προορισμός…γεύση!

Σίγουρα όταν αναφερόμαστε στο μάνγκο, θα σκέφτεστε εξωτικές παραλίες, ζέστη και ήλιο. Και πολύ καλά κάνετε αφού το μάνγκο είναι ένα εξωτικό φρούτο με μεγάλη θρεπτική αξία, πλούσιο σε φυτικές ίνες και ιδιαίτερα χορταστικό, χωρίς να μας φορτώνει με πολλές θερμίδες. Με την τρυφερή του σάρκα και το άρωμά του που μας θυμίζει κάποιο νησί, το μάνγκο έχει γλυκόξινη γεύση και συναντάται σε εκατοντάδες ποικιλίες στις τροπικές περιοχές της Ασίας (Ινδία, Κίνα, Ταϊλάνδη κ.ά.). Είναι συνήθως καμπυλωτό, στενόμακρο, με πράσινη, ροζέ κίτρινη ή κόκκινη φλούδα και η σάρκα του πολύ αρωματική σε έντονο πορτοκαλί χρώμα. Έχει επίσης και ένα πολύ μεγάλο κουκούτσι που δεν τρώγεται. Μόνο ένα μάνγκο παρέχει σχεδόν τις συνολικές ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C, αλλά και βιταμίνη Α (αναγκαία για την υγεία των ματιών). Τώρα βέβαια στην Ελλάδα θα το βρείτε σε πολλά σούπερ μάρκετ και βιολογικά καταστήματα. Μπορείτε να το απολαύσετε στο πρωινό σας, σε κάποιο σνακ ή ως ένα ελαφρύ επιδόρπιο… αλλά πρέπει ακόμα να ξέρει κάνεις πώς να το κόψει! Σας έχω παρακάτω κάποιες συμβουλές για να απολαύσετε το μάνγκο στο μέγιστο!

Μπορείτε να κόψετε το μάνγκο σε κύβους
Αν το θέλετε λοιπόν σε κύβους υπάρχουν πολλές τεχνικές. Η τεχνική που σας προτείνω εδώ ονομάζετε η τεχνική του σκαντζόχοιρο. Να ξέρετε πως με αυτή τη τεχνική θα έχετε μικρούς κύβους. Πάρτε ένα μαχαίρι και ένα ώριμο μάνγκο που θα έχετε πλύνει καλά στο νερό. Κόψτε το κατά μήκος. Προσέξτε να το κόψετε μέχρι και το κουκούτσι του, το όποιο βρίσκεται στο στενότερο μέρος του μάνγκο. Θα δείτε πως το μάνγκο κρύβει μια πορτοκάλι και λαμπερή σάρκα μόλις το ανοίξετε! Κάντε χαρακιές κατά μήκος και κατά πλάτος. Γυρίστε ανάποδα το κομμάτι του μάνγκο πιέζοντας το για να βγουν τα κομμάτια. Ξύστε απαλά με το μαχαίρι, έτσι ώστε να βγουν οι μικροί κύβοι. Κάντε ακριβώς την ίδια διαδικασία και στο άλλο κομμάτι του μάνγκο.

Κόψτε το μάνγκο σε φέτες
Για να εφαρμόσετε αυτή τη τεχνική, αρχίστε και ξεφλουδίστε το μάνγκο και κόψτε και τα δύο άκρα του. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να χαράξετε τρεις φέτες μάνγκο περίπου δύο εκατοστών κατά πλάτος. Κόψτε αυτές τις τρεις φέτες μετακινώντας το μαχαίρι σας από πάνω προς τα κάτω και πλησιάζοντας το κουκούτσι του. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι το φρούτο να κοπεί τελείως. Δεν σας κρύβω πως αυτή η μέθοδος είναι πιο δύσκολη και θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο, αλλά θα έχετε πιο χοντρά και μεγαλύτερα κομμάτια. Προσέξτε να μην κοπείτε, η σάρκα του γλιστράει αρκετά!

Μπορείτε να το απολαύστε και ως επιδόρπιο
Με τη μαγευτική τροπική του γεύση, το μάνγκο ταιριάζει σε πολλά επιδόρπια! Αν επιλέξατε να κόψετε το μάνγκο σε μικρά κυβάκια θα μπορέσετε να κάνετε τη διαφορά σε μια εξωτική φρουτοσαλάτα. Αν τώρα κόψατε το μάνγκο σε φέτες, μπορείτε να δοκιμάστε μια συνταγή με μάνγκο, κλημεντίνη και κανέλα… σκέτη απόλαυση! Εάν τώρα σας αρέσουν τα πιο ελαφριά επιδόρπια, μπορείτε να φτιάξετε μια μους μάνγκο! Υπάρχουν πολλές συνταγές, αρκεί να έχετε όρεξη και φαντασία!

Απολαύστε το σε χυμό ή smoothie
Για να φτιάξετε το δικό σας χυμό μάνγκο, απλά βάλτε στο μπλέντερ τα ψιλοκομμένα κομμάτια προσθέτοντας 250 ml νερό. Εάν τώρα προτιμάτε την υπέροχη γεύση ενός smoothie, βάλτε τα κομμάτια του μάνγκο στο μπλέντερ με μερικά παγάκια και 250 ml γάλα. Πολτοποιήστε καλά μέχρι να αποκτήσετε μια λεία και κρεμώδη υφή. Και τώρα που καλοκαιριάζει βάλτε μία (ή δύο) μπάλες παγωτού βανίλιας… δεν σας λέω τίποτα!

Τι θα λέγατε για ένα παγωτό μάνγκο;
Χρησιμοποιώντας μια μηχανή παγωτού ή κάποια κατάλληλα καλούπια, κάντε γλυκά και αναζωογονητικά παγωτά μάνγκο. Αν τώρα σας αρέσει η πιο συμπαγής υφή, απλά προσθέστε δύο ασπράδια αυγών, λίγο γάλα ή φυτικό γάλα στην προετοιμασίας σας. Τα αρώματα θα σας ταξιδέψουν ευχάριστα! Αν θέλετε να δώσετε λίγη ζωντάνια στη συνταγή σας, μπορείτε να βάλετε μια φλούδα λεμόνι ή λάιμ ή ακόμα και μικρά κομματάκια ανανά. Αν τώρα το θέλετε πιο γλυκό βάλτε μερικά φύλλα λουίζα που θα έχετε ψιλοκόψει νωρίτερα.
Να ξέρετε πως αν αγοράσετε ένα μάνγκο που είναι ακόμα σκληρό, βάλτε το σε μια σακούλα μαζί με ένα μήλο! Θα δείτε πως το μάνγκο θα ωριμάσει με μαγικό τρόπο… Το μήλο κάνει όλη τη δουλειά που απελευθερώνει μια ουσία που ονομάζετε αιθυλένιο. Βοηθάει στην επιτάχυνση της ωρίμανσης των φρούτων. Μόλις είναι ώριμο σκεφτείτε και φτιάξτε τα καλύτερα σας επιδόρπια!

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου και των φωτογραφιών, του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

  1. Really good!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *