προορισμός…γεύση!

Οι πίτες είναι ίσως, το μεγαλύτερο κεφάλαιο, της ελληνικής γαστρονομίας. Οι γιαγιάδες και οι μαμάδες, μας τις «πέρασαν» στο dna μας. Γίνονται εύκολα και με λίγα υλικά. Λίγα χορταράκια, κανένα τυρί ή κρέας, ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά λαχανικά αλλά και φρούτα, κρέμες, ξηρούς καρπούς… Όλα «τυλίγονται» σε χειροποίητα ή έτοιμα φύλλα και γίνονται πιτούλες. Ακόμα και τα περισσεύματα από διάφορες συνταγές μπορούν να τροποποιηθούν σε πίτα. Προσθέστε φαντασία μαζί με αλεύρι και νερό και φτιάξτε αριστουργήματα.
Τις πιτούλες μπορείτε να τις φτιάξετε από το βράδυ και να τις πάρετε μαζί σας στη θάλασσα για ένα ελαφρύ γεύμα δίπλα στο κύμα, με την ανάλογη παρέα φυσικά!

Σπανακόπιτα με χωριάτικο φύλλο και χαλούμι

Κλασσική κι αγαπημένη σπανακόπιτα που με το πικάντικο και γεμάτο αρώματα δυόσμου, χαλούμι, γίνεται ονειρεμένη.

.

.

Παραδοσιακή κρεμμυδόπιτα με πλιγούρι

Παραδοσιακή γεύση με ιδιαίτερες διατροφικές ιδιότητες. Το πλιγούρι αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Τα κρεμμύδια δίνουν γλύκα και την κάνουν απίστευτα χορταστική.

.

Η παρασκευή ζύμης για σπιτικό φύλλο πίτας είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, όχι όμως δύσκολη. Αξίζει φυσικά τον κόπο, γιατί έτσι είμαι σίγουρη για την ποιότητα των υλικών μου και γιατί οι πίτες γίνονται πολύ πιο νόστιμες.

.

Κανταϊφόπιτα με λαχανικά και γραβιέρα Κρήτης

Γιορτινή και εύκολη πίτα με ανάλαφρο φύλλο κανταΐφι, λαχανικά και πικάντικη γραβιέρα. Ανάλογα με την εποχή μπορείτε να βάλετε, κολοκυθάκια, πιπεριές, καρότα, ακόμη και κολοκύθα.

Χορτόπιτα παραδοσιακή

Χορτόπιτα παραδοσιακή

Πανέμορφα και ξακουστά τα Ζαγοροχώρια που είναι μικρά χωριουδάκια σκορπισμένα στα βουνά γύρω από την πόλη των Ιωαννίνων. Είναι διάσημα για τις πίτες τους και την απλότητα των γεύσεων. Με λίγα και ταπεινά υλικά κάνουν θαύματα.

.

Η γέμιση που θα μπει στο ταψί, πάνω στα φύλλα, πρέπει να είναι χλιαρή ή κρύα.Aν είναι πολύ ζεστή, τα φύλλα θα μαλακώσουν υπερβολικά και, όταν ψηθούν, θα διαλυθούν και θα μοιάζουν με ωμό ζυμάρι.

.

Κοτόπιτα με τραχανά

Η συγκλονιστική κοτόπιτα με τραχανά είναι από τις πιο παραδοσιακές πίτες της χώρας μας. Στο χωριό, φυσικά οι κοτούλες είναι ελευθέρας βοσκής και αν κατά τύχη έχετε κάποιο πεσκέσι από το χωριό μπορείτε να την αξιοποιήσετε σε αυτή τη νοστιμιά!

.

Τα φύλλα που ανοίγω μπορώ να τα τοποθετήσω κατευθείαν στο ταψί όπου θα φτιάξω την πίτα. Αλλιώς, απλώνω κάθε φύλλο που ανοίγω σε μια καθαρή και επίπεδη επιφάνεια και το σκεπάζω με μια ελαφρώς νοτισμένη πετσέτα, για να μην ξεραθεί, μέχρι να ετοιμάσω τη γέμιση της πίτας.

.

Μελιτζανόπιτα με τυριά και πλεχτή σφολιάτα

Μια ιδιαίτερη πίτα με πικάντικη γέμιση και ωραία εμφάνιση. Το πλέξιμο της ζύμης θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας και θα συγκρατήσει τέλεια τη γέμιση των τυριών.

.

Για να γίνει το τελευταίο φύλλο της πίτας τραγανό και να ροδίσει όμορφα, το αλείφω με λίγο ελαιόλαδο και το ραντίζω με μερικές σταγόνες νερό. Τα «πλαστά» φύλλα, τα φύλλα σφολιάτας ή τα φύλλα κρούστας τα αλείφω με μείγµα από 1/2 φλιτζάνι (100 ml) γάλα ή νερό και 1 χτυπημένο αυγό.

.

Πίτα με αλεύρι καλαμποκιού, χοιρινό και κοτόπουλο

Χωριάτικη, χορταστική και πεντανόστιμη. Ιδανική για το κυριακάτικο τραπέζι ή για ένα μπουφέ. Κρατώντας το ζυμαράκι μπορείτε να φτιάξετε και δικούς σας συνδυασμούς κρεάτων… Μοσχάρι με κοτόπουλο, γαλοπούλα με λουκάνικο…

1 Comment

  1. Terrific

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *