Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

COOKIES ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ

COOKIES ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ

COOKIES ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ

: 30-40 cookies
: 30 min
: 20 min
           
: 1 hr 30 min

Για να παραμείνουν φρέσκα και νόστιμα μέχρι το τελευταίο, διατηρούμε τα μπισκότα για 10 ημέρες σε δοχείο μεταλλικό ή γυάλινο, που να κλείνει καλά, και το τοποθετούμε μακριά από παράθυρο που το «χτυπά» ο ήλιος ή από πηγές θερμότητας.

Υλικά
  • 400 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτάκι βανίλια, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • ⅓ κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 200 γρ. αγελαδινό βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1 κρόκος αυγού, κατά προτίμηση βιολογικού, για το άλειμμα
  • 1 φλιτζ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Κοσκινίζω τα δύο είδη αλευριού σε ένα μεγάλο μπολ (ή σε μια λεκάνη). Προσθέτω τη σκόνη βανίλιας, την κανέλα, το γαρίφαλο και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι.
  • Βήμα 2 Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να φτιάξω ένα σχετικά αφράτο και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτω την κρέμα γάλακτος και τα αυγά, ένα-ένα, χτυπώντας πολύ καλά μετά από κάθε προσθήκη, μέχρι να φτιάξω λείο και ενιαίο μείγμα, αρκετά αφράτο.
  • Βήμα 3 Σταματάω τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτω το μείγμα αλευριών, σε δόσεις, ανακατεύοντας καλά κάθε φορά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να φτιάξω ένα ομοιογενές και σχετικά σφικτό μείγμα.
  • Βήμα 4 Το χωρίζω σε 3 ίσα μέρη και πλάθω το καθένα σε χονδρό μπαστούνι, με διάμετρο περίπου 4 εκ. Τυλίγω κάθε μπαστούνι σε διάφανη μεμβράνη και τα βάζω στην κατάψυξη για 1½ ώρα, μέχρι τα μπαστούνια να σφίξουν αρκετά, προσέχοντας να μην τα λυγίσω.
  • Βήμα 5 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
  • Βήμα 6 Στρώνω με αντικολλητικό χαρτί μια λαμαρίνα φούρνου (ή δύο ρηχά ταψιά). Βγάζω τα μπαστούνια ζύμης από την κατάψυξη, τα ξετυλίγω από τις μεμβράνες και με ένα κοφτερό μαχαίρι δίχως δόντια κόβω κάθε μπαστούνι σε στρογγυλές φέτες πάχους 1 εκ.
  • Βήμα 7 Αραδιάζω τις φέτες στη λαμαρίνα (ή στα ταψιά), αφήνοντας απόσταση περίπου 3 εκ. μεταξύ τους, γιατί με το ψήσιμο θα διογκωθούν και είναι πιθανό να κολλήσουν μεταξύ τους.
  • Βήμα 8 Σε ένα μπολάκι χτυπάω τον κρόκο με 2 κουτ. σούπας νερό και με ένα πινελάκι αλείφω την επιφάνεια των μπισκότων με το μείγμα αυτό. Τα πασπαλίζω με την καστανή ζάχαρη και τα ψήνω για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν. Τα αφήνω να κρυώσουν και τα σερβίρω.

Related Posts

ΚΑΒΟΥΡΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΙΚΟΡΕ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΜΕ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ

ΚΑΒΟΥΡΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΙΚΟΡΕ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΜΕ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ ΜΕ ΠΕΤΙΜΕΖΙ

Ανάλαφρη και ιδιαίτερη σαλάτα που θα πρέπει να συνοδέψετε με ένα καλό κρασί. Τα φρέσκα καβούρια δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά αλλά έχουν ένα «μπελά» στο καθάρισμα. Αξίζει όμως ο κόπος!

ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ… ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ ΣΤΗ ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ

ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ… ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ ΣΤΗ ΜΟΝΟΤΟΝΙΑ

Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε μια συνηθισμένη σαλάτα να ξεχωρίσει είναι να χρησιμοποιήσετε μια βινεγκρέτ που θα δώσει βάθος, άρωμα και έξτρα γεύση. Συχνά πέφτουμε στην παγίδα να κάνουμε τις ίδιες βινεγκρέτ κάνοντας τις σαλάτες μας μονότονες και βαρετές ενώ θα μπορούσαμε με λίγη […]