Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΗ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΗ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΗ

: 10-12
: 30 min
: 1 hr
           
: 1 hr

Βασιλόπιτα με… τυρί; Κι όμως! Η ποντιακή βασιλόπιτα περιέχει μια γενναία ποσότητα ανάλατου τυριού, ανακατεμένου με άχνη και κανέλα και θυμίζει λιγάκι τη γέμιση από τα κρητικά καλιτσούνια ή λυχναράκια. Γίνεται τόσο αφράτη και μεστή που αξίζει να την δοκιμάσετε, όχι μόνο για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, αλλά και σαν ξεχωριστό και ιδιαίτερο κέικ!

Ingridients
  • 70 γρ. νωπή μαγιά (από το φούρνο της γειτονιάς ή από τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ όπου πωλείται σε μικρά κυβάκια βάρους 25 – 26 γρ.)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό γάλα
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο, λιωμένη
  • 3 αυγά + 1 κρόκος αυγού, όλα βιολογικά
  • μια πρέζα αλάτι
  • 500 γρ. μυζήθρα ανάλατη
  • 4 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • σουσάμι, για το πασπάλισμα
Instructions
  • Step 1 Σε ένα μπολάκι βάζω τη νωπή μαγιά και την κομματιάζω με ένα πιρούνι. Προσθέτω το χλιαρό γάλα και ανακατεύω καλά. Αφήνω το μείγμα για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να αφρίσει.
  • Step 2 Σε μια λεκάνη κοσκινίζω το αλεύρι και προσθέτω το γάλα με τη διαλυμένη μαγιά, το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά και μια πρέζα αλάτι. Προσθέτω και λιγάκι χλιαρό νερό και αρχίζω να ζυμώνω με τα χέρια μου, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη αρκετά μαλακή και εύπλαστη. Σκεπάζω τη λεκάνη και την αφήνω κατά μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει καλά και να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Step 3 Τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη.
  • Step 4 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 – 32 εκ.
  • Step 5 Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το σύρμα τη μυζήθρα με την άχνη και την κανέλα μέχρι το μείγμα να γίνει αρκετά λείο και αφράτο.
  • Step 6 Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω με τον πλάστη το ένα κομμάτι ζύμης μέχρι να αποκτήσει διάμετρο 32 – 34 εκ., δηλαδή όση και η διάμετρος του ταψιού. Μπήγω μέσα και το «φλουρί», τυλιγμένο σε ένα κομματάκι αλουμινόχαρτο.
  • Step 7 Εφαρμόζω προσεκτικά τη ζύμη στο βουτυρωμένο ταψί και από πάνω απλώνω το μείγμα του τυριού. Ανοίγω και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε παχύ δίσκο με την ίδια διάμετρο και καλύπτω τη γέμιση.
  • Step 8 Χαράζω ελαφρώς το πάνω φύλλο φτιάχνοντας το σχήμα του σταυρού. Σε ένα μπολάκι χτυπάω τον κρόκο με 2 κουτ. σούπας νερό και αλείφω την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζω με το σουσάμι και την ψήνω για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει.

Related Posts

TRIFFLE ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ

TRIFFLE ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΙΓΜΙΑΙΟ

Αν δεν ξέρετε τι να κάνετε με τα μελομακάρονα που περίσσεψαν στις γιορτές (αν και διατηρούνται για καιρό και δεν χαλάνε εύκολα), να μια συνταγή που θα τα αξιοποιήσει άψογα!

ΤΟ TOP 10 ΤΩΝ ΓΛΥΚΩΝ

ΤΟ TOP 10 ΤΩΝ ΓΛΥΚΩΝ

Η ζαχαροπλαστική είναι όπως και η μόδα… Πάντα υπάρχουν νέες τάσεις, πολύ δημιουργικότητα αλλά και νέα υλικά που συνδυάζονται για να δώσουν πρωτότυπες συνταγές. Αν αγαπάτε τη ζαχαροπλαστική, φαντάζομαι ότι γνωρίζετε τα παρακάτω γλυκάκια. Αν όχι, ελάτε να σας τα δείξω! Το Cronut Θα έλεγα […]