ΒΟΛΒΟΙ ΞΥΔΑΤΟΙ
Ιδιαίτερος μεζές που συνηθίζεται πολύ τις ημέρες της νηστείας και ταιριάζει πολύ με το ούζο ή το τσίπουρο. Έχουν ελαφρώς πικρούτσικη γεύση αλλά όσο πιο πολύ τους αφήσετε στο ελαιόλαδο θα γλυκαίνουν όλο και περισσότερο.
Ingridients
- 1 κιλό βολβοί (αγριοκρεμμυδάκια), κατά προτίμηση βιολογικά
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- 50 ml ξύδι καλής ποιότητας
- ελαιόλαδο
Instructions
- Step 1 Καθαρίζω τους βολβούς από την εξωτερική τους φλούδα και τους χαράζω στην κορυφή τους, σταυρωτά. Τους ξεπλένω με άφθονο κρύο νερό και τους βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
- Step 2 Γεμίζω την κατσαρόλα με νερό και τους αφήνω να βράσουν για 10 λεπτά (από την ώρα που θα ξεκινήσω ο βρασμός). Σουρώνω τους βολβούς σε ένα σουρωτήρι και τους ξεπλένω με κρύο νερό.
- Step 3 Επαναλαμβάνω τη διαδικασία του βρασμού με φρέσκο νερό, για άλλα 10 λεπτά, τους σουρώνω και τους ξαναξεπλένω.
- Step 4 Βάζω για τρίτη φορά νερό στην κατσαρόλα, ρίχνω τους βολβούς και αλατίζω. Τους αφήνω να βράσουν για 20-25 λεπτά περίπου, δοκιμάζω με ένα πιρούνι και μόλις διαπιστώσω ότι έχουν βράσει (πρέπει να είναι βρασμένοι αλλά όχι να λιώνουν) τους σουρώνω και τους αφήνω να κρυώσουν.
- Step 5 Μεταφέρω τους βολβούς σε αποστειρωμένο βάζο, προσθέτω το ξύδι και γεμίζω το υπόλοιπο βάζο με ελαιόλαδο.
- Step 6 Σερβίρω τους βολβούς με λίγο από το ξυδόλαδο του βάζου.