προορισμός…γεύση!

Ανεκτίμητες οι συμβουλές των γιαγιάδων μας που μας μεγάλωσαν και μας δίδαξαν πολλά. Για το μαγείρεμα, για το καθάρισμα, για τα τραύματα… είχαν για όλα λύσεις.
Από τα «κόλπα» τους, πολλά μας φαίνονται περίεργα, πρέπει όμως να παραδεχτούμε ότι 99,99% των περιπτώσεων, οι συμβουλές των γιαγιάδων μας είναι πολύ αποτελεσματικές… και οικονομικές!
Ναι, αλλά… ακόμα κι αν οι γιαγιάδες μας έχουν σχεδόν πάντα δίκιο, πρέπει να πούμε πως μερικές φορές κάποιες συμβουλές δεν είναι σωστές! Δείτε παρακάτω, κάποιες συμβουλές που είναι εντελώς λάθος!

Βάλε λάδι στο νερό που βράζουν τα μακαρόνια
Τι λέει η γιαγιά:
«Αν θέλεις τα μακαρόνια σου να μην κολλάνε, μην ξεχάσεις να βάλεις λίγο λάδι στο νερό που βράζει!». Αν και το λάδι είναι ένα λιπαρό στοιχείο, φαντάζονταν πως ανακατεύοντας τα με το λάδι δεν θα κολλήσουν αναμεταξύ τους.
Τι λέει… η πραγματικότητα: Όπως μας έχουν μάθει στο σχολείο στη χημεία, το νερό και το λάδι δεν ανακατεύονται ποτέ! Έτσι, αν βάλετε λάδι στο νερό με τα μακαρόνια, θα δείτε το λάδι να επιπλέει στην επιφάνεια, ή ακόμα χειρότερα, το λάδι θα καλύψει τα ζυμαρικά από ένα λιπαρό φιλμ. Έτσι καλύτερα να βάλετε αλάτι στο νερό και το λάδι μετά που θα έχετε σουρώσει τα μακαρόνια!

Βάλε χοντρό αλάτι σε λεκέ από κρασί
Τι λέει η γιαγιά:
«Αν σου χυθεί κρασί στο τραπεζομάντηλο, μη το βάλεις αμέσως στο πλυντήριο… θα γίνει χειρότερα! Πρέπει να βάλεις πρώτα χοντρό αλάτι, θα απορροφήσει αμέσως το κόκκινο κρασί!».
Τι λέει… η πραγματικότητα: Το αλάτι μπορεί πραγματικά να «τραβήξει» το κρασί από το ύφασμα και να το απορροφήσει αλλά όχι εντελώς. Για να μην το κάνετε χειρότερα και να μην κατηγορείτε άδικα την γιαγιά σας, βάλτε αμέσως το ύφασμα σε κρύο νερό και στη συνέχεια καθαρίστε το λεκέ με ζεστό γάλα ή λευκό κρασί!

Κρεμμύδια κατά του κρυολογήματος
Τι λέει η γιαγιά:
«Δεν ξέρεις τι κάναμε εμείς και δεν αρρωσταίναμε ποτέ το χειμώνα; Βάζαμε μερικά λεκανάκια με κρεμμύδια, σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Τα κρεμμύδια «ρουφούσαν» όλα τα μικρόβια και τις τοξίνες!».
Τι λέει… η πραγματικότητα:
Αν και το κρεμμύδι είναι ένα καλό αντισηπτικό και βοηθά πραγματικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της βρογχίτιδας και του κρυολογήματος, το να τα βάλετε στο σαλόνι δεν θα έχει απολύτως κανένα αποτέλεσμα! Το εμβόλιο το έχετε σκεφτεί;

Πλήρωσε τη σφήγκα με ένα… κέρμα
Τι λέει η γιαγιά:
«Αυτό το καλοκαίρι, αν μια σφήκα ή μέλισσα σε τσιμπήσει, για να μην πονέσεις πολύ και να μην αρχίσει να πρήζεται, βάλε αμέσως ένα κέρμα πάνω στο τσίμπημα. Θα δεις, σε λιγότερο από 10 λεπτά, δεν θα νιώσεις τίποτα».
Τι λέει… η πραγματικότητα:
Ακόμη και αν πιστεύουμε τη γιαγιά, καμία επιστημονική μελέτη μέχρι σήμερα, δεν έχει δείξει, ότι βάζοντας ένα κέρμα πάνω στο τσίμπημα σφήκας ή μέλισσας θα μπορούσε να απαλύνει τον πόνο ή να το μειώσει. Προτιμήστε την Αλόη Βέρα που έχει αντιβακτηριακές και καταπραϋντικές ιδιότητες.

Το μυστικό της μαγιονέζας
Τι λέει η γιαγιά:
«Αφού σου έχω ξαναπεί… για να πετύχει η μαγιονέζα χρειάζεται μόνο «ζεστά αυγά». Αν δεν είναι, δηλαδή, σε θερμοκρασία δωματίου δεν θα σου πετύχει ποτέ».
Τι λέει… η πραγματικότητα:
Ναι… το αυγό πρέπει να έχει θερμοκρασία δωματίου, αλλά το μυστικό για την τέλεια μαγιονέζα είναι η αργή ροή του λαδιού και το γρήγορο και ασταμάτητο χτύπημα.

Κάηκες… βάλε αλεύρι
Τι λέει η γιαγιά:
«Στην εποχή μου, όταν καιγόμασταν, δεν είχαμε κάποια κρέμα! Βάζαμε λίγο αλεύρι και ηρεμούσε ο πόνος… Να ακούς την «παλιά»…»
Τι λέει… η πραγματικότητα:
Αν και το αλεύρι είναι χρήσιμο σε χιλιάδες πράγματα, καμία επιστημονική έρευνα δεν έχει αποδείξει ποτέ ότι μπορεί να βοηθήσει στα καψίματα. Άλλωστε… πως να σταθεί επάνω σε ένα καμένο δάχτυλο! Αν θέλετε κάτι φυσικό μπορείτε να βάλετε λίγο μέλι που πραγματικά μπορεί να βοηθήσει. Πείτε το και στη γιαγιά!

Βάλε τα φρέσκα μυρωδικά από την αρχή του μαγειρέματος
Τι λέει η γιαγιά:
«Αν θέλεις το φαγητό σου να είναι καλά αρωματισμένο, μην ξεχάσεις να βάλεις τη μέντα, το βασιλικό, το άνηθο ή το μαϊντανό στην αρχή. Με αυτόν τον τρόπο, θα ευωδιάσει όλο το φαγητό».
Τι λέει… η πραγματικότητα:
Ενώ κάποια αποξηραμένα μυρωδικά μπορούν να μπουν από την αρχή του μαγειρέματος, ξερή ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, τα φρέσκα μυρωδικά είναι απαγορευτικό να μαγειρευτούν. Τα φρέσκα μυρωδικά απελευθερώνουν τα αρώματά τους όταν η θερμοκρασία του φαγητού φτάνει τους 45-50°C. Έτσι, καλύτερα να τα προσθέτετε την τελευταία στιγμή!

Τρώγε γαλακτοκομικά για να κάνεις κόρη…
Τι λέει η γιαγιά:
«Αν θέλεις να κάνεις κόρη, όσο καιρό είσαι έγκυος πρέπει να τρως γαλακτοκομικά, τυριά, λευκό κρέας, ψάρια, λαχανικά (τροφές πλούσιες σε σε ασβέστιο και μαγνήσιο) και λίγο αλάτι (τροφές χαμηλές σε νάτριο και κάλιο)».
Τι λέει… η πραγματικότητα:
Εκτός ότι μπορεί να θέσετε τον εαυτό σας, αλλά και το μωρό, σε κίνδυνο, ακολουθώντας μια τέτοιου τύπου διατροφή, ένα είναι σίγουρο… δεν λειτουργεί! Το φύλο του μωρού εξαρτάται από τα χρωμοσώματα του σπερματοζωαρίου. Αυτή η συμβουλή πάντως, έχει πλάκα!

Ρίξε τα λαχανικά σε κρύο νερό για να διατηρήσουν το χρώμα τους
Τι λέει η γιαγιά:
«Εάν θέλεις τα καρότα και τα φασολάκια να μείνουν «ζωηρά», μόλις μαγειρευτούν, βάλτα αμέσως σε ένα μπολ γεμάτο με κρύο νερό και παγάκια. Θα έχουν έτσι ένα πολύ φωτεινό χρώμα».
Τι λέει… η πραγματικότητα:
Εδώ δεν είναι τελείως λάθος αν πρόκειται να βράσετε λαχανικά ή χόρτα και θέλετε να τα φάτε σε κρύα σαλάτα. Τι γίνεται όμως, αν θέλετε να τα φάτε αχνιστά; Για να κρατήσουν το ζωηρό τους χρώμα προτιμήστε να ρίξετε 1 κουταλάκι σόδα μαγειρική στο νερό που θα τα βράσετε.

Βάλε ξύδι στο νερό όταν βράζεις αυγά
Τι λέει η γιαγιά:
«Την επόμενη φορά που θα φτιάξεις βραστά αυγά, αν δεν θέλεις να σπάσουν όταν βράζουν, ρίξε λίγο λευκό ξύδι στο νερό. Θα κάνει το κέλυφος του να είναι πιο σκληρό και δεν θα φοβάσαι να σπάσουν».
Τι λέει… η πραγματικότητα:
Χμ… ακούγεται ωραίο και πολλές συνεχίζουν να το κάνουν ακόμα! Αλλά… κορίτσια σας έχω νέα… Δεν λειτουργεί! Αντιθέτως, το λευκό ξύδι έχει ως αποτέλεσμα να μαλακώνει το τσόφλι και να σπάνε ευκολότερα. Συγνώμη γιαγιά που σε στεναχωρώ!

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *