ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ντομάτες λιαστές
Ντομάτες λιαστές
 15΄  –  – 2 μέρες   Φτιάξτε τις δικές σας λιαστές ντομάτες τον Αύγουστο που οι ντομάτες είναι γλυκές και απολαύστε όλο το χρόνο λίγο από το καλοκαιρινό ήλιο στο πιάτο σας. Υλικά Εκτέλεση...
Περισσότερα →
Μαγιονέζα του λεπτού
Μαγιονέζα του λεπτού
1´ 1´  για 400 γρ.   Δεν υπάρχει πιο γρήγορη και πιο νόστιμη μαγιονέζα. Τα μόνα που χρειάζεστε είναι ένα ραβδομπλέντερ και ένα λεπτό από το χρόνο σας. Υλικά Εκτέλεση 150 γρ. ελαιόλαδο 150...
Περισσότερα →
Μαγιονέζα σπιτική
Μαγιονέζα σπιτική
5΄ 15΄ για 500 γρ.   Αν δεν βρείτε ολόφρεσκα και βιολογικά αυγά, αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε άλλα. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρόκους από αυγά μελάτα, δηλαδή βρασμένα για 3 λεπτά (από τη στιγμή που...
Περισσότερα →
Κρέπες (βασική συνταγή)
Κρέπες (βασική συνταγή)
15΄ 20΄ 6-8 κρέπες 30΄   Με βάση το συγκεκριμένο μείγμα χυλού μπορούμε να φτιάξουμε κρέπες με όποια γέμιση θέλουμε, γλυκιά ή αλμυρή. Υλικά Εκτέλεση 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο 2 αυγά,...
Περισσότερα →
Σάλτσα ντομάτας, σπιτική
Σάλτσα ντομάτας, σπιτική
 15΄ 1 ώρα   Το καλοκαίρι που υπάρχουν ωραίες, ώριμες ντομάτες κάνω μεγάλες ποσότητες αυτής της σάλτσα και τις κρατάω σε αποστειρωμένα βάζα για όλο το χειμώνα.  Υλικά Εκτέλεση 3 κιλά, ντοµάτες ξεφλουδισμένες, ώριμες,...
Περισσότερα →
Κρέμα σκόρδου
Κρέμα σκόρδου
10΄ 1 ώρα   Η κρέμα σκόρδου είναι ένας υπέροχος τρόπος να απολαύσετε τη γεύση και το άρωμα του σκόρδου, χωρίς την αψάδα του.  Υλικά Εκτέλεση ολόκληρα κεφάλια σκόρδου ελαιόλαδο Υπάρχουν δύο τρόποι που...
Περισσότερα →
Μπριζέ, η κλασσική
Μπριζέ, η κλασσική
15΄  1 φύλλο ζύμης για ταρτιέρα 26-28 εκ. 1 ώρα + 15΄   Η κλασσικότερη ζύμη για τάρτες (γλυκές ή αλμυρές) Υλικά Εκτέλεση 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 125 γρ. βούτυρο, κομμένο...
Περισσότερα →
Μπριζέ με ελαιόλαδο, η μεσογειακή
Μπριζέ με ελαιόλαδο, η μεσογειακή
15΄ Για 1 φύλλο ζύμης για ταρτιέρα 26-28 εκ. 30΄   Μια παραλλαγή της κλασσικής ζύμης μπριζέ με μεσογειακό άρωμα. Δοκιμάστε την σε τάρτες καλοκαιρινές με λαχανικά… Υλικά Εκτέλεση 250 γρ. αλεύρι για όλες...
Περισσότερα →
Μπριζέ με γιαούρτι, η τραγανή
Μπριζέ με γιαούρτι, η τραγανή
15΄ 1 φύλλο ζύμης για ταρτιέρα 26-28 εκ. 1 ώρα   Μια παραλλαγή της κλασσικής ζύμης μπριζέ με γιαούρτι και ιδιαίτερα τραγανή υφή. Υλικά Εκτέλεση 80 γρ. βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους, μαλακωμένο σε...
Περισσότερα →
Χωριάτικο φύλλο βέργας
Χωριάτικο φύλλο βέργας
1 ώρα  για 8 φύλλα για ένα ταψί 30-32 εκ. 30΄   Τα φύλλα αυτά χρησιμοποιούνται και σε αλμυρές συνταγές (τυρόπιτα, σπανακόπιτα) και σε γλυκές (μπακλαβάς). Υλικά Εκτέλεση 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις...
Περισσότερα →
Ζωμός ψαριού
Ζωμός ψαριού
30΄ 20΄ – 25΄ 2 λίτρα   Για ένα πιο ελαφρύ ζωμό, προτιμώ λευκά ψάρια με λεπτή γεύση, όπως γλώσσα, καλκάνι, πεσκανδρίτσα, βακαλάος, σφυρίδα, συναγρίδα, φαγκρί κλ.π. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο τα κεφάλια μεγάλων...
Περισσότερα →
Ζωμός λαχανικών
Ζωμός λαχανικών
15΄  45΄ 2 λίτρα   Ο ζωμός που αντικαθιστά το νερό. Ότι και να μαγειρέψω χρησιμοποιώ ζωμό λαχανικών.  Υλικά Εκτέλεση λίγο ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 μέτριο πράσο, κομμένο σε μεγάλες ροδέλες 1...
Περισσότερα →
Ζωμός κρέατος
Ζωμός κρέατος
15΄ 1 ώρα 2½ λίτρα   Δεν βάζω άλλα μπαχαρικά εκτός από τα δαφνόφυλλα για να κρατήσω ουδέτερη τη γεύση του ζωμού. Δεν θέλω να μυρίζει έντονα και να επηρεάζει τα φαγητά μου. Υλικά Εκτέλεση 3 – 4...
Περισσότερα →
Ζωμός κότας
Ζωμός κότας
15΄ 4½ ώρες 2½ λίτρα   Από τους πιο βασικούς ζωμούς της κουζίνας. Μπορεί να απαιτεί αρκετό χρόνο βρασμού αλλά είναι μεγάλη η ποσότητα. Αν τον παγώσετε στην κατάψυξη θα περάσετε πολύ καιρό. Υλικά...
Περισσότερα →
Εύκολη σφολιάτα
Εύκολη σφολιάτα
1 ώρα – 1 φύλλο για ταρτιέρα 26-28 εκ. 2 ώρες   Η εύκολη συνταγή για σφολιάτα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αυτές του εμπορίου. Υλικά Εκτέλεση 250 γρ. αλεύρι για όλες τις...
Περισσότερα →
Αρωματικά βούτυρα
Αρωματικά βούτυρα
5΄ 2 ώρες   Είναι πολύ εύκολο να παρασκευαστούν και διατηρούνται πολύ καιρό στο ψυγείο. Δίνουν γεύση σε όλα τα ψητά κρέατα σχάρας, τα ουδέτερα ζυμαρικά και της χειμωνάτικες σούπες. Υλικά Εκτέλεση Για το...
Περισσότερα →
Αμπελόφυλλα για ντολμάδες
Αμπελόφυλλα για ντολμάδες
15´ 2΄-3΄   Την Άνοιξη και καλύτερα τον Μάιο είναι η καλύτερη εποχή για να μαζέψετε τα αμπελόφυλλα. Τα κλήματα είναι φορτωμένα με τρυφερά φυλλαράκια για να φτιάξουμε τα δικά μας ντολμαδάκια. Εδώ σας...
Περισσότερα →
Χυλοπίτες
Χυλοπίτες
1 ώρα 1 κιλό χιλοπίτες 1 ώρα Στέγνωμα: 2-3 ημέρες   Αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε να φτιάξετε μόνοι σας τις χυλοπίτες. Η νοστιμιά τους είναι απίστευτη. Υλικά Εκτέλεση 1 κιλό αλεύρι για όλες...
Περισσότερα →
Νιόκι πατάτας
Νιόκι πατάτας
50΄ 15΄ 4 μερίδες –   Η συνταγή είναι εξαιρετικά απλή, αν και ελαφρώς χρονοβόρα, αλλά το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει. Προσέχουμε με την προσθήκη αλευριού: το πολύ αλεύρι κάνει τα νιόκι βαριά, σκληρά...
Περισσότερα →