Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

ΑΡΝΙΣΙΟ ΚΟΤΣΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΛΙΑΣΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥΡΕ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ

ΑΡΝΙΣΙΟ ΚΟΤΣΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΛΙΑΣΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥΡΕ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ

ΑΡΝΙΣΙΟ ΚΟΤΣΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΛΙΑΣΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥΡΕ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ

: 4
: 10 min
: 1 hr

Τα κότσια είναι από τα νοστιμότερα μέρη του ζώου (αρνιού, μοσχαριού, βοδινού ή χοιρινού) γιατί έχουν άφθονο κολλαγόνο που μελώνει έξοχα το λιγοστό αλλά πεντανόστιμο κρέας. Καθώς το κρέας αυτό είναι τρυφερό τού αρκεί σχετικά σύντομο ψήσιμο αλλά χρειάζεται προστασία για να μην χαθούν οι μελάτοι χυμοί του.

Ingridients
  • 4 αρνίσια κότσια (επειδή το κότσι δεν είναι μέρος του αρνιού που θα βρείτε πάντα διαθέσιμο στην αγορά, είναι καλό να τα παραγγείλετε στον κρεοπώλη σας από πριν)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 1 φλιτζ. τσαγιού (200 ml) χυμός πορτοκαλιού
  • 2 φλιτζ. τσαγιού πολτοποιημένες λιαστές ντομάτες (μπορείτε να αγοράσετε λιαστές ντομάτες από βαζάκι, καλά στραγγισμένες, που θα πολτοποιήσετε στο μούλτι, ή να αγοράσετε βαζάκι με έτοιμη πάστα λιαστής ντομάτας, από τα σούπερ μάρκετ)
  • 1 φλιτζ. τσαγιού χυμός ντομάτας
  • τα φύλλα από 3 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο ή 2 κουτ. σούπας ξερό δεντρολίβανο, καλά θρυμματισμένο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 4 – 5 σπόροι από μπαχάρι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τον πουρέ γλυκοπατάτας
  • 1½ κιλό γλυκοπατάτες (αναζητήστε βιολογικές)
  • 1 – 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Instructions
  • Step 1 Για τα κότσια: Πλένω και σκουπίζω καλά τα κότσια και τα αλευρώνω παντού.
  • Step 2 Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και, όταν κάψει καλά, προσθέτω τα κότσια και τα σοτάρω για 6 – 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές. Αν δεν χωράνε όλα μαζί στην κατσαρόλα, τα σοτάρω ανά δύο. Τα μεταφέρω σε ένα ταψί που να τα χωράει άνετα.
  • Step 3 Καθαρίζω καλά την κατσαρόλα από το λάδι και το καμένο αλεύρι και ρίχνω 2 κουτ. σούπας καινούριο ελαιόλαδο. Το ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτω το σκόρδο, ανακατεύω μια-δυο φορές μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του και σβήνω με το χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτω τις πολτοποιημένες λιαστές ντομάτες και το χυμό ντομάτας, ανακατεύω και ρίχνω 1/2 φλιτζάνι (100 ml) νερό, αλάτι, πιπέρι, το δεντρολίβανο (φρέσκο ή ξερό), την κανέλα και τα μπαχάρια. Ανακατεύω και αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση. Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά και αδειάζω το περιεχόμενό του στο ταψί με τα κότσια.
  • Step 4 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C και σκεπάζω το ταψί με λαδόκολλες. Ψήνω τα κότσια για 1 ώρα, μέχρι το ψαχνό τους να μαλακώσει και να μελώσει.
  • Step 5 Για τον πουρέ (τον ετοιμάζω όση ώρα ψήνονται τα κότσια): Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο κρύο αλατισμένο νερό βάζω τις γλυκοπατάτες και τις βράζω για περίπου 40 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις βγάζω, τις αφήνω να κρυώσουν ελαφρώς για να μπορώ να τις πιάσω, και τις ξεφλουδίζω.
  • Step 6 Τις πολτοποιώ με το μύλο των λαχανικών ή με ένα πιρούνι ή με το πρες-πουρέ (όχι όμως στο μπλέντερ ή στο μούλτι γιατί ο πουρές θα γίνει δυσάρεστα κολλώδης).
  • Step 7 Προσθέτω στον ζεστό πουρέ 1 – 2 κουτ. σούπας βούτυρο, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά. Τον διατηρώ κατά μέρος, ζεστό, μέχρι να ψηθούν τα κότσια.
  • Step 8 Μοιράζω τα κότσια σε πιάτα, τα περιχύνω με τη σάλτσα του ταψιού και συνοδεύω με τον πουρέ γλυκοπατάτας.