Γλώσσα/Language/Langue/язык

destination taste!

SUMMER DREAMS!

ΑΦΡΑΤΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΡΟΔΑΚΙΝΑ

ΑΦΡΑΤΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΡΟΔΑΚΙΝΑ

Ίσως να είναι το πιο αφράτο κέικ που έχετε δοκιμάσει και είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψετε. Λίγη προσοχή χρειάζεται στην μαρέγκα, τη στιγμή που θα ρίξετε το σιρόπι. Πρέπει να είναι κρύο και να το προσθέσετε σε αργή ροή, έτσι ώστε να μη χαθεί ο όγκος.

GALETTE ΜΕ ΒΑΝΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΦΥΣΤΙΚΙΟΥ

GALETTE ΜΕ ΒΑΝΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΦΥΣΤΙΚΙΟΥ

Γρήγορη και πεντανόστιμη galette με ζουμερές βανίλιες, βουτυράτο, τραγανό φύλλο και βελούδινη κρέμα. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα καλοκαιρινά φρούτα όπως ροδάκινα, δαμάσκηνα, νεκταρίνια, γιαρμάδες…

ΓΡΑΝΙΤΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙ

ΓΡΑΝΙΤΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Το δροσερό καρπούζι, γίνεται δροσερότερο αν δοκιμάσετε αυτή τη συνταγή. Θα ξετρελάνει τα πιτσιρίκια αν τη σερβίρετε σε χωνάκι ή τη διακοσμήσετε με μικρές μπάλες φρέσκου καρπουζιού.

ΠΑΝΑΚΟΤΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ

ΠΑΝΑΚΟΤΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ

Εύκολο και δροσερό γλυκάκι. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ροδάκινα ανάλογα με τα φρούτα εποχής που θα βρείτε στη λαϊκή.

ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ

ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ

Η ροδακινόπιτα είναι από τις πιο δημοφιλής πίτες του καλοκαιριού. Φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο φρούτο θέλετε… βανίλιες, γιαρμάδες, νεκταρίνια, δαμάσκηνα… Αν είναι πολύ ζουμερά, αυξήστε λίγο το αλεύρι της γέμισης.


ΑΡΘΡΑ

ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΛΑΔΕΡΑ

ΟΛΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΑ ΛΑΔΕΡΑ

Τα λαδερά είναι μια κατηγορία φαγητών που χαρακτηρίζουν την ελληνική κουζίνα. Τα φρέσκα υλικά, το ελαιόλαδο, τα άφθονα μυρωδικά, το ξεροψημένο ψωμί που τα συνοδεύει, η αγαπημένη μας φέτα… όλα αυτά θυμίζουν καλοκαίρι. Τα έχουμε ταυτίσει με τη ζεστασιά του σπιτιού και την αγάπη των […]

ΠΑΓΑΚΙΑ ΜΕ… ΦΑΝΤΑΣΙΑ!

ΠΑΓΑΚΙΑ ΜΕ… ΦΑΝΤΑΣΙΑ!

Μπορεί το ποτό, ο χυμός ή το αναψυκτικό να είναι η πρώτη ύλη για το ποτήρι μας, τα παγάκια όμως, μπορούν να δώσουν χρώμα, γεύση και ελκυστική εμφάνιση σε ότι κι αν σερβίρουμε. Προτάσεις, λοιπόν, για ευφάνταστα παγάκια που θα εντυπωσιάσουν και την πιο ταπεινή […]

ΡΙΓΑΝΗ… ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

ΡΙΓΑΝΗ… ΤΟ ΑΡΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Ίσως το πιο χαρακτηριστικό μυρωδικό της ελληνικής κουζίνας. Αυτό που όλοι έχουμε στο ντουλάπι μας που θα μας έχει φέρει σίγουρα η γιαγιά ή θεία από το χωριό! Ωστόσο, το φυτό αυτό δεν έγινε γνωστό από τις σάλτσες, τις πίτες ή τη χωριάτικη σαλάτα. Στην […]

SMOOTHIES… ΧΡΩΜΑ, ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑ!

SMOOTHIES… ΧΡΩΜΑ, ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑ!

Με τα όμορφα χρώματα και την ωραία και κρεμώδης υφή τους, τα smoothies μας αρέσουν πολύ. Είναι ιδανικά για όλες τις ώρες, όλες τις εποχές και όλες οι ηλικίες. Μεταμορφώνονται ανάλογα με τα υλικά που μας αρέσουν και μπορούμε να τα συμπεριλάβουμε στην καθημερινότητά μας […]

ΤΙ ΝΑ ΤΡΩΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΛΗ ΜΕΡΑ;

ΤΙ ΝΑ ΤΡΩΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΛΗ ΜΕΡΑ;

Οι  ρυθμοί της καθημερινής ζωής πολλές φορές είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί με πολλές υποχρεώσεις και άγχος. Ο τρόπος διατροφής, η σωστή ενυδάτωση και ο καλός ύπνος μπορούν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ενέργεια καθημερινά. Η ισορροπημένη διατροφή βασισμένη στο μεσογειακό πρότυπο μπορεί να  παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που είναι […]

ΤΙ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ MOJITO;

ΤΙ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ MOJITO;

Το καλοκαιράκι στην κορύφωσή του και τα ξένοιαστα βράδια με τα αγαπημένα μας κοκτέιλς θα δώσουν το παρόν! Υπάρχει κάποιος που δεν γνωρίζει το mojito, ένα από τα δημοφιλέστερα κοκτέιλ, παγκοσμίως; Τα υλικά δεν είναι πλέον μυστικά. Όλοι γνωρίζουν ότι χρειάζονται, λίγα φύλλα δυόσμου, χυμό […]

ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ

ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ

Αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού με δυνατό άρωμα και έντονη γεύση. Ανάλογα με το χρώμα τους και τη γεύση τους έχουμε διάφορες ποικιλίες. Εκτός από τα κλασσικά χρυσοκόκκινα ροδάκινα, έχουμε τα νεκταρίνια, τους γιαρμάδες, τα λευκόσαρκα… Απολαύστε τα όλα σε διάφορες συνταγές τώρα που είναι στα […]

ΣΥΚΑ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ

ΣΥΚΑ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ

Πράσινα βασιλικά ή μαύρα; Μικρά ή μεγάλα; Καθαρισμένα ή με τη φλούδα τους; Από το μανάβη και τη λαϊκή ή από το δέντρο; Τι σημασία έχει; Όταν πρόκειται για τα τόσο αγαπητά μας σύκα, δεν κάνουμε διακρίσεις. Το σαρκώδες φρούτο το απολαμβάνουμε κυρίως σκέτο, αλλά […]

9 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΓΡΑΜΜΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

9 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΓΡΑΜΜΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

1. Ξεκίνα τη μέρα σου μ’ ένα καλό πρωινό… Λέει μια λαϊκή ρήση: «Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς!» Η συγκεκριμένη ρήση είναι πέρα για πέρα αληθινή…. Μ’ ένα καλό πρωινό εξασφαλίζεις την απαιτούμενη ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός σου για να ξεκινήσεις δυναμικά τη […]

ΛΑΔΕΡΑ… ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΕΛΛΑΔΑ!

ΛΑΔΕΡΑ… ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΕΛΛΑΔΑ!

Ίσως να είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη που έχει τέτοια κατηγορία συνταγών. Τα λαδερά φαγητά μας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής, καλοκαιρινής διατροφής και περιλαμβάνει εκατοντάδες συνταγές. Βασικό συστατικό… μα φυσικά το ελαιόλαδο, το οποίο κυριαρχεί στο μαγείρεμα, αλλά και τα καλοκαιρινά λαχανικά που […]

GAULT & MILLAU HELLAS 2020: Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ

GAULT & MILLAU HELLAS 2020: Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΟΔΗΓΟΥ

Τη Δευτέρα, 27 και την Τετάρτη 29 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν στα εστιατόρια Aleria και GB Roof Garden οι απονομές των βραβείων του γαστρονομικού οδηγού Gault & Millau Hellas. ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020 O Ceo της Gault & Milleu Hellas, Στυλιανός Γρηγοριάδης Τα αστέρια της ελληνικής γαστρονομικής […]

ΛΙΑΣΤΟΣ ΠΕΛΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ & ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΙΤΑΠΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

ΛΙΑΣΤΟΣ ΠΕΛΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ & ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΙΤΑΠΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

Τον Αύγουστο στη λίγωση του φεγγαριού, η γιαγιά μάζευε όλα τα κηπικά, ακόμα κι αν δεν ήταν έτοιμα, για να τα «λιγώσει». Θεωρούσε ότι έτσι δεν θα χαλούσαν και δε θα σκουλήκιαζαν. Έκανε πλεξούδες τα κρεμμύδια, έδενε τα χειμωνιάτικα πεπόνια και τα κρεμούσε στα δοκάρια […]

10 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΑ ΥΠΕΡ-ΩΡΙΜΑ ΦΡΟΥΤΑ

10 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΤΑ ΥΠΕΡ-ΩΡΙΜΑ ΦΡΟΥΤΑ

Μερικές φορές τα ξεχνάω, ειδικά όταν τα αγοράζω σε ποσότητα και τελικά ωριμάζουν πιο γρήγορα απ’ ότι νόμιζα! Και όμως τα φρούτα που αρχίζουν να μαλακώνουν ή να μαυρίζουν δεν πρέπει να πεταχτούν. Δείτε παρακάτω τι κάνω και τα «ανακυκλώνω». Φτιάχνω smoothies Προτιμάω τις μπανάνες […]

ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΦΡΕΣΚΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΦΡΕΣΚΑ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

Αποκόβω τους κορμούς από τα κεφάλια με τα πλοκάμια. Αφαιρώ από τα κεφάλια τα μάτια και το σκληρό «στόμα» που βρίσκεται κάτω από τη βάση των πλοκαμιών. Από τους κορμούς τραβάω και αφαιρώ το διαφανές «κόκαλο» που τους διατρέχει κατά μήκος. Πλένω καλά πλοκάμια και […]


SUMMER IS HERE!

ΤΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΤΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΤΕ ΣΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

Την περίοδο του καλοκαιριού η κατανάλωση «φαγητού από έξω» είναι πολύ συχνό φαινόμενο. Οι εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου, το φαγητό έξω με φίλους είναι συχνές και μετά έρχονται και οι διακοπές. Όλα αυτά είναι σκέτη απόλαυση, ειδικά αν έχουμε καλή παρέα, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι μας έχουμε σκεφτεί πως αυτά τα γεύματα μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία και σιλουέτα μας.
Κατά την περίοδο αυτή των διακοπών που δεν μαγειρεύουμε εμείς υπάρχουν κάποια tips τα οποία μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε έτσι ώστε το φαγητό που τρώμε να μην επηρεάσει το βάρος μας. Το σίγουρο είναι πως την καλοκαιρινή περίοδο ο μεταβολισμός μας επαυξάνει και συνεπώς καίμε περισσότερες θερμίδες. Οπότε έτσι και αλλιώς το καλοκαίρι είναι σύμμαχός μας.
Το κυριότερο το οποίο πρέπει να προσλαμβάνουμε χειμώνα, καλοκαίρι σε μεγάλη ποσότητα είναι το νερό. Ειδικά το καλοκαίρι που αυξάνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, αυξάνεται μαζί και η θερμοκρασία του σώματός μας και το νερό βοηθάει το σώμα να διατηρήσει τη σωστή του θερμοκρασία. Αν δεν καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα νερού οδηγούμαστε σε αφυδάτωση η οποία έχει δυσάρεστα συμπτώματα όπως ξηροστομία, ζαλάδες, κόπωση, πονοκεφάλους ακόμα και σε νεφρική δυσλειτουργία.
Ωφέλιμο θα ήταν να καταναλώνουμε αρκετά φρούτα και λαχανικά, τα οποία πλουτίζουν τον οργανισμό μας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά ανάλογα το είδος του φρούτου και λαχανικού που καταναλώνουμε. Τα περισσότερα πράσινα λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι, κολοκυθάκια) και φρούτα περιέχουν φολικό οξύ και ωφελούν την καρδιά.
Τα κίτρινα και τα πορτοκαλί (καρότα, βερίκοκα, ροδάκινα, εσπεριδοειδή) περιέχουν αντιοξειδωτικά (α και β καροτίνη), βιταμίνες C και A, ποτάσιο και ίνες.
Τα κόκκινα (ντομάτα, κόκκινα σταφύλια, καρποί) είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου.
Τα μπλε/μωβ (μούρα, μαύρα σταφύλια) εκτός από τα αντιοξειδωτικά, περιέχουν και φυτικές ουσίες που καταπολεμούν τις φλεγμονές και βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς.
Επίσης τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες, οι οποίοι αυξάνουν το επίπεδο της ζάχαρης στο αίμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η όρεξή μας.
Καλό θα ήταν να καταναλώνουμε άπαχο κρέας, φιλέτο κοτόπουλου και ψάρια τα οποία χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να γίνει η πέψη και δεν επιβαρύνουν τόσο τον οργανισμό.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι να μειώσουμε την κατανάλωση αλκοόλ. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πάρα πολύ ωραίο να πιούμε με την παρέα μας μία μπύρα στην παραλία ή ένα ποτό στη βραδινή μας έξοδο, που συνήθως δεν είναι ένα. Τα ποτά περιέχουν «κενές» θερμίδες, δηλαδή δεν προσφέρουν κανένα διατροφικό όφελος στον οργανισμό. Παράλληλα με το αλκοόλ εμποδίζεται η οξείδωση του λίπους με αποτέλεσμα αυτό να αποθηκεύεται και να παχαίνουμε. Το αλκοόλ έχει σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με το λίπος και η αυξημένη κατανάλωσή του συχνά εκτοπίζει άλλα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή. Επίσης η κατανάλωση αλκοόλ συνοδεύεται και με κατανάλωση άλλων θερμιδογόνων τροφών (πατατάκια, ξηρούς καρπούς , μεζέδες) που οδηγούν επίσης σε αύξηση του βάρους. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα ποτήρι κρασί, το οποίο περιέχει πολυφαινόλες ( ουσίες με αντιοξειδωτική δράση).
Τέλος, το καλοκαίρι μία από τις μεγαλύτερες διατροφικές απολαύσεις είναι το παγωτό. Το παγωτό είναι η συχνότερη επιλογή μας το καλοκαίρι όταν νιώθουμε την ανάγκη για γλυκό γιατί παράλληλα μας δροσίζει. Ωστόσο τα περισσότερα παγωτά είναι πλούσια σε λιπαρά και η συχνή κατανάλωσή τους επιβαρύνει τον οργανισμό με περιττές θερμίδες που μπορεί να οδηγήσουν στην αύξηση του βάρους. Ωστόσο, πλέον μπορούμε να καταφύγουμε σε ελαφρύτερες επιλογές παγωτού. Κυκλοφορούν στην αγορά παγωτά που δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, παρά γλυκαντικά από το φυτό Stevia, σε συνδυασμό και με άλλα γλυκαντικά τα οποία προσδίδουν στον οργανισμό ελάχιστες θερμίδες αφού δεν περιέχουν επιπλέον ζάχαρη και ταυτόχρονα ικανοποιούν το αίσθημα για γλυκό που έχουμε. Το γλυκαντικό από το φυτό Stevia από μόνο του είναι περίπου 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη και για το λόγο αυτό τα παγωτά με Stevia δεν υστερούν καθόλου σε γεύση από τα υπόλοιπα και μάλιστα κυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις για να ικανοποιήσουν όλα τα γόυστα (βανίλια, φράουλα, σοκολάτα και συνδυασμοί αυτών). Επομένως, αν είστε λάτρης του παγωτού, μπορείτε τώρα να το καταναλώνεται χωρίς τύψεις, στα πλαίσια πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής.
Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές θα καταφέρεται να διατηρήσετε τη γραμμή σας το καλοκαίρι που έρχεται, να αισθάνεστε καλά με το σώμα σας και να μη χρειαστεί να στερηθείτε τίποτα στη διατροφή σας, καθώς οι συμβουλές και οι πληροφορίες που συγκεντρώσαμε για εσάς είναι ότι ακριβώς χρειάζεστε για να είστε πάντα σε φόρμα.

Με τη συνεργασία των:
Δήμητρα Ξενάκη, Χημικός, (M.Sc. , PHD Δομικής Χημείας Τροφίμων)
Βίκυ Γαλαυτή, Τεχνολόγος Τροφίμων