Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

FOOD STORIES

ΟΙ ΛΕΜΟΝΑΝΘΟΙ ΜΟΣΧΟΜΥΡΙΖΟΥΝ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ
ΟΙ ΛΕΜΟΝΑΝΘΟΙ ΜΟΣΧΟΜΥΡΙΖΟΥΝ ΑΝΟΙΞΗ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ
Ακόμα και σήμερα, η μυρωδιά των λεμονανθών με κάνουν να χαμογελώ και να μου θυμίζουν εκείνη την ανοιξιάτικη μέρα, που στο σπίτι μας είχαμε χαρές. Είναι κάποιες αναμνήσεις, που φροντίζουν να μείνουν χαραγμένες για...
Περισσότερα →
ΤΑΧΙΝΟΣΟΥΠΑ ΑΛΑΔΩΤΗ, ΜΕ ΔΙΚΟΚΚΟ ΣΤΑΡΙ Ή ΑΛΛΙΩΣ ΖΕΑ
ΤΑΧΙΝΟΣΟΥΠΑ ΑΛΑΔΩΤΗ, ΜΕ ΔΙΚΟΚΚΟ ΣΤΑΡΙ Ή ΑΛΛΙΩΣ ΖΕΑ
Ένα από τα φαγητά της Μεγάλης Παρασκευής στην Κρήτη Ημέρα πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη η Μεγάλη Παρασκευή. Όλη μέρα οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα. Από νωρίς το πρωί οι κοπελιές μαζεύουν λουλούδια (κρίνους, ζουμπούλια,...
Περισσότερα →
Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΕΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΜΑΣ ΧΑΡΙΖΕΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Ο μοναχός Νικήτας Αγιορείτης ένας νησιώτης στην καταγωγή έμαθε τα πάντα για τα ψάρια και θαλασσινά κοντά στον πατέρα του. Ως μοναχός, έχει ένα από τα κοπιαστικά διακονήματα στο Άγιον Όρος… αυτό του μάγειρα....
Περισσότερα →
ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ
ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ
Αυτό το Σάββατο τιμάμε την υπό του Χριστού Ανάσταση του φίλου Του Λαζάρου. Παλαιοτέρα οι γυναίκες, κατά το έθιμο ζύμωναν ειδικά ψωμάκια, τα «Λαζαράκια» , στα οποία έδιναν το σχήμα ανθρώπου, σπαργανωμένου, όπως ακριβώς...
Περισσότερα →
ΣΦΑΚΙΑΝΗ ΠΙΤΑ Ή ΣΦΑΚΙΑΝΟΠΙΤΑ
ΣΦΑΚΙΑΝΗ ΠΙΤΑ Ή ΣΦΑΚΙΑΝΟΠΙΤΑ
Tο χαρακτηριστικό πιάτο της Χώρας  Σφακίων στην Κρήτη, είναι η σφακιανή πίτα ή σφακιανόπιτα, μια λεπτή πίτα, γεμιστή με μαλακό τυρί και ψήνεται στο τηγάνι χωρίς λάδι. Παλιότερα  έψηναν τις πίτες πάνω σε λεία...
Περισσότερα →
ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΥΝΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ
ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΥΝΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ
Ήμουν τότε, περίπου 9 ετών, τότε δεν ήξερα πως όταν θα μεγαλώσω, θα θυμάμαι εκείνη τη στιγμή με τόση αγάπη. Καθόμουν στο πεζούλι, δίπλα στο αναμμένο τζάκι και ακούω τα βήματά της να φτάνουν...
Περισσότερα →
ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΧΟΧΛΙΔΟΒΡΑΔΙΕΣ
ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΧΟΧΛΙΔΟΒΡΑΔΙΕΣ
Η γιαγιά πώς και πώς περίμενε τις χοχλιδοβραδιές1. Μόλις σκοτείνιαζε, ετοίμαζε το λύχνο και το καλάθι και έπαιρνε το κακοτράχαλο μονοπάτι για τις Μπαΐρες. Από κοντά κι εγώ, με τον δικό μου λύχνο και...
Περισσότερα →
ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ;
ΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ;
Φαντάζομαι ότι όλοι γνωρίζετε την γκουακαμόλε… αλλά δεν είναι μόνο αυτή. Ελάτε να ταξιδέψουμε γευστικά σε μια πολύ ενδιαφέρουσα γαστρονομική χώρα της Νοτίου Αμερικής! Το καλαμποκάλευρο Το πιο διαδεδομένο υλικό στο Μεξικό που γίνονται...
Περισσότερα →
ΤΑ «ΦΩΤΟΚΟΛΥΒΑ» ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΤΑ «ΦΩΤΟΚΟΛΥΒΑ» ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Από τα Μινωικά χρόνια μέχρι σήμερα τα όσπρια αποτελούν βασικό συστατικό της παραδοσιακής κρητικής διατροφής. Τα όσπρια, πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης, τα κατανάλωναν μαγειρευτά ή σαλάτα, ιδίως κατά τις νηστείες. Τα «Φωτοκόλυβα», ένα έθιμο...
Περισσότερα →
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ
ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ
«κλου – κλου στα ορνίθια μας, καλοχρονιά στα σπίτια μας…» Ξημερώνει Πρωτοχρονιά η καμπάνα της εκκλησιάς χτυπά χαρμόσυνα. Φοράμε τα καλά μας ρούχα και οικογενειακώς πάμε στην εκκλησία για να πάρουμε το αγιασμένο εικόνισμα...
Περισσότερα →
ΙΣΤΟΡΙΑ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
ΙΣΤΟΡΙΑ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Η μέρα που αφήνουμε πίσω γλυκές και πικρές αναμνήσεις, η μέρα που γεμίζουμε με προσμονή και ανυπομονησία, η μέρα που μαζευόμαστε με τους αγαπημένους μας γύρω από ένα τραπέζι  και περιμένουμε ποιος θα είναι...
Περισσότερα →
Ο ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΣ & Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Ο ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΣ & Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Μόλις οι κούτες με τα στολίδια βγουν από την αποθήκη και το πατάρι, μόλις τα πρώτα λαμπάκια ανάψουν και μόλις οι πρώτες λίστες με δώρα αρχίζουν να γράφονται τότε είναι σίγουρο ότι το άρωμα...
Περισσότερα →
ΚΥΔΩΝΙΑ… ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ «ΒΡΟΧΑΡΗ»
ΚΥΔΩΝΙΑ… ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ «ΒΡΟΧΑΡΗ»
Στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού έμπαινες από μια αυλόπορτα σε μια μεγάλη αυλή. Είχε πολλά δεντρά1: κυδωνιές, λεμονιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές, ρογδιές, μπουρνελιές και δάφνη. Πηγαίνοντας προς την κεντρική είσοδο του σπιτιού είχε...
Περισσότερα →
16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΩΜΙΟΥ…
16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΩΜΙΟΥ…
… αλλά και Παγκόσμια Ημέρα Προβληματισμού για το ψωμί, που για τους φτωχούς λαούς ή μεμονωμένους συνανθρώπους μας δεν επαρκεί, ενώ στον ανεπτυγμένο κόσμο απαξιώνεται,  περισσεύει και στο τέλος… πετιέται.  Άλλωστε και οι γονείς...
Περισσότερα →
ΑΠΟΣΤΟΛΙΑΝΟ, ΑΣΠΡΟΜΑΤΙΚΟ ΦΑΣΟΛΙ
ΑΠΟΣΤΟΛΙΑΝΟ, ΑΣΠΡΟΜΑΤΙΚΟ ΦΑΣΟΛΙ
Σε ένα χωριό της Κρήτης, στους Αποστόλους Πεδιάδος πριν 50 χρόνια υπήρχε μια μοναδική ποικιλία φασολιού, το ασπρομάτικο φασόλι. Το σχήμα τους όπως τα μαυρομάτικα, αλλά το ματάκι τους ήταν σχεδόν άσπρο. Καλόψητα και...
Περισσότερα →
ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΤΡΥΓΗΤΗ
ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΤΡΥΓΗΤΗ
Αληθινή γιορτή ο ερχομός του Τρυγητή για την οικογένεια και οι προετοιμασίες για το τρύγο και το πάτημα των σταφυλιών ξεκινούσαν από τα τέλη Αυγούστου. Ο παππούς με τον μπαμπά μου καθάριζαν το πατητήρι1,...
Περισσότερα →
ΤΑ ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
ΤΑ ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου φοράμε τα καλά μας ρούχα και οικογενειακώς πάμε στην εκκλησία. Η γιαγιά έπαιρνε «ως δώρο» από τον ιερέα, τα καλορίζικα, έλεγε ότι τα καλορίζικα φέρνουν ευλογία στο σπίτι και...
Περισσότερα →
ΤΑ ΓΑΛΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΟΥ
ΤΑ ΓΑΛΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΟΥ
Στην Κρήτη,  η Λαμπρή  της καρδιά μου είναι το  χωριό μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια μου, οι  γεύσεις που ξυπνούν αναμνήσεις, τα  ξεχωριστά αρώματα,  οι  μοσχοβολιστές εικόνες,  τα χρώματα που αναδύουν μια παιδικότητα,...
Περισσότερα →
ΦΡΙΚΑΣΕ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟ ΝΙΚΗΤΑ ΑΓΙΟΡΙΤΗ
ΦΡΙΚΑΣΕ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟ ΝΙΚΗΤΑ ΑΓΙΟΡΙΤΗ
Ο μοναχός Νικήτας Αγιορείτης μας στέλνει μια συνταγή για την Μεγάλη Πέμπτη και μας προτείνει να την δοκιμάσουμε. Δεν υπάρχουν ακριβής ποσότητες και όλα εξαρτόνται από το τι έχετε στο σπίτι.   Υλικά για...
Περισσότερα →
ΤΑ ΑΥΓΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ
ΤΑ ΑΥΓΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΡΗΣ
Αξημέρωτα της Μεγάλης Πέμπτης  η γιαγιά έκανε το τελευταίο ανέπιασμα στο προζύμι για  τα ζυμωτά της Λαμπρής, τα γαλατερά. Από νωρίς το πρωί άναβε το ξυλόφουρνο, έφερναν και οι γειτόνισσες για να ψήσουν τα...
Περισσότερα →
Ο ΞΙΝΟΧΟΝΤΡΟΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ
Ο ΞΙΝΟΧΟΝΤΡΟΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ
Η γιαγιά  μάζευε το γάλα της ημέρας  από την κατσίκα, το αλάτιζε και το άφηνε στο κουρούπι1 για μια εβδομάδα περίπου, μέχρι να ξινίσει. Πρωί-βράδυ ανακάτευε το γάλα με την ξύλινη κουτάλα και σκέπαζε ξανά...
Περισσότερα →