προορισμός…γεύση!

Τώρα είναι η εποχή τους! Τώρα λοιπόν είναι η ιδανική εποχή να αιχμαλωτίσουμε την ευωδιά τους σε χίλιες δυο νοστιμιές όπως λεμονάδα, λεμονόκρεμα, λεμονάκια στο αλάτι από το Μαρόκο. Δείτε επίσης πώς με το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού θα μεταμορφώσετε το πιο απλό πιάτο σε αληθινό έδεσμα!

ΑΓΟΡΑ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
Προτιμώ να διαλέγω λεμόνια μεγαλούτσικα και σχετικά βαριά γιατί έχουν περισσότερο χυμό και συνήθως είναι γλυκά.
Η φλούδα τους πρέπει να είναι πορώδης και σχετικά λαμπερή, χωρίς πολλά σημάδια και μαλακά σημεία.
Για να δω αν είναι αρωματική η φλούδα τους, την ξύνω ελάχιστα με το νύχι και τη μυρίζω. Αν δεν αναδύεται ωραίο, έντονο άρωμα λεμονιού αποφεύγω να αγοράσω.
Τα διατηρώ ενός ή εκτός ψυγείου, σε φαρδιά φρουτιέρα ή σε μεγάλη πιατέλα για να μην πιέζουν το ένα το άλλο και να «αναπνέουν», αλλιώς μουχλιάζουν εύκολα και μεταδίδουν τη μούχλα σε όλα τα γειτονικά λεμόνια.
Αν θέλω να τα συντηρήσω για μεγάλο χρονικό διάστημα τα κρεμάω σε ένα διχτάκι, σε καλά αεριζόμενο και δροσερό μέρος.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΕΡΩΜΕΝΑ ΛΕΜΟΝΙΑ;
Θα έχετε δει ότι, σε όλες τις συνταγές που αναφέρω εσπεριδοειδή, σας συμβουλεύω να τα αγοράζετε ακέρωτα. Το κέρωμα δεν είναι άλλο από επικάλυψη του φρούτου με παραφίνη, για να προστατεύονται στις μεγάλες μεταφορές και να παραμένουν αναλοίωτα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό αφορά κυρίως τα εισαγόμενα από άλλες χώρες λεμόνια. Τα ελληνικά λεμόνια σπάνια κερώνονται, αφού οι αποστάσεις είναι μικρές και τα λεμόνια τις αντέχουν. Τα κερωμένα φρούτα αναγνωρίζονται από την υπερβολικά, αφύσικη γυαλάδα στη φλούδα και έτσι τα αποφεύγω, αφού η παραφίνης ΔΕΝ πρέπει να καταναλώνεται, ιδιαίτερα αν θέλω να χρησιμοποιήσω το ξύσμα του φρούτου.

ΤΟ ΞΥΣΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ και πώς το χρησιμοποιώ
Ξύσμα παίρνω είτε τρίβοντας το λεμόνι στην ψιλή πλευρά του τρίφτη είτε με το ειδικό εργαλειάκι που κόβει το ξύσμα σε λεπτότατα κορδελάκια (το βρίσκετε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας). Για μεγαλύτερα κομμάτια φλούδας χρησιμοποιώ το πίλερ, δηλαδή τον αποφλοιωτή που ξεφλουδίζω πατάτες.
Πώς χρησιμοποιώ το ξύσμα; Σε χιλιάδες συνταγές!
Σε ζύμες για αλμυρές ή γλυκές τάρτες, ιδιαίτερα με γέμιση κρέμας και φρούτων.
Σε κέικ, μόνο του ή σε συνδυασμό με ξύσμα πορτοκαλιού
Σε μείγματα για κουλουράκια και μπισκότα
Στην γκρεμολάτα: ανακατεύω καλά ξύσμα λεμονιού με πολύ ψιλοκομμένο σκόρδο και εξίσου πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό. Με το μείγμα αυτό (γκρεμολάτα) πασπαλίζω το περίφημο ιταλικό οσομπούκο (δηλαδή κοκκινιστό μαγειρευτό κότσι), στο σερβίρισμα!
Θέλετε να φτιάξετε την πιο γρήγορη κι εύκολη μακαρονάδα; Σερβίρετε καυτά, σκέτα μακαρόνια με λίγο ελαιόλαδο, ξύσμα μυρωδάτου λεμονιού, ελάχιστο σκόρδο και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι!
Σε μαρινάδες: το ξύσμα δίνει απίθανο άρωμα σε όλες τις μαρινάδες για κοτόπουλο, αρνάκι και χοιρινό.
Στις πράσινες ελιές: Τις βάζω σε βαζάκι με μπόλικο λάδι, φέτες λεμονιού, μπόλικο ξύσμα, μυρωδικά όπως θυμάρι και μαραθόσπορο και τις μαρινάρω.
Σε κρέμες, μους: Βάζω ξύσμα και στο μείγμα αλλά και στο σερβίρισμα, πασπαλισμένο στην επιφάνεια.

Ο ΧΥΜΟΣ και πώς τον χρησιμοποιώ
Για μικρές ποσότητες χρησιμοποιώ έναν απλό λεμονοστύφτη του χεριού, αλλιώς, για μεγάλες δόσεις (π.χ. όταν φτιάχνω λεμονάδα), προτιμώ τον ξεκούραστο ηλεκτρικό.
Πώς τον χρησιμοποιώ;

Σε όλα τα λεμονάτα φαγητά της ελληνικής κουζίνας, όπως μοσχαράκι, κοτόπουλο, αρνάκι και χοιρινό, όλα μαγειρευτά στην κατσαρόλα ή ψημένα στο φούρνο. Σβήνω το σοταρισμένο κρέας αρχικά με λίγο χυμό αλλά προσθέτω και στο τέλος, μερικά λεπτά πριν αποσύρω από τη φωτιά, για έντονη γεύση.
Φυσικά στο αυγολέμονο! Ρίχνω το χυμό στα καλά χτυπημένα αυγά, αργά και σταθερά, χτυπώντας ασταμάτητα. Το πόσο χυμό θα ρίξετε εσείς είναι καθαρά θέμα γούστου.
Σε σάλτσες ψαριού για τελείωμα: Οταν ψήσω ψάρια στα κάρβουνα ή στο γκριλ, χτυπάω στο μπλέντερ λίγες αντσούγες, χυμό (και λίγο ξύσμα), πιπέρι, ελαιόλαδο και λίγο σκόρδο και ρίχνω από 1 κουτ. σούπας από το μείγμα αυτό σε κάθε μερίδα.
Σε ψητό κοτόπουλο απίστευτα νόστιμο! Οταν ψήνω ολόκληρο κοτόπουλο, κόβω στα τέσσερα 2 – 3 ακέρωτα και βιολογικά λεμόνια και βάζω τα κομμάτια στην κοιλιά του κοτόπουλου μαζί με μπόλικα κλαδάκια από φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας μου. Μετά το ψήσιμο, στύβω αυτά τα κομμάτια λεμονιού και ανακατεύω τον ψημένο τους χυμό με τα υγρά του ταψιού. Φτιάχνω έτσι μια καταπληκτική σάλτσα.
Κάτι διαφορετικό: Στρώνω στρογγυλές φέτες λεμονιού απ’άκρη σ’άκρη σε ένα ταψί, μαζί με ολόκληρα κλαδάκια μυρωδικών και ροδέλες ξερού κρεμμυδιού. Επάνω βάζω κομμάτια-μερίδες κοτόπουλου, πασπαλισμένα με αλατοπίπερο και περιχυμένες με χυμό λεμονιού και λάδι. Οι φέτες αυτές μετά το ψήσιμο έχουν καραμελώσει και σερβίρονται σαν συνοδευτικό όχι μόνο στο ίδιο το κοτόπουλο αλλά και σε ρύζι, μακαρόνια ή κρεατικά.
Μερικές σταγόνες χυμός λεμονιού ζωνταεύουν μια βαρετή σούπα ή το βραστό κρέας.
Ρίχνω μερικές σταγόνες στα αμυλώδη πιάτα όπως πατατοσαλάτες, βραστές πατάτες και ζυμαρικά.
Περιχύνω όλα τα βραστά ή ψητά λαχανικά για σαλάτα.
Στα τηγανητά πιάτα: Οταν τηγανίζω κοτόπουλο ή κρέας ή ψάρι, ρίχνω λίγο χυμό λεμονιού στα καμμένα υπολείμματα του τηγανιού, ανακατεύω για να λιώσουν και ετοιμάζω μια υπέροχη σάλτσα για το σερβίρισμα.
Στα καυτερά πιάτα: Μερικά ψιλοκομμένα κομμάτια από σάρκα λεμονιού σε καυτερά πιάτα ανακουφίζουν το στόμα από το κάψιμο.
Σε σιρόπια, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, για άρωμα, γευστική ισορροπία.

ΜΥΣΤΙΚΟ
Τώρα που τα λεμόνια υπάρχουν σε μεγάλη αφθονία, στύψτε άφθονα, σουρώστε το χυμό και γεμίστε τις παγοθήκες του ψυγείου σας. Ετσι θα έχετε ολόφρεσκο χυμό το καλοκαίρι που τα λεμόνια σπανίζουν ή δεν έχουν έντονο άρωμα.

3 Υπέροχες ιδέες για λεμόνια όλο το χρόνο

Λεμόνια Μαροκινά διατηρημένα σε αλάτι και χυμό
(ΥΛΙΚΑ για 1 λίτρο)
Παίρνω 12 μέτρια λεμόνια, ακέρωτα και κατά προτίμηση βιολογκά, γερά, καθαρόφλουδα και ώριμα. Κόβω από το καθένα ένα «καπάκι» στην κορυφή του και ένα στη βάση. Στερεώνω κάθε λεμόνι όρθιο και το χαράζω από πάνω προς τα κάτω βαθιά, χωρίς όμως να το κόψω μέχρι κάτω στα δύο. Γυρίζω το λεμόνι το πάνω κάτω, το γυρίζω κατά 90 μοίρες και το χαράζω με τον ίδιο τρόπο. Με ένα κουταλάκι γεμίζω τις δύο βαθιές σχισμές με όσο περισσότερο χοντρό αλάτι μπορώ. Βάζω τα λεμόνια όρθια σε μια μεγάλη, αποστειρωμένη* γυάλα, στριμωχτά, ώστε να μείνει όσο το δυνατόν λιγότερο κενό. Οσο τα στριμώξω τόσο περισσότερος  χυμός θα βγει από τα λεμόνια, ο οποίος θα τα σκεπάσει και, όσο περνά ο καιρός, θα μαλακώνει τη φλούδα τους και θα βγαίνει κι άλλος χυμός. Αν την επόμενη ημέρα έχει μεγαλώσει ο κενός χώρος, τον γεμίζω με περισσότερα λεμόνια, ετοιμασμένα με τον ίδιο τρόπο. Αν μετά από 2 ημέρες ο χυμός που έβγαλαν τα λεμόνια δεν αρκεί για να τα σκεπάσει, τότε στύβω μερικά και συμπληρώνω με το χυμμό τους για να καλυφθούν. Κλείνω τις γυάλες αεροστεγώς και τις αφήνω για 1 μήνα σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο. Τα λεμόνια είναι έτοιμα. Τώρα διατηρούνται στο ψυγείο για 6 μήνες.

ΠΩΣ ΤΑ ΣΕΡΒΙΡΩ
Στο Μαρόκο σερβίρονται σκέτα, τα καλοκαιρινά απογεύματα, σαν  δροσιστικό σνακ. Η μαλακή τους σάρκα είναι λιγάκι γλυκιά, λιγάκι αλμυρή, υπέροχη!
Στο μαγείρεμα: Βγάζω με ένα κουτάλι τη μαλακή σάρκα από
1 – 2 διατηρημένα λεμόνια, την ανακατεύω στη σάλτσα από ψητό ή μαγειρευτό κοτόπουλο και περιχύνω κάθε μερίδα με 1 κουτ. σούπας.
Η μαλακή και υπέροχη σάρκα τους μπαίνει σε σαλάτες με καπνιστό σολομό, καπνιστή πέστροφα ή χέλι.

