προορισμός…γεύση!

Δροσερές, λαχταριστές, ζουμερές, υπέροχα μυρωδάτες και πεντανόστιμες! Εδώ και λίγες ημέρες τα μπλε κεσεδάκια με τον κατακόκκινο καρπό, έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά, πιστά στο ετήσιο ραντεβού τους. Ωρα λοιπόν για λαχταριστές ιδέες με φράουλες, για γλυκίσματα, ποτά και άλλα. Σας δίνω συμβουλές και προτάσεις για να τις απολαύσετε στο έπακρο!!!

Αγορά
Τις αγοράζω σε μικρές ποσότητες, εκτός αν θέλω να φτιάξω ποτό ή μαρμελάδα, οπότε προμηθεύομαι μια καλή ποσότητα.
Εκτός από τις πανέμορφες επιφανειακές, ρίχνω και μια ματιά πιο βαθιά στο κεσεδάκι γιατί συχνά εκεί κρύβονται οι… χαλασμένες και παραγινωμένες.
• Διαλέγω όσες έχουν φρέσκα, γερά, σκουροπράσινα φύλλα.
Αποφεύγω τις φράουλες με το αφύσικα μεγάλο μέγεθος, σίγουρο σημάδι ότι έχουν δεχτεί πολλά φάρμακα, λιπάσματα και ορμόνες. Οι μικρές και μυρωδάτες είναι η καλύτερη επιλογή.
Το σχήμα τους δεν είναι απαραίτητα τέλειο. Μπορεί να έχουν ακανόνιστο σχήμα, αρκεί να μην είναι γιγάντιες.
Οι καλύτερες φράουλες είναι οι όψιμες, (περί τα τέλη Ιουνίου), οπότε και πωλούνται όσες έχουν ξεμείνει. Οι τιμές τους είναι πιο χαμηλές, το μέγεθός τους φυσιολογικό και το άρωμά τους αξεπέραστο. Το ίδιο και η γεύση τους.
Αν βρω βιολογικές, εννοείται πως τις προτιμώ.
Όπως και να χει τις διαλέγω γερές, λαμπερές, χωρίς ζουλήγματα, καφέ σημάδια και λιωμένα σημεία.

Συντήρηση
Οι φρέσκες φράουλες καταναλώνονται το πολύ σε 3 – 4 ημέρες αλλιώς χαλάνε.
Τις διατηρώ σε δροσερό, ξηρό μέρος, κατά προτίμηση όχι στο ψυγείο, χαλαρά σκεπασμένες με χαρτί κουζίνας.
Φροντίζω επίσης να τις απλώσω σε ένα μεγάλο πιάτο και όχι να τις στριμώξω, για να μην χαλάσουν.
Τις πλένω απαλά, προσεκτικά και τις αφήνω να στεγνώσουν σε καθαρό πανί ή χαρτί κουζίνας.
Για να βγάλω το κοτσανάκι τους το τραβάω προσεκτικά, από χαμηλά, για να μην χρειαστεί να κόψω εκείνο το σημείο με μαχαίρι.

10+1 Μοναδικές ιδέες για να απολαύσετε φράουλες
1. Τούρτα φράουλα στο πι και φι:
Στρώνω 1 φύλλο σφολιάτας σε μια μέτρια ταρτιέρα και το ψήνω στους 200°C μέχρι να ροδίσει καλά. Το αφήνω να κρυώσει καλά και το γεμίσω με έτοιμη κρέμα καστάρντ βανίλιας (τις βρίσκουμε σε κεσεδάκια, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ). Διακοσμώ την επιφάνεια με ολόφρεσκες φράουλες, κομμένες σε λεπτά φετάκια και από πάνω κοσκινίζω λίγη ζάχαρη άχνη.

2. Δροσερή φραουλόκρεμα: Χτυπάω στο μπλέντερ 250 γρ. ζουμερές φράουλες και 1 κεσεδάκι αγελαδινό γιαούρτι και μοιράζω το μείγμα σε 4 μπολάκια. Χτυπάω 150 γρ. κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί, τη μοιράζω στα μπολάκια, πασπαλίζω με φιστίκια Αιγίνης κοπανισμένα και σερβίρω.

3. Φράουλες με βανίλια: Σε ένα μπολ βάζω 250 γρ. φρέσκες φράουλες κομμένες στη μέση και προσθέτω τασποράκια από 1 λοβό βανίλιας (τον χαράζω κατά μήκος στη μέση και ξύνω τα σποράκια με ένα μαχαιράκι). Προσθέτω 1 κουταλάκι ζάχαρη άχνη και ανακατεύω πολύ προσεκτικά. Τις μοιράζω σε μπολάκια, βάζω από 1 κουταλιά φρεσκοχτυπημένη σαντιγί και σερβίρω.

4. Φραουλοποτό απολαυστικό: Χτυπάω στο μπλέντερ 250 γρ. φράουλες, σουρώνω καλά (αν θέλω), προσθέτω κρύο γάλα (ή ξινόγαλα-αριάνι), ανακατεύω και σερβίρω.

5. Φράουλες με κρασί: Σε ένα μπολ βάζω μπόλικες φράουλες κομμένες στη μέση και τις περιχύνω με έναλευκό και ξηρό κρασί, κατά προτίμηση αφρώδες (σαμπάνια ή άλλο). Ανακατεύω προσεκτικά και σερβίρω αμέσως.

6. Μαρμελάδα φράουλα: Βάζω σε ένα μπολμπόλικες πολύ ώριμες ή παραγινωμένες φράουλες και προσθέτω το ίδιο βάρος σε ζάχαρη. Ανακατεύω (δεν πειράζει να κομματιαστούν), σκεπάζω και αφήνω για όλο το βράδυ, ώστε να βγάλουν τον υπέροχο κατακόκκινο χυμό τους. Ρίχνω όλο το μείγμα (μαζί με το χυμό) σε μια κατσαρόλα, προσθέτω τα σποράκια από 1 λοβό βανίλιας (ή 2 κουτάκια βανίλια σε σκόνη) και τις βράζω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 30 – 35 λεπτά. Φυλάω σε αποστειρωμένα βαζάκια.

7. Στρώσεις μπισκότου με φράουλες: Θρυμματίζω μερικά μπισκότα της αρεσκείας μου (εγώ προτιμώ τα digestive) και τα μοιράζω σε χαμηλά ποτήρια του ουίσκι. Γεμίζω τα ποτήρια μέχρι τη μέση μεέτοιμη κρέμα καστάρντ βανίλιας και από πάνω συμπληρώνω με φετούλες από φρέσκες φράουλες.

8. Μίνι πάβλοβες με φράουλα: Χτυπάω 4 ασπράδια αυγών με 1/2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού μέχρι να γίνουν σφικτή μαρέγκα. Σταδιακά ρίχνω 170 γρ. ζάχαρη και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι η μαρέγκα να γίνει κάπως γλοιώδης και σφικτή. Τη βάζω σε χωνί ζαχαροπλαστικής και φτιάχνω κυκλικές φωλιές, σε μια λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Ψήνω τις φωλιές μαρέγκας για 2 – 2½  ώρες, στους 100° C. μέχρι να γίνουν τραγανές και πανάλαφρες. Τις αφήνω να κρυώσουν για 10 λεπτά. Σε ένα μπολ χτυπάω με το σύρμα200 γρ. μασκαρπόνε (ή τυρί κρέμα), 150 γρ. ξινόκρεμα (σε καλά σούπερ μάρκετ και σε ρώσικα παντοπωλεία, όπου τη βρίσκω με το όνομα «σμετάνα») και 80 γρ. γιαούρτι αγελάδος. Χτυπάω και 200 γρ. κρέμα γάλακτος για να γίνει σαντιγί, τη ρίχνω στο παραπάνω μείγμα και γεμίζω τις φωλιές. Στολίζω τις πάβλοβες με μπόλικα φετάκια φράουλας και τα πασπαλίζω με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη.

9. Φράουλες με σαμπαγιόν από βαλσαμικό ξίδι: Χτυπάω με το μίξερ 6 κουταλιές ζάχαρη και 4 κρόκους αυγών μέχρι να αφρατέψουν καλά και να γίνει ένα κολλώδες μείγμα. Βάζω το μπολ αυτό σε μπεν μαρί (δηλαδή το στερεώνω στα χείλη μας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό) και συνεχίζω να χτυπάω το μείγμα μέχρι να γίνει ακόμα πιο σφικτό και κολλώδες. Αποσύρω από το μπεν μαρί, προσθέτω 2 κουταλιές βαλσαμικό ξίδι και ανακατεύω καλά. Βάζω το μπολ σε ένα μεγαλύτερο, γεμάτο με παγωμένο νερό και παγάκια (προσοχή! Το νερό από το κάτω μπολ δεν πρέπει να πέσει μέσα στο μπολ με το μείγμα) και ανακατεύω το μείγμα διαρκώς για 10 λεπτά, μέχρι να κρυώσει καλά και να δείχνει πιο στεγνό. Χτυπάω 1½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος σε σφικτή σαντιγί και τη ρίχνω σε δόσεις στο μείγμα, ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις. Βάζω το τελικό μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες. Για να σερβίρω μοιράζω μπόλικες φράουλες, κομμένες στη μέση, σε φαρδιά ποτήρια παγωτού και από πάνω ρίχνω 2 – 3 κουταλιές από το σαμπαγιόν.

10. Λικέρ φράουλας: Καθαρίζω και πλένω 2 κιλά φράουλες και τις λιώνω με ένα πιρούνι σε ένα μεγάλο μπολ. Εναλλακτικά τις περνάω από το μύλο λαχανικών ή τις λιώνω με το πρες-πουρέ. Βάζω τον χοντρολιωμένο πολτό σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτω 1.600 γρ. ζάχαρη, 2 λίτρα βότκα και 1 λοβό βανίλιας, τον οποίο χαράζω στη μέση, ξύνω τα σποράκια και ρίχνω σποράκια και λοβούς στο μείγμα. Ανακατεύω πολύ καλά και αδειάζω σε μεγάλη γυάλα που κλείνω ερμητικά. Φυλάω σε σκοτεινό μέρος (π.χ. στο πατάρι ή σε σκοτεινό ντουλάπι, χωρίς υγρασία) και αφήνω για 45 ημέρες. Μετά, περνάω όλο το μείγμα από τουλπάνι που στερεώνω πάνω από μεγάλο μπολ, στύβοντας καλά το τουλπάνι για να πάρω όσο περισσότερο μείγμα μπορώ. Το σουρώνω και πάλι από λεπτή σήτα και το μοιράζω σε μπουκάλια που κλείνω καλά και διατηρώ μακριά από φως.

11. Φραουλάδα ή σιρόπι φράουλας: Καθαρίζω, πλένω, σκουπίζω και ψιλοκόβω 2 κιλά φράουλες. Τις βάζω σε ένα μπολ μαζί με 1½  νεροπότηρο νερό, σκεπάζω και τις βάζω για 12 ώρες στο ψυγείο. Στερεώνω ένα τουλπάνι στα χείλη μιας μέτριας κατσαρόλας, αδειάζω εκεί τις φράουλες και στύβω πολύ καλά το τουλπάνι πάνω από την κατσαρόλα. Προσθέτω 1.600 γρ. ζάχαρη και σιγοβράζω το μείγμα για 10 – 15 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά, ξαφρίζοντας κάθε τόσο, μέχρι να δέσει (όχι παραπάνω γιατί έτσι κι αλλιώς όσο κρυώνει δένει περισσότερο). Μοιράζω το σιρόπι σε μπουκάλια που έχω ζεματίσει με καυτό νερό, το αφήνω να κρυώσει, κλείνω τα μπουκάλια και το διατηρώ στο ψυγείο για μήνες. Το σερβίρω αραιωμένο με παγωμένο νερό, όπως τη βυσσινάδα ή το σερβίρω αδιάλυτο, σαν σιρόπι, πάνω από παγωτά και φρουτοσαλάτες.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *