προορισμός…γεύση!

Παρόλο που το Παρίσι έρχεται πρώτο στην καρδιά μου και ιδιαίτερα τα χριστούγεννα είναι μαγικό δεν μπορώ να μην είμαι αντικειμενική στην κριτική μου αν το συγκρίνω με την μαγευτική Bιέννη. Mια πόλη που τα Χριστούγεννα μεταμορφώνεται σε παραμύθι.
Τα πάντα είναι στολισμένα, οι δρόμοι της με τις βιτρίνες τους σε κάνουν να νιώθεις Σταχτοπούτα… Απολαύστε το ταξίδι στη παραμυθένια πόλη και νοιώστε τη μαγεία της…

Βόλτα στους δρόμους
Παρά το κρύο, οι δρόμοι είναι γεμάτοι κόσμο. Βόλτες σε χριστουγεννιάτικες βιτρίνες αλλά και τα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια για ζεστό κρασί, γλυκά, πρέτσελ, αλλαντικά… και φυσικά ζεστά λουκάνικα.
Διάσημο είναι το leberkase ένα ψωμί γεμιστό κρέας, το frankfurter, ψωμάκι με το γνωστό σε εμάς λουκάνικο, το Kaserkraner, ένα λουκάνικο με γέμιση τυριού και το Heisse, λουκάνικο χοντροκομμένο από την Ουγγαρία.

Το χριστουγεννιάτικο παζάρι
Κάθε χρόνο στην κεντρική πλατεία της Βιέννης, Rathausplatz, που βρίσκεται το Δημαρχείο, ανοίγει η Christkindlmarkt. Μια αγορά με περισσότερα από 100 περίπτερα ανοίγουν για να υποδεχτούν τους επισκέπτες που θέλουν να αγοράσουν χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Περίπτερα και χιλιάδες στολίδια, κεραμικά, ξύλινα και κάθε λογής χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά. Αρκετό περπάτημα αλλά η ατμόσφαιρα μοναδική. Εκεί απολαμβάνεις και το Glühwein, ζεστό κόκκινο κρασί με ξυλάκια κανέλας, γαρύφαλλο, γλυκάνισο και φετούλες πορτοκάλι. Ότι πρέπει για να σε ζεστάνει.

Μια πόλη από αλεύρι και ζάχαρη
Η Βιέννη είναι παγκοσμίως φημισμένη για τη ζαχαροπλαστική της. Το 1839, ένας αυστριακός που ζούσε στο Παρίσι άνοιξε το πρώτο του φούρνο: boulangerie viennoise (αυστριακό φούρνο). Ο κόσμος ανταποκρίθηκε αμέσως και άρεσαν πολύ τα κρουασάν του και το ψωμί του που ήταν μια απλή μπαγκέτα.
Είναι ίσως ένα από τα πρώτα παραδείγματα που μπορούμε να πούμε για το ξεκίνημα των βενουαζερί. Σήμερα σε πολλά ιστορικά καφέ της πρωτεύουσα βρίσκουμε μεγάλη ποικιλία από γλυκά όπως τα flan, strudels και λουκουμάδες. Η ποσότητα διαφέρει από αυτή που ξέρουμε στη Γαλλία. Εκεί τα γλυκά σερβίρονται σε μεγάλα μπολ και όχι μεμονωμένα.
Μπαίνοντας στο ιστορικό Gerstner νομίζεις ότι μπαίνεις στον παράδεισο. Ένα ζαχαροπλαστείο στην καρδιά της Βιέννης, που η ιστορία του ξεκίνησε το 1847 από τον Anton και την Barbara Gerstner.
Αγαπήθηκαν τόσο πολύ τα γλυκά τους μέχρι που το 1873, ο Anton, διορίστηκε ζαχαροπλάστης της Αυτοκρατορικής αυλής.
Εξίσου μεγάλη η ιστορία του Κ. & Κ. Hofzuckerbäcker L. Heiner. Το κατάστημα ξεκίνησε το 1817 από τον Andreas Rabi ως φούρνος, για να περάσει στα χέρια του γαμπρού του Valentin Heiner το 1883.
Από τότε, οι γενιές διαδέχονται η μία την άλλη κρατώντας αναλλοίωτη την ποιότητα αλλά και την ποικιλία σε γλυκά και αρτοσκευάσματα. Σήμερα, το L. Heiner λειτουργεί και ως φούρνος-ζαχαροπλαστείο αλλά και ως all day café που μπορείς το απόγευμα να απολαύσεις στον καφέ σου.
Η βόλτα στη Βιέννη δεν θεωρείται ολοκληρωμένη αν δεν κάνεις μια στάση στο Café Sacher. To café του ξενοδοχείου Sacher, με την διάσημη Sachertorte που μπορεί να φαίνεται απλή εμφανισιακά αλλά είναι ιδιαίτερα περίπλοκη στην εκτέλεση της.
Είναι όμως καταπληκτική, το σοκολατένιο παντεσπάνι, η σοκολατένια κουβερτούρα, απλή και λαμπερή, η απαραίτητη σφραγίδα που θυμίζει παλιές υπογραφές και τέλος η μοναδική στρώση από μαρμελάδα βερίκοκο.
Με μια δοκιμή μόνο θα καταλάβετε γιατί είναι ένα τόσο διάσημο γλυκό. Είναι μοναδικό, υπέροχο και πολλοί ζαχαροπλάστες προσπαθούν να πετύχουν την εκτέλεση του αλλά η αυθεντική συνταγή παραμένει επτασφράγιστο μυστικό από το 1832.
Εκτός φυσικά από το διάσημο γλυκό μπορείς να απολαύσεις και την περίφημη forêt noire και crème brulée.

