ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Λαλάγγια (Λακωνία)
Λαλάγγια (Λακωνία)
 10΄ 40΄ συνολικά 60 κομμάτια   Είδος τηγανίτας που τηγανίζεται σε παρθένο ελαιόλαδο. Παρασκευάζεται σε μεγάλες ποσότητες τις γιορτές και κυρίως τα Χριστούγεννα. Υλικά Εκτέλεση 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορείτε τη...
Περισσότερα →
Κολοκυθόσουπα με μπαχάρι
Κολοκυθόσουπα με μπαχάρι
15΄ 50΄ συνολικά 4 μερίδες –   Η αγαπημένη μου χειμωνιάτικη σούπα. Το μπαχάρι δίνει ιδιαίτερη γεύση αλλά όχι παραπάνω απ’ ότι σας προτείνω γιατί υπάρχει κίνδυνος να βγάλει πικρίλα. Υλικά Εκτέλεση 1 κιλό ψίχα...
Περισσότερα →
Κέικ με τυρί, ζαμπόν και ντομάτα
Κέικ με τυρί, ζαμπόν και ντομάτα
20΄ 40΄ – 45΄ 6 – 8 μερίδες –   Τα αλμυρά κέικ είναι από τα πιο ευέλικτα σνακ μικρών και μεγάλων. Ιδιαίτερα όμως όταν πρόκειται για παιδιά, επιλέγουμε καλής ποιότητας αγνές πρώτες ύλες. Τα...
Περισσότερα →
Βασιλόπιτα ποντιακή
Βασιλόπιτα ποντιακή
30΄ 1 ώρα 10-12 μερίδες 1 ώρα   Βασιλόπιτα με… τυρί; Κι όμως! Η ποντιακή βασιλόπιτα περιέχει μια γενναία ποσότητα ανάλατου τυριού, ανακατεμένου με άχνη και κανέλα και θυμίζει λιγάκι τη γέμιση από τα κρητικά...
Περισσότερα →
Σπαράγγια βραστά σαλάτα με πορτοκάλι
Σπαράγγια βραστά σαλάτα με πορτοκάλι
10΄ 15΄ 4 μερίδες –   Άλλοι τρόποι για να σερβίρουμε αυτά τα σπαράγγια είναι με τριμμένο τυρί (κυρίως παρμεζάνα ή πικάντικη γραβιέρα) και ελαιόλαδο αρωματισμένο με κάποιο μυρωδικό ή μπαχαρικό της αρεσκείας μας. Για...
Περισσότερα →
Σαλάτα τουρλού
Σαλάτα τουρλού
20΄ – 4 – 6 μερίδες –   Χειμωνιάτικη, πολύχρωμη, εύκολη και πεντανόστιμη. Προσαρμόστε τα υλικά της σαλάτας ανάλογα με τα γούστα σας, αυξομοιώνοντας ποσότητες ή αντικαθιστώντας κάποια υλικά με άλλα, όπως μαρούλι. Υλικά Εκτέλεση...
Περισσότερα →
Σαλάτα του Καίσαρα με αντσούγιες
Σαλάτα του Καίσαρα με αντσούγιες
30΄ – 4 μερίδες 30΄   Υπάρχουν αναρίθμητες παραλλαγές της σαλάτας του Καίσαρα, όλες όμως έχουν σαν βάση τον κρόκο αυγού (εδώ μελάτο, για τη  μαγιονέζα), το σκόρδο και τις αντσούγιες. Προσοχή στο αλάτι: οι...
Περισσότερα →
Σαλάτα ρόκα με πορτοκάλι
Σαλάτα ρόκα με πορτοκάλι
30΄ – 4 μερίδες –   Αν δεν σερβίρουμε τη σαλάτα αμέσως τη φυλάμε στο ψυγείο, σε μπολ σκεπασμένο με διάφανη μεμβράνη, χωρίς να ρίξουμε τη βινεγκρέτ, την οποία προσθέτουμε την τελευταία στιγμή πριν το...
Περισσότερα →
Σαλάτα πολύχρωμη και πολυβιταμινούχα
Σαλάτα πολύχρωμη και πολυβιταμινούχα
30΄  – 6 μερίδες –   Χρώμα, χρώμα χρώμα! Απλή, γρήγορη και πεντανόστιμη, αυτή η σαλάτα στέκεται επάξια στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, με όλα τα γιορτινά υλικά της. Κι αν θέλετε, προσθέστε «φλούδες» καλής γραβιέρας, που...
Περισσότερα →
Σαλάτα με σικορέ, ροκφόρ και καρύδια
Σαλάτα με σικορέ, ροκφόρ και καρύδια
10΄ – 4 μερίδες –   Μια εύκολη και γρήγορη σαλάτα που μπορεί να γίνει ελαφρύ γεύμα στο γραφείο μας. Ο ο έντονος γευστικός συνδυασμός ροκφόρ-καρύδια τονώνουν την ουδέτερη γεύση του σικορέ. Υλικά Εκτέλεση 6...
Περισσότερα →
Ρώσικη σαλάτα με γιαούρτι
Ρώσικη σαλάτα με γιαούρτι
1 ώρα – 4 – 6 μερίδες –   Ξεχάστε τις βαριές μαγιονέζες και τα αμφίβολα έτοιμα τουρσάκια και ετοιμάστε τη δική σας σπιτική ρώσικη σαλάτα με τα καλύτερα υλικά. Τη σερβίρετε είτε σε στρώσεις,...
Περισσότερα →
Λαχανοσαλάτα με μήλο
Λαχανοσαλάτα με μήλο
20΄ – 4 μερίδες –   Αν μας αρέσουν τα ξινόμηλα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αντί για τα κόκκινα. Υλικά Εκτέλεση 200 γρ. άσπρο λάχανο, ψιλοκομμένο για σαλάτα 200 γρ. κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο για σαλάτα...
Περισσότερα →
Λαχανοσαλάτα Κόλσλοου
Λαχανοσαλάτα Κόλσλοου
20΄ – 4 μερίδες –   Αμερικανική σαλάτα που συνοδεύει συνήθως τα ψητά κρέατα και πουλερικά και που εμπλουτίζεται με μαγιονέζα. Προτείνουμε να την αντικαταστήσετε με στραγγιστό γιαούρτι για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα αλλά και για...
Περισσότερα →
Σαλάτα με σπιτικό ξινολάχανο
Σαλάτα με σπιτικό ξινολάχανο
15΄ 1 ώρα 6 – 8 μερίδες –   Το παραδοσιακό ξινολάχανο που φτιάχνουν στη Βόρεια Ελλάδα (και σε πολλά μέρη της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης) απαιτεί ιδιαίτερες διαδικασίες για να ετοιμαστεί, αλλά το αποτέλεσμα...
Περισσότερα →
Γιορτινή σαλάτα με ρόδι
Γιορτινή σαλάτα με ρόδι
15΄ – 4 μερίδες –   Απλή αλλά γιορτινή, χρωματιστή, επίσημη και νοστιμότατη. Τα έχει όλα, ετοιμάζεται στη στιγμή και είναι ό,τι πρέπει για το γιορτινό τραπέζι. Τι περιμένετε;  Υλικά Εκτέλεση 1 ματσάκι ρόκα (τα...
Περισσότερα →
Μπαλίτσες τυριού με ξηρούς καρπούς και ΜΕΤΑΧΑ
Μπαλίτσες τυριού με ξηρούς καρπούς και ΜΕΤΑΧΑ
15΄  – 6 μερίδες 2 ώρες   Λαχταριστές τυρομπαλίτσες με κρεμώδη υφή που κάνει υπέροχη αντίθεση με το τραγανό περίβλημα ξηρών καρπών. Για το καλοσώρισμα των καλεσμένων.  Υλικά Εκτέλεση 50 γρ. καθαρισμένα φιστίκια Αιγίνης, ανάλατα...
Περισσότερα →
Cheesecake αλμυρό με 3 τυριά
Cheesecake αλμυρό με 3 τυριά
30΄ 1 ώρα 6 μερίδες –   Σερβίρετε αυτό το δροσερό και κομψό cheesecake σαν πρώτο πιάτο σε ένα καλοκαιρινό γεύμα ή σαν ορεκτικό, σε μπουφέ. Αν δεν σας αρέσει το ροκφόρ, το αντικαθιστάτε με...
Περισσότερα →
Κέικ με χοιρομέρι κρασάτο και σύκα
Κέικ με χοιρομέρι κρασάτο και σύκα
20΄ 50΄ 6 μερίδες –   Το κρασάτο χοιρομέρι ταιριάζει απόλυτα με τα σύκα. Συνοδέψτε το ιδιαίτερα νόστιμο αυτό κέικ με πράσινη σαλάτα ή με σαλάτα από βραστά λαχανικά. Υλικά Εκτέλεση 180 γρ. αλεύρι που...
Περισσότερα →
Μπροκολόσουπα
Μπροκολόσουπα
10΄ 40΄ 4 μερίδες –   Σερβίρετε αυτή τη σούπα σε ένα επίσημο κάλεσμα, αλλά και σαν ένα ελαφρύ κύριο πιάτο, ακόμα και σαν σαλάτα σε πιάτα με κρέας ή ψάρια. Υλικά Εκτέλεση 100 ml...
Περισσότερα →
Κολοκυθόσουπα βελουτέ με κάρι
Κολοκυθόσουπα βελουτέ με κάρι
15΄ 35΄ 4 – 6 μερίδες –   Νόστιμη σούπα γλυκοκολοκύθας αρωματισμένη με μίγμα μπαχαρικών κάρι που ταιριάζει ωραία με τη γεύση της κολοκύθας. Αν δεν αγαπάτε το καρι μπορείτε να αρωματίσετε με λίγο μπαχάρι...
Περισσότερα →
Φακές βελουτέ με αρωματικό λάδι και σοταρισμένα λαχανικά
Φακές βελουτέ με αρωματικό λάδι και σοταρισμένα λαχανικά
30΄ 40΄ – 45΄ 4 μερίδες –   Συνταγή μου από το βιβλίο συνταγών με βιολογικά προϊόντα που εκδόθηκε για την εκδήλωση Biogala στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια από το δίκτυο βιολογικών προϊόντων. Υλικά Εκτέλεση Για...
Περισσότερα →
Σούπα βελούδινη με κόκκινες φακές
Σούπα βελούδινη με κόκκινες φακές
15΄ 30΄ 4 – 6 μερίδες –   Μια ωραία πρόταση είναι να σερβίρουμε τη σούπα αυτή με μια αφράτη κρέμα καπνιστής πέστροφας: πολτοποιούμε στο μπλέντερ 2 φιλέτα καπνιστής πέστροφας (θα τα βρούμε σε συσκευασίες...
Περισσότερα →
Καστανόσουπα βελουτέ
Καστανόσουπα βελουτέ
 15´ 30´-35´ 4 μερίδες –   Αν δεν σας αρέσει να καθαρίζετε τα κάστανα, υπάρχουν έτοιμα καθαρισμένα σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Είναι προμαγειρεμένα και συσκευασμένα σε κενό. Μεγάλη ευκολία αλλά θα χάσετε...
Περισσότερα →
Τερίνα γλώσσας και σολομού με σπανάκι
Τερίνα γλώσσας και σολομού με σπανάκι
25΄ 40΄ 6 μερίδες 2 ώρες   Μπορεί να μοιάζει εξεζητημένη συνταγή, όμως στην πραγματικότητα είναι ένας απλός τρόπος να απολαύσουμε φιλεταρισμένο ψάρι, χωρίς να χάσουμε τίποτα από τη γεύση και την αφράτη υφή τους,...
Περισσότερα →
Γλώσσες σε κρούστα βρώμης με κυδώνια και σος ροδιού
Γλώσσες σε κρούστα βρώμης με κυδώνια και σος ροδιού
30΄ 15΄ 4 μερίδες –   Ντελικάτη συνταγή για όσους θέλουν να εντυπωσιάσουν στο τραπέζι. Υλικά Εκτέλεση 2 μεγάλα, ώριμα κυδώνια ¼ φλιτζ. τσαγιού (50 ml) ελαιόλαδο 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο ξερό, ψιλοκοπανισμένο 2 ώριμα...
