ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ

Ινδικά kofta με κινόα και σάλτσα Makhani
Ινδικά kofta με κινόα και σάλτσα Makhani
15´ 20´ 4 μερίδες –   Εξαιρετικό ινδικό φαγητό, με πολύ έντονα αρώματα και πικάντικη γεύση. Θα σας πρότεινα να αγοράσετε περισσότερες πιτούλες naan, αφού η σάλτσα είναι τόσο νόστιμη, που είμαι σίγουρη ότι...
Περισσότερα →
Μανιτάρια σκορδοκρασάτα
Μανιτάρια σκορδοκρασάτα
10΄ 30΄ 4 μερίδες –   Ένας κρασομεζές από τους λίγους. Όσο πιο πολλές ποικιλίες μανιταριών χρησιμοποιήσετε τόσο πιο νόστιμο θα γίνει το πιάτο. Υλικά Εκτέλεση 1 κιλό μανιτάρια διάφορα (λευκά, πορτομπέλο, σιτάκε, βασιλομανίταρα...
Περισσότερα →
Αμπελοβλάσταρα τουρσί
Αμπελοβλάσταρα τουρσί
20΄ 10΄ Για 2 μεγάλα βάζα 20-25 ημέρες   Την Άνοιξη είναι η εποχή που τα κλήματα γεμίζουν μικρούς τρυφερούς βλαστούς και φρέσκα φύλλα. Μαζέψτε τα και φτιάξτε ένα τουρσί που θα συνοδέψει τις...
Περισσότερα →
Η κυρά Σαρακοστή
Η κυρά Σαρακοστή
15´ 30´ – 35´   Η κυρά Σαρακοστή είναι από τα παλαιότερα έθιμα της ελληνικής παράδοσης που σχετίζεται με τη μεγάλη 40ήμερη νηστεία πριν τη γιορτή του Πάσχα. Πρόκειται για το αυτοσχέδιο ημερολόγιο που...
Περισσότερα →
Ξινολάχανο
Ξινολάχανο
 1½ ώρα – 12 κιλά 3 – 4 εβδομάδες   Διάσημο από τη βόρεια Ευρώπη μέχρι τη… βόρεια Ελλάδα. Είναι μεν τουρσί αλλά σερβίρεται σε μεγάλη ποσότητα, σαν συνοδευτικό. Στη Μακεδονία και τη Θράκη...
Περισσότερα →
Παντζάρια τουρσί
Παντζάρια τουρσί
 15΄ 1 ώρα   Το τουρσί αυτό τρώγεται από την επόμενη κιόλας μέρα αλλά όσο μένει τόσο νοστιμότερο γίνεται. Το αφήνω για πολλούς μήνες σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και τα σερβίρω σε σαλάτες...
Περισσότερα →
Χορτόπιτα τραγανή
Χορτόπιτα τραγανή
 45΄ 1 ώρα 6 – 8 μερίδες –   Η εκπληκτική αντίθεση της τρυφερής και ζουμερής γέμισης χορταρικών με την τραγανή επικάλυψη μπομπότας (δηλαδή του χονδρού καλαμποκένιου σιμιγδαλιού, γνωστού και ως πολέντα), είναι που...
Περισσότερα →
Χορτόπιτα (Ζαγοροχώρια)
Χορτόπιτα (Ζαγοροχώρια)
 1 ώρα 1 ώρα  για 1 μέτριο ταψί –   Πανέμορφα και ξακουστά τα Ζαγοροχώρια που είναι μικρά χωριουδάκια σκορπισμένα στα βουνά γύρω από την πόλη των Ιωαννίνων. Είναι διάσημα για τις πίτες τους...
Περισσότερα →
Τάρτα με κρεμμύδια και αντζούγιες
Τάρτα με κρεμμύδια και αντζούγιες
40΄ 35΄ 6 – 8 μερίδες –   Η τάρτα αυτή είναι βασισμένη στην «pissaladière», παραδοσιακή συνταγή της γαλλικής Νίκαιας. Αν δεν έχουμε μικρές ταρτιέρες μπορούμε να φτιάξουμε μία μεγαλύτερη τάρτα, με διάμετρο 26 –...
Περισσότερα →
Σούπα σελινόριζας κρεμώδης
Σούπα σελινόριζας κρεμώδης
20΄ 35΄  4-6 –   Αν η σούπα προκύψει πολύ πηχτή μετά την πολτοποίηση, την αραιώνουμε με λίγο γάλα και ανακατεύουμε καλά. Αν προκύψει πιο υδαρή από όσο θέλουμε τη βράζουμε για 5 λεπτά...
Περισσότερα →
Πράσινο ντοματάκι τουρσί
Πράσινο ντοματάκι τουρσί
 1½ ώρα  15΄ για 3 κιλά 1 ώρα για να κρυώσει η άλμη Αναμονή για ωρίμανση: 20 – 25 ημέρες   Ακόμα και μέχρι τώρα το Δεκέμβριο, σε πολλές λαϊκές αγορές θα βρούμε πράσινα...
Περισσότερα →
Πίτσα με θαλασσινά και τραγανή βάση από αραβική πίτα
Πίτσα με θαλασσινά και τραγανή βάση από αραβική πίτα
 30΄  20΄ Για 2 μεγάλες πίτσες –   Για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία και συντομία, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καλής ποιότητας καλαμαράκια κονσέρβας, καλά ξεπλυμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια. Υλικά Εκτέλεση 500 γρ. μικρού...
Περισσότερα →
Πιπεριές κέρατο τουρσί
Πιπεριές κέρατο τουρσί
 30΄ 25΄ για 2 κιλά   Στάνταρ τουρσάκι που φτιάχνω το καλοκαίρι που βρίσκω ωραίες πιπεριές. Αν βρω μακριές, καυτερές πιπεριές φρέσκες, προσθέτω 1-2 ψιλοκομμένες και αντικαθιστώ τις αποξηραμένες. Γίνεται ακόμα πιο πικάντικο. Υλικά...
Περισσότερα →
Πικαλίλι –το αγγλικό τουρσί
Πικαλίλι –το αγγλικό τουρσί
30΄  15΄ – 20΄ για 3 κιλά Στο ψυγείο: 24 ώρες Ωρίμανση: 1½ μήνα   Το πικαλίλι είναι τουρσί από ανάμεικτα λαχανικά που διατηρούνται σε μείγμα από ξίδι και μπαχαρικά, κυρίως μουστάρδα σκόνη και...
Περισσότερα →
Πάστα ελιάς
Πάστα ελιάς
20΄ – 4 μερίδες –   Η πάστα ελιές διατηρείται για πολύ καιρό στο ψυγείο, σε μικρά βαζάκια, γεμισμένα μέχρι επάνω με ελαιόλαδο. Το λάδι «σφραγίζει» την πάστα, χωρίς να επιτρέπει να περνά αέρας για...
Περισσότερα →
Λάχανο τουρσί, πολίτικο
Λάχανο τουρσί, πολίτικο
1 ώρα (συνολικά) – 3 κιλά τουρσί Για στράγγισμα: Όλο το βράδυ Για ωρίμανση: 20-25 ημέρες   Ουζομεζές από τους λίγους, χειμώνα-καλοκαίρι. Όπως και στην ωμή εκδοχή της σαλάτας, ο συνδυασμός λάχανου άσπρου και κόκκινου...
Περισσότερα →
Λαγάνα ωραία σπιτική
Λαγάνα ωραία σπιτική
 20΄ 30΄ 2 λαγάνες  1½ ώρα   Είναι τόσο εύκολη στην ετοιμασία της που αξίζει να τη φτιάξουμε με τα χεράκια μας. Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας συναντάμε πολλές παραλλαγές (με ξηρούς καρπούς, σταφίδες,...
Περισσότερα →
Λαγάνα της Καθαροδευτέρας
Λαγάνα της Καθαροδευτέρας
20΄ 20΄ για 2 λαγάνες 45΄ – 50΄   Καθαροδευτέρα δίχως λαγάνα δεν νοείται! Και είναι τόσο εύκολο να τη φτιάξετε που θα ξεχάσετε αμέσως τις έτοιμες. Υλικά Εκτέλεση 1 φακελάκι (7 – 9...
Περισσότερα →
Κρύα σούπα αμυγδάλου
Κρύα σούπα αμυγδάλου
 30΄  –  4 μερίδες 3 – 4 ώρες   Η ισπανικής προέλευσης καλοκαιρινή αυτή σούπα είναι ιδιαίτερα δροσιστική και εξαιρετικά γευστική. Μπορούμε να τη σερβίρουμε σε ένα επίσημο γεύμα όπου στο κύριο πιάτο θα υπάρχει...
Περισσότερα →
Κρίταμα τουρσί
Κρίταμα τουρσί
30΄ 12 – 24 ώρες   Θα το βρείτε δίπλα στη θάλασσα, να «γλύφει» τα ριζά των βράχων ή ακόμα και τους τοίχους και τις ξερολιθιές δίπλα στο κύμα. Είναι σκουροπράσινο φυτό, με φύλλα...
Περισσότερα →
Κρεμμυδόσουπα
Κρεμμυδόσουπα
30΄ 30΄ 4 – 6 μερίδες –   Είναι μια χωριάτικη γαλλική σούπα που, παραδοσιακά, σερβίρεται με μια χονδρή φέτα ψωμιού σε κάθε πιάτο. Εδώ προτείνουμε μια μεσογειακή εκδοχή, με θρεπτικό, νόστιμο και νηστίσιμο ταχίνι,...
Περισσότερα →
Κουνουπίδι τουρσί σπιτικό
Κουνουπίδι τουρσί σπιτικό
40΄ 2 εβδομάδες   Κουνουπίδι τραγανό και ξινούτσικο γίνεται ιδιαίτερος, νηστίσιμος μεζές που θα τον απολαύσετε με ένα ωραίο κρασί ή ένα παγωμένο ουζάκι.  Υλικά Εκτέλεση 1 μικρό κουνουπίδι, καθαρισμένο από τα φύλλα και χωρισμένο...
Περισσότερα →
Κολοκυθόσουπα με μπαχάρι
Κολοκυθόσουπα με μπαχάρι
15΄ 50΄ συνολικά 4 μερίδες –   Η αγαπημένη μου χειμωνιάτικη σούπα. Το μπαχάρι δίνει ιδιαίτερη γεύση αλλά όχι παραπάνω απ’ ότι σας προτείνω γιατί υπάρχει κίνδυνος να βγάλει πικρίλα. Υλικά Εκτέλεση 1 κιλό ψίχα...
Περισσότερα →
Κάππαρη τουρσί
Κάππαρη τουρσί
20΄ – – 1 εβδομάδα στο νερό + 2 εβδομάδες στην άρμη   Αυτό που θα χρησιμοποιήσετε για τουρσί είναι οι γνωστές πράσινες μπαλίτσες που δεν είναι άλλο από τα μπουμπούκια της (τα λένε και καππαρόμηλα...
Περισσότερα →
Ελιοψωμάκια με δυόσμο
Ελιοψωμάκια με δυόσμο
20΄ 20΄ 8 ψωμάκια 20΄+30΄   Αν δεν θέλετε να φτιάξετε ατομικά ψωμάκια μπορείτε να φτιάξετε 2 μεγάλα καρβέλια. Για να διαπιστώσετε αν έχουν ψηθεί καλά στο εσωτερικό τους, μόλις τα βγάλετε από το φούρνο...
Περισσότερα →
Γκουακαμόλε με κάπαρη και μπαστουνάκια λαχανικών
Γκουακαμόλε με κάπαρη και μπαστουνάκια λαχανικών
20΄ – 4 – 6 μερίδες –   Θα σερβίρετε το γκουακαμόλε με τσιπς τορτίγιας αλλά και με μπαστουνάκια από τραγανά, ωμά λαχανικά, όπως μπουκετάκια κουνουπιδιού, κλωνάρια σέλερι, καρότα, πιπεριές κάθε χρώματος, αγγουράκια κ.ά., κομμένα...
Περισσότερα →
Γκασπάτσο (παγωμένη ντοματόσουπα)
Γκασπάτσο (παγωμένη ντοματόσουπα)
15΄  – 4 μερίδες 1 ώρα   Το γνήσιο γκασπάτσο τρώγεται όχι απλώς κρύο, αλλά παγωμένο! Αν θέλουμε λοιπόν, μπορούμε να φτιάξουμε τη σούπα λίγο πιο πυκνή, χωρίς δηλαδή να προσθέσουμε νερό, και να ρίξουμε...
Περισσότερα →
Βολβοί ξυδάτοι
Βολβοί ξυδάτοι
30΄ 1 ώρα   Ιδιαίτερος μεζές που συνηθίζεται πολύ τις ημέρες της νηστείας και ταιριάζει πολύ με το ούζο ή το τσίπουρο. Έχουν ελαφρώς πικρούτσικη γεύση αλλά όσο πιο πολύ τους αφήσετε στο ελαιόλαδο...
Περισσότερα →
Ανάμεικτα λαχανικά τουρσί
Ανάμεικτα λαχανικά τουρσί
35΄ – 40΄ 2 κιλά   Αφήνω τα βαζάκια σε σκοτεινό και δροσερό σημείο για 2 εβδομάδες πριν τα ανοίξω. Μετά το άνοιγμα το τουρσί διατηρείται για καιρό εντός ή εκτός ψυγείου, πάντα σε δροσερό...
Περισσότερα →
Αγγουράκια τουρσί
Αγγουράκια τουρσί
1 κιλό 15 ώρες   Θα είναι έτοιμα σε 4 – 6 εβδομάδες αλλά συνεχίζουν να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση εκεί για πολλούς μήνες. Είναι θαυμάσια σε σπιτική ρώσικη σαλάτα, σε χάμπουργκερ, σε σαλάτες,...
Περισσότερα →
Χόρτα στον ατμό κοκκινιστά
Χόρτα στον ατμό κοκκινιστά
30΄ 45΄ 4 μερίδες –   Τα χόρτα, μαγειρεμένα στον ατμό, διατηρούν καλύτερα το ζωηρό χρώμα τους, είναι πιο τραγανά –αν και καλομαγειρεμένα- και πιο νόστιμα. Διατηρούν εξάλλου τα θρεπτικά τους συστατικά, με την προϋπόθεση...
Περισσότερα →
Ταραμοσαλάτα
Ταραμοσαλάτα
30΄ – για 500 γρ. –   Τα μυστικά για την τέλεια ταραμοσαλάτα για να γίνει ένας «αφρός» είναι το σχολαστικό χτύπημα στο μπλέντερ (όχι τόσο στο μούλτι) και η σταδιακή προσθήκη λαδιού, με την...
Περισσότερα →
Ταμπουλέ πολίτικο
Ταμπουλέ πολίτικο
1 ώρα – 4 μερίδες 2 ώρες   Δροσερή, χορταστική και νόστιμη η γνωστή λιβανέζικη σαλάτα. Στην πολίτικη, αυτή, παραλλαγή, χρησιμοποιώ τον πελτέ, για να γλυκάνω την οξύτητα της ντομάτας, αλλά και να δώσω χρώμα...
Περισσότερα →
Σπαράγγια βραστά σαλάτα με πορτοκάλι
Σπαράγγια βραστά σαλάτα με πορτοκάλι
10΄ 15΄ 4 μερίδες –   Άλλοι τρόποι για να σερβίρουμε αυτά τα σπαράγγια είναι με τριμμένο τυρί (κυρίως παρμεζάνα ή πικάντικη γραβιέρα) και ελαιόλαδο αρωματισμένο με κάποιο μυρωδικό ή μπαχαρικό της αρεσκείας μας. Για...
Περισσότερα →
Σαλάτα ρόκα με πορτοκάλι
Σαλάτα ρόκα με πορτοκάλι
30΄ – 4 μερίδες –   Αν δεν σερβίρουμε τη σαλάτα αμέσως τη φυλάμε στο ψυγείο, σε μπολ σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη, χωρίς να ρίξουμε τη βινεγκρέτ, την οποία προσθέτουμε την τελευταία στιγμή πριν το...
Περισσότερα →
Σαλάτα πολύχρωμη και πολυβιταμινούχα
Σαλάτα πολύχρωμη και πολυβιταμινούχα
30΄  – 6 μερίδες –   Χρώμα, χρώμα χρώμα! Απλή, γρήγορη και πεντανόστιμη, αυτή η σαλάτα στέκεται επάξια στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με όλα τα γιορτινά υλικά της. Κι αν θέλετε, προσθέστε «φλούδες» καλής γραβιέρας, που...
Περισσότερα →
Σαλάτα με σπανάκι, μανιτάρια και σάλτσα μουστάρδας
Σαλάτα με σπανάκι, μανιτάρια και σάλτσα μουστάρδας
40΄ – 4 μερίδες –   Για περισσότερη ευκολία αγοράζουμε συσκευασμένο καθαρισμένο φρέσκο σπανάκι, το οποίο χρειάζεται μόνο πλύσιμο και στέγνωμα. Σε καλά μανάβικα και σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ βρίσκουμε και σπανάκι baby, με...
Περισσότερα →
Σαλάτα με σγουρό μαρούλι, βαλεριάνα και λεμονάτο ντρέσινγκ
Σαλάτα με σγουρό μαρούλι, βαλεριάνα και λεμονάτο ντρέσινγκ
30΄ – 4 – 6 μερίδες –   Η βαλεριάνα είναι ένα γευστικότατο σαλατικό, με μαλακά, στρογγυλά φύλλα, αρκετά σαρκώδη –τη βρίσκουμε χύμα σε αρκετά μανάβικα και λαϊκές αγορές αλλά και συσκευασμένη, σε πολλά μεγάλα...
Περισσότερα →
Σαλάτα με κολοκυθάκια μαριναρισμένα σε πορτοκάλι και κύμινο
Σαλάτα με κολοκυθάκια μαριναρισμένα σε πορτοκάλι και κύμινο
15΄ – 4 μερίδες 30΄   Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε τα ωμά κολοκυθάκια. Είναι ζουμερά και τρυφερά, απορροφούν με ευκολία τα αρώματα μυρωδικών και μπαχαρικών ενώ η φίνα γεύση τους δένει με πολλά υλικά. Διαλέγουμε...
Περισσότερα →
Σαλάτα με κολοκυθάκια και δυόσμο
Σαλάτα με κολοκυθάκια και δυόσμο
20΄  – 6 μερίδες 20΄   Για να κόψουμε τα κολοκυθάκια (και πολλά άλλα λαχανικά) πανεύκολα όσο πιο λεπτές και ισοπαχείς γίνεται, χρησιμοποιούμε το εργαλείο «μαντολίνο» που θα βρούμε σε όλα τα καταστήματα με εξοπλισμό...
Περισσότερα →
Σαλάτα με καρότα, ραπανάκια και σάλτσα μουστάρδα-πορτοκάλι
Σαλάτα με καρότα, ραπανάκια και σάλτσα μουστάρδα-πορτοκάλι
20΄ – 4 μερίδες –   Η σελινόριζα τρώγεται και ωμή, ιδιαίτερα αν είναι ψιλοκομμένη ή τριμμένη, και μαριναρισμένη. Όπως και με τους υπόλοιπους βολβούς, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε βιολογικά. Υλικά Εκτέλεση 4 μεγάλα καρότα,...
Περισσότερα →
Σαλάτα με δύο είδη γκρέιπφρουτ
Σαλάτα με δύο είδη γκρέιπφρουτ
10΄ – 4 μερίδες –   Ο συνδυασμός της γλυκανισάτης γεύσης του μάραθου και της μαραθόριζας με τα εσπεριδοειδή είναι από τους πιο ενδιαφέροντες της ελληνικής κουζίνας. Εκτός από πορτοκάλι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το γκρέιπφρουτ...
Περισσότερα →
Πράσινη σαλάτα με αγγουράκια τουρσί και βινεγκρέτ μελιού
Πράσινη σαλάτα με αγγουράκια τουρσί και βινεγκρέτ μελιού
25΄ – 4 μερίδες –   Όταν φτιάχνουμε βινεγκρέτ, το μυστικό για να αποκτήσει λεία και «δεμένη» υφή είναι να ανακατέψουμε τα υλικά με συγκεκριμένη σειρά: πρώτα τα πιο πυκνά (π.χ. γιαούρτι, μουστάρδα, μέλι), στη...
Περισσότερα →
Πράσινη σαλάτα με αβοκάντο
Πράσινη σαλάτα με αβοκάντο
20΄ – 4 μερίδες –   Για να μην μαυρίσει το αβοκάντο μετά το καθάρισμά του, το ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού. Υλικά Εκτέλεση 1 μέτριο τρυφερό μαρούλι, καθαρισμένο από τα εξωτερικά φύλλα, κομμένο σε...
Περισσότερα →
Πράσα βραστά σαλάτα με λαδολέμονο
Πράσα βραστά σαλάτα με λαδολέμονο
15΄ 30΄ 4 μερίδες –   Αν και συνήθως τα μαγειρεύουμε με άλλα υλικά, τα πράσα αξίζουν περισσότερο χώρο στο τραπέζι μας. Βράζουν γρήγορα, αναδεικνύοντας τη γλυκά τους γεύση και τα συνοδεύουμε με ένα απλό...
Περισσότερα →
Παντζαροσαλάτα ωμή με μήλα
Παντζαροσαλάτα ωμή με μήλα
15΄ – 4 μερίδες –   Για να ωφεληθούμε τα μέγιστα από τα θρεπτικά συστατικά των ωμών υλικών αυτής της σαλάτας, τρίβουμε τα μήλα και τα παντζάρια την τελευταία στιγμή πριν το σερβίρισμα. Υλικά Εκτέλεση...
Περισσότερα →
Ντοματοσαλάτα με αβοκάντο
Ντοματοσαλάτα με αβοκάντο
15΄ – 6 μερίδες –   Αν θέλουμε μπορούμε να ετοιμάσουμε τη σαλάτα από το πρωί ή την προηγούμενη ημέρα, χωρίς να ρίξουμε το αβοκάντο και το λαδολέμονο. Το ευάλωτο αβοκάντο θα το προσθέσουμε την...
Περισσότερα →
Μελιτζανοσαλάτα Μαροκινή (zaalouk)
Μελιτζανοσαλάτα Μαροκινή (zaalouk)
1 ώρα  – 6 – 8 μερίδες 4 – 5 ώρες   Η διαφορά με τη δική μας μελιτζανοσαλάτα είναι ο τρόπος που μαγειρεύουμε τις μελιτζάνες πριν τις χρησιμοποιήσουμε. Εδώ οι μελιτζάνες γίνονται αχνιστές. Αν...
Περισσότερα →
Μαρουλοσαλάτα με φρέσκα κρεμμυδάκια και λαδολέμονο μουστάρδας
Μαρουλοσαλάτα με φρέσκα κρεμμυδάκια και λαδολέμονο μουστάρδας
30΄ – 4 – 6 μερίδες –   Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο είδος μαρουλιού θέλουμε: το κλασικό (ρόμαν), το μαρούλι “σαλάτα”, το σγουρό (λόλα) είτε μόνα τους το καθένα ή ανάμεικτα μεταξύ τους, για πιο...
Περισσότερα →
Μαρουλοσαλάτα με αντσούγιες
Μαρουλοσαλάτα με αντσούγιες
30΄ – 4 μερίδες –   Ξεχάστε τις «φλατ», βαρετές μαρουλοσαλάτες και ζωηρέψτε τις με ένα-δυο  ταιριαστά υλικά με έντονη γεύση, όπως οι αντσούγες. Θα με θυμηθείτε! Υλικά Εκτέλεση 2 μαρούλια ρόμαν, καθαρισμένα, πλυμένα, στεγνωμένα...
Περισσότερα →
Λαχανοσαλάτα με μήλο
Λαχανοσαλάτα με μήλο
20΄ – 4 μερίδες –   Αν μας αρέσουν τα ξινόμηλα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αντί για τα κόκκινα. Υλικά Εκτέλεση 200 γρ. άσπρο λάχανο, ψιλοκομμένο για σαλάτα 200 γρ. κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο για σαλάτα...
Περισσότερα →
Λαχανοσαλάτα Κόλσλοου
Λαχανοσαλάτα Κόλσλοου
20΄ – 4 μερίδες –   Αμερικανική σαλάτα που συνοδεύει συνήθως τα ψητά κρέατα και πουλερικά και που εμπλουτίζεται με μαγιονέζα. Προτείνουμε να την αντικαταστήσετε με στραγγιστό γιαούρτι για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα αλλά και για...
Περισσότερα →
Αβοκάντο γεμιστά με τονοσαλάτα
Αβοκάντο γεμιστά με τονοσαλάτα
15΄  – 4 μερίδες –   Καλοκαιρινό, εύκολο, γρήγορο και υγιεινό ορεκτικό!!! Αυτή η σαλάτα σερβίρεται αμέσως, γιατί το αβοκάντο, αν και ραντισμένο με χυμό λεμονιού, σύντομα μαυρίζει και χαλάει η γεύση του. Υλικά Εκτέλεση...
Περισσότερα →
Φασολάκια τηγανητά πικάντικα
Φασολάκια τηγανητά πικάντικα
10΄ 15΄ 4 μερίδες –   Ξεφεύγουμε λίγο από τα κλασικά λαδερά και ετοιμάζουμε τα φασολάκια με τον κινέζικο τρόπο, δηλαδή τηγανισμένα σε δυνατή φωτιά και για ελάχιστα λεπτά. Υλικά Εκτέλεση 400 γρ. πράσινα φασολάκια...
Περισσότερα →
Τουρλού με μυρωδικά
Τουρλού με μυρωδικά
30΄ 40΄ – 60΄ 4 μερίδες –   Μέχρι να καλοκαιριάσει για τα καλά και να βγουν στην αγορά μελιτζάνες, βλίτα και μπάμιες για τα κλασικά λαδερά του καλοκαιριού, φτιάχνουμε ένα τουρλού με τα πρώτα...
Περισσότερα →
Σαλάτα με ωμά κολοκυθάκια και ξύσμα πορτοκαλιού
Σαλάτα με ωμά κολοκυθάκια και ξύσμα πορτοκαλιού
10΄ – 4 μερίδες –   Τα κολοκυθάκια τρώγονται και ωμά και είναι ιδιαίτερα νόστιμα. Προτιμούμε τα μικρά και τρυφερά. Υλικά Εκτέλεση 8 μικρά κολοκυθάκια, τρυφερά, κατά προτίμηση βιολογικά 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά...
Περισσότερα →
Σαλάτα με ψητές αγκινάρες, ντοματίνια και δεντρολίβανο
Σαλάτα με ψητές αγκινάρες, ντοματίνια και δεντρολίβανο
40΄ 20΄ 4 μερίδες –   Αν δε βρείτε φρέσκες αγκινάρες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένες καρδιές αγκινάρας. Υλικά Εκτέλεση Για τη σαλάτα 12 αγκινάρες, φρέσκες, καθαρισμένες 50 ml ελαιόλαδο 500 γρ. ντοματίνια 4 φρέσκα...
Περισσότερα →
Σαλάτα με πράσινα φασολάκια και σάλτσα δυόσμου
Σαλάτα με πράσινα φασολάκια και σάλτσα δυόσμου
20΄ 3΄ – 4΄ 6 μερίδες –   Το καλοκαίρι χρησιμοποιούμε φρέσκα φασολάκια της αρεσκείας μας, καθαρισμένα από τις ίνες. Εξαιρετικά ταιριάζουν τα αμπελοφάσουλα. Υλικά Εκτέλεση 1 κιλό πράσινα στρογγυλά φασολάκια, κατεψυγμένα 2½ κουτ. σούπας...
Περισσότερα →
Ρατατούιγ (το γαλλικό μπριάμ)
Ρατατούιγ (το γαλλικό μπριάμ)
30΄ 40΄ 4 μερίδες –   Λίγες είναι οι διαφορές του γαλλικού μπριάμ (ή τουρλού) από το δικό μας. Η κυριότερη διαφορά είναι ότι το ρατατούγ μαγειρεύεται σχεδόν πάντοτε στην κατσαρόλα και όχι στο φούρνο,...
Περισσότερα →
Πουρές γλυκοπατάτας με μουστάρδα
Πουρές γλυκοπατάτας με μουστάρδα
10΄ 30΄ 4 μερίδες –   Οι γλυκοπατάτες με τη φυσική τους γλυκύτητα και την αμυλώδη υφή τους είναι ένα ιδιαίτερο συνοδευτικό για πολλά κρεατικά όπως τα μελωμένα κότσια. Υπολογίζουμε να ξεκινήσουμε το μαγείρεμά τους...
Περισσότερα →
Πατάτες στιφάδο στη γάστρα με μυρωδικά
Πατάτες στιφάδο στη γάστρα με μυρωδικά
45΄  45΄ – 50΄ 4 – 6 μερίδες –   Αν δεν βρούμε μικρές πατατούλες για φούρνο και μάλιστα βιολογικές, μπορούμε να αγοράσουμε πατάτες κανονικού μεγέθους. Τις πλένουμε πολύ καλά, τις βράζουμε ολόκληρες, τις ξεφλουδίζουμε...
Περισσότερα →
Πατάτες στη γάστρα με φρέσκα κρεμμυδάκια και μυρωδικά
Πατάτες στη γάστρα με φρέσκα κρεμμυδάκια και μυρωδικά
40΄ 40΄ – 50΄ 6 μερίδες –   Αν θέλουμε να νοστιμίσουμε περισσότερο το φαγητό αυτό (ξεφεύγοντας λίγο βέβαια από τον όρο «λαδερό»), μπορούμε να ρίξουμε στη γάστρα 120 γρ. ψιλοκομμένο καπνιστό μπέικον (ή σύγκλινο),...
Περισσότερα →
Πατάτες πικάντικες με μπαχαρικά
Πατάτες πικάντικες με μπαχαρικά
30΄ 45΄ 6 μερίδες  –   Αν έχετε βαρεθεί τις τηγανητές πατάτες ή τις συνηθισμένες πατάτες φούρνου δοκιμάστε αυτή την πρωτότυπη και διαφορετική προτάση με πρωτότυπο, εύκολο ψήσιμο και απίθανη γεύση. Υλικά Εκτέλεση 8 μεγάλες...
Περισσότερα →
Πατάτες ιδιαίτερα τραγανές
Πατάτες ιδιαίτερα τραγανές
35΄ Τηγάνισμα: 15΄ ή Ψήσιμο: 1 ώρα 4 – 6 μερίδες –   Το μυστικό είναι πρώτα να βράσουμε τις πατάτες για να μαλακώσουν. Μετά, τις αρωματίζουμε με μπαχαρικά και μυρωδικά, τις νοστιμίζουμε με αλάτι και...
Περισσότερα →
Πατάτες γιαχνί με ελιές και μάραθο
Πατάτες γιαχνί με ελιές και μάραθο
15΄ 55΄ 6 μερίδες –   Στα μαγειρευτά φαγητά είναι καλύτερο να ρίχνουμε το πιο ντελικάτο φρέσκο μυρωδικό –εδώ το μάραθο- στο τέλος του μαγειρέματος για να διατηρήσει το άρωμά του. Υλικά Εκτέλεση 1 φλιτζ....
Περισσότερα →
Μπρόκολο γιαχνί
Μπρόκολο γιαχνί
10΄ 35΄ 4 μερίδες  –   Η τριμμένη πατάτα είναι μια εξαιρετική λύση για «δεμένες» πυκνές σάλτσες γιατί περιέχει άμυλο και μελώνει ωραία. Ετσι μπορεί να αντικαταστήσει το κορν φλάουρ ή την κρέμα γάλακτος, σε...
Περισσότερα →
Μπριάμ με καραμελωμένα κρεμμύδια, θυμάρι και γραβιέρα
Μπριάμ με καραμελωμένα κρεμμύδια, θυμάρι και γραβιέρα
40΄ 1ώ + 15΄ 4 μερίδες –   Απογειώνουμε το κλασικό μπριάμ με τη νοστιμιά του καραμελωμένου κρεμμυδιού και την υπέροχη ευωδιά του θυμαριού και, για περισσότερο «σώμα» και γεύση, προσθέτουμε μια καλή κρητική γραβιέρα....
Περισσότερα →
Μπάμιες στο φούρνο με γιαούρτι
Μπάμιες στο φούρνο με γιαούρτι
 30΄ 35΄ – 40΄ 4 – 6 μερίδες –   Στο καθάρισμα της μπάμιες προσέχουμε να μη σκίσουμε τον κορμό της γιατί θα «σαλιώσει» στο μαγείρεμα. Υλικά Εκτέλεση 100 ml ελαιόλαδο 1 κιλό μπάμιες, καθαρισμένες, πλυμένες...
Περισσότερα →
Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι
Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι
1 ώρα 50΄ 4 – 6 μερίδες –   Αν θέλουμε, σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες σκέτους, χωρίς τη σάλτσα της κατσαρόλας. Εκτός νηστείας, μπορούμε να τους αυγοκόψουμε ή να τους σερβίρουμε με μια σάλτσα που θα...
Περισσότερα →
Κουνουπίδι σαλάτα με γλυκόξινη σάλτσα
Κουνουπίδι σαλάτα με γλυκόξινη σάλτσα
15΄ 30΄ 4   Αντί για κουνουπίδι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μπρόκολο. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και τα κοτσάνια, τα καθαρίζουμε από σκληρές ίνες και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες ώστε να μαγειρευτούν στον...
Περισσότερα →
Κολοκυθοκεφτέδες μυρωδάτοι
Κολοκυθοκεφτέδες μυρωδάτοι
20΄ 20΄ 4 μερίδες 1 ώρα   Δεν μου αρέσει το πολύ αλεύρι στους κολοκυθοκεφτέδες γιατί τους κάνει πολύ «ψωμένιους». Προτιμώ να γεύομαι τα λεπτεπίλεπτα κολοκυθάκια και τα αρώματα των μυρωδικών. Υλικά Εκτέλεση 1 κιλό...
Περισσότερα →
Γιαχνιστό τουρλού λαχανικών
Γιαχνιστό τουρλού λαχανικών
20΄ 45΄ 4 μερίδες –   Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα διαθέσιμα και εποχικά λαχανικά, όπως αγκινάρες, φρέσκα κουκιά, πράσινα φασολάκια (φρέσκα ή κατεψυγμένα), τρυφερά φύλλα σπανακιού κ.ά. Για να γίνει πιο χορταστικό, αν θέλουμε...
Περισσότερα →
Αγκινάρες στιφάδο
Αγκινάρες στιφάδο
30΄ 1ώ + 15΄ 4 μερίδες –   Φαγάκι νόστιμο και νηστίσιμο.  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένες αγκινάρες αν σας δυσκολεύουν στο καθάρισμα. Οι φρέσκες, όμως, έχουν άλλη γεύση!!! Υλικά Εκτέλεση 12 φρέσκες αγκινάρες καθαρισμένες...
Περισσότερα →
Αγκινάρες με αρακά
Αγκινάρες με αρακά
20΄ 30΄ – 35΄ 4 μερίδες  –   Κλασσικό λαδερό φαγητό με λαχανικά. Αν δεν βρούμε φρέσκες αγκινάρες και αρακά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα. Γίνονται το ίδιο νόστιμα. Υλικά Εκτέλεση 8 αγκινάρες καθαρισμένες φρέσκες, ή...
Περισσότερα →
Αγκινάρες αλά πολίτα
Αγκινάρες αλά πολίτα
30΄ 50΄ 4 μερίδες –   Είναι σημαντικό να τρίψουμε τις φρέσκες αγκινάρες με λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Φροντίζουμε να τις καθαρίσουμε σχολαστικά και από τις βάσεις των φύλλων, που βρίσκονται γύρω από την...
Περισσότερα →
Φασολάδα σούπα
Φασολάδα σούπα
10΄ 1½ – 2 ώρες 6 μερίδες 12 ώρες   Ανάλογα με το πόσο πηχτή ή υδαρή θέλουμε τη φασολάδα ρίχνουμε και το ανάλογο νερό. Για μια πηχτή, δεμένη σούπα αρκούν συνήθως 2 λίτρα νερό....
Περισσότερα →
Φαλάφελ με φακές
Φαλάφελ με φακές
40΄ 20΄ 4 μερίδες –   Αν και τα παραδοσιακά ανατολίτικα φαλάφελ φτιάχνονται με ρεβίθια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άνετα φακές γιατί είναι ιδιαίτερα νόστιμες και γευστικά τούς ταιριάζει το τηγάνισμα. Υλικά Εκτέλεση 200 γρ. φακές,...
Περισσότερα →
Φακές σούπα με σπανάκι
Φακές σούπα με σπανάκι
20΄ 50΄ 4 – 6 μερίδες –   Για να ξεφύγουμε λίγο από την τυπική σούπα με φακές, ας την εμπλουτίσουμε με νόστιμα σοταρισμένα λαχανικά και σπανάκι. Φαγητό θρεπτικό, πλουσιότατο σε σίδηρο, χορταστικό και πολύ...
Περισσότερα →
Φακές βελουτέ με αρωματικό λάδι και σοταρισμένα λαχανικά
Φακές βελουτέ με αρωματικό λάδι και σοταρισμένα λαχανικά
30΄ 40΄ – 45΄ 4 μερίδες –   Συνταγή μου από το βιβλίο συνταγών με βιολογικά προϊόντα που εκδόθηκε για την εκδήλωση Biogala στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια από το δίκτυο βιολογικών προϊόντων. Υλικά Εκτέλεση Για...
Περισσότερα →
Φάβα με ζεστή κρεμμυδοσαλάτα
Φάβα με ζεστή κρεμμυδοσαλάτα
10΄ 1 ώρα 4 μερίδες  –   Η φάβα και το κρεμμύδι είναι ζευγάρι αχώριστο. Εδώ, προτείνουμε μια άλλη εκδοχή της… «παντρεμένης» φάβας με φρέσκα κρεμμυδάκια, σοταρισμένα και γλυκανισάτα.  Υλικά Εκτέλεση Για τη φάβα 2...
Περισσότερα →
Φάβα από κουκιά
Φάβα από κουκιά
10΄ 1 – 1½ ώρα 4 – 6 μερίδες 12 ώρες   Εξαιρετικός μεζές για όλο το χρόνο που συνοδεύει έξοχα ούζο, τσίπουρο ή κρασάκι. Αυτή η φάβα συνοδεύει τέλεια φρέσκο ψωμί φρυγανισμένο, καλά σπιτικά...
Περισσότερα →
Φάβα (Σαντορίνη)
Φάβα (Σαντορίνη)
15΄ 1 ώρα 4 μερίδες  –   Το φυτό από το οποίο προέρχεται η φάβα είναι το λαθούρι, το οποίο στη Σαντορίνη καλλιεργείται εδώ και 3600 χρόνια. Η φάβα της Σαντορίνης είναι απαλή και γλυκιά...
Περισσότερα →
Σούπα βελούδινη με κόκκινες φακές
Σούπα βελούδινη με κόκκινες φακές
15΄ 30΄ 4 – 6 μερίδες –   Μια ωραία πρόταση είναι να σερβίρουμε τη σούπα αυτή με μια αφράτη κρέμα καπνιστής πέστροφας: πολτοποιούμε στο μπλέντερ 2 φιλέτα καπνιστής πέστροφας (θα τα βρούμε σε συσκευασίες...
Περισσότερα →
Ρεβιθοκεφτέδες πανεύκολοι
Ρεβιθοκεφτέδες πανεύκολοι
20΄ 30΄ 4 μερίδες 2 – 3 ώρες   Το ρεβιθάλευρο είναι απίθανο συστατικό για ψωμί, κράκερς, κροκέτες και κεφτεδάκια. Εδώ το προτείνω για υπέροχους, αφράτους ρεβιθοκεφτέδες, αντικαθιστώντας τα ρεβίθια με το πολύωρο μούλιασμα...
Περισσότερα →
Ρεβίθια σούπα
Ρεβίθια σούπα
15΄ 1 – 1½ ώρα 4 μερίδες 12 ώρες   Η πιο κλασσική σούπα με ρεβίθια ιδανική για της κρύες μέρες του χειμώνα. Στίψτε μπόλικο λεμονάκι και συνοδέψτε την με φρέσκο χωριάτικο ψωμί. Υλικά...
Περισσότερα →
Ρεβίθια με τόνο και σάλτσα αντσούγιας
Ρεβίθια με τόνο και σάλτσα αντσούγιας
15΄ 1½ ώρα 4 μερίδες 12 ώρες   Πρόκειται για παραδοσιακό Μαροκινό φαγητό που σερβίρεται ως σαλάτα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσεύματα από ρεβίθια σούπα, καλά στραγγισμένα από το ζωμό τους. Υλικά Εκτέλεση 250 γρ. ρεβίθια...
Περισσότερα →
Ρεβίθια λεμονάτα
Ρεβίθια λεμονάτα
2 ώρες 50΄ 4 μερίδες 12 ώρες   Κάτι ανάμεσα σε ζουμερό φαγητό κατσαρόλας και σούπα είναι αυτό το φαγητό που πραγματικά μοσχοβολά από το κύμινο και τη σάλτσα χαρίσα, θυμίζοντας αμυδρά χούμους. Η...
Περισσότερα →
Ρεβιθάδα φούρνου
Ρεβιθάδα φούρνου
1½ ώρα 30΄ -40΄ 4 – 6 μερίδες 12 ώρες   Τα ρεβίθια που μαγειρεύονται στο φούρνο, μέσα σε γάστρα, μαλακώνουν καλύτερα, χυλώνουν θαυμάσια –ιδιαίτερα αν είναι φρέσκα και βραστερά- και αποκτούν μια ιδιαίτερη,...
Περισσότερα →
Παληκαριά ή πολυσπόρια
Παληκαριά ή πολυσπόρια
5΄ 2 ώρες 4 μερίδες –   Συνταγή μου (μείγμα από όσπρια και δημητριακά) από το βιβλίο συνταγών με βιολογικά προϊόντα που εκδόθηκε για την εκδήλωση Biogala στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια από το δίκτυο...
Περισσότερα →
Μαυρομάτικα σαλάτα με τόνο και ντομάτες
Μαυρομάτικα σαλάτα με τόνο και ντομάτες
20΄ 40΄ 4 μερίδες –   Αν θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη ένταση σε αυτό το σαλατοφαγητό, μπορούμε να προσθέσουμε μερικά φιλετάκια μαριναρισμένου γαύρου (ή μερικές αντσούγες σε λάδι, στραγγισμένες), κομμένα στη μέση, λίγο πριν το...
Περισσότερα →
Κουκιά χλωρά γιαχνί με μάραθο
Κουκιά χλωρά γιαχνί με μάραθο
30΄ 50΄ 4 μερίδες –   Τώρα που είναι η εποχή τους μην τα προσπεράσετε. Τα χλωρά κουκιά ετοιμάζονται με πολλούς τρόπους αλλά τα γιαχνιστά και τα λεμονάτα είναι το καλύτερό τους μαγείρεμα. Υλικά Εκτέλεση...
Περισσότερα →
Γίγαντες φούρνου με μάραθο και λιαστές ντομάτες
Γίγαντες φούρνου με μάραθο και λιαστές ντομάτες
1 ώρα 1 ώρα 6 μερίδες 12 ώρες   Η γιαγιά μου εκτιμούσε ιδιαίτερα τα όσπρια και τα μαγείρευε τακτικότατα, κάθε φορά με διάφορες παραλλαγές και αξιοθαύμαστους πειραματισμούς. Μια τέτοια συνταγή ανασύρω από τις παιδικές...
Περισσότερα →
Γίγαντες φούρνου
Γίγαντες φούρνου
1 ώρα 1 ώρα 6 μερίδες 12 ώρες   «Οσπρια, τα πιάτα της φτώχειας και της υγείας», λέει η γιαγιά μου η Κωνσταντίνα που, κάθε Παρασκευή, φτιάχνει όσπρια, άλλοτε φασόλια, άλλοτε φακές, ρεβίθια, κουκιά, φάβα...
Περισσότερα →
Ρυζοσαλάτα με λαχανικά
Ρυζοσαλάτα με λαχανικά
20΄ 12΄ 6 μερίδες –   Αν νηστεύουμε, παραλείπουμε τις παστές σαρδέλες ή τις αντικαθιστούμε με 6 – 7 μικρές γαρίδες, φρέσκες ή κατεψυγμένες, βρασμένες για 8 λεπτά, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση. Υλικά...
Περισσότερα →
Ριζότο με σπαράγγια και μαστίχα
Ριζότο με σπαράγγια και μαστίχα
20΄ 30΄ 4 μερίδες –   Αν και τα σπαράγγια είναι εξαιρετικά σοταρισμένα σε λάδι, ωστόσο δεν στερούνται νοστιμιάς αν τα ψήσουμε στο γκριλ. Γίνονται τραγανά και βγάζουν όλη τη γλύκα τους, χωρίς να επιβαρυνθούν...
Περισσότερα →
Ριζότο με λάχανο πολίτικο
Ριζότο με λάχανο πολίτικο
40΄ 30΄ 6 – 8 μερίδες –   Κάτι ανάμεσα σε λαχανόριζο και πολίτικη σαλάτα με ρύζι, αυτό το πιάτο δεν είναι άλλο από ένα αμάλγαμα ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και ιταλικής τεχνικής. Ενα πρώτο πιάτο...
Περισσότερα →
Ρεβιθόρυζο φούρνου με βλίτα
Ρεβιθόρυζο φούρνου με βλίτα
1½ ώρα 30΄ – 40΄ 6 μερίδες 8 ώρες   Χορταστικό και νόστιμο φαγητό που ετοιμάζεται όλο το χρόνο, αντικαθιστώντας τα βλίτα με χόρτα της κάθε εποχής εποχής (π.χ. σπανάκι, ραδίκια, σέσκουλα, λάπαθα κ.ά.). Υλικά...
Περισσότερα →
Πιλάφι με κρεμμύδια
Πιλάφι με κρεμμύδια
5΄ 15΄ – 18΄ 6 μερίδες 10΄   Το μυστικό για αφράτο και σπυρωτό ρύζι είναι μετά το μαγείρεμα να το αφήσουμε σκεπασμένο με ένα καθαρό και στεγνό πανάκι για λίγα λεπτά. Έτσι, οι υδρατμοί...
Περισσότερα →
Ντοματόρυζο σκορδάτο
Ντοματόρυζο σκορδάτο
15΄ 20΄ 4 – 6 μερίδες –   Το ρύζι καρολίνα δίνει πιλάφι μελωμένο που μοιάζει με ριζότο. Αν το θέλουμε σπυρωτό, επιλέγουμε ρύζι κίτρινο, μακρύκοκο, το οποίο θα μαγειρέψουμε στον ίδιο χρόνο αλλά με...
Περισσότερα →
Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Ντολμαδάκια γιαλαντζί
40΄ 50΄ 30 ντολμαδάκια   Dolma δηλαδή γεμιστό και yalanji δηλαδή ψεύτικο. Ψεύτικοι ντολμάδες γιατί τους λείπει το κρέας, ο κιμάς αλλά με γεύση περίσσια από τις λιαστές ντομάτες, τα καβουρντισμένα κουκουνάρια και τις...
Περισσότερα →
Κολοκυθανθοί με ρύζι και μυρωδικά
Κολοκυθανθοί με ρύζι και μυρωδικά
30΄ 30΄ 6 μερίδες –   Οι ανθοί κολοκυθιάς είναι από τα πιο περιζήτητα καλοκαιρινά κηπευτικά.Η εικόνα της πρωινής καλοκαιρινής δροσιάς πάνω στα εδώδιμα λουλούδια είναι ότι πιο ζωντανό μπορούμε να δούμε σε ένα...
Περισσότερα →
Καστανό ρύζι
Καστανό ρύζι
5΄ 30΄ 4 μερίδες –   Όταν φτιάχνουμε πιλάφι με (άσπρο ή με καστανό ρύζι), μετά το μαγείρεμα το αφήνουμε για 10 λεπτά μέσα στην κατσαρόλα, σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα η οποία θα...
Περισσότερα →
Γεμιστά με ρύζι και δυόσμο
Γεμιστά με ρύζι και δυόσμο
30΄ 1 ώρα 6 μερίδες  –   Κάθε νοικοκυρά έχει τη δική της συνταγή για τα γεμιστά της.Άλλες προσθέτουν κιμά, άλλες αντί για ρύζι χρησιμοποιούν πλιγούρι.Η παρακάτω συνταγή είναι η αγαπημένη της οικογενείας μας,χωρίς να...
Περισσότερα →
Άγριο ρύζι με μανιτάρια, φασολάκια και βερίκοκα
Άγριο ρύζι με μανιτάρια, φασολάκια και βερίκοκα
30΄ 20΄ 4 μερίδες –   Το άγριο ρύζι ταιριάζει εξαιρετικά με αποξηραμένα φρούτα, πράσινα λαχανικά (φασολάκια, σπαράγγια, αγκινάρες κ.λπ.) αλλά και σε κρεμώδης χειμωνιάτικες σούπες. Υλικά Εκτέλεση 50 ml ελαιόλαδο 150 γρ. πράσινα φασολάκια,...
Περισσότερα →
Ταλιατέλες με μανιτάρια και φουντούκια
Ταλιατέλες με μανιτάρια και φουντούκια
20΄ 10΄ 4 μερίδες –   Για ιδιαίτερο άρωμα και γεύση μπορούμε να ραντίσουμε κάθε μερίδα με λίγο φουντουκέλαιο, το οποίο βρίσκουμε σε καλά μπακάλικα και μεγάλα σούπερ μάρκετ. Διαφορετικά, χρησιμοποιούμε απλό ελαιόλαδο. Υλικά Εκτέλεση...
Περισσότερα →
Σπαγγέτι με μελιτζάνες
Σπαγγέτι με μελιτζάνες
 10΄ 15΄ 4 μερίδες 30΄   Εύκολο, γρήγορο και πεντανόστιμο. Χορταστική μακαρονάδα που θα αρέσει σε όλους. Υλικά Εκτέλεση 1 μεγάλη μελιτζάνα φλάσκα, κομμένη σε μέτριους κύβους 400 γρ. σπαγγέτι Νο 6 1 κρεμμύδι ξερό,...
Περισσότερα →
Σπαγγέτι με κάππαρη, αντσούγιες και λιαστές ντομάτες
Σπαγγέτι με κάππαρη, αντσούγιες και λιαστές ντομάτες
10΄ 20΄ 4 μερίδες –   Η διάσημη μακαρονάδα «αλά πουτανέσκα», πικάντικη και με έντονο ταμπεραμέντο, κλείνει μέσα της χαρακτηριστικές μεσογειακές γεύσεις. Υλικά Εκτέλεση 350 γρ. σπαγγέτι (Νο 6 ή Νο 10) 50 ml ελαιόλαδο...
Περισσότερα →
Πλιγούρι με πρασινάδες
Πλιγούρι με πρασινάδες
 10΄ 20΄ 4 – 6 μερίδες –   Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο φρέσκο μυρωδικό θέλουμε και διαθέτει η εποχική αγορά. Π.χ., αν δεν βρούμε μυρώνια βάζουμε περισσότερη ποσότητα μαϊντανού, ενώ αντί για άνηθο μπορούμε...
Περισσότερα →
Πένες με τόνο και ελιές
Πένες με τόνο και ελιές
5΄ 20΄ 4 μερίδες –   Τι μπορείτε να φτιάξετε με μια απλή κονσέρβα τόνο; Μια από τις πιο νόστιμες πάστες! Το καλοκαίρι βάλτε φρέσκες ντομάτες, ώριμες και τριμμένες και σερβίρετε το φαγητό αυτό ακόμα...
Περισσότερα →
Λαζάνια με τόνο και βασιλικό
Λαζάνια με τόνο και βασιλικό
15΄ 15΄ 4 μερίδες –   Τα ζυμαρικά είναι η αγαπημένη μας καθημερινή γευστική συνήθεια πόσο μάλλον όταν κυριαρχούν τα αρώματα του βασιλικού. Αντικαταστήστε τον τόνο με σολομό κονσέρβας για τρυφερότερο ψαχνό και ακόμα περισσότερη...
Περισσότερα →
Κριθαρότο με σταφίδες
Κριθαρότο με σταφίδες
15΄ 30΄ 4 μερίδες –   Ένα ελαφρύ κύριο πιάτο με ψάρι αναζητά ένα αρκετά στιβαρό, χορταστικό συνοδευτικό, όπως το κριθαράκι, μαγειρεμένο μάλιστα σαν ριζότο για να δώσει ζουμερή αίσθηση στο όλο γεύμα. Υλικά...
Περισσότερα →
Κριθαρότο με μανιτάρια
Κριθαρότο με μανιτάρια
15΄ 20΄ 4 μερίδες –   Ένα αρωματικό κριθαρότο με πολλά μανιτάρια και μανεστράκι που ξέρει να «στέκεται» χωρίς να λασπώνει. Το λάδι τρούφας δίνει τον elegant τόνο που του χρειάζεται. Υλικά Εκτέλεση 150 γρ....
Περισσότερα →
Κριθαράκι με πέστο μάραθου
Κριθαράκι με πέστο μάραθου
15΄ 15΄ 4 μερίδες –   Το φαγητό αυτό σερβίρεται και ως κύριο ελαφρύ πιάτο, προσθέτοντας, αν θέλουμε μερικές λωρίδες καπνιστό ζαμπόν, από χοιρινό ή γαλοπούλα. Το σερβίρουμε με σαλάτα εποχής. Υλικά Εκτέλεση 1 πακέτο...
Περισσότερα →
Κριθαράκι με παντζάρια
Κριθαράκι με παντζάρια
10΄ 15΄ – 20΄ 4 μερίδες –   Κριθαράκι το ελληνικό ζυμαρικό στο χρώμα και τι γεύση του παντζαριού! Υλικά Εκτέλεση 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 300 γρ. κριθαράκι, χονδρό 3 μεγάλα...
Περισσότερα →
Γιουβέτσι με καραμελωμένα ντοματίνια και ταχίνι
Γιουβέτσι με καραμελωμένα ντοματίνια και ταχίνι
20΄ 30΄ – 35΄ 4 μερίδες –   Νόστιμο και νηστίσιμο «σκέτο από γιουβέτσι». Το ταχίνι δένει απόλυτα και δίνει γεύση Υλικά Εκτέλεση 300 γρ. κριθαράκι μέτριο 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα,...
Περισσότερα →
Χταπόδι πετιμεζάτο με κοφτό μακαρονάκι
Χταπόδι πετιμεζάτο με κοφτό μακαρονάκι
20΄ 1½ ώρα 4 μερίδες –   Γλυκόξινο και πεντανόστιμο αυτό το χταποδάκι, διαφορετικό. Μετατρέπει ένα παραδοσιακό φαγάκι σε έδεσμα, μυρωδάτο και μελάτο. Υλικά Εκτέλεση 1 χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο, βάρους 1.200 γρ. περίπου, καθαρισμένο...
Περισσότερα →
Χταπόδι κρασάτο με μέλι
Χταπόδι κρασάτο με μέλι
15΄ 1 ώρα 4 μερίδες –   Από τις πιο νόστιμες συνταγές για χταπόδι που μοσχοβολάει κρασάκι. Υλικά Εκτέλεση 1 σχετικά μεγάλο χταπόδι με βάρος 1.000 – 1.100 γρ., φρέσκο ή κατεψυγμένο, καθαρισμένο ¾...
Περισσότερα →
Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι
Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι
40΄ 25΄- 30΄ 4 – 6 μερίδες –   Κλασικό και αγαπημένο σαρακοστιανό πιάτο που φτιάχνεται είτε με φρέσκο είτε με κατεψυγμένο χταπόδι. Συχνά το μαγείρεμα ολοκληρώνεται στην κατσαρόλα αλλά εδώ προτείνουμε μια πολύ νοστιμότερη...
Περισσότερα →
Σουπιές με σπανάκι
Σουπιές με σπανάκι
40΄ 1 ώρα 6 μερίδες –   Οι σταφίδες ταιριάζουν πολύ σε μαγειρευτά φαγητά με ψάρια ή θαλασσινά και τέτοιες συνταγές συναντάμε σε όλη την Ελλάδα. Οι σταφίδες μπαίνουν πάντα στο τέλος του μαγειρέματος, για...
Περισσότερα →
Σούπα με γαρίδες, καρύδα και δυόσμο
Σούπα με γαρίδες, καρύδα και δυόσμο
30΄ 1 ώρα 4 μερίδες –   Τα εξωτικά προϊόντα όπως η σάλτσα ψαριού, έχου ιδιαίτερη και έντονη γεύση και είναι από τα αρτύματα που χαρακτηρίζουν τα ασιατικά πιάτα. Η χρήση της σάλτσα είναι προαιρετική,...
Περισσότερα →
Μυδοπίλαφο
Μυδοπίλαφο
30΄ 30΄ 4 μερίδες –   Από τα νοστιμότερα πιλάφια της ελληνικής κουζίνας, νηστίσιμο, γρήγορο και εύκολο. Δώστε προσοχή στο καλό καθάρισμα των μυδιών ώστε τα όστρακα να είναι πεντακάθαρα, αφού με αυτά θα μαγειρευτούν....
Περισσότερα →
Μύδια γιουβέτσι
Μύδια γιουβέτσι
10΄  40΄ 4 – 6 μερίδες –   Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μύδια ψίχα κατεψυγμένα, που θα βρούμε στα ψυγεία όλων των σούπερ μάρκετ. Θα χρειαστούμε 500 – 700 γρ. και θα τα ετοιμάσουμε...
Περισσότερα →
Μύδια γεμιστά
Μύδια γεμιστά
15΄ 15΄ – 20΄  4 μερίδες –   Ένα ελαφρύ φαγάκι με γεύση καλοκαιριού. Υλικά Εκτέλεση 20 – 25 μύδια μεγάλα, καθαρισμένα 2 – 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι νυχάκι 2 κρεμμύδια...
Περισσότερα →
Μαρουλοντολμάδες θαλασσινοί
Μαρουλοντολμάδες θαλασσινοί
1 ώρα 30΄ 6 – 8 μερίδες –   Συχνά σερβίρω αυτά τα ντολμαδάκια με μια απλή και πολύ νόστιμη νηστίσιμη σάλτσα: Σε ένα μπολ ανακατεύω όσο ζουμάκι έχει μείνει στην κατσαρόλα με 1 κουτ....
Περισσότερα →
Καλαμαράκια κοκκινιστά με πράσα
Καλαμαράκια κοκκινιστά με πράσα
20΄ 1 ώρα 4 μερίδες –   Για να μαλακώσουν τα καλαμαράκια είτε τα τηγανίζουμε πολύ σύντομα (σε πολύ δυνατή φωτιά για ελάχιστα λεπτά) είτε τα σιγομαγειρεύουμε για αρκετή ώρα. Για να δέσει η άφθονη...
Περισσότερα →
Καλαμαράκια γιουβέτσι γλυκανισάτα
Καλαμαράκια γιουβέτσι γλυκανισάτα
40΄ 1 ώρα 4 μερίδες –   Είναι εντυπωσιακό το πόσο ταιριάζουν οι γλυκανισάτες γεύσεις με τα καλαμαράκια. Εδώ μάλιστα υπάρχουν ουκ ολίγες: ούζο, μαραθόριζα και γλυκάνισος. Υλικά Εκτέλεση 60 ml ελαιόλαδο 1 κιλό...
Περισσότερα →
Γαριδομακαρονάδα
Γαριδομακαρονάδα
40΄ 10΄ 4 μερίδες –   Καλοκαιρινό φαγητό που αρέσει στους πάντες. Προτιμήστε τις φρέσκες γαρίδες γιατί αυτές είναι που αφήνουν όλη τους τη γεύση στο νερό που θα χρησιμοποιήσετε για να βράσετε τα ζυμαρικά...
Περισσότερα →
Γαρίδες καραμελωμένες με δεντρολίβανο
Γαρίδες καραμελωμένες με δεντρολίβανο
10΄ 6΄ 4 μερίδες 1 ώρα   Τα κλαδιά δεντρολίβανου, γίνονται σούβλες για τις γαρίδες, χαρίζοντάς τους ιδιαίτερο άρωμα και ο συνδυασμός ούζο-μέλι δίνουν μια γεύση απίστευτη! Υλικά Εκτέλεση ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο + 2...
Περισσότερα →
Σαρδέλες γεμιστές πλακί
Σαρδέλες γεμιστές πλακί
20΄ 10΄ – 12΄ 4 μερίδες –   Από τα νοστιμότερα μαγειρέματα της σαρδέλας είναι γεμιστές στο φούρνο. Τις καθαρίζουμε εύκολα, όπως ακριβώς καθαρίζουμε το γαύρο, χωρίς όμως να χωρίσουμε τα φιλετάκια στα δύο. Υλικά...
Περισσότερα →
Γαλέος στο φούρνο με κόκκινη σάλτσα
Γαλέος στο φούρνο με κόκκινη σάλτσα
20΄ 18΄ – 20΄ 4 μερίδες –   Ο γαλέος είναι ένα ψάρι που συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα: είναι πεντανόστιμος, η σάρκα του είναι σφικτή, ολόλευκη, με μονάχα ένα κεντρικό κόκαλο της ραχοκοκαλιάς και, τέλος, μαγειρεύεται...
Περισσότερα →