ΟΣΠΡΙΑ

Ινδικά kofta με κινόα και σάλτσα Makhani
Ινδικά kofta με κινόα και σάλτσα Makhani
15´ 20´ 4 μερίδες –   Εξαιρετικό ινδικό φαγητό, με πολύ έντονα αρώματα και πικάντικη γεύση. Θα σας πρότεινα να αγοράσετε περισσότερες πιτούλες naan, αφού η σάλτσα είναι τόσο νόστιμη, που είμαι σίγουρη ότι...
Περισσότερα →
Φασολάδα σούπα
Φασολάδα σούπα
10΄ 1½ – 2 ώρες 6 μερίδες 12 ώρες   Ανάλογα με το πόσο πηχτή ή υδαρή θέλουμε τη φασολάδα ρίχνουμε και το ανάλογο νερό. Για μια πηχτή, δεμένη σούπα αρκούν συνήθως 2 λίτρα νερό....
Περισσότερα →
Φακές σούπα με σπανάκι
Φακές σούπα με σπανάκι
20΄ 50΄ 4 – 6 μερίδες –   Για να ξεφύγουμε λίγο από την τυπική σούπα με φακές, ας την εμπλουτίσουμε με νόστιμα σοταρισμένα λαχανικά και σπανάκι. Φαγητό θρεπτικό, πλουσιότατο σε σίδηρο, χορταστικό και πολύ...
Περισσότερα →
Φακές με μανέστρα και κρεμμύδια
Φακές με μανέστρα και κρεμμύδια
30΄ 35΄ – 40΄ 6 μερίδες –   Αν βαρεθήκατε τις φακές σούπα, μπορείτε να τις απολαύσετε σε ένα πολύ νόστιμο καθημερινό γιουβετσάκι, πλούσιο και χορταστικό.  Υλικά Εκτέλεση 300 γρ. φακές ψιλές, καλά ξεπλυμένες και...
Περισσότερα →
Φακές βελουτέ με αρωματικό λάδι και σοταρισμένα λαχανικά
Φακές βελουτέ με αρωματικό λάδι και σοταρισμένα λαχανικά
30΄ 40΄ – 45΄ 4 μερίδες –   Συνταγή μου από το βιβλίο συνταγών με βιολογικά προϊόντα που εκδόθηκε για την εκδήλωση Biogala στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια από το δίκτυο βιολογικών προϊόντων. Υλικά Εκτέλεση Για...
Περισσότερα →
Φάβα με ζεστή κρεμμυδοσαλάτα
Φάβα με ζεστή κρεμμυδοσαλάτα
10΄ 1 ώρα 4 μερίδες  –   Η φάβα και το κρεμμύδι είναι ζευγάρι αχώριστο. Εδώ, προτείνουμε μια άλλη εκδοχή της… «παντρεμένης» φάβας με φρέσκα κρεμμυδάκια, σοταρισμένα και γλυκανισάτα.  Υλικά Εκτέλεση Για τη φάβα 2...
Περισσότερα →
Φάβα από κουκιά
Φάβα από κουκιά
10΄ 1 – 1½ ώρα 4 – 6 μερίδες 12 ώρες   Εξαιρετικός μεζές για όλο το χρόνο που συνοδεύει έξοχα ούζο, τσίπουρο ή κρασάκι. Αυτή η φάβα συνοδεύει τέλεια φρέσκο ψωμί φρυγανισμένο, καλά σπιτικά...
Περισσότερα →
Φάβα (Σαντορίνη)
Φάβα (Σαντορίνη)
15΄ 1 ώρα 4 μερίδες  –   Το φυτό από το οποίο προέρχεται η φάβα είναι το λαθούρι, το οποίο στη Σαντορίνη καλλιεργείται εδώ και 3600 χρόνια. Η φάβα της Σαντορίνης είναι απαλή και γλυκιά...
Περισσότερα →
Σούπα βελούδινη με κόκκινες φακές
Σούπα βελούδινη με κόκκινες φακές
15΄ 30΄ 4 – 6 μερίδες –   Μια ωραία πρόταση είναι να σερβίρουμε τη σούπα αυτή με μια αφράτη κρέμα καπνιστής πέστροφας: πολτοποιούμε στο μπλέντερ 2 φιλέτα καπνιστής πέστροφας (θα τα βρούμε σε συσκευασίες...
Περισσότερα →
Σαλάτα με φακές και φέτα
Σαλάτα με φακές και φέτα
10΄ 25΄ – 30΄ 4 μερίδες –   Αν θέλουμε, προσθέτουμε στη σαλάτα μας ελιές Καλαμών ή πράσινες, χωρίς κουκούτσια, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια. Το καλοκαίρι, μπορούμε να την εμπλουτίσουμε με φρέσκες ντομάτες, κομμένες σε...
Περισσότερα →
Ρεβιθόσουπα με χοιρινό
Ρεβιθόσουπα με χοιρινό
30΄ 1 ώρα + 45΄ 6 – 8 μερίδες 8-12 ώρες   Αν θέλουμε να δώσουμε έξτρα γεύση στη σούπα, μπορούμε να σοτάρουμε πρώτα τα κρεμμύδια σε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και, όταν μαλακώσουν λίγο, ρίχνουμε...
Περισσότερα →
Ρεβιθοκεφτέδες πανεύκολοι
Ρεβιθοκεφτέδες πανεύκολοι
20΄ 30΄ 4 μερίδες 2 – 3 ώρες   Το ρεβιθάλευρο είναι απίθανο συστατικό για ψωμί, κράκερς, κροκέτες και κεφτεδάκια. Εδώ το προτείνω για υπέροχους, αφράτους ρεβιθοκεφτέδες, αντικαθιστώντας τα ρεβίθια με το πολύωρο μούλιασμα...
Περισσότερα →
Ρεβιθοκεφτέδες (Σίφνος)
Ρεβιθοκεφτέδες (Σίφνος)
15΄  1½ ώρα 4 – 6 μερίδες 8-12 ώρες   Το χειμώνα, που δεν υπάρχει φρέσκος δυόσμος, φτιάχνουμε αυτούς τους ρεβιθοκεφτέδες με άνηθο. Στην περίπτωση αυτή αντικαθιστούμε την κανέλα με γλυκάνισο σε σκόνη. Υλικά...
Περισσότερα →
Ρεβίθια σούπα
Ρεβίθια σούπα
15΄ 1 – 1½ ώρα 4 μερίδες 12 ώρες   Η πιο κλασσική σούπα με ρεβίθια ιδανική για της κρύες μέρες του χειμώνα. Στίψτε μπόλικο λεμονάκι και συνοδέψτε την με φρέσκο χωριάτικο ψωμί. Υλικά...
Περισσότερα →
Ρεβίθια με τόνο και σάλτσα αντσούγιας
Ρεβίθια με τόνο και σάλτσα αντσούγιας
15΄ 1½ ώρα 4 μερίδες 12 ώρες   Πρόκειται για παραδοσιακό Μαροκινό φαγητό που σερβίρεται ως σαλάτα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσεύματα από ρεβίθια σούπα, καλά στραγγισμένα από το ζωμό τους. Υλικά Εκτέλεση 250 γρ. ρεβίθια...
Περισσότερα →
Ρεβίθια λεμονάτα
Ρεβίθια λεμονάτα
2 ώρες 50΄ 4 μερίδες 12 ώρες   Κάτι ανάμεσα σε ζουμερό φαγητό κατσαρόλας και σούπα είναι αυτό το φαγητό που πραγματικά μοσχοβολά από το κύμινο και τη σάλτσα χαρίσα, θυμίζοντας αμυδρά χούμους. Η...
Περισσότερα →
Ρεβιθάδα φούρνου
Ρεβιθάδα φούρνου
1½ ώρα 30΄ -40΄ 4 – 6 μερίδες 12 ώρες   Τα ρεβίθια που μαγειρεύονται στο φούρνο, μέσα σε γάστρα, μαλακώνουν καλύτερα, χυλώνουν θαυμάσια –ιδιαίτερα αν είναι φρέσκα και βραστερά- και αποκτούν μια ιδιαίτερη,...
Περισσότερα →
Πουρές αρακά
Πουρές αρακά
30΄  12΄ 4 μερίδες –   Αν ο πουρές προκύψει υγρός, τον μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τον ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, για 2 – 3 λεπτά, μέχρι απλώς να στεγνώσει και...
Περισσότερα →
Παληκαριά με πέστο ρόκας
Παληκαριά με πέστο ρόκας
30΄ 1 – 2 ώρες 4 μερίδες 12 ώρες   Η παλληκαριά είναι ένα παραδοσιακό φαγητό με ανάμεικτα όσπρια και δημητριακά και που συναντάμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας με διάφορες ονομασίες (π.χ. πολυσπόρια,)...
Περισσότερα →
Παληκαριά ή πολυσπόρια
Παληκαριά ή πολυσπόρια
5΄ 2 ώρες 4 μερίδες –   Συνταγή μου (μείγμα από όσπρια και δημητριακά) από το βιβλίο συνταγών με βιολογικά προϊόντα που εκδόθηκε για την εκδήλωση Biogala στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια από το δίκτυο...