Περισσότερα →
Ορτύκια ψητά με πέστο ελιάς και πουρέ
Ορτύκια ψητά με πέστο ελιάς και πουρέ
45΄ 20΄ – 25΄ 4 μερίδες 5 ώρες   Εξαιρετικό φαγητό, για ιδιαίτερες περιστάσεις. Τα ορτύκια είναι μικρά και με λίγο αλλά εκλεκτό ψαχνό –στην αγορά βρίσκω εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά ορτύκια από φάρμες εκτροφής, συσκευασμένα,...
Περισσότερα →
Γαλοπούλα γεμιστή… η τέλεια!
Γαλοπούλα γεμιστή… η τέλεια!
1 ώρα 2 ώρες 6 μερίδες 12 ώρες   Γιατί είναι τέλεια; Πρώτον γιατί αυτό το μαρινάρισμα με αλατόνερο (άλμη) την κάνει απίστευτα τρυφερή, νόστιμη και ζουμερή, ενώ η γλυκιά γέμιση με πατέ από...
Περισσότερα →
Μπριζόλες αγριογούρουνου μαρινάτες στη σχάρα με σάλτσα μύρτιλων
Μπριζόλες αγριογούρουνου μαρινάτες στη σχάρα με σάλτσα μύρτιλων
15΄ 12΄ 4 μερίδες 24 ώρες   Χειμωνιάτικο και γιορτινό φαγάκι που θα ξετρελάνει όσους το δοκιμάσουν. Το μαρινάρισμα είναι απαραίτητο για να γίνει το κρέας πιο τρυφερό και νόστιμο. Η σάλτσα που συνοδεύει τις...
Περισσότερα →
Τερίνα με κουνέλι και σύκα
Τερίνα με κουνέλι και σύκα
1 ώρα 1½ ώρα 4 – 6 μερίδες –   Ένα γιορτινό φαγητό με λεπτή γεύση και εξαιρετικά αρώματα. Η γλύκα των σύκων αναδεικνύει τέλεια το ντελικάτο κουνελάκι. Υλικά Εκτέλεση 1 κουνέλι περίπου 1 κιλό, ξεκοκαλισμένο...
Περισσότερα →
Κουνέλι στιφάδο με χυλοπίτες
Κουνέλι στιφάδο με χυλοπίτες
15΄ 1½ ώρα 4 – 6 μερίδες 6 – 8 ώρες   Φαγητό που παλιότερα ετοιμαζόταν σε ιδιαίτερες περιστάσεις, μερακλίδικο, δείγμα μαγειρικής δεξιότητας της κάθε νοικοκυράς.  Υλικά Εκτέλεση 1 μέτριο κουνέλι, με βάρος 1.500 –...
Περισσότερα →
Κουνέλι στιφάδο
Κουνέλι στιφάδο
15΄ 1½ ώρα 4 – 6 μερίδες 6 – 8 ώρες   Συνταγή εμπνευσμένη από την κρητική παραδοσιακή κουζίνα  με το πορτοκάλι και τη σταφίδα να ακροβατούν σε γευστικές ισορροπίες. Όσο για την πολέντα, κατά...
Περισσότερα →
Κουνέλι με μουστάρδα και λιαστές ντομάτες
Κουνέλι με μουστάρδα και λιαστές ντομάτες
20΄ 40΄ 6 μερίδες –   Νόστιμη και δυνατή γεύση μουστάρδας σε ένα κρέας τρυφερό και ντελικάτο. Χρειάζεται ένα φρουτώδες και δροσιστικό κρασί που θα βοηθήσει τις λεπτές γεύσεις του φαγητού να δέσουν αρμονικά. Υλικά Εκτέλεση...
Περισσότερα →
Κουνέλι λεμονάτο
Κουνέλι λεμονάτο
10΄ 2 ώρες 4 – 6 μερίδες –   Ένα «ντελικάτο» φαγητό με μοναδική γεύση. Το σαφράν δίνει χρώμα και άρωμα και αγκαλιάζει το τρυφερό κρέας του κουνελιού. Υλικά Εκτέλεση 1 κουνέλι, σχετικά μεγάλο (βάρους...
Περισσότερα →
Κουνέλι κρασάτο με δεντρολίβανο
Κουνέλι κρασάτο με δεντρολίβανο
10΄ 1 ώρα 4 μερίδες –   Το «λεπτό» κρέας του κουνελιού είναι από τα πιο νόστιμα και σε συνδυασμό με το δεντρολίβανο -είναι το τέλειο μυρωδικό για να το συνοδεύσει- παίρνει άλλη διάσταση. Υλικά...
Περισσότερα →
Λαχανοντολμάς “της τεμπέλας”
Λαχανοντολμάς “της τεμπέλας”
45΄ 1 ώρα 4 μερίδες –   Εύκολος, γρήγορος και  νόστιμος, ο λαχανοντολμάς αυτός δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τους κλασικούς παραδοσιακούς αλλά χρονοβόρους ντολμάδες. Συνοδέψτε τον με τη σάλτσα γιαουρτιού που θα τον...
Περισσότερα →
Αρνίσιο κότσι με σάλτσα λιαστής ντομάτας και πουρέ γλυκοπατάτας
Αρνίσιο κότσι με σάλτσα λιαστής ντομάτας και πουρέ γλυκοπατάτας
10´ 1 ώρα 4 μερίδες  –   Τα κότσια είναι από τα νοστιμότερα μέρη του ζώου (αρνιού, μοσχαριού, βοδινού ή χοιρινού) γιατί έχουν άφθονο κολλαγόνο που μελώνει έξοχα το λιγοστό αλλά πεντανόστιμο κρέας. Καθώς το...
Περισσότερα →
Ψαρονέφρι «γλυκοπικάντικο» με σάλτσα μήλου και πολέντα με τραχανά
Ψαρονέφρι «γλυκοπικάντικο» με σάλτσα μήλου και πολέντα με τραχανά
1 ώρα 15΄ 4 μερίδες –   Συνταγή μου από το βιβλίο συνταγών με βιολογικά προϊόντα που εκδόθηκε για την εκδήλωση Biogala στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια από το δίκτυο βιολογικών προϊόντων. Υλικά Εκτέλεση Για το...
Περισσότερα →
Χοιρινό με δαμάσκηνα στην κατσαρόλα
Χοιρινό με δαμάσκηνα στην κατσαρόλα
 10΄ 1ώ + 15΄ 4 – 6 μερίδες –   Φαγάκι ζεστασιάς και νοστιμιάς, κυριακάτικο αλλά και γιορτινό. Συνοδέψτε τον με τον πουρέ κάστανου που σας προτείνω και αφήστε τις καλύτερες εντυπώσεις στους καλεσμένους σας....
Περισσότερα →
Χοιρινό με σάλτσα μαύρης σταφίδας
Χοιρινό με σάλτσα μαύρης σταφίδας
15΄ 2 ώρες 6 μερίδες –   Αυθεντική ελληνική γλυκόξινη γεύση! Υλικά Εκτέλεση 400 ml κόκκινο ξηρό κρασί 3/4 φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες 1.100 – 1.200 γρ. χοιρινό από μπούτι, κομμένο σε μέτρια κομμάτια 1...
Περισσότερα →
Μοσχαράκι σαλμί με καρύδια
Μοσχαράκι σαλμί με καρύδια
15΄ 2 ώρες 4 μερίδες –   Φανείτε γενναιόδωροι με τα καρύδια και ρίξτε άφοβα ακόμα και περισσότερη ποσότητα, αν έχετε. Υλικά Εκτέλεση 1 κιλό μοσχάρι από κιλότο, κομμένο σε μέτρια κομμάτια των 3 –...
Περισσότερα →
Μοσχαράκι γιορτινό με δαμάσκηνα
Μοσχαράκι γιορτινό με δαμάσκηνα
 30΄  1 – 1½ ώρα  4 – 6 μερίδες   Για όσους δεν αρέσκονται στο χοιρινό, αυτό το ευωδιαστό και μελωμένο φαγάκι με μοσχαράκι κατσαρόλας και δαμάσκηνα είναι ό,τι πρέπει για το γιορτινό τραπέζι.  Υλικά...
Περισσότερα →