destination taste!

ΑΘΕΡΙΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΙΝΟΚΙΟ

ΑΘΕΡΙΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΙΝΟΚΙΟ

ΑΘΕΡΙΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΙΝΟΚΙΟ

: 4
: 10 min
: 15 min
           
: 1 hr

DR. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ: Οι αθερίνες περιέχουν πολύτιμα ω-3 λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στη δημιουργία μία ισχυρής αντιφλεγμονώδους ασπίδας στον ανθρώπινο οργανισμό. Το φινόκιο, ή αλλιώς μαραθόριζα, χαρίζει μοναδικό άρωμα και γεύση στο φαγητό και παράλληλα διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, γεγονός που αναβαθμίζει και τη διατροφική αξία της συνταγής. Ειδικότερα, αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική διαδικασία πήξης του αίματος και ταυτόχρονα συνδέεται με την υγεία των οστών. Επιπλέον, περιέχει ποσότητα φυτικών ινών, βιταμίνης C, φυλλικού οξέος, μαγγανίου, καλίου και ασβεστίου. Φυσικά, από το φινόκιο δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα αντιοξειδωτικά συστατικά με κυριότερους εκπροσώπους το β-καροτένιο και το «δίδυμο» λουτεΐνη - ζεαξανθίνη, που φροντίζει την υγεία των ματιών προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή από την επιβλαβή δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Με τον τρόπο αυτό συνδυάζονται άρωμα, γεύση και θρεπτικές ιδιότητες, με σημαντικά διατροφικά συστατικά που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό. Μία υπέροχη συνταγή με υψηλή διατροφική αξία!

Υλικά
  • 1 κιλό αθερίνα
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 ντομάτα, ψιλοκομμένη, χωρίς φλούδα και σπόρους καλά στραγγισμένη
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Πλένω καλά τα ψάρια και τα αφήνω για 1 ώρα σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά.
  • Βήμα 2 Βάζω τις φέτες φινόκιο σε ένα τηγάνι και προσθέτω ½ φλιτζάνι νερό. Αχνίζω για 10 λεπτά μέχρι να μισομαλακώσουν. Τις στραγγίζω και τις αφήνω να κρυώσουν. Σε ένα μπολ ανακατεύω το κρεμμύδι, το σκόρδο, την ντομάτα, το μπέικιν πάουντερ, το φινόκιο, το μαϊντανό, το αλεύρι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέτω την αθερίνα και ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 3 Βάζω σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω όλα τα υλικά του μπολ στο τηγάνι και με ένα πηρούνι πατάω καλά να πάρει το σχήμα στρογγυλής πίτας. Τηγανίζω για 8-10 λεπτά και με τη βοήθεια ενός πιάτου γυρίζω την πίτα και συνεχίζω το τηγάνισμα για άλλα 5-6 λεπτά. Μεταφέρω την πίτα σε πιατέλα και τη σερβίρω ζεστή.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Ντίνα Νικολάου
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ: Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Η έκδοση αυτού του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης για το σημαντικό ρόλο της διατροφής στην Πολλαπλή Σκλήρυνση με την ευγενική χορηγία της ROCHE HELLAS.
ΔΙΑΝΕΜΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ


Related Posts

PARIS-BREST ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΑΠΟ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

PARIS-BREST ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΑΠΟ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

Πανέμορφο στεφάνι με κρέμα από καραμελωμένα φουντούκια, για να κλέψετε τις εντυπώσεις στο πασχαλινό τραπέζι. Η ζύμη είναι πολύ εύκολη αλλά χρειάζεται προσοχή στο ψήσιμο αφού διαφοροποιείται σε 3 θερμοκρασίες.

ΣΕΦΤΑΛΙΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΝΑΧΤΕΣ

ΣΕΦΤΑΛΙΕΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΝΑΧΤΕΣ

Οι σεφταλιές είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα της Κύπρου που μεγάλο ρόλο παίζει η μπόλια που είναι τυλιγμένες, γιατί τις κρατάει ζουμερές δίνοντας μοναδική γεύση. Οι αντιναχτές πατατούλες είναι το τέλειο συνοδευτικό τους.



Subscribe