Oι διάσημες Wafers Manner
Οι αυθεντικές Wafers Manner ξεκίνησαν το 1898 από τον Josef Manner. Πέντε λεπτές στρώσεις γκοφρέτας με λεπτή κρέμα κακάο με φουντούκι έγιναν ιδιαίτερα αγαπητές από τους βιεννέζους αλλά και διάσημες σε όλο τον κόσμο.

H πατρίδα του Μότσαρτ
Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ είναι το εθνικό σύμβολο της Βιέννης που εκτός από την μουσική του, έχει χαρίσει το όνομά του στα εξαιρετικά σοκολατάκια Mozart.
Αυθεντική βιενέζικη σοκολάτα τυλίγει μικρές μπάλες αμυγδαλόπαστας που στην «καρδιά» τους θα βρεις πάστα φυστικιού. Εξαιρετικά αν και λίγο ακριβά. Τον Μότσαρτ φυσικά, θα τον βρείτε παντού… Σουβενίρ, αφίσες, ημερολόγια…

H μαύρη καμήλα
Το Zum Schwarzen Kameel είναι ένα από τα παλαιότερα στέκια της πόλης. Λειτουργεί ως ντελικατέσεν από το 1618 ενώ φήμες λένε ότι και ο Μπετόβεν ψώνιζε από εδώ.

Η βιεννέζικη κουζίνα
Η βιεννέζικη κουζίνα έχει πάρει την επιρροή λίγο από τις παλιές επαρχιακές πόλεις της Αυστρο-Ουγγαρίας. Βρίσκουμε στη μαγειρική παράδοση λίγο από τη Σλοβενία, από τη βόρεια Ιταλία ή ακόμα και από τη Βαυαρία. Οι συνταγές προσαρμόστηκαν στη χώρα και ειδικά στη πόλη. Σιγοβράζουν, σιγοψήνουν, ψήνουν στον ατμό αλλά το καλύτερο είναι τα παναρισμένα σνίτσελ από μοσχαρίσιο κρέας Wienner Schnitzel. Είναι ελαφρύ αλλά ταυτόχρονα τόσο χορταστικό. Το Tafelspitz, σούπα με πολλά λαχανικά και κρέας σερβίρετε πολύ το χειμώνα. Το κρέας που βράζει με το κόκκαλο συνοδεύετε με πολλά λαχανικά όπως πατάτες, πουρές σπανάκι, σάλτσα με κρεμμυδάκια…
Στην γαστρονομική μου περιήγηση, ένα εστιατόριο που ξεχώρισα είναι το διάσημο Das Loft. Ένας χώρος μαγικός πάνω από τις στέγες της xριστουγεννιάτικης Βιέννης, το εστιατόριο Das Loft προσφέρει ξεχωριστή ατμόσφαιρα και μια αξέχαστη θέα με κοσμοπολίτικη κουζίνα και εξαιρετικά κοκτέιλς.
Η συνέχεια περιλαμβάνει ένα εξαιρετικό εστιατόριο του διακεκριμένου ελληνοαυστριακού Konstantin Philippou. Η κουζίνα του Philippou είναι ιδιαίτερη. Ο σεφ δίνει σημασία στις πρώτες ύλες και κάθε μπουκιά είναι μια γευστική έκπληξη. Τα υλικά άψογα συνδυασμένα αλλά και το φινίρισμα του πιάτου εξαιρετικό.

1 Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *