destination taste!

ΤΟΠΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η κυρά Σαρακοστή
Η κυρά Σαρακοστή
15´ 30´ – 35´   Η κυρά Σαρακοστή είναι από τα παλαιότερα έθιμα της ελληνικής παράδοσης που σχετίζεται με τη μεγάλη 40ήμερη νηστεία πριν τη γιορτή του Πάσχα. Πρόκειται για το αυτοσχέδιο ημερολόγιο που...
Περισσότερα →
ΜΠΛΑΤΣΑΡΙΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ
ΜΠΛΑΤΣΑΡΙΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ
Μπλατσαριά είναι μια από τις περίφημες ηπειρώτικες πίτες, με βάση συνήθως μείγμα από άγρια χορταρικά της εποχής, ανάμεσα σε δύο στρώματα από πλούσιο χυλό με βάση το καλαμποκάλευρο. Το μείγμα αυτό, με το ψήσιμο γίνεται μια απολαυστικά τραγανή κρούστα...
Περισσότερα →
ΛΑΛΑΓΓΙΑ
ΛΑΛΑΓΓΙΑ
Είδος τηγανίτας που τηγανίζεται σε παρθένο ελαιόλαδο. Παρασκευάζεται σε μεγάλες ποσότητες τις γιορτές και κυρίως τα Χριστούγεννα.
Περισσότερα →
Μαϊντανοσαλάτα (Σύρος)
Μαϊντανοσαλάτα (Σύρος)
20΄ – 4 – 6 μερίδες –   Πρόκειται για μια παραλλαγή της παραδοσιακής μαϊντανοσαλάτας από τη Σύρο. Αλείφεται σε φρυγανισμένες φέτες ψωμιού ή σερβίρεται σαν ντιπ με κριτσίνια ή με σφικτοβρασμένα αυγά ή με...
Περισσότερα →
Σπετζοφάι (Πήλιο)
Σπετζοφάι (Πήλιο)
15΄ 30΄ 4 – 6 μερίδες –   Μια νόστιμη και παραδοσιακή συνταγή από το πανέμορφο Πήλιο. Αν θέλουμε το φαγάκι πιο πικάντικο, μπορούμε να προσθέσουμε και 1-2 πιπερίτσες τσίλι ψιλοκομμένες, μαζί με τις πιπεριές....
Περισσότερα →
Φρουτάλια με χωριάτικο ριγανάτο λουκάνικο (Άνδρος)
Φρουτάλια με χωριάτικο ριγανάτο λουκάνικο (Άνδρος)
20΄ 20΄ 4 μερίδες –   Παραδοσιακή συνταγή της Άνδρου ιδιαίτερα χορταστική. Σερβιριστεί ως μεζές αλλά και ως κυρίως πιάτο με ζεστό χωριάτικο ψωμί. Υλικά Εκτέλεση 200 γρ. χωριάτικο ριγανάτο λουκάνικο, κομμένο σε φετούλες 1...
Περισσότερα →
ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΓΑΥΡΟ
ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΓΑΥΡΟ
Νησιώτικο παραδοσιακό φαγάκι που φτιάχνεται “με το τίποτα”. Δοκιμάστε να φτιάξετε το γαύρο με τον τρόπο αυτό, για να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα μαγειρέματά του.
Περισσότερα →
Φάβα (Σαντορίνη)
Φάβα (Σαντορίνη)
15΄ 1 ώρα 4 μερίδες  –   Το φυτό από το οποίο προέρχεται η φάβα είναι το λαθούρι, το οποίο στη Σαντορίνη καλλιεργείται εδώ και 3600 χρόνια. Η φάβα της Σαντορίνης είναι απαλή και γλυκιά...
Περισσότερα →
Ρεβιθοκεφτέδες (Σίφνος)
Ρεβιθοκεφτέδες (Σίφνος)
15΄  1½ ώρα 4 – 6 μερίδες 8-12 ώρες   Το χειμώνα, που δεν υπάρχει φρέσκος δυόσμος, φτιάχνουμε αυτούς τους ρεβιθοκεφτέδες με άνηθο. Στην περίπτωση αυτή αντικαθιστούμε την κανέλα με γλυκάνισο σε σκόνη. Υλικά...
Περισσότερα →
ΨΑΡΙ ΠΛΑΚΙ ΣΠΕΤΣΙΩΤΑ
ΨΑΡΙ ΠΛΑΚΙ ΣΠΕΤΣΙΩΤΑ
Μην σας ξεγελά το όνομα. Το καταπληκτικό καλοκαιρινό αυτό πιάτο φτιάχνεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Εκτός από λευκό ψάρι μπορούμε να ετοιμάσουμε το φαγητό αυτό και με μικρά ψάρια, κυρίως με γαύρο.
Περισσότερα →
ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΚΡΕΑΤΟΤΟΥΡΤΑ
ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΚΡΕΑΤΟΤΟΥΡΤΑ
Παραδοσιακή πίτα της Κρήτης. Εκτός από το κρέας που προτείνω στη συνταγή, μπορείτε να αξιοποιήσετε και τα περισσεύματα αρνιού από άλλο φαγητό και κυρίως από το αρνί που μας περισσεύει το Πάσχα.
Περισσότερα →
ΤΖΙΓΕΡΟΣΑΡΜΑΔΕΣ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)
ΤΖΙΓΕΡΟΣΑΡΜΑΔΕΣ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)
Στην κυριολεξία σημαίνει ντολμάς με εντόσθια (τζιγέρια ή τζιέρια) και είναι μια εξαιρετική λιχουδιά. Η ιδιαιτερότητά αυτών των ντολμάδων είναι ότι οι τυλίγονται σε αρνίσια ή κατσικίσια μπόλια (λέγεται και «σκέπη»), δηλαδή μια μεγάλη μεμβράνη από λεπτό τρυφερό λίπος, σαν δαντέλα (σαν μπόλια, το πλεκτό παραδοσιακό κεφαλομάντηλο).
Περισσότερα →
ΤΑΣ ΚΕΜΠΑΠ ΠΟΛΙΤΙΚΟ (ΠΟΛΗ)
ΤΑΣ ΚΕΜΠΑΠ ΠΟΛΙΤΙΚΟ (ΠΟΛΗ)
Κλασικό κοκκινιστό φαγητό της πολίτικης κουζίνας που θα συνοδέψετε με πιλάφι, πουρέ πατάτας ή με τηγανητές πατάτες. Το ιδανικό του συνοδευτικό πάντως είναι ο πουρές καπνιστής μελιτζάνας.
Περισσότερα →
ΡΕΓΑΛΙ, ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ (ΛΑΚΩΝΙΑ)
ΡΕΓΑΛΙ, ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ (ΛΑΚΩΝΙΑ)
Σε περιοχές της Λακωνίας η μαγειρίτσα δεν είναι άσπρη και αυγοκομμένη, αλλά κοκκινιστή. Είναι εξαιρετικά νόστιμη και μπορείτε να τη σερβίρετε είτε σκέτη, σαν κοκκινιστό φαγάκι (δεν είναι σούπα), είτε επάνω σε ένα λοφάκι από σπυρωτό πιλάφι!
Περισσότερα →
ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ)
ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ)
Ασυνήθιστη πρόταση για να φάμε κοκορετσάκι. Ψιλοκομμένη συκωταριά και κομματάκια ψαχνού, με γιαούρτι, όλο τυλιγμένο σε τραγανή μπόλια! Το σερβίρετε κομμένο σε χορταστικές φέτες και συνοδεύετε με κρασάκι και μαρουλοσαλάτα.
Περισσότερα →
ΣΑΡΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ (ΛΕΣΒΟΣ)
ΣΑΡΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ (ΛΕΣΒΟΣ)
Πρόκειται για ένα υπέροχο έδεσμα από τη Λέσβο, που συνδυάζει τόσο το ψαχνό του αρνιού όσο και τη συκωταριά. Σερβίρεται κυρίως ως κρασομεζές, μέχρι να ετοιμαστεί το αρνάκι!
Περισσότερα →