ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η κυρά Σαρακοστή
Η κυρά Σαρακοστή
15´ 30´ – 35´   Η κυρά Σαρακοστή είναι από τα παλαιότερα έθιμα της ελληνικής παράδοσης που σχετίζεται με τη μεγάλη 40ήμερη νηστεία πριν τη γιορτή του Πάσχα. Πρόκειται για το αυτοσχέδιο ημερολόγιο που...
Περισσότερα →
Λαλάγγια (Λακωνία)
Λαλάγγια (Λακωνία)
 10΄ 40΄ συνολικά 60 κομμάτια   Είδος τηγανίτας που τηγανίζεται σε παρθένο ελαιόλαδο. Παρασκευάζεται σε μεγάλες ποσότητες τις γιορτές και κυρίως τα Χριστούγεννα. Υλικά Εκτέλεση 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορείτε τη...
Περισσότερα →
Μαϊντανοσαλάτα (Σύρος)
Μαϊντανοσαλάτα (Σύρος)
20΄ – 4 – 6 μερίδες –   Πρόκειται για μια παραλλαγή της παραδοσιακής μαϊντανοσαλάτας από τη Σύρο. Αλείφεται σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού ή σερβίρεται σαν ντιπ με κριτσίνια ή με σφικτοβρασμένα αυγά ή με...
Περισσότερα →
Σπετζοφάι (Πήλιο)
Σπετζοφάι (Πήλιο)
15΄ 30΄ 4 – 6 μερίδες –   Μια νόστιμη και παραδοσιακή συνταγή από το πανέμορφο Πήλιο. Αν θέλουμε το φαγάκι πιο πικάντικο, μπορούμε να προσθέσουμε και 1-2 πιπερίτσες τσίλι ψιλοκομμένες, μαζί με τις πιπεριές....
Περισσότερα →
Φρουτάλια με χωριάτικο ριγανάτο λουκάνικο (Άνδρος)
Φρουτάλια με χωριάτικο ριγανάτο λουκάνικο (Άνδρος)
20΄ 20΄ 4 μερίδες –   Παραδοσιακή συνταγή της Άνδρου ιδιαίτερα χορταστική. Σερβιριστεί ως μεζές αλλά και ως κυρίως πιάτο με ζεστό χωριάτικο ψωμί. Υλικά Εκτέλεση 200 γρ. χωριάτικο ριγανάτο λουκάνικο, κομμένο σε φετούλες 1...
Περισσότερα →
Ομελέτα με γαύρο (Νησιώτικο)
Ομελέτα με γαύρο (Νησιώτικο)
20΄ 15΄ 4 μερίδες –   Νησιώτικο παραδοσιακό φαγάκι που φτιάχνεται “με το τίποτα”. Δοκιμάστε να φτιάξετε το γαύρο με τον τρόπο αυτό, για να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα μαγειρέματά του. Υλικά Εκτέλεση 300 γρ....
Περισσότερα →
Φάβα (Σαντορίνη)
Φάβα (Σαντορίνη)
15΄ 1 ώρα 4 μερίδες  –   Το φυτό από το οποίο προέρχεται η φάβα είναι το λαθούρι, το οποίο στη Σαντορίνη καλλιεργείται εδώ και 3600 χρόνια. Η φάβα της Σαντορίνης είναι απαλή και γλυκιά...
Περισσότερα →
Ρεβιθοκεφτέδες (Σίφνος)
Ρεβιθοκεφτέδες (Σίφνος)
15΄  1½ ώρα 4 – 6 μερίδες 8-12 ώρες   Το χειμώνα, που δεν υπάρχει φρέσκος δυόσμος, φτιάχνουμε αυτούς τους ρεβιθοκεφτέδες με άνηθο. Στην περίπτωση αυτή αντικαθιστούμε την κανέλα με γλυκάνισο σε σκόνη. Υλικά...
Περισσότερα →
Ψάρι πλακί Σπετσιώτα
Ψάρι πλακί Σπετσιώτα
 25΄ 40΄ – 50΄ 4 μερίδες –   Μην σας ξεγελά το όνομα. Το καταπληκτικό καλοκαιρινό αυτό πιάτο φτιάχνεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Εκτός από λευκό ψάρι μπορούμε να ετοιμάσουμε το φαγητό αυτό και...
Περισσότερα →
Σαρμάς καραμανλίδικος με πλιγούρι και παστουρμά (Βόρεια Ελλάδα)
Σαρμάς καραμανλίδικος με πλιγούρι και παστουρμά (Βόρεια Ελλάδα)
30´ 45´ 4 – 6 μερίδες –   Παραδοσιακή πασχαλινή συνταγή που συνηθίζεται στη Βόρεια Ελλάδα. Με την προσθήκη του παστουρμά παίρνει άλλη διάσταση. Υλικά Εκτέλεση 1 κατσικίσια συκωταριά (χωρίς το πνευμόνι), κομμένη σε μικρά...
Περισσότερα →
Χανιώτικη τούρτα (Κρήτη)
Χανιώτικη τούρτα (Κρήτη)
40΄ 1 ώρα Ταψί 34-36 εκ.   Παραδοσιακή πίτα της Κρήτης. Εκτός από το κρέας που προτείνω στη συνταγή, μπορείτε να αξιοποιήσετε και τα περισσεύματα αρνιού από άλλο φαγητό και κυρίως από το αρνί...
Περισσότερα →
Τζιγεροσαρμάδες (Μακεδονία)
Τζιγεροσαρμάδες (Μακεδονία)
40΄ 45΄ – 50΄ 6   Στην κυριολεξία σημαίνει ντολμάς με εντόσθια (τζιγέρια ή τζιέρια) και είναι μια εξαιρετική λιχουδιά. Η ιδιαιτερότητά αυτών των ντολμάδων είναι ότι οι τυλίγονται σε αρνίσια ή κατσικίσια μπόλια...
Περισσότερα →
Τας κεμπάπ πολίτικο (Πόλη)
Τας κεμπάπ πολίτικο (Πόλη)
15΄ 1-1½ ώρα 4 μερίδες 12 ώρες   Κλασικό κοκκινιστό φαγητό της πολίτικης κουζίνας που θα συνοδέψετε με πιλάφι, πουρέ πατάτας ή με τηγανητές πατάτες. Το ιδανικό του συνοδευτικό πάντως είναι ο πουρές καπνιστής μελιτζάνας....
Περισσότερα →
Κοκορέτσι με πατάτες (Μυτιλήνη)
Κοκορέτσι με πατάτες (Μυτιλήνη)
40΄ 1 ώρα 4 μερίδες –   Ασυνήθιστη πρόταση για να φάμε κοκορετσάκι. Ψιλοκομμένη συκωταριά και κομματάκια ψαχνού, με γιαούρτι, όλο τυλιγμένο σε τραγανή μπόλια! Το σερβίρετε κομμένο σε χορταστικές φέτες και συνοδεύετε με κρασάκι...
Περισσότερα →
Σαρμάς στο φούρνο (Λέσβος)
Σαρμάς στο φούρνο (Λέσβος)
40΄ 1 ώρα 6 – 8 μερίδες –   Πρόκειται για ένα υπέροχο έδεσμα από τη Λέσβο, που συνδυάζει τόσο το ψαχνό του αρνιού όσο και τη συκωταριά. Σερβίρεται κυρίως ως κρασομεζές, μέχρι να ετοιμαστεί...
Περισσότερα →