Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

destination taste!

ΜΠΡΙΑΜ ΜΕ ΣΑΛΑΜΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΜΠΡΙΑΜ ΜΕ ΣΑΛΑΜΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΜΠΡΙΑΜ ΜΕ ΣΑΛΑΜΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

: 4
: 20 min
: 40 min

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Μία παραδοσιακή, γευστική πρόταση για να μαγειρέψετε και να απολαύσετε κολοκύθια και μελιτζάνες. Τόσο τα κολοκύθια, όσο και οι μελιτζάνες είναι λαχανικά τα οποία παρέχουν ισχυρή προστασία στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ειδικά η μελιτζάνα, στην παραδοσιακή κορεατική ιατρική χρησιμοποιείται για τη αντιμετώπιση του πόνου, της ερυθράς και του αλκοολισμού. Τα τελευταία χρόνια μελετάται για την πιθανή αντικαρκινική της δράση. Διάφορες μελέτες έδειξαν ότι καταστέλλει χρωμοσωμικές ανωμαλίες σε ζώα που έχουν προδιάθεση για καρκίνο. Περιέχει σημαντικές φυτοχημικές ουσίες οι οποίες φαίνεται ότι αναχαιτίζουν τη διαδικασία σχηματισμού καρκινογόνων όγκων. Ταυτόχρονα, το σαλάμι εφοδιάζει τον οργανισμό με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες της ομάδας Β, αλλά και σίδηρο, για ισχυρό μυϊκό σύστημα και σωστή αιμοποίηση. Μία συνταγή πλούσια σε αντιοξειδωτικά και επομένως σε μονάδες ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Η παρουσία του σκόρδου, τέλος, στη συνταγή «εκτοξεύει» τη διατροφική της αξίας με δεδομένη την πολύ υψηλή περιεκτικότητα του στη ζωτική για το ανοσοποιητικό σύστημα αντιοξειδωτική ουσία, την αλυσίνη. Ο συνδυασμός όλων αυτών των θρεπτικών συστατικών, εκτός από το γεγονός ότι περιορίζει τον κίνδυνο των λοιμώξεων συμβάλει και στη διαμόρφωση ενός πολύ ισχυρού ανοσοποιητικού.

Υλικά
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού βασιλικό, ξερό
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι, ξερό
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 200 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 2 κρεμμύδια κόκκινα
  • 2 ντομάτες
  • 2 μικρές μελιτζάνες
  • 2 μικρά κολοκύθια
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 κίτρινη πιπεριά
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 200 γρ. σαλάμι Λευκάδας, σε φέτες
  • Φύλλα από 2-3 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • Θαλασσινό αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις. Σε ένα μπολ ανακατεύω τη σάλτσα ντομάτας, το σκόρδο και 1 πρέζα από το κάθε μυρωδικό. Αδειάζω τη σάλτσα σε ένα παραλληλόγραμμο σκεύος και την απλώνω να καλύψω όλο σκεύος.
  • Βήμα 2 Χρησιμοποιώντας το μαντολίνο κόβω όλα τα λαχανικά σε στρογγυλές φέτες. Ξεκινάω να φτιάχνω σειρές εναλλάσσοντας τα λαχανικά μαζί με το σαλάμι Λευκάδας για να δημιουργήσω εντυπωσιακές σειρές σε χρώμα και γεύσεις.
  • Βήμα 3 Ραντίζω με το ελαιόλαδο, πασπαλίζω με τα υπόλοιπα ξερά μυρωδικά, το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι και ψήνω στο φούρνο για 40 λεπτά. Σερβίρω το μπριάμ χλιαρό.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Ντίνα Νικολάου
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ: Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Η έκδοση αυτού του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης για το σημαντικό ρόλο της διατροφής στην Πολλαπλή Σκλήρυνση με την ευγενική χορηγία της ROCHE HELLAS.
ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ


Related Posts

17 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ… ΑΛΛΙΩΣ

17 ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ… ΑΛΛΙΩΣ

Μπορεί να έχετε μάθει να χρησιμοποιείτε το χυμό λεμονιού μόνο στο φαγητό ή στις λεμονάδες. Πράγματι, το λεμόνι έχει πολλά οφέλη και ενδιαφέρουσες ιδιότητες που αν το πίνετε καθημερινά μπορεί να σας βοηθήσει αρκετά. Εγώ σας έχω 15 πρωτότυπες ιδέες που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε […]

BABKA ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ

BABKA ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ

Η Babka είναι είδος αφράτου τσουρεκιού που έχει ελάχιστη ζάχαρη. Μπορείτε να φτιάξετε την ίδια ζύμη και να την γεμίσετε με άλλη μαρμελάδα της αρεσκείας σας ή και πραλίνα φουντουκιού, ταχίνι ή ακόμη και κάποιο μαλακό γλυκό τυρί (ανθότυρο, ρικότα).



Subscribe