destination taste!

ΒΟΥΤΥΡΑΤΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΚΕΡΑΣΙ

ΒΟΥΤΥΡΑΤΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΚΕΡΑΣΙ

ΒΟΥΤΥΡΑΤΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΚΕΡΑΣΙ

: 8-10
: 1 hr

Αφράτο και μοσχοβολιστό ανοιξιάτικο κέικ που τα κεράσια πρωταγωνιστούν. Για να το σερβίρετε αφήστε το για 15 λεπτά και το αναποδογυρίζετε σε μια πιατέλα. Αν το αφήστε να κρυώσει εντελώς, μπορεί να σφίξει η καραμέλα που έχει δημιουργηθεί με τη ζάχαρη και τα κεράσια και να σας κολλήσει.

Ingridients
  • Για το κέικ
  • 100 γρ. βούτυρο Lurpak, μαλακωμένο
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 κουτ. σούπας μαρμελάδα κεράσι
  • 1 κουτ. γλυκού βανίλια, υγρή
  • 160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 100 ml γάλα φρέσκο
  • 50 ml χυμό πορτοκάλι
  • Για τα κεράσια
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο Lurpak
  • 1½ φλιτζ. τσαγιού φρέσκα κεράσια, χωρίς κουκούτσι
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • Για την σάλτσα κεράσι
  • 1 κιλό φρέσκα κεράσια
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • 50 ml νερό
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 50 ml χυμό κεράσι (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • ½ κουτ. βανίλια, υγρή
  • Για το στόλισμα
  • Λίγα φρέσκα κεράσια
  • Ζάχαρη άχνη
Instructions
  • Step 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Step 2 Ξεκινάω με το κέικ κοσκινίζοντας σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Step 3 Βάζω στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και τις ζάχαρες και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα αφράτο, υπόλευκο μείγμα. Προσθέτω το 1 αυγό και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενωθεί με το υπόλοιπο μείγμα. Κατόπιν προσθέτω και το δεύτερο αυγό και συνεχίζω να χτυπάω το μείγμα μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει. Προσθέτω την μαρμελάδα, την βανίλια και μόλις ενωθούν με τα υπόλοιπα υλικά ρίχνω σταδιακά και σε δόσεις τα στερεά υλικά (αλεύρι-μπέικιν-αλάτι), εναλλάξ με τα υγρά (γάλα και χυμό).
  • Step 4 Προετοιμάζω τη φόρμα με τα κεράσια. Βάζω τις 2 κουταλιές βούτυρο σε μια φόρμα με τρύπα στη μέση, διαμέτρου 20 εκ. Βάζω τη φόρμα στον ζεστό φούρνο και την αφήνω για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  • Step 5 Βγάζω τη φόρμα πιάνοντάς την με μια πετσέτα και την στροβιλίζω για να αλειφθεί από το λιωμένο βούτυρο. Τοποθετώ τη φόρμα επάνω σε ένα ξύλο κοπής και ρίχνω μέσα τα κεράσια. Προσθέτω τις 2 κουταλιές καστανή ζάχαρη και ανακατεύω. Αδειάζω το μείγμα του κέικ και ισιώνω την επιφάνεια.
  • Step 6 Ψήνω στο φούρνο για 45 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Δοκιμάζω με μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί και αν δω ότι είναι ακόμη υδαρό, συνεχίζω για 5-10 λεπτά ακόμα.
  • Step 7 Βγάζω το κέικ από το φούρνο και το αφήνω για 15-20 λεπτά. Το αναποδογυρίζω σε πιατέλα και το αφήνω να κρυώσει εντελώς.
  • Step 8 Για τη σάλτσα κεράσι: Πλένω τα κεράσια και αφαιρώ τα κουκούτσια τους. Τα βάζω σε μια μικρή κατσαρόλα και προσθέτω τη ζάχαρη και το νερό. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω για 20 λεπτά.
  • Step 9 Τοποθετώ ένα σουρωτήρι επάνω σε ένα μπολ και προσθέτω λίγα λίγα τα κεράσια μέσα στο σουρωτήρι. Πιέζω με ξύλινο κουτάλι για να πάρω τους χυμούς και τη σάρκα τους.
  • Step 10 Βάζω τον πολτό σε μια καθαρή κατσαρόλα και προσθέτω τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύω στο χυμό κεράσι το κορν φλάουρ και το προσθέτω κι αυτό στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά.
  • Step 11 Μαγειρεύω για 5-6 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και αποσύρω από τη φωτιά. Αφήνω τη σάλτσα να κρυώσει και περιχύνω το κέικ.
  • Step 12 Στολίζω με λίγα φρέσκα κεράσια και σερβίρω πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη.

Related Posts

CUPCAKES ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΦΙΣΤΙΚΙΑ

CUPCAKES ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΦΙΣΤΙΚΙΑ

Η κολοκύθα και οι σταφίδες θα κρατήσουν ιδαρά τα cupcakes. Όσοι τα δοκιμάσουν, θα νομίζουν ότι τα έχετε σιροπιάσει.

ΚΕΪΚ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΚΕΪΚ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

«Σταγόνες» σοκολάτας βρίσκω συσκευασμένες στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Φτιάχνω και μόνη μου ως εξής: βάζω 125 γρ. (1 πλάκα) κουβερτούρα ή μαύρη σοκολάτα μπίτερ (πάνω από 68% κακάο) στο ψυγείο για να σφίξει λίγο…