ΑΠΟΚΡΙΕΣ

Η κυρά Σαρακοστή
Η κυρά Σαρακοστή
15´ 30´ – 35´   Η κυρά Σαρακοστή είναι από τα παλαιότερα έθιμα της ελληνικής παράδοσης που σχετίζεται με τη μεγάλη 40ήμερη νηστεία πριν τη γιορτή του Πάσχα. Πρόκειται για το αυτοσχέδιο ημερολόγιο που...
Περισσότερα →
Τυροκουλούρα με κεφαλοτύρι Κρήτης
Τυροκουλούρα με κεφαλοτύρι Κρήτης
 25΄ 45΄  1 κουλούρα 6 – 8 ατόμων –   Η τυροκουλούρα είναι ένα πλούσιο ψωμί που «στέκεται» μόνο του… σαν μεζεδάκι. Χρησιμοποίησα κεφαλοτύρι Κρήτης για την ισορροπία που έχει μεταξύ αλμυρού και πικάντικου...
Περισσότερα →
Τυρόπιτα αφράτη
Τυρόπιτα αφράτη
 10΄ 50΄ – 55΄ Για 1 μέτριο ταψί –   Το μυστικό της αφράτης αυτής τυρόπιτας είναι το αναψυκτικό σόδας που περιέχει. Να ξέρετε ότι το ανθρακικό αφρατεύει όλες τις ζύμες και τα μείγματα,...
Περισσότερα →
Τυρόπιτα ελαφριά με κατίκι
Τυρόπιτα ελαφριά με κατίκι
20΄ 1 ώρα 6 – 8 μερίδες –   Για την πίτα αυτή θα χρειαστούμε 12 φύλλα κρούστας. Κάθε πακέτο περιέχει 10 – 11 φύλλα, επομένως θα χρειαστούμε λίγο περισσότερο από 1 πακέτο. Θα πάρουμε...
Περισσότερα →
Πράσινο ντοματάκι τουρσί
Πράσινο ντοματάκι τουρσί
 1½ ώρα  15΄ για 3 κιλά 1 ώρα για να κρυώσει η άλμη Αναμονή για ωρίμανση: 20 – 25 ημέρες   Ακόμα και μέχρι τώρα το Δεκέμβριο, σε πολλές λαϊκές αγορές θα βρούμε πράσινα...
Περισσότερα →
Τυρόψωμο σαν πίτσα
Τυρόψωμο σαν πίτσα
 15΄  30΄ 6 τυρόψωμα  1 ώρα   Το κλασικό τυρόψωμο γίνεται μια πρώτης τάξης αφράτη βάση για πίτσα. Πρώτα θα ετοιμάσουμε κανονικά τα τυρόψωμα-βάσεις και θα τα τηγανίσουμε, και στη συνέχεια θα απλώσουμε επάνω...
Περισσότερα →
Πιπεριές κέρατο τουρσί
Πιπεριές κέρατο τουρσί
 30΄ 25΄ για 2 κιλά   Στάνταρ τουρσάκι που φτιάχνω το καλοκαίρι που βρίσκω ωραίες πιπεριές. Αν βρω μακριές, καυτερές πιπεριές φρέσκες, προσθέτω 1-2 ψιλοκομμένες και αντικαθιστώ τις αποξηραμένες. Γίνεται ακόμα πιο πικάντικο. Υλικά...
Περισσότερα →
Πατατόπιτα
Πατατόπιτα
 30΄  40΄  8-10 –   Εύκολη πίτα χωρίς φύλλο, με διάφορα τυριά. Αν σας αρέσει το μπλε τυρί μπορείτε να προσθέσετε 1/2 φλιτζάνι, αφαιρώντας από την ποσότητα της φέτας. Υλικά Εκτέλεση 750 γρ. πατάτες...
Περισσότερα →
Λάχανο τουρσί, πολίτικο
Λάχανο τουρσί, πολίτικο
1 ώρα (συνολικά) – 3 κιλά τουρσί Για στράγγισμα: Όλο το βράδυ Για ωρίμανση: 20-25 ημέρες   Ουζομεζές από τους λίγους, χειμώνα-καλοκαίρι. Όπως και στην ωμή εκδοχή της σαλάτας, ο συνδυασμός λάχανου άσπρου και κόκκινου...
Περισσότερα →
Λαγάνα ωραία σπιτική
Λαγάνα ωραία σπιτική
 20΄ 30΄ 2 λαγάνες  1½ ώρα   Είναι τόσο εύκολη στην ετοιμασία της που αξίζει να τη φτιάξουμε με τα χεράκια μας. Σε κάθε περιοχή της Ελλάδας συναντάμε πολλές παραλλαγές (με ξηρούς καρπούς, σταφίδες,...
Περισσότερα →
Λαγάνα της Καθαροδευτέρας
Λαγάνα της Καθαροδευτέρας
20΄ 20΄ για 2 λαγάνες 45΄ – 50΄   Καθαροδευτέρα δίχως λαγάνα δεν νοείται! Και είναι τόσο εύκολο να τη φτιάξετε που θα ξεχάσετε αμέσως τις έτοιμες. Υλικά Εκτέλεση 1 φακελάκι (7 – 9...
Περισσότερα →
Κοτόπιτα με γραβιέρα και σέλερι
Κοτόπιτα με γραβιέρα και σέλερι
1 ώρα 45΄ 6 – 8 μερίδες –   Αν θέλουμε ή έχουμε χρόνο, βράζουμε ένα ολόκληρο κοτόπουλο με τα ίδια μυρωδικά και το ξεψαχνίζουμε καλά, πετώντας τα κόκαλα και το δέρμα και χρησιμοποιούμε αυτό...
Περισσότερα →
Κοτομπουγάτσα με τυρί
Κοτομπουγάτσα με τυρί
30΄ 45΄ 4 – 6 μερίδες –   Ιδανικά, για την κοτομπουγάτσα χρησιμοποιώ τα περισσεύματα από βραστό ή ψητό κοτόπουλο, ξεψαχνισμένο και κομματιασμένο με το χέρι. Ακόμη μπορώ να χρησιμοποιήσω περισσεύματα από λεμονάτο κοτόπουλο  (στραγγισμένο...
Περισσότερα →
Κάππαρη τουρσί
Κάππαρη τουρσί
20΄ – – 1 εβδομάδα στο νερό + 2 εβδομάδες στην άρμη   Αυτό που θα χρησιμοποιήσετε για τουρσί είναι οι γνωστές πράσινες μπαλίτσες που δεν είναι άλλο από τα μπουμπούκια της (τα λένε και καππαρόμηλα...
Περισσότερα →
Κανταϊφάκια αλμυρά με 3 τυριά
Κανταϊφάκια αλμυρά με 3 τυριά
40΄ 40΄ – 45΄ 30-35 κομμάτια   Τέλεια για μπουφέ, ιδανικά για να απολαύσουμε τη μπιρίτσα μας και, επιτέλους, κάτι διαφορετικό από τα κλασικά τυροπιτάκια. Πειραματιστείτε ελεύθερα με τα τυριά, αντικαθιστώντας όποιο σας αρέσει...
Περισσότερα →
Βολβοί ξυδάτοι
Βολβοί ξυδάτοι
30΄ 1 ώρα   Ιδιαίτερος μεζές που συνηθίζεται πολύ τις ημέρες της νηστείας και ταιριάζει πολύ με το ούζο ή το τσίπουρο. Έχουν ελαφρώς πικρούτσικη γεύση αλλά όσο πιο πολύ τους αφήσετε στο ελαιόλαδο...
Περισσότερα →
Ανάμεικτα λαχανικά τουρσί
Ανάμεικτα λαχανικά τουρσί
35΄ – 40΄ 2 κιλά   Αφήνω τα βαζάκια σε σκοτεινό και δροσερό σημείο για 2 εβδομάδες πριν τα ανοίξω. Μετά το άνοιγμα το τουρσί διατηρείται για καιρό εντός ή εκτός ψυγείου, πάντα σε δροσερό...
Περισσότερα →
Ταραμοσαλάτα
Ταραμοσαλάτα
30΄ – για 500 γρ. –   Τα μυστικά για την τέλεια ταραμοσαλάτα για να γίνει ένας «αφρός» είναι το σχολαστικό χτύπημα στο μπλέντερ (όχι τόσο στο μούλτι) και η σταδιακή προσθήκη λαδιού, με την...
Περισσότερα →
Τυροκαυτερή σπιτική
Τυροκαυτερή σπιτική
10΄  – Για 500 γρ. 1 ώρα   Βασικό υλικό για μια κλασική τυροκαυτερή είναι η καλή, πικάντικη φέτα. Μπορούμε να επιλέξουμε μια βαρελίσια πιπεράτη αλλά αν δεν μας αρέσει την αντικαθιστούμε με κάποια ηπιότερη....
Περισσότερα →
Πίτα της Τυρινής
Πίτα της Τυρινής
10΄ 45΄ ταψί 36 εκ.   Παραδοσιακή πίτα για την την εβδομάδα της Τυρινής. Είναι η εβδομάδα πριν την Καθαρά Δευτέρα όπου απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος αλλά επιτρέπονται όλα τα γαλακτοκομικά. Υλικά Εκτέλεση 3...
Περισσότερα →
Ντοματίνια ψητά με ανθότυρο
Ντοματίνια ψητά με ανθότυρο
10΄ 4´-6´ 4 μερίδες –   Ένα μεζεδάκι πανεύκολο και χωρίς πολλά υλικά που θα συνοδέψει το τσιπουράκι σας. Το ανθότυρο είναι το ιδανικό τυρί, μαλακό και κρεμώδες που δένει υπέροχα με τη γλύκα της...
Περισσότερα →
Κρουασάν με κρέμα τυριών
Κρουασάν με κρέμα τυριών
20΄ 20΄ 4 – 6 μερίδες –   Τα κρουασάν είναι τέλεια για πρωινό. Δεν είναι απαραίτητο, όμως, να γίνεται γλυκά. Η γέμιση που σας δίνω είναι μια πλούσια κρέμα τυριών που θα σας αρέσει...
Περισσότερα →
Σπετζοφάι (Πήλιο)
Σπετζοφάι (Πήλιο)
15΄ 30΄ 4 – 6 μερίδες –   Μια νόστιμη και παραδοσιακή συνταγή από το πανέμορφο Πήλιο. Αν θέλουμε το φαγάκι πιο πικάντικο, μπορούμε να προσθέσουμε και 1-2 πιπερίτσες τσίλι ψιλοκομμένες, μαζί με τις πιπεριές....
Περισσότερα →
Τάρτα με κολοκύθα και ανθότυρο
Τάρτα με κολοκύθα και ανθότυρο
1 ώρα 40΄ 6 μερίδες –   Κολοκύθα πωλείται ολόκληρη, σε κομμάτια και ψίχα, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και, φυσικά, σε λαϊκές αγορές και μανάβικα. Το ιδιαίτερα αρωματικό βορειοαφρικάνικο μείγμα μπαχαρικών ρας-ελ-χανούτ πωλείται έτοιμο σε...
Περισσότερα →
Κεμπάπ πικάντικα
Κεμπάπ πικάντικα
15΄ 10΄ – 15΄ 6 μερίδες 1 ώρα   Τα πεντανόστιμα αυτά κεμπάπ συνοδεύονται με αραβικές πίτες, ντομάτες και μια εύκολη σάλτσα γιαουρτιού: Ζεσταίνω ελαφρώς στο γκριλ 6 μεσαίες αραβικές πίτες, λαδωμένες και βάζω στο...
Περισσότερα →
Κεμπάπ παραδοσιακά στο γκριλ
Κεμπάπ παραδοσιακά στο γκριλ
15΄ 20΄ 6 μερίδες 1 ώρα   Ζουμερά κεμπάπ με μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά με το άρωμα του κύμινου να επικρατεί. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να τα αρωματίσουμε με φρέσκα αρωματικά ψιλοκομμένα όπως δυόσμο...
Περισσότερα →
Βλιτόπιτα με κιμά
Βλιτόπιτα με κιμά
30΄ 1 ώρα 6 – 8 μερίδες –   Τα ταπεινά βλίτα γίνονται βάση για μια χορταστική πίτα με κιμά και τυριά. Αν δεν σας αρέσει η φέτα μπορείτε να την αντικαταστήσετε με ανθότυρο ή...
Περισσότερα →
Χοιρινά σουβλάκια με λαχανικά
Χοιρινά σουβλάκια με λαχανικά
15′ 20′ 6 μερίδες 12 ώρες   Υλικά Εκτέλεση 1 κιλό χοιρινή σπάλα, κομμένη σε κύβους 1 μεγάλη, κόκκινη πιπεριά, καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια 1 πράσινη πιπεριά καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια 2 ξερά...
Περισσότερα →
Πανσέτα με γλάσο από Metaxa και πετιμέζι
Πανσέτα με γλάσο από Metaxa και πετιμέζι
10΄ 50΄ 4 μερίδες –   Σας συμβουλεύω να μην αντικαταστήσετε το Metaxa! Είναι ακριβώς