προορισμός…γεύση!

Μπορεί ο χειμώνας να είναι φτωχός σε λαχανικά, μας χαρίζει όμως μια απίθανη ποικιλία από τους υπέροχους χειμωνιάτικους «θησαυρούς»… Τα υπόγεια δώρα της γης για την κουζίνα μας. Μην τα αγνοείτε! Εχουν να σας προσφέρουν απίστευτες γαστρονομικές απολαύσεις!

Τι αναζητούμε;
Πατάτες, γλυκοπατάτες, ρέβες, γουλιά, γογγύλια, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, σελινόριζες, κολοκάσια! Η ποικιλία είναι μεγαλύτερη από όσο νομίζετε…

Σκεφτείτε… βιολογικά!
Αν και τα εντοπίζω πιο δύσκολα και μόνο σε βιολογικές λαϊκές αγορές και καταστήματα με βιολογικά, τα προτιμώ γιατί ότι βρίσκεται μέσα στο χώμα απορροφά τεράστιες ποσότητες από χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα.

Συμβουλές για την αγορά και τη συντήρηση
• Το πρώτο που πρέπει να προσέξετε είναι, να είναι τραγανά, σκληρά και με βάρος μεγαλύτερο από αυτό που αρμόζει για το μέγεθός τους.
Επίσης πρέπει να είναι ελαφρά νοτισμένα στην αφή. Τα στεγνά, ελαστικά και μαλακά είναι συνήθως μπαγιάτικα.
Αποφεύγω επίσης όσα έχουν λεκέδες, στίγματα και πολύ υγρά, ζουληγμένα σημεία γιατί εκεί έχουν χτυπηθεί και θα σαπίσουν γρήγορα.
Τα περισσότερα έχουν μια ευχάριστη μυρωδιά από βρεγμένο χώμα, σημάδι φρεσκάδας.
Τα συντηρώ για λίγες ημέρες στο ψυγείο, καλά τυλιγμένα σε εφημερίδα ή χαρτί κουζίνας.
Διατηρούνται καλά στο μπαλκόνι ή στην αυλή, στο κρύο της εποχής, σε σημείο που να μην τα βλέπει απευθείας το φως του ήλιου και καλυμμένα με ύφασμα, για προστασία από μικρά ζώα και έντομα.

Πριν το μαγείρεμα
Πλένω πολύ καλά με νερό και τα βουρτσίζω με σφουγγαράκι για να απομακρύνω κάθε ίχνος χώματος.
Κάποια τρώγονται και με τη φλούδα, ανάλογα με τις απαιτήσεις της συνταγής (π.χ. πατάτες, καρότα, ρέβες), αρκεί να είναι βιολογικά.
Αν χρειάζονται ξεφλούδισμα, τα καθαρίζω με το πίλερ, το εργαλείο δηλαδή που ξεφλουδίζω τις πατάτες. Τα φρέσκα και τραγανά, ξεφλουδίζονται πανεύκολα. Τα μαλακά και πιο μπαγιάτικα, πολύ δύσκολα.
Πάντα με ένα μαχαιράκι αφαιρώ τις κορυφές τους (εκεί που βγαίνει το κοτσάνι τους) και τις σκληρές βάσεις τους.
Όταν κοπούν πρέπει να μαγειρευτούν το συντομότερο γιατί οι κομμένες επιφάνειές τους χαλάνε γρήγορα και απορροφούν μυρωδιές από το ψυγείο.

Πως μαγειρεύονται
Η σοφία της Φύσης μάς τα προσφέρει στο καταχείμωνο, ακριβώς δηλαδή όταν χρειαζόμαστε τροφές θερμαντικές, θρεπτικές, χορταστικές, αγαπησιάρικες…
Αφήστε που η εποχή τους πέφτει πάντα στη Σαρακοστή, οπότε είναι ιδανικά για τη νηστεία.
Δίνουν εκπληκτικές σούπες, πλούσιες, πυκνές και βελουτέ γιατί είναι πλούσια σε χορταστικό άμυλο.
Τα περισσότερα από αυτά μπορούν να αντικαταστήσουν την πατάτα σε πολλά χειμωνιάτικα μαγειρευτά.
Δίνουν «σώμα» σε σούπες, κρεμώδεις σάλτσες και πουρέδες.
Μαγειρεύονται στην κατσαρόλα, ψήνονται τέλεια στο φούρνο ή στο γκριλ κομμένα σε μεγάλες, μέτριες φέτες, τηγανίζονται σαν τσιπς αν τα κόψετε σε λεπτότατες φέτες στο «μαντολίνο», αλλά κάποια από αυτά τρώγονται και ωμά, τριμμένα στον τρίφτη, σε σαλάτες και συνοδευτικά.
Τρώγονται τόσο ξεχωριστά το κάθε ένα όσο και σε συνδυασμούς μεταξύ τους (π.χ. πουρές από πατάτα και σελινόριζα ή βελουτέ σούπα με καρότο και ρέβα).

1 Comment

  1. Ευχαριστούμε Ντίνα μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *