Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

Αχλάδια σε γλυκό μοσχάτο Λήμνου και μπαχαρικά

Αχλάδια σε γλυκό μοσχάτο Λήμνου και μπαχαρικά
proetoimasia magirema servirisma anamoni video button
10΄ 20΄ – 25΄ 4 μερίδες [printfriendly]

 

Ελλήνων γεύσεις στη Λήμνο.
Αυτά τα μελωμένα αχλάδια σερβίρονται θαυμάσια σαν επιδόρπιο, σκέτα ή με παγωτό καϊμάκι ή βανίλια. Σε κάθε περίπτωση τα περιχύνουμε με άφθονο από το αρωματικό σιρόπι τους.
Υλικά Εκτέλεση
  • 2 μεγάλα αχλάδια (προτιμάμε τα μεγάλου μεγέθους με κίτρινη-καφετί φλούδα, που έχουν γλυκιά γεύση και άφθονη μαλακή σάρκα)
    χυμός από 1 λεμόνι
  • ½ λίτρο μοσχάτο Λήμνου
  • ½ λίτρο νερό
  • 60 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 10 καρφάκια γαρίφαλο
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
  • 1 ακέρωτο πορτοκάλι, καλά πλυμένο, κομμένο σε στρογγυλές φέτες, με τη φλούδα του
  • 4 κουτ. σούπας γιαούρτι 2%
  • 50 γρ. κουβερτούρα, τριμμένη
Ξεφλουδίζω τα αχλάδια και τα κόβω στη μέση από το κοτσάνι προς τη βάση. Με ένα μαχαιράκι αφαιρώ με προσοχή τα κουκούτσια από κάθε κομμάτι. Περιχύνω τα αχλάδια με το χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω το μοσχάτο, το νερό, τη ζάχαρη, τα καρφάκια γαρίφαλου, την κανέλα, και τις φέτες πορτοκαλιού και ανακατεύω. Προσθέτω τα αχλάδια, ανακατεύω προσεκτικά για να βραχούν από το μείγμα και βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ζεσταίνω μέχρι το υγρό να πάρει μια βράση, μετριάζω τη φωτιά και βράζω για 10 λεπτά με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, μέχρι τα αχλάδια να μαλακώσουν και να αποκτήσουν κιτρινωπό χρώμα.
Τα βγάζω προσεκτικά από την κατσαρόλα και τα απλώνω όμορφα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Βράζω το σιρόπι της κατσαρόλας σε δυνατή φωτιά για 10 λεπτά ή μέχρι να δέσει ελαφρώς και να μειωθεί αρκετά.
Γαρνίρουμε με τα πορτοκάλια, το γιαούρτι, το σιρόπι και την τριμμένη σοκολάτα.