ ΓΛΥΚΩΝ

ΤΟ TOP 10 ΤΩΝ ΓΛΥΚΩΝ

Η ζαχαροπλαστική είναι όπως και η μόδα… Πάντα υπάρχουν νέες τάσεις, πολύ δημιουργικότητα αλλά και νέα υλικά που συνδυάζονται για να δώσουν πρωτότυπες συνταγές. Αν αγαπάτε τη ζαχαροπλαστική, φαντάζομαι ότι γνωρίζετε τα παρακάτω γλυκάκια. Αν όχι, ελάτε να σας τα δείξω! Το Cronut Θα έλεγα […]

ΤΟ TOP 10 ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΓΛΥΚΩΝ!

ΤΟ TOP 10 ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΓΛΥΚΩΝ!

Με ξέρετε τώρα για την αδυναμία μου στη Γαλλία αλλά και για τα γλυκά της! Είναι μια χώρα γνωστή για την υψηλή γαστρονομία της. Κάθε περιοχή είναι γεμάτη με παλιές και νόστιμες συνταγές που δίνονται από γενιά σε γενιά. Από το ορεκτικό έως και το […]