Περισσότερα →
Μαυρομάτικα φασόλια με χωριάτικο λουκάνικο, πλιγούρι και κολοκυθάκια
Μαυρομάτικα φασόλια με χωριάτικο λουκάνικο, πλιγούρι και κολοκυθάκια
15΄ 1 ώρα 6 μερίδες –   Το καλοκαιράκι προτιμάμε τα όσπρια μαγειρεμένα σύντομα και σε ελαφρά πιάτα, για να αποφύγουμε τις ατελείωτες ώρες πάνω από ζεστές κατσαρόλες. Αυτό το σαλατοφαγητό είναι νόστιμο και χορταστικό...
Περισσότερα →
Μαυρομάτικα φασόλια με σέσκουλα
Μαυρομάτικα φασόλια με σέσκουλα
30΄ 45΄ 4 μερίδες –   Μοιάζει με σαλάτα αυτό το πιάτο αφού μάλιστα το σερβίρουμε ζεστό ή κρύο. Αν δεν βρούμε σέσκουλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαρούλια, λάπαθα, σπανάκι ή ήμερα ραδίκια (π.χ. «ιταλικά»). Υλικά...
Περισσότερα →
Μαυρομάτικα σαλάτα με τόνο και ντομάτες
Μαυρομάτικα σαλάτα με τόνο και ντομάτες
20΄ 40΄ 4 μερίδες –   Αν θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη ένταση σε αυτό το σαλατοφαγητό, μπορούμε να προσθέσουμε μερικά φιλετάκια μαριναρισμένου γαύρου (ή μερικές αντσούγες σε λάδι, στραγγισμένες), κομμένα στη μέση, λίγο πριν το...
Περισσότερα →
Κουκιά χλωρά γιαχνί με μάραθο
Κουκιά χλωρά γιαχνί με μάραθο
30΄ 50΄ 4 μερίδες –   Τώρα που είναι η εποχή τους μην τα προσπεράσετε. Τα χλωρά κουκιά ετοιμάζονται με πολλούς τρόπους αλλά τα γιαχνιστά και τα λεμονάτα είναι το καλύτερό τους μαγείρεμα. Υλικά Εκτέλεση...
Περισσότερα →
Γίγαντες φούρνου με μάραθο και λιαστές ντομάτες
Γίγαντες φούρνου με μάραθο και λιαστές ντομάτες
1 ώρα 1 ώρα 6 μερίδες 12 ώρες   Η γιαγιά μου εκτιμούσε ιδιαίτερα τα όσπρια και τα μαγείρευε τακτικότατα, κάθε φορά με διάφορες παραλλαγές και αξιοθαύμαστους πειραματισμούς. Μια τέτοια συνταγή ανασύρω από τις παιδικές...
Περισσότερα →
Γίγαντες φούρνου
Γίγαντες φούρνου
1 ώρα 1 ώρα 6 μερίδες 12 ώρες   «Οσπρια, τα πιάτα της φτώχειας και της υγείας», λέει η γιαγιά μου η Κωνσταντίνα που, κάθε Παρασκευή, φτιάχνει όσπρια, άλλοτε φασόλια, άλλοτε φακές, ρεβίθια, κουκιά, φάβα...
Περισσότερα →
Γίγαντες πλακί με χόρτα και φέτα
Γίγαντες πλακί με χόρτα και φέτα
2 ώρες 1ώ + 15΄ 4 μερίδες 12 ώρες   Διαλέξτε καλής ποιότητες γίγαντες (ελέφαντες) Πρεσπών που είναι πολύ βραστεροί και ιδιαίτερα νόστιμοι. Θα τους βρείτε σε καλά παντοπωλεία και αξίζει να τους αναζητήσετε για πραγματικά...
Περισσότερα →
Αρακάς ανοιξιάτικος
Αρακάς ανοιξιάτικος
5΄ 15΄ – 20΄ 4 μερίδες –   Ο φρέσκος, ανοιξιάτικος αρακάς είναι νόστιμος και τρυφερός. Είναι το τέλειο συνοδευτικό για τα ψητά κρέατα στη σχάρα. Υλικά Εκτέλεση 650 γρ. αρακά φρέσκο 1 κρεμμύδι ξερό,...
Περισσότερα →
Ρεβιθόρυζο φούρνου με βλίτα
Ρεβιθόρυζο φούρνου με βλίτα
1½ ώρα 30΄ – 40΄ 6 μερίδες 8 ώρες   Χορταστικό και νόστιμο φαγητό που ετοιμάζεται όλο το χρόνο, αντικαθιστώντας τα βλίτα με χόρτα της κάθε εποχής εποχής (π.χ. σπανάκι, ραδίκια, σέσκουλα, λάπαθα κ.ά.). Υλικά...
Περισσότερα →