Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΕΝΑ ΣΕ ΠΟΥΓΚΙΑ ΑΠΟ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ

ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΕΝΑ ΣΕ ΠΟΥΓΚΙΑ ΑΠΟ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ

ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΕΝΑ ΣΕ ΠΟΥΓΚΙΑ ΑΠΟ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ

: 4
: 30 min
: 15 min

Μπορούμε να φτιάξουμε την ίδια συνταγή με ροδάκινα (ή με μείγμα από βερίκοκα και ροδάκινα), με μπανάνες και, το χειμώνα, με μήλο ή αχλάδι ή συνδυασμό τους.

Ingridients
  • 4 φύλλα κρούστας
  • 60 γρ. αγελαδινό βούτυρο + λίγο ακόμα, λιωμένο, για το άλειμμα
  • 500 γρ. ώριμα βερίκοκα, χωρίς κουκούτσια, κομμένα το καθένα σε τέσσερα κομμάτια
  • 1 λοβός βανίλιας, χαραγμένος κατά μήκος στη μέση, από τον οποίο ξύνουμε και παίρνουμε τα αρωματικά σποράκια
  • 80 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 250 γρ. τυρί κρέμα
  • λίγη κανέλα σε σκόνη, για το πασπάλισμα
Instructions
  • Step 1 Πουγκιά: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Κόβω κάθε φύλλο κρούστας στη μέση και τα βουτυρώνω καλά και από τις δύο πλευρές, με το λιωμένο βούτυρο. Παίρνω 4 πυρίμαχα μπολάκια ή φλιτζάνια, τα βουτυρώνω και ντύνω το εσωτερικό του καθενός με 2 κομμάτια φύλλου, τοποθετημένα σταυρωτά, ώστε να τα καλύψω εντελώς και οι άκρες των φύλλων να εξέχουν από τα τοιχώματα των μπολ. Βάζω τα μπολ σε ένα ταψάκι και ψήνω τα φύλλα για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς, να σταθεροποιηθούν και να γίνουν σαν πουγκιά.
  • Step 2 Για τα βερίκοκα: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το μετρημένο βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει και ρίχνω τα κομμένα βερίκοκα. Τα σοτάρω για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτω τα σποράκια της βανίλιας, ανακατεύω και ρίχνω τη ζάχαρη.
  • Step 3 Συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι τα φρούτα να μαλακώσουν καλά και να ροδίσουν, να καραμελώσουν. Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά και στραγγίζω τα βερίκοκα. Τα κρατάω σε ένα μπολ και βάζω το σιρόπι σε ένα άλλο. Αφήνω και τα δύο να κρυώσουν και να γίνουν χλιαρά.
  • Step 4 Σε ένα μπολ χτυπάω το τυρί κρέμα με το σύρμα ή με το μίξερ, μέχρι να αφρατέψει.
  • Step 5 Βγάζω τα ψημένα φύλλα από τα μπολ τους και τα μοιράζω σε πιάτα. Μοιράζω εκεί το χτυπημένο τυρί και συμπληρώνω με τα καραμελωμένα βερίκοκα. Περιχύνω με το σιρόπι, πασπαλίζω με λίγη κανέλα και σερβίρω.