Σπιτική συμπυκνωμένη λεμονάδα
Σε μια κατσαρόλα βάζω να βράσουν 1½ λίτρο νερό και 4 γεμάτα ποτήρια ζάχαρη, μέχρι να αρχίσουν να κοχλάζουν. Προσθέτω τη φλούδα από 1 λεμόνι, ακέρωτο και βιολογικό, κομμένη με το πίλερ -ώστε να πάρω μόνο το κίτρινο και όχι το λευκό μέρος- και μαγειρεύω για 10 – 15 λεπτά, μέχρι το σιρόπι να δέσει. Για να δω αν έδεσε, ρίχνω μια κουταλιά σε ένα ίσιο πιατάκι και περνάω ένα κουτάλι. Αν το δρομάκι που θα ανοίξει ενωθεί γρήγορα, το σιρόπι είναι έτοιμο. Τότε προσθέτω στην κατσαρόλα 2 λίτρα φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού  (στύβω μπόλικα λεμόνια με τον ηλεκτρικό λεμονοστύφτη όση ώρα βράζει το σιρόπι) και ανακατεύω καλά. Αφήνω να πάρει μια βράση, αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και μοιράζω το χυμό σε αποστειρωμένα* μπουκάλια. Τα κλείνω καλά και τα φυλάω στο ψυγείο για πολλού μήνες. Σερβίρω τον συμπυκνωμένο χυμό το καλοκαίρι, αραιωμένο με παγωμένο νερό ή παγάκια.

Αυθεντική αγγλική λεμονόκρεμα (lemon curd)
Ετοιμάζω ένα μπεν μαρί ως εξής: Σε μια κατσαρόλα βάζω να σιγοβράζουν 2 δάχτυλα νερό. Βάζω σε ένα ανοξείδωτο μπολ 6 κρόκους αυγών και 1 φλιτζάνι ζάχαρη και τα χτυπάω με το μίξερ χειρός, μέχρι να φτιάξω μια πυκνή κρέμα. Προσθέτω το χυμό από 5 λεμόνια και το ξύσμα από 2 (ακέρωτα και βιολογικά) και συνεχίζω το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να αναμειχθούν όλα καλά.
Βάζω το μπολ να στερεωθεί στα χείλη της κατσαρόλας, χωρίς ο πυθμένας του να ακουμπά στο νερό. Ανακατεύω ασταμάτητα με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να δένει και να πήζει. Η διαδικασία διαρκεί 7 – 8 λεπτά. Αποσύρω το μπολ από τη φωτιά και προσθέτω 200 γρ. βούτυρο σε κομματάκια, ρίχνοντας τα ένα-ένα και ανακατεύοντας καλά μέχρι να λιώσει κάθε κομμάτι στο καυτό μείγμα πριν προσθέσω το επόμενο κομμάτι.
Αδειάζω την κρέμα σε αποστειρωμένα* γυάλινα βαζάκια και τα βάζω στο ψυγείο. Διατηρούνται εκεί έως 1 χρόνο.

ΠΩΣ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ
Γεμίζω μια ψημένη βάση τάρτας, αφού η βάση έχει κρυώσει καλά. Πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη και σερβίρω.
Η λεμονόκρεμα είναι βασικό συστατικό της κλασικής λεμονόπιτας (lemon pie). Αφού γεμίσω μια ψημένη βάση τάρτας μέχρι επάνω με λεμονόκρεμα, χτυπάω 5 ασπράδια αυγών σε σφικτή μαρέγκα και την απλώνω στην επιφάνεια της κρέμας, ανασηκώνοντας κορυφές με ένα πιρούνι. Πασπαλίζω τη μαρέγκα με λίγη ζάχαρη και ψήνω την τάρτα σε δυνατό γκριλ για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να καραμελώσουν ελαφρώς οι κορυφές της μαρέγκας.
Με τη λεμονόκρεμα φτιάχνω γεμιστά μπισκότα, βάζοντας λίγη κρέμα ανάμεσα σε δύο μπισκοτάκια της αρεκείας μου.
Αλείφω με λίγη λεμονόκρεμα φέτες από απλό κέικ βανίλιας.
Βάζω λίγη λεμονόκρεμα πάνω σε ρυζόγαλο ή κρέμα βανίλιας, στο σερβίρισμα.

1 Comment

  1. Terrific

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *