Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΑΒΟΚΑΝΤΟ…. ΤΟ «ΒΟΥΤΥΡΑΤΟ» ΦΡΟΥΤΟ

ΑΒΟΚΑΝΤΟ…. ΤΟ «ΒΟΥΤΥΡΑΤΟ» ΦΡΟΥΤΟ

Το αβοκάντο είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό και γευστικό φρούτο που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στην Ελλάδα σε σαλάτες και σάλτσες. Πλούσιο σε λιπαρά που εσφαλμένα νομίζουμε ότι παχαίνει, στην πραγματικότητα όμως, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε ωφέλιμα για την υγεία βασικά λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στη ρύθμιση του βάρους και του μεταβολισμού και βοηθά στα καρδιαγγειακά προβλήματα. Είναι πλούσιο σε Ω9 και βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης και παράλληλα αυξάνει την καλή χοληστερόλη. Το αβοκάντο είναι ιδανικό για τα μαλλιά. Πλούσιο σε βιταμίνες, ενισχύει την τρίχα και βοηθάει στην ενυδάτωση του δέρματος.

Πώς διαλέγουμε το αβοκάντο;
Το αβοκάντο χρειάζεται να ξέρουμε πως θα το διαλέξουμε. Αν είναι υπερ-ώριμο, θα έχει μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα, ενώ αν δεν έχει ωριμάσει αρκετά θα έχει μια σκληρή και κοκκώδη υφή στη γλώσσα. Ελέγχουμε την ωριμότητά του πιέζοντας ελαφρώς με τα χέρια μας θα πρέπει να είναι απαλό αλλά όχι τελείως μαλακό. Μερικές φορές κάνουμε λάθος νομίζοντας ότι το σκληρό αβοκάντο είναι το σωστό και όταν το χρησιμοποιήσουμε η γεύση του δεν είναι αυτή που επιθυμούμε. Παρ’ όλ’ αυτά, αν αγοράσουμε σκληρό αβοκάντο υπάρχει τρόπος να το αφήσουμε να ωριμάσει.

Η σωστή ωρίμανση
Καταρχήν πρέπει να ξέρετε ότι το αβοκάντο είναι ένα φρούτο που συνεχίζει να ωριμάζει και μετά τη συλλογή του. Είναι χάρη σ ένα αέριο που βγάζει, το αιθυλένιο, το όποιο συνεχίζει τη διαδικασία της ωρίμανσης. Και όπως για κάθε άλλο φρούτο ή λαχανικό, που βρίσκονται κοντά σε μήλα ή σε μπανάνες, τα οποία έχουν επίσης το αιθυλένιο, θα ωριμάσουν γρηγορότερα. Αντίθετα, αν το αβοκάντο είναι ήδη ώριμο, πρέπει να το απομακρύνουμε γρήγορα από αυτά τα φρούτα! Επίσης θα έχετε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα αν βάλετε ένα σκληρό αβοκάντο με μια ώριμη μπανάνα σε μια χάρτινη ή πλαστική σακούλα ή τυλίγοντας τα σε διαφανή μεμβράνη. Το αέριο θα απλωθεί στο ελάχιστο χώρο και έτσι θα ωριμάσει γρηγορότερα.

Η γρήγορη ωρίμανση
Αν έχουμε υποσχεθεί σπιτικό guacamole για το βραδινό απεριτίφ και έχουμε μόνο σκληρά αβοκάντο, απλά τα τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε για 10 λεπτά στον φούρνο στους 90°C. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα χρησιμοποιούμε στις συνταγές μας.

Οι προτάσεις μου

Γκουακαμόλε με κάπαρη και μπαστουνάκια λαχανικών

Σαλάτα με αβοκάντο, σπανάκι και ντοματίνια

Αβοκάντο γεμιστά με τονοσαλάτα

Σούπα με αβοκάντο και κόλιανδρο

Αυγά βραστά, γεμιστά με κρέμα αβοκάντο

Πράσινη σαλάτα με αβοκάντο


Related Posts