προορισμός…γεύση!

Οι μπρουσκέτες είναι τραγανές φρυγανισμένες φέτες ψωμιού, αλειμμένες με διάφορα καταπληκτικά μείγματα. Είναι το απόλυτο κέρασμα για ουζάκι, μπίρα, κρασί ή απεριτίφ. Η ποικιλία υλικών για τα μείγματα είναι τεράστια και, ευτυχώς, η Μεσόγειος μάς προσφέρει μια ανεξάντλητη ποικιλία από αυτά. Επίσης είναι ελαφρές, εύκολες στην ετοιμασία, χωρίς μαγειρέματα και τηγανίσματα.

Τα βασικά υλικά

Διαλέγω καλό ψωμί (μπαγκέτα, χωριάτικο, πολύσπορο). Τα υπόλοιπα υλικά είναι λάδι,σκόρδο, ξερά και φρέσκα μυρωδικά. Από εκεί και πέρα συμπληρώνω με τυριά,φρούτα, λαχανικά, αλλαντικά και πολλά άλλα. Ωστόσο, ακόμα και μια απλή φέτα ψωμιού, φρυγανισμένη, τριμμένη με σκόρδο και ραντισμένη με λάδι είναι από μόνη της ένα εξαιρετικό έδεσμα.

Με λίγη φαντασία, βάζω σύκα και καρύδια και έχω ένα μεζέ μοναδικό! Μην ξεχνάτε: η κορυφαία ελληνική μπρουσκέτα είναι το παξιμάδι με ντομάτα, μυρωδικά και λευκό τυρί –δεν είναι μόνο ο κρητικός ντάκος, αφού κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει την ίδια συνταγή με τοπικές παραλλαγές και είναι όλες απίθανες!

Τα μείγματα για μπρουσκέτες

Τα μείγματα είναι κυριολεκτικά ατελείωτα, αλλά έχω πάντα κατά νου δύο πράγματα: Πρώτα να χρησιμοποιώ άριστης ποιότητας πρώτες ύλες και,Δεύτερον, τα μείγματα να είναι απλά. Το πόσο μείγμα θα βάλω στις φέτες εξαρτάται από το μέγεθός τους και το πώς έχω σκοπό να τις σερβίρω (κύριο πιάτο, σνακ, μεζές).

Τα μυστικά της τέλειας μπρουσκέτα

Προτιμώ ολόφρεσκο χωριάτικο ψωμί, κατά προτίμηση σπιτικό: Το κόβω σε φέτες κανονικού πάχους και, αν είναι φραντζόλα, τις κόβω διαγωνίως για να βγουν πιο μεγάλες. Τις ραντίζω με ελαιόλαδο και τις ψήνω είτε επάνω σε μια λαμαρίνα φούρνου, είτε στα κάρβουνα είτε στη φρυγανιέρα.

  • Ψήνω σε μέτρια φωτιά: Οπου κι αν τις ψήσω ή τις φρυγανίσω, η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια και όχι δυνατή για να μην καταστρέψω την ευαίσθητη φρέσκια ψίχα. Από την άλλη, η χαμηλή φωτιά θα στεγνώσει την ψίχα και θα χαθεί η νοστιμιά.
  • Κόβω σε φυσιολογικό πάχος: Αποφεύγω τις χοντρές (γιατί δεν μπορούν να τις φάνε τα παιδιά) αλλά ούτε πολύ λεπτές γιατί θα καούν. Αν είναι μεγάλες (π.χ. από καρβέλι) τις κόβω στη μέση. Τις σερβίρω πάντα ζεστές.
Η μπρουσκέτα σε 3 απλά βήματα
  • ΒΗΜΑ 1: Αλείφω τις φέτες με ελαιόλαδο – Μια λεπτή στρώση λαδιού βοηθά το ψωμί να χρυσίσει ομοιόμορφα και να γίνει τέλεια τραγανό, χωρίς να καεί.
  • ΒΗΜΑ 2: Ψήνω μέχρι οι φέτες να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές – Μέτρια προς δυνατή φωτιά δίνει πιο εμφανίσιμη όψη στις φέτες και τις ψήνει χωρίς να μαυρίσουν και να πικρίσουν. Αν τις ψήσω στα κάρβουνα, θα αποκτήσουν τις ελκυστικές ρίγες της σχάρας. Αν τις ψήσω στο φούρνο το λάδι θα τις ψήσει πιο ζουμερές και ομοιόμορφες, αν και χωρίς γραμμές.
  • ΒΗΜΑ 3: Τρίβω με κομμένο σκόρδο – Μια κομμένη σκελίδα σκόρδου τρίβεται τέλεια σε μια καυτή φέτα ψωμιού, το αρωματίζει υπέροχα και μαζί με λίγες σταγόνες λαδιού η γεύση και τα αρώματα θα απογειωθούν. Αυτή η απλή μπρουσκέτα τρώγεται και έτσι, σκέτη!
Το ψήσιμο

Λαδώνω πρώτα το ταψί μου και απλώνω εκεί τις φέτες ψωμιού σε μονή στρώση. Τις αλείφω και αυτές με λίγο λάδι και από τις δύο πλευρές, με ένα πινελάκι. Ζεσταίνω το γκριλ (ή τη θράκα) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ψήνω τις φέτες για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι το χρώμα τους να χρυσίσει και η κόρα να σκουρύνει λίγο.

Όταν τις βγάλω από το φούρνο και, όσο είναι ακόμα ζεστές, τις τρίβω με κομμένες σκελίδες σκόρδου, ραντίζω τη μία πλευρά με ελαιόλαδο και από πάνω βάζω το μείγμα που έχω διαλέξει.

Και 5 τέλειες ιδέες από την Ντίνα!
  1. Με ντομάτες, σκόρδο και βασιλικό: Ψιλοκόβω και στραγγίζω καλά σε ένα σουρωτήρι 800 γρ. ώριμες ντομάτες, αλατισμένες. Τις μεταφέρω σε μπολ και τις ανακατεύω με αλάτι, πιπέρι, 1 σκελίδα σκόρδουψιλοτριμμένη στον τρίφτη, 50 ml ελαιόλαδο και τα φύλλα από 2 μικρά κλαράκια φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα (για 3 φλιτζάνια)
  2. Με ζεστό κατσικίσιο τυρί και μυρωδικά: Σε ένα μπολ βάζω 250 γρ. φρέσκο μαλακό κατσικίσιο ελληνικό τυρί τύπου σεβρ, 1 κουταλάκι φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά μέχρι να φτιάξω μια λεία πάστα. Την αδειάζω σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος (π.χ. ένα ατομικό γιουβετσάκι) και από πάνω ρίχνω λίγο ακόμα λάδι, μερικά ακόμα φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ψήνω το μείγμα για 10 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C και το αλείφω σε μπρουσκέτες (για 1 φλιτζάνι)
  3. Με πράσινη ταπονάδα (ταπενάντ): Βάζω στο μούλτι 4 – 5 φιλέτα αντσούγιας σε λάδι, στραγγισμένα, 1 σκελίδα σκόρδου και λίγο χοντρό αλάτι, και τα χτυπάω μέχρι να φτιάξω μια πάστα. Αδειάζω σε μπολ, καθαρίζω το μούλτι και ρίχνω εκεί 250 γρ. πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσια και 3 κουταλιές κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη. Τα χτυπάω με διακεκομμένη λειτουργία μέχρι να γίνει ένα χοντροκομμένο μείγμα και το ρίχνω στο μπολ με τις αντσούγες. Ρίχνω 50 ml ελαιόλαδο, 2 κουταλιές ψιλοκομμένη ρόκα και3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατεύω καλά, ρίχνω πιπέρι και αλείφω τις μπρουσκέτες  (για 2 φλιτζάνια)
  4. Με ανθότυρο, κατίκι, λεμόνι και δυόσμο: Σε ένα μπολ βάζω 150 γρ. ανθότυρο, 100 γρ. κατίκι, 1 κουταλάκι ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι και λίγο αλάτι. Ανακατεύω πολύ καλά. Τρίβω με κομμένο σκόρδοτις ζεστές μπρουσκέτες και τις αλείφω με το μείγμα τυριών. Πασπαλίζω με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ραντίζω με λίγο ελαιόλαδο και σκορπίζω από πάνω πολύ ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου (για 1 φλιτζάνι)
  5. Με σύκα και καρύδια: Ρίχνω στο μπλέντερ τη σάρκα από 8 ώριμα σύκα, 1/4 φλιτζανιού ελαφρά καβουρδισμένη καρυδόψιχα, 8 φιλέτα αντσούγιας σε λάδι, στραγγισμένα, 3 σκελίδες σκόρδου και λίγοπιπέρι. Δουλεύω καλά τα υλικά μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα χοντροκομμένο και όχι τελείως αλοιφώδες. Προσθέτω 50 ml ελαιόλαδο και 2 κουταλάκια κονιάκ και δουλεύω λίγο ακόμα. Αλείφω το μείγμα στις μπρουσκέτες και από πάνω βάζω μερικές «φλούδες» από πικάντικη γραβιέρα ή παρμεζάνα (για 1 φλιτζάνι)

1 Comment

  1. ❤️ ❤️ ❤️

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *