Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

Αλμυρές Τάρτες και Πίτες

Αλμυρές Τάρτες και Πίτες

“Κοσμοπολίτικες” τάρτες, πεντανόστιμες πίτες

Οι αλμυρές τάρτες και πίτες, το αγαπημένο μου μαγειρικό θέμα. Το πόσο δύσκολο μου ήταν, βέβαια, να επιλέξω τις συγκεκριμένες τάρτες και πίτες μόνο οι συνεργάτες που δούλεψαν γι’ αυτό το βιβλίο το ξέρουν. Τους ταλαιπώρησα με τις συχνές αλλαγές των συνταγών. Η επιλογή ήταν δύσκολη, γιατί ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τις πιο ενδιαφέρουσες συνταγές, τις πιο δημιουργικές, τις πιο εύκολες, τις πιο αγαπημένες.

Ο κατάλογος που είχα συγκεντρώσει για πίτες και τάρτες θα μπορούσε να καλύψει άνετα 4 βιβλία. Δύσκολη λοιπόν η επιλογή. έτσι αποφάσισα να σας δώσω τις πιο αγαπημένες μου. Σε αυτό το βιβλίο εναλλάσσονται οι ζύμες και οι  τεχνικές. Πολλές από τις τάρτες είναι ≪κοσμοπολίτισσες≫, όπως η Κις Λορέν και η Τάρτα με κρεμμύδια και αντσούγιες, εμπνευσμένη από τη διάσημη γαλλική pissaladiere. Άλλες είναι πιο δημιουργικές και πρωτότυπες, όπως η Τάρτα με μανιτάρια και βάση από πολέντα ή η Τάρτα με ροκφόρ και αχλάδια. Σε κάποιες από τις συνταγές, πάλι, μετατρέπω κλασικά φαγητά της ελληνικής κουζίνας σε νόστιμες ιδιαίτερες τάρτες· τέτοιες είναι η Τάρτα με παξιμάδια και βλίτα και η Τάρτα με κρέμα μπακαλιάρου.

Το δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο του βιβλίου είναι αφιερωμένο στις πίτες, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και κρύβουν μέσα τους όλη τη σοφία και την ιστορία της εθνικής μας γαστρονομίας. Οι πίτες του βιβλίου αυτού είναι άλλοτε γρήγορες, όπως η Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο και η Ζαμπονοτυρόπιτα τσαλακωμένη, άλλοτε κλασικές, όπως η Τυρόπιτα με πλαστό φύλλο και η Κρεμμυδόπιτα, άλλοτε πιο ιδιαίτερες, όπως το Στρούντελ με χωριάτικο λουκάνικο και μήλα. Πάνω από όλα, όμως, είναι εύκολες και πεντανόστιμες.

Όσο για τις ζύμες, κανένα πρόβλημα! Σας δίνω όλα τα μυστικά για να φτιάξετε το καλύτερο φύλλο. Ζυμώστε άφοβα, με όλη σας την καλή διάθεση, και η πίτα σίγουρα θα γίνει τέλεια. Πρέπει να σας ομολογήσω πως το ζύμωμα είναι ένα πρώτης τάξεως αγχολυτικό. Απολαύστε το λοιπόν, όπως και τις προτάσεις αυτού του βιβλίου.

Από εμένα πολλές ευχές για καλά και δημιουργικά μαγειρέματα.

*


Related Posts

20 TIPS ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

20 TIPS ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Αγαπημένο γλύκισμα μικρών και μεγάλων που κάθε Χριστούγεννα λάμπει στα γιορτινά τραπέζια. Τα μελομακάρονα μας έχουν έρθει από τη Μικρά Ασία. Ήταν τα γνωστά, σμυρναίικα «φοινίκια» τα οποία ήταν λίγο πιο σκληρά και λιγότερο μελωμένα. Οι νέες νοικοκυρές ίσως βρίσκουν τη συνταγή τους, μπελαλίδικη, αλλά, […]

ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΓΙΟΡΤΙΝΟΣ

ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΓΙΟΡΤΙΝΟΣ

Η συνταγή είναι του φίλου μου σεφ Δημήτρη Χρονόπουλου και σας την προτείνω γιατί συνδυάζει απίστευτη ευκολία στην τεχνική και αληθινά εντυπωσιακή γιορτινή εμφάνιση.