destination taste!

ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ

ΧΟΥΜΟΥΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ
ΧΟΥΜΟΥΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ
Παραδοσιακή και διαχρονική Λιβανέζικη συνταγή που θα βρείτε σε πολλές παραλλαγές. Άλλες φορές με ρεβίθια και άλλες όχι! Το ταχίνι δίνει απίθανη, σουσαμένια γεύση και απαλή υφή.
Περισσότερα →
ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΣΥΚΑ
ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΣΥΚΑ
Το φρέσκο χταπόδι δεν χρειάζεται πολύ αλάτι γιατί το νερό που αποβάλλει κατά την διάρκεια του βρασμού είναι αρκετό αλμυρό. Πριν αλατίσετε πρέπει να δοκιμάσετε.
Περισσότερα →
ΑΜΠΕΛΟΒΛΑΣΤΑΡΑ ΤΟΥΡΣΙ
ΑΜΠΕΛΟΒΛΑΣΤΑΡΑ ΤΟΥΡΣΙ
Την Άνοιξη είναι η εποχή που τα κλήματα γεμίζουν μικρούς τρυφερούς βλαστούς και φρέσκα φύλλα. Μαζέψτε τα και φτιάξτε ένα τουρσί που θα συνοδέψει τις καλοκαιρινές μαζώξεις για ούζο με μεζέ.
Περισσότερα →
Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
Η ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
Η κυρά Σαρακοστή είναι από τα παλαιότερα έθιμα της ελληνικής παράδοσης που σχετίζεται με τη μεγάλη 40ήμερη νηστεία πριν τη γιορτή του Πάσχα. Πρόκειται για το αυτοσχέδιο ημερολόγιο που έφτιαχναν οι γυναίκες, για να μπορούν...
Περισσότερα →
ΒΙΔΕΣ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ, ΩΜΗ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ
ΒΙΔΕΣ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ, ΩΜΗ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ
Πιάτο express, γιατί απαιτεί μόνο λίγο χρόνο για το βράσιμο των ζυμαρικών. Οι ωμές ντομάτες και ο φρέσκος βασιλικός είναι ότι πιο καλοκαιρινό μπορώ να σας προτείνω. Αν χρησιμοποιήσετε γαρίδες κατεψυγμένες, θα πρέπει να φροντίσετε να τις έχετε ξεπαγώσει πριν τις χρησιμοποιήσετε.
Περισσότερα →
ΞΙΝΟΛΑΧΑΝΟ
ΞΙΝΟΛΑΧΑΝΟ
Διάσημο από τη βόρεια Ευρώπη μέχρι τη… βόρεια Ελλάδα. Είναι μεν τουρσί αλλά σερβίρεται σε μεγάλη ποσότητα, σαν συνοδευτικό. Στη Μακεδονία και τη Θράκη το ξινολάχανο είναι από τα κυριότερα συνοδευτικά για κρέας και κοτόπουλο...
Περισσότερα →
ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΤΟΥΡΣΙ
ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΤΟΥΡΣΙ
Το τουρσί αυτό τρώγεται από την επόμενη κιόλας μέρα αλλά όσο μένει τόσο νοστιμότερο γίνεται. Το αφήνω για πολλούς μήνες σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και τα σερβίρω σε σαλάτες ή σαν συνοδευτικό σε ψητά κρεατικά και ψητό ψάρι.
Περισσότερα →
ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΤΡΑΓΑΝΗ
ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΤΡΑΓΑΝΗ
Η εκπληκτική αντίθεση της τρυφερής και ζουμερής γέμισης χορταρικών με την τραγανή επικάλυψη μπομπότας (δηλαδή του χονδρού καλαμποκένιου σιμιγδαλιού, γνωστού και ως πολέντα), είναι που κάνει αυτή την απλή χορτόπιτα μπουκιά και συγχώριο!
Περισσότερα →
ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ
ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ
Πανέμορφα και ξακουστά τα Ζαγοροχώρια που είναι μικρά χωριουδάκια σκορπισμένα στα βουνά γύρω από την πόλη των Ιωαννίνων. Είναι διάσημα για τις πίτες τους και την απλότητα των γεύσεων. Με λίγα και ταπεινά υλικά κάνουν θαύματα.
Περισσότερα →
ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΖΟΥΓΙΕΣ
ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΖΟΥΓΙΕΣ
Η τάρτα αυτή είναι βασισμένη στην «pissaladière», παραδοσιακή συνταγή της γαλλικής Νίκαιας. Αν δεν έχουμε μικρές ταρτιέρες μπορούμε να φτιάξουμε μία μεγαλύτερη τάρτα, με διάμετρο 26 – 28 εκ. Η δόση των υλικών της γέμισης είναι η ίδια.
Περισσότερα →
ΣΟΥΠΑ ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑΣ ΚΡΕΜΩΔΗΣ
ΣΟΥΠΑ ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑΣ ΚΡΕΜΩΔΗΣ
Αν η σούπα προκύψει πολύ πηχτή μετά την πολτοποίηση, την αραιώνουμε με λίγο γάλα και ανακατεύουμε καλά. Αν προκύψει πιο υδαρή από όσο θέλουμε τη βράζουμε για 5 λεπτά με ξεσκέπαστη κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά...
Περισσότερα →
ΠΡΑΣΙΝΟ ΝΤΟΜΑΤΑΚΙ ΤΟΥΡΣΙ
ΠΡΑΣΙΝΟ ΝΤΟΜΑΤΑΚΙ ΤΟΥΡΣΙ
Ακόμα και μέχρι τώρα το Δεκέμβριο, σε πολλές λαϊκές αγορές θα βρούμε πράσινα ντοματάκια που, λόγω καιρού, θερμοκρασίας και λιγότερης ηλιοφάνειας δεν προλαβαίνουν να κοκκινίσουν. Με αυτές ακριβώς τις πράσινες ντομάτες θα ετοιμάσουμε το καλύτερο τουρσί, αρωματικό και πεντανόστιμο.
Περισσότερα →
ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΕΡΑΤΟ ΤΟΥΡΣΙ
ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΕΡΑΤΟ ΤΟΥΡΣΙ
Στάνταρ τουρσάκι που φτιάχνω το καλοκαίρι που βρίσκω ωραίες πιπεριές. Αν βρω μακριές, καυτερές πιπεριές φρέσκες, προσθέτω 1-2 ψιλοκομμένες και αντικαθιστώ τις αποξηραμένες. Γίνεται ακόμα πιο πικάντικο.
Περισσότερα →
ΠΙΚΑΛΙΛΙ – ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΤΟΥΡΣΙ
ΠΙΚΑΛΙΛΙ – ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΤΟΥΡΣΙ
Το πικαλίλι είναι τουρσί από ανάμεικτα λαχανικά που διατηρούνται σε μείγμα από ξίδι και μπαχαρικά, κυρίως μουστάρδα σκόνη και κουρκουμά. Ανάλογα με την ποσότητα των μπαχαρικών μπορεί να γίνει μέτρια καυτερό ή… σκέτη φωτιά.
Περισσότερα →
ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ
ΠΑΣΤΑ ΕΛΙΑΣ
Η πάστα ελιές διατηρείται για πολύ καιρό στο ψυγείο, σε μικρά βαζάκια, γεμισμένα μέχρι επάνω με ελαιόλαδο. Το λάδι «σφραγίζει» την πάστα, χωρίς να επιτρέπει να περνά αέρας για να την αλλοιώσει και να μουχλιάσει.
Περισσότερα →
ΛΑΧΑΝΟ ΤΟΥΡΣΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ
ΛΑΧΑΝΟ ΤΟΥΡΣΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ
Ουζομεζές από τους λίγους, χειμώνα-καλοκαίρι. Όπως και στην ωμή εκδοχή της σαλάτας, ο συνδυασμός λάχανου άσπρου και κόκκινου με την καυτερή πιπερίτσα και το σέλινο είναι από τους καλύτερους που έχω δοκιμάσει.
Περισσότερα →
ΛΑΓΑΝΑ ΣΠΙΤΙΚΗ
ΛΑΓΑΝΑ ΣΠΙΤΙΚΗ
Είναι τόσο εύκολη στην ετοιμασία της που αξίζει να τη φτιάξουμε με τα χεράκια μας. Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας συναντάμε πολλές παραλλαγές (με ξηρούς καρπούς, σταφίδες, μπαχαρικά κ.ά.).
Περισσότερα →
ΛΑΓΑΝΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ ΜΕ ΕΛΙΕΣ
ΛΑΓΑΝΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ ΜΕ ΕΛΙΕΣ
Δεν θα το πιστεύετε πόσο νοστιμότερη γίνεται η λαγάνα αν βάλετε αλεύρι ολικής αλέσεως. Εγώ την κάνω αρκετά συχνά. Κόβω σε κομμάτια και τα γεμίζω με φέτα και ντομάτα. Τέλειο σάντουιτς!
Περισσότερα →
ΚΡΥΑ ΣΟΥΠΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
ΚΡΥΑ ΣΟΥΠΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ
Η ισπανικής προέλευσης καλοκαιρινή αυτή σούπα είναι ιδιαίτερα δροσιστική και εξαιρετικά γευστική. Μπορούμε να τη σερβίρουμε σε ένα επίσημο γεύμα όπου στο κύριο πιάτο θα υπάρχει αρνάκι ή κατσικάκι.
Περισσότερα →
ΚΡΙΤΑΜΑ ΤΟΥΡΣΙ
ΚΡΙΤΑΜΑ ΤΟΥΡΣΙ
Θα το βρείτε δίπλα στη θάλασσα, να «γλύφει» τα ριζά των βράχων ή ακόμα και τους τοίχους και τις ξερολιθιές δίπλα στο κύμα. Είναι σκουροπράσινο φυτό, με φύλλα λεπτά, μακριά και μυτερά και κοτσάνια σχετικά χοντρούτσικα...
Περισσότερα →
ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ
ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ
Είναι μια χωριάτικη γαλλική σούπα που, παραδοσιακά, σερβίρεται με μια χονδρή φέτα ψωμιού σε κάθε πιάτο. Εδώ προτείνουμε μια μεσογειακή εκδοχή, με θρεπτικό, νόστιμο και νηστίσιμο ταχίνι...
Περισσότερα →
ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΟΝΦΙ ΣΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΕ ΦΡΕΣΚΙΑ ΡΙΓΑΝΗ
ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΟΝΦΙ ΣΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΜΕ ΦΡΕΣΚΙΑ ΡΙΓΑΝΗ
Μελωμένο, τέλειο χταποδάκι που όμοιο του δεν έχετε ξαναγευτεί! Για μια ακόμη φορά το ελαιόλαδο κάνει το «θαύμα» του. Αν θέλουμε αυτό το τέλειο μεζέ να το κάνουμε φαγάκι καλοκαιρινό δεν έχουμε παρά να προσθέσουμε το τελευταίο τέταρτο...
Περισσότερα →
ΚΑΠΠΑΡΗ ΤΟΥΡΣΙ
ΚΑΠΠΑΡΗ ΤΟΥΡΣΙ
Αυτό που θα χρησιμοποιήσετε για τουρσί είναι οι γνωστές πράσινες μπαλίτσες που δεν είναι άλλο από τα μπουμπούκια της (τα λένε και καππαρόμηλα ή κουμπιά κάππαρης). Τα μπουμπούκια θα τα μαζέψετε από το Μάιο ως τον Αύγουστο.
Περισσότερα →
ΕΛΙΟΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΔΥΟΣΜΟ
ΕΛΙΟΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΔΥΟΣΜΟ
Αν δεν θέλετε να φτιάξετε ατομικά ψωμάκια μπορείτε να φτιάξετε 2 μεγάλα καρβέλια. Για να διαπιστώσετε αν έχουν ψηθεί καλά στο εσωτερικό τους, μόλις τα βγάλετε από το φούρνο «χτυπήστε τα» με τα δάχτυλά σας...
Περισσότερα →
ΓΚΟΥΑΚΑΜΟΛΕ ΜΕ ΚΑΠΠΑΡΗ ΚΑΙ ΜΠΑΣΤΟΥΝΑΚΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΓΚΟΥΑΚΑΜΟΛΕ ΜΕ ΚΑΠΠΑΡΗ ΚΑΙ ΜΠΑΣΤΟΥΝΑΚΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
Θα σερβίρετε το γκουακαμόλε με τσιπς τορτίγιας αλλά και με μπαστουνάκια από τραγανά, ωμά λαχανικά, όπως μπουκετάκια κουνουπιδιού, κλωνάρια σέλερι, καρότα, πιπεριές κάθε χρώματος, αγγουράκια κ.ά., κομμένα σε λεπτά...
Περισσότερα →
ΒΟΛΒΟΙ ΞΥΔΑΤΟΙ
ΒΟΛΒΟΙ ΞΥΔΑΤΟΙ
Ιδιαίτερος μεζές που συνηθίζεται πολύ τις ημέρες της νηστείας και ταιριάζει πολύ με το ούζο ή το τσίπουρο. Έχουν ελαφρώς πικρούτσικη γεύση αλλά όσο πιο πολύ τους αφήσετε στο ελαιόλαδο θα γλυκαίνουν όλο και περισσότερο.
Περισσότερα →
ΑΝΑΜΕΙΚΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΤΟΥΡΣΙ
ΑΝΑΜΕΙΚΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΤΟΥΡΣΙ
Αφήνω τα βαζάκια σε σκοτεινό και δροσερό σημείο για 2 εβδομάδες πριν τα ανοίξω. Μετά το άνοιγμα το τουρσί διατηρείται για καιρό εντός ή εκτός ψυγείου, πάντα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Περισσότερα →
ΑΓΓΟΥΡΑΚΙΑ ΤΟΥΡΣΙ
ΑΓΓΟΥΡΑΚΙΑ ΤΟΥΡΣΙ
Θα είναι έτοιμα σε 4 – 6 εβδομάδες αλλά συνεχίζουν να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση εκεί για πολλούς μήνες. Είναι θαυμάσια σε σπιτική ρώσικη σαλάτα, σε χάμπουργκερ, σε σαλάτες, σε ντιπ, ενώ είναι το μόνο υλικό...
Περισσότερα →
ΧΟΡΤΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ
ΧΟΡΤΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ
Τα χόρτα, μαγειρεμένα στον ατμό, διατηρούν καλύτερα το ζωηρό χρώμα τους, είναι πιο τραγανά –αν και καλομαγειρεμένα- και πιο νόστιμα. Διατηρούν εξάλλου τα θρεπτικά τους συστατικά, με την προϋπόθεση...
Περισσότερα →
ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ
ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ
Τα μυστικά για την τέλεια ταραμοσαλάτα για να γίνει ένας «αφρός» είναι το σχολαστικό χτύπημα στο μπλέντερ (όχι τόσο στο μούλτι) και η σταδιακή προσθήκη λαδιού, με την τεχνική δηλαδή τη μαγιονέζας.
Περισσότερα →
ΤΑΜΠΟΥΛΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ
ΤΑΜΠΟΥΛΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ
Δροσερή, χορταστική και νόστιμη η γνωστή λιβανέζικη σαλάτα. Στην πολίτικη, αυτή, παραλλαγή, χρησιμοποιώ τον πελτέ, για να γλυκάνω την οξύτητα της ντομάτας, αλλά και να δώσω χρώμα στο πλιγούρι.
Περισσότερα →
ΣΑΛΑΤΑ ΡΟΚΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
ΣΑΛΑΤΑ ΡΟΚΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Αν δεν σερβίρουμε τη σαλάτα αμέσως τη φυλάμε στο ψυγείο, σε μπολ σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη, χωρίς να ρίξουμε τη βινεγκρέτ, την οποία προσθέτουμε την τελευταία στιγμή πριν το σερβίρισμα.
Περισσότερα →
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟ
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟ
Για να κόψουμε τα κολοκυθάκια (και πολλά άλλα λαχανικά) πανεύκολα όσο πιο λεπτές και ισοπαχείς γίνεται, χρησιμοποιούμε το εργαλείο «μαντολίνο» που θα βρούμε σε όλα τα καταστήματα με εξοπλισμό κουζίνας...
Περισσότερα →
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΔΥΟ ΕΙΔΗ ΓΚΡΕΪΠΦΡΟΥΤ
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΔΥΟ ΕΙΔΗ ΓΚΡΕΪΠΦΡΟΥΤ
Ο συνδυασμός της γλυκανισάτης γεύσης του μάραθου και της μαραθόριζας με τα εσπεριδοειδή είναι από τους πιο ενδιαφέροντες της ελληνικής κουζίνας. Εκτός από πορτοκάλι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε...
Περισσότερα →
ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΓΓΟΥΡΑΚΙΑ ΤΟΥΡΣΙ ΚΑΙ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ ΜΕΛΙΟΥ
ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΓΓΟΥΡΑΚΙΑ ΤΟΥΡΣΙ ΚΑΙ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ ΜΕΛΙΟΥ
Όταν φτιάχνουμε βινεγκρέτ, το μυστικό για να αποκτήσει λεία και «δεμένη» υφή είναι να ανακατέψουμε τα υλικά με συγκεκριμένη σειρά: πρώτα τα πιο πυκνά (π.χ. γιαούρτι, μουστάρδα, μέλι), στη συνέχεια τα όξινα...
Περισσότερα →
ΠΡΑΣΑ ΒΡΑΣΤΑ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ
ΠΡΑΣΑ ΒΡΑΣΤΑ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ
Αν και συνήθως τα μαγειρεύουμε με άλλα υλικά, τα πράσα αξίζουν περισσότερο χώρο στο τραπέζι μας. Βράζουν γρήγορα, αναδεικνύοντας τη γλυκά τους γεύση και τα συνοδεύουμε με ένα απλό γλυκόξινο λαδολέμονο.
Περισσότερα →
ΠΑΝΤΖΑΡΟΣΑΛΑΤΑ ΩΜΗ ΜΕ ΜΗΛΑ
ΠΑΝΤΖΑΡΟΣΑΛΑΤΑ ΩΜΗ ΜΕ ΜΗΛΑ
Για να ωφεληθούμε τα μέγιστα από τα θρεπτικά συστατικά των ωμών υλικών αυτής της σαλάτας, τρίβουμε τα μήλα και τα παντζάρια την τελευταία στιγμή πριν το σερβίρισμα.
Περισσότερα →
ΝΤΟΜΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
ΝΤΟΜΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Αν θέλουμε μπορούμε να ετοιμάσουμε τη σαλάτα από το πρωί ή την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να ρίξουμε το αβοκάντο και το λαδολέμονο. Το ευάλωτο αβοκάντο θα το προσθέσουμε...
Περισσότερα →
ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΑΡΟΚΙΝΗ (ZAALOUK)
ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΑΡΟΚΙΝΗ (ZAALOUK)
Η διαφορά με τη δική μας μελιτζανοσαλάτα είναι ο τρόπος που μαγειρεύουμε τις μελιτζάνες πριν τις χρησιμοποιήσουμε. Εδώ οι μελιτζάνες γίνονται αχνιστές. Αν αντέχετε τα πικάντικα, βάλτε αρκετό τσίλι. Ταιριάζει απίστευτα.
Περισσότερα →
ΜΑΡΟΥΛΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ
ΜΑΡΟΥΛΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο είδος μαρουλιού θέλουμε: το κλασικό (ρόμαν), το μαρούλι “σαλάτα”, το σγουρό (λόλα) είτε μόνα τους το καθένα ή ανάμεικτα μεταξύ τους, για πιο ενδιαφέρουσα εμφάνιση αλλά και γεύση.
Περισσότερα →
ΛΑΧΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΚΟΛΣΛΟΟΥ
ΛΑΧΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΚΟΛΣΛΟΟΥ
Αμερικανική σαλάτα που συνοδεύει συνήθως τα ψητά κρέατα και πουλερικά και που εμπλουτίζεται με μαγιονέζα. Προτείνουμε να την αντικαταστήσετε με στραγγιστό γιαούρτι...
Περισσότερα →
ΤΟΥΡΛΟΥ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ
ΤΟΥΡΛΟΥ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ
Μέχρι να καλοκαιριάσει για τα καλά και να βγουν στην αγορά μελιτζάνες, βλίτα και μπάμιες για τα κλασικά λαδερά του καλοκαιριού, φτιάχνουμε ένα τουρλού με τα πρώτα κολοκυθάκια, ντομάτες, φασολάκια και υπέροχα μυρωδικά.
Περισσότερα →
ΡΑΤΑΤΟΥΙΓ… ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΜΠΡΙΑΜ
ΡΑΤΑΤΟΥΙΓ… ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΜΠΡΙΑΜ
Λίγες είναι οι διαφορές του γαλλικού μπριάμ (ή τουρλού) από το δικό μας. Η κυριότερη διαφορά είναι ότι το ρατατούγ μαγειρεύεται σχεδόν πάντοτε στην κατσαρόλα και όχι στο φούρνο, γι’ αυτό και δεν το αφήνουν να μελώσει πολύ γιατί θα διαλυθούν τα λαχανικά.
Περισσότερα →
ΡΑΓΟΥ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
ΡΑΓΟΥ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ
Κάθε εποχή έχει το τουρλού της! Η άνοιξη όμως με την αφθονία των λαχανικών και των φρέσκων οσπρίων δίνει τη δυνατότητα για πολλούς συνδυασμούς με ό,τι έχουμε στο ψυγείο μας και ό,τι βρούμε στη λαϊκή αγορά.
Περισσότερα →
ΠΟΥΡΕΣ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ
ΠΟΥΡΕΣ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑΣ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ
Οι γλυκοπατάτες με τη φυσική τους γλυκύτητα και την αμυλώδη υφή τους είναι ένα ιδιαίτερο συνοδευτικό για πολλά κρεατικά όπως τα μελωμένα κότσια. Υπολογίζουμε να ξεκινήσουμε το μαγείρεμά τους...
Περισσότερα →
ΠΑΤΑΤΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΡΑΓΑΝΕΣ
ΠΑΤΑΤΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΡΑΓΑΝΕΣ
Το μυστικό είναι πρώτα να βράσουμε τις πατάτες για να μαλακώσουν. Μετά, τις αρωματίζουμε με μπαχαρικά και μυρωδικά, τις νοστιμίζουμε με αλάτι και τις ψήνουμε ή τις τηγανίζουμε ώστε...
Περισσότερα →
ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΓΙΑΧΝΙ
ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΓΙΑΧΝΙ
Η τριμμένη πατάτα είναι μια εξαιρετική λύση για «δεμένες» πυκνές σάλτσες γιατί περιέχει άμυλο και μελώνει ωραία. Ετσι μπορεί να αντικαταστήσει το κορν φλάουρ ή την κρέμα γάλακτος, σε μαγειρευτά και σούπες.
Περισσότερα →
ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΙ
ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΙ
Αν θέλουμε, σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες σκέτους, χωρίς τη σάλτσα της κατσαρόλας. Εκτός νηστείας, μπορούμε να τους αυγοκόψουμε ή να τους σερβίρουμε με μια σάλτσα που θα φτιάξουμε...
Περισσότερα →
ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΣΤΙΦΑΔΟ
ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΣΤΙΦΑΔΟ
Φαγάκι νόστιμο και νηστίσιμο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένες αγκινάρες αν σας δυσκολεύουν στο καθάρισμα. Οι φρέσκες, όμως, έχουν άλλη γεύση!!!
Περισσότερα →
ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΑΡΑΚΑ
ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΜΕ ΑΡΑΚΑ
Κλασσικό λαδερό φαγητό με λαχανικά. Αν δεν βρούμε φρέσκες αγκινάρες και αρακά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα. Γίνονται το ίδιο νόστιμα.
Περισσότερα →
ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΑΛΑ ΠΟΛΙΤΑ
ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΑΛΑ ΠΟΛΙΤΑ
Είναι σημαντικό να τρίψουμε τις φρέσκες αγκινάρες με λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Φροντίζουμε να τις καθαρίσουμε σχολαστικά και από τις βάσεις των φύλλων, που βρίσκονται γύρω από την καρδιά, γιατί είναι σκληρές και ινώδεις.
Περισσότερα →
ΦΑΛΑΦΕΛ ΜΕ ΦΑΚΕΣ
ΦΑΛΑΦΕΛ ΜΕ ΦΑΚΕΣ
Αν και τα παραδοσιακά ανατολίτικα φαλάφελ φτιάχνονται με ρεβίθια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άνετα φακές γιατί είναι ιδιαίτερα νόστιμες και γευστικά τούς ταιριάζει το τηγάνισμα.
Περισσότερα →
ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ
ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ
Για να ξεφύγουμε λίγο από την τυπική σούπα με φακές, ας την εμπλουτίσουμε με νόστιμα σοταρισμένα λαχανικά και σπανάκι. Φαγητό θρεπτικό, πλουσιότατο σε σίδηρο, χορταστικό και πολύ νόστιμο.
Περισσότερα →
ΦΑΒΑ ΑΠΟ ΚΟΥΚΙΑ
ΦΑΒΑ ΑΠΟ ΚΟΥΚΙΑ
Εξαιρετικός μεζές για όλο το χρόνο που συνοδεύει έξοχα ούζο, τσίπουρο ή κρασάκι. Αυτή η φάβα συνοδεύει τέλεια φρέσκο ψωμί φρυγανισμένο, καλά σπιτικά κριτσίνια ή καλής ποιότητας αλμυρά κράκερς.
Περισσότερα →
ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Το φυτό από το οποίο προέρχεται η φάβα είναι το λαθούρι, το οποίο στη Σαντορίνη καλλιεργείται εδώ και 3600 χρόνια. Η φάβα της Σαντορίνης είναι απαλή και γλυκιά στη γεύση.
Περισσότερα →
ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ
ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΦΑΚΕΣ
Μια ωραία πρόταση είναι να σερβίρουμε τη σούπα αυτή με μια αφράτη κρέμα καπνιστής πέστροφας: πολτοποιούμε στο μπλέντερ 2 φιλέτα καπνιστής πέστροφας (θα τα βρούμε σε συσκευασίες κενού στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ) και ανακατεύουμε τον πολτό με...
Περισσότερα →
ΡΕΒΙΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΠΑΝΕΥΚΟΛΟΙ
ΡΕΒΙΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΠΑΝΕΥΚΟΛΟΙ
Το ρεβιθάλευρο είναι απίθανο συστατικό για ψωμί, κράκερς, κροκέτες και κεφτεδάκια. Εδώ το προτείνω για υπέροχους, αφράτους ρεβιθοκεφτέδες, αντικαθιστώντας τα ρεβίθια με το πολύωρο μούλιασμα και βράσιμο.
Περισσότερα →
ΡΕΒΙΘΙΑ ΣΟΥΠΑ
ΡΕΒΙΘΙΑ ΣΟΥΠΑ
Η πιο κλασσική σούπα με ρεβίθια ιδανική για της κρύες μέρες του χειμώνα. Στίψτε μπόλικο λεμονάκι και συνοδέψτε την με φρέσκο χωριάτικο ψωμί.
Περισσότερα →
ΡΕΒΙΘΙΑ ΛΕΜΟΝΑΤΑ
ΡΕΒΙΘΙΑ ΛΕΜΟΝΑΤΑ
Κάτι ανάμεσα σε ζουμερό φαγητό κατσαρόλας και σούπα είναι αυτό το φαγητό που πραγματικά μοσχοβολά από το κύμινο και τη σάλτσα χαρίσα, θυμίζοντας αμυδρά χούμους.
Περισσότερα →
ΡΕΒΙΘΑΔΑ ΦΟΥΡΝΟΥ
ΡΕΒΙΘΑΔΑ ΦΟΥΡΝΟΥ
Τα ρεβίθια που μαγειρεύονται στο φούρνο, μέσα σε γάστρα, μαλακώνουν καλύτερα, χυλώνουν θαυμάσια –ιδιαίτερα αν είναι φρέσκα και βραστερά- και αποκτούν μια ιδιαίτερη...
Περισσότερα →
ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ Ή ΠΟΛΥΣΠΟΡΙΑ
ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ Ή ΠΟΛΥΣΠΟΡΙΑ
Συνταγή μου (μείγμα από όσπρια και δημητριακά) από το βιβλίο συνταγών με βιολογικά προϊόντα που εκδόθηκε για την εκδήλωση Biogala στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια από το δίκτυο βιολογικών προϊόντων.
Περισσότερα →
ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ
ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ
«Οσπρια, τα πιάτα της φτώχειας και της υγείας», λέει η γιαγιά μου η Κωνσταντίνα που, κάθε Παρασκευή, φτιάχνει όσπρια, άλλοτε φασόλια, άλλοτε φακές, ρεβίθια, κουκιά, φάβα και πάλι από την αρχή.
Περισσότερα →
ΡΥΖΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΡΥΖΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Αν νηστεύουμε, παραλείπουμε τις παστές σαρδέλες ή τις αντικαθιστούμε με 6 – 7 μικρές γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, βρασμένες για 8 λεπτά, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση.
Περισσότερα →
ΡΥΖΙ ΦΟΥΡΝΙΣΤΟ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ
ΡΥΖΙ ΦΟΥΡΝΙΣΤΟ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ
Με το ρύζι συνοδεύουμε όλα τα ψητά κρεατικά και πουλερικά φούρνου, σούβλας και σχάρας αλλά και τα μαγειρευτά της κατσαρόλας. Μπορούμε να το σερβίρουμε και μόνο τους, σαν κύριο πιάτο και να το συνοδέψουμε με σαλάτα εποχής ή με βραστά χόρτα.
Περισσότερα →
ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣΤΙΧΑ
ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣΤΙΧΑ
Αν και τα σπαράγγια είναι εξαιρετικά σοταρισμένα σε λάδι, ωστόσο δεν στερούνται νοστιμιάς αν τα ψήσουμε στο γκριλ. Γίνονται τραγανά και βγάζουν όλη τη γλύκα τους, χωρίς να επιβαρυνθούν με πολύ λάδι.
Περισσότερα →
ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ
ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΛΑΧΑΝΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ
Κάτι ανάμεσα σε λαχανόριζο και πολίτικη σαλάτα με ρύζι, αυτό το πιάτο δεν είναι άλλο από ένα αμάλγαμα ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και ιταλικής τεχνικής. Ενα πρώτο πιάτο που στέκεται περήφανα σε κάθε χειμωνιάτικο γιορτινό τραπέζι!
Περισσότερα →
ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
Το μυστικό για αφράτο και σπυρωτό ρύζι είναι μετά το μαγείρεμα να το αφήσουμε σκεπασμένο με ένα καθαρό και στεγνό πανάκι για λίγα λεπτά. Έτσι, οι υδρατμοί θα απορροφηθούν από το πανάκι, αφήνοντας το ρύζι πιο στεγνό και έτσι πολύ αφράτο και σπυρωτό.
Περισσότερα →
ΝΤΟΜΑΤΟΡΥΖΟ ΣΚΟΡΔΑΤΟ
ΝΤΟΜΑΤΟΡΥΖΟ ΣΚΟΡΔΑΤΟ
Το ρύζι καρολίνα δίνει πιλάφι μελωμένο που μοιάζει με ριζότο. Αν το θέλουμε σπυρωτό, επιλέγουμε ρύζι κίτρινο, μακρύκοκο, το οποίο θα μαγειρέψουμε στον ίδιο χρόνο αλλά με ξεσκέπαστη κατσαρόλα.
Περισσότερα →
ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ
ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ
Dolma δηλαδή γεμιστό και yalanji δηλαδή ψεύτικο. Ψεύτικοι ντολμάδες γιατί τους λείπει το κρέας, ο κιμάς αλλά με γεύση περίσσια από τις λιαστές ντομάτες, τα καβουρντισμένα κουκουνάρια και τις γλυκιές λιαστές σταφίδες.
Περισσότερα →
ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ «ΠΟΛΙΤΙΚΟ» ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ
ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ «ΠΟΛΙΤΙΚΟ» ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ
Αν θέλουμε πιο χορταστικό το φαγητό, μπορούμε να προσθέσουμε περίπου 150 γρ. χωριάτικο λουκάνικο της αρεσκείας μας, κομμένο σε φέτες. Πρώτα το τηγανίζουμε σκέτο, χωρίς λιπαρή ουσία, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να γίνει τραγανό...
Περισσότερα →
ΚΟΛΟΚΥΘΟΑΝΘΟΙ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ
ΚΟΛΟΚΥΘΟΑΝΘΟΙ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ
ι ανθοί κολοκυθιάς είναι από τα πιο περιζήτητα καλοκαιρινά κηπευτικά.Η εικόνα της πρωινής καλοκαιρινής δροσιάς πάνω στα εδώδιμα λουλούδια είναι ότι πιο ζωντανό μπορούμε να δούμε σε ένα περιβόλι.
Περισσότερα →
ΚΑΣΤΑΝΟ ΡΥΖΙ
ΚΑΣΤΑΝΟ ΡΥΖΙ
Όταν φτιάχνουμε πιλάφι με (άσπρο ή με καστανό ρύζι), μετά το μαγείρεμα το αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα στην κατσαρόλα, σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα η οποία θα συγκρατήσει τους υδρατμούς από το καυτό ρύζι...
Περισσότερα →
ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟ
ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟ
Κάθε νοικοκυρά έχει τη δική της συνταγή για τα γεμιστά της.Άλλες προσθέτουν κιμά, άλλες αντί για ρύζι χρησιμοποιούν πλιγούρι.Η παρακάτω συνταγή είναι η αγαπημένη της οικογενείας μας...
Περισσότερα →
ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΑΔΕΣ
ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΑΔΕΣ
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο φρέσκο μυρωδικό θέλουμε και διαθέτει η εποχική αγορά. Π.χ., αν δεν βρούμε μυρώνια βάζουμε περισσότερη ποσότητα μαϊντανού, ενώ αντί για άνηθο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μάραθο...
Περισσότερα →
ΠΕΝΕΣ ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΟΤΥΡΟ
ΠΕΝΕΣ ΠΙΚΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΟΤΥΡΟ
Το ανθότυρο, με την κρεμώδη σύσταση και την απαλή νοστιμιά του μετριάζει την έντονη γεύση της ελιάς, της κάππαρης και της λιαστής ντομάτας. Αν θέλουμε όμως πιπεράτη γεύση, το αντικαθιστούμε με φέτα της αρεσκείας μας, τριμμένη στον τρίφτη.
Περισσότερα →
ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΝΟ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ
ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΤΟΝΟ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ
Τι μπορείτε να φτιάξετε με μια απλή κονσέρβα τόνο; Μια από τις πιο νόστιμες πάστες! Το καλοκαίρι βάλτε φρέσκες ντομάτες, ώριμες και τριμμένες και σερβίρετε το φαγητό αυτό ακόμα και κρύο, σαν σαλάτα.
Περισσότερα →
ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ
ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ
Τα ζυμαρικά είναι η αγαπημένη μας καθημερινή γευστική συνήθεια πόσο μάλλον όταν κυριαρχούν τα αρώματα του βασιλικού. Αντικαταστήστε τον τόνο με σολομό κονσέρβας για τρυφερότερο ψαχνό και ακόμα περισσότερη νοστιμιά.
Περισσότερα →
ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ
ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ
Ένα ελαφρύ κύριο πιάτο με ψάρι αναζητά ένα αρκετά στιβαρό, χορταστικό συνοδευτικό, όπως το κριθαράκι, μαγειρεμένο μάλιστα σαν ριζότο για να δώσει ζουμερή αίσθηση στο όλο γεύμα.
Περισσότερα →
ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Ένα αρωματικό κριθαρότο με πολλά μανιτάρια και μανεστράκι που ξέρει να «στέκεται» χωρίς να λασπώνει. Το λάδι τρούφας δίνει τον elegant τόνο που του χρειάζεται.
Περισσότερα →
ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΜΕ ΠΕΣΤΟ ΜΑΡΑΘΟΥ
ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ ΜΕ ΠΕΣΤΟ ΜΑΡΑΘΟΥ
Το φαγητό αυτό σερβίρεται και ως κύριο ελαφρύ πιάτο, προσθέτοντας, αν θέλουμε μερικές λωρίδες καπνιστό ζαμπόν, από χοιρινό ή γαλοπούλα. Το σερβίρουμε με σαλάτα εποχής.
Περισσότερα →
ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ
ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ
Για να βγάλει το χταπόδι τα υγρά του, μέσα στα οποία θα μαγειρευτεί, είναι απαραίτητο να το μαγειρέψουμε σκέτο και σε πολύ χαμηλή φωτιά και με κλειστή κατσαρόλα, ώστε να μην εξατμιστούν πριν προλάβει να μαλακώσει.
Περισσότερα →
ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ
ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ
Κλασικό και αγαπημένο σαρακοστιανό πιάτο που φτιάχνεται είτε με φρέσκο είτε με κατεψυγμένο χταπόδι. Συχνά το μαγείρεμα ολοκληρώνεται στην κατσαρόλα αλλά εδώ προτείνουμε μια πολύ νοστιμότερη εκδοχή με ψήσιμο για το τελείωμα...
Περισσότερα →
ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ, ΚΑΡΥΔΑ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟ
ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ, ΚΑΡΥΔΑ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟ
Τα εξωτικά προϊόντα όπως η σάλτσα ψαριού, έχου ιδιαίτερη και έντονη γεύση και είναι από τα αρτύματα που χαρακτηρίζουν τα ασιατικά πιάτα. Η χρήση της σάλτσα είναι προαιρετική, ωστόσο δίνει έντονο θαλασσινό άρωμα στη σούπα.
Περισσότερα →
ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΤΖΙΝΤΖΕΡ
ΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΤΖΙΝΤΖΕΡ
Όταν βράζουμε φρέσκα μύδια αρκεί μια μικρή ποσότητα υγρού, συνήθως κρασί ή νερό, σκέτο ή αρωματισμένο με μυρωδικά. Στην ουσία τα μύδια δεν βράζουν αλλά αχνίζουν για λίγα λεπτά στον ατμό του υγρού που κοχλάζει.
Περισσότερα →
ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ
ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ
Από τα νοστιμότερα πιλάφια της ελληνικής κουζίνας, νηστίσιμο, γρήγορο και εύκολο. Δώστε προσοχή στο καλό καθάρισμα των μυδιών ώστε τα όστρακα να είναι πεντακάθαρα, αφού με αυτά θα μαγειρευτούν.
Περισσότερα →
ΜΥΔΙΑ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ
ΜΥΔΙΑ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ
Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μύδια ψίχα κατεψυγμένα, που θα βρούμε στα ψυγεία όλων των σούπερ μάρκετ. Θα χρειαστούμε 500 – 700 γρ. και θα τα ετοιμάσουμε όπως και στην κανονική συνταγή.
Περισσότερα →
ΜΥΔΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ
ΜΥΔΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ
Ένα ελαφρύ φαγάκι με γεύση καλοκαιριού. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να είναι φρέσκα τα μύδια. Η θάλασσα που «κρύβουν» μέσα τους τα κάνει απολαυστικά!
Περισσότερα →
ΜΑΡΟΥΛΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΙ
ΜΑΡΟΥΛΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΙ
Συχνά σερβίρω αυτά τα ντολμαδάκια με μια απλή και πολύ νόστιμη νηστίσιμη σάλτσα: Σε ένα μπολ ανακατεύω όσο ζουμάκι έχει μείνει στην κατσαρόλα με 1 κουτ. σούπας ταχίνι, λίγη μουστάρδα και από 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού.
Περισσότερα →
ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ
ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ
Για να μαλακώσουν τα καλαμαράκια είτε τα τηγανίζουμε πολύ σύντομα (σε πολύ δυνατή φωτιά για ελάχιστα λεπτά) είτε τα σιγομαγειρεύουμε για αρκετή ώρα. Για να δέσει η άφθονη σάλτσα τους, βάζουμε στην κατσαρόλα...
Περισσότερα →
ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ
ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ
Καλοκαιρινό φαγητό που αρέσει στους πάντες. Προτιμήστε τις φρέσκες γαρίδες γιατί αυτές είναι που αφήνουν όλη τους τη γεύση στο νερό που θα χρησιμοποιήσετε για να βράσετε τα ζυμαρικά σας.
Περισσότερα →
ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΠΛΑΚΙ
ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΠΛΑΚΙ
Από τα νοστιμότερα μαγειρέματα της σαρδέλας είναι γεμιστές στο φούρνο. Τις καθαρίζουμε εύκολα, όπως ακριβώς καθαρίζουμε το γαύρο, χωρίς όμως να χωρίσουμε τα φιλετάκια στα δύο.
Περισσότερα →
ΓΑΥΡΟΣ ΠΛΑΚΙ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ
ΓΑΥΡΟΣ ΠΛΑΚΙ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ
Μια από τις ωραιότερες συνταγές της ελληνικής κουζίνας! Οι μαγειρικές παραλλαγές του γαύρου είναι άπειρες και ποικίλου από τόπο σε τόπο. Αν θέλετε να κάνετε αυτό το φαγητό πιο χορταστικό στρώστε στον πάτο του ταψιού μια στρώση από λεπτές φέτες πατάτας.
Περισσότερα →
ΓΑΛΕΟΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ
ΓΑΛΕΟΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ
Ο γαλέος είναι ένα ψάρι που συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα: είναι πεντανόστιμος, η σάρκα του είναι σφικτή, ολόλευκη, με μονάχα ένα κεντρικό κόκαλο της ραχοκοκαλιάς και, τέλος, μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, πέραν της κλασικής εκδοχής στο τηγάνι με σκορδαλιά.
Περισσότερα →
ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΒΡΑΣΤΑ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΒΡΑΣΤΑ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Άλλοι τρόποι για να σερβίρουμε αυτά τα σπαράγγια είναι με τριμμένο τυρί (κυρίως παρμεζάνα ή πικάντικη γραβιέρα) και ελαιόλαδο αρωματισμένο με κάποιο μυρωδικό ή μπαχαρικό της αρεσκείας μας. Για να διατηρηθούν ίσια τα βράζουμε δεμένα όλα μαζί στα κοτσάνια σε δύο σημεία, σε ματσάκι.
Περισσότερα →