Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΛΑΚΙ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟ

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΛΑΚΙ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟ

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΛΑΚΙ ΜΕ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟ

: 4-6
: 1 hr 30 min
: 1 hr
           
: 12 hr

Εξαιρετικό πιάτο, από τα καλύτερα της ελληνικής κουζίνας. Το καλοκαίρι φτιάξτε το με φρέσκες τριμμένες ντομάτες. Οποτε όμως κι αν το ετοιμάσετε, επιλέξτε καλής ποιότητας γίγαντες Πρεσπών (θα τους βρείτε με το όνομα «ελέφαντες»).

Ingridients
  • 250 γρ. φασόλια γίγαντες, κατά προτίμηση Πρεσπών
  • ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε λεπτές ροδέλες
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα, μαζί με το χυμό τους
  • 2 – 3 φλιτζ. τσαγιού σέλινο, ψιλοκομμένο (κοτσάνια και φύλλα)
  • 1 μεγάλο χωριάτικο λουκάνικο της αρεσκείας σας (εγώ προτιμώ με πορτοκάλι), κομμένο σε φέτες
  • λίγη πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
Instructions
  • Step 1 Μουσκεύω αποβραδίς τους γίγαντες σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό. Την επόμενη ημέρα τους στραγγίζω, τους ξεπλένω καλά και τους βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέτω τόσο κρύο νερό ώστε να καλύψει τους γίγαντες κατά 4 – 5 δάχτυλα, και αφήνω το νερό να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια ξαφρίζω για όσο διάστημα παράγεται αφρός, χαμηλώνω τη φωτιά και μισοσκεπάζω την κατσαρόλα. Βράζω για περίπου 1 ώρα, μέχρι οι γίγαντες να μαλακώσουν λίγο. Τους στραγγίζω και κρατάω όλο το ζωμό τους κατά μέρος.
  • Step 2 Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα κρεμμύδια και τις πιπεριές Φλωρίνης για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και αποσύρω από τη φωτιά.
  • Step 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Step 4 Αδειάζω τους γίγαντες σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί, προσθέτω τα σοταρισμένα κρεμμύδια και πιπεριές Φλωρίνης, τα ντοματάκια με το χυμό τους, το σέλινο, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά.
  • Step 5 Περιχύνω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 2 φλιτζάνια από το ζωμό στον οποίο έβρασα τους γίγαντες και ανακατεύω και πάλι. Πασπαλίζω με την τριμμένη φρυγανιά και ψήνω για 1 ώρα ή μέχρι οι γίγαντες να μαλακώσουν καλά και να μείνουν με μια μελωμένη, πηχτή σάλτσα. Περίπου 10 λεπτά πριν βγάλω το ταψί από το φούρνο σκορπίζω στο ταψί τα κομμένα λουκάνικα, ανακατεύω και ολοκληρώνω το ψήσιμο.
  • Step 6 Σερβίρω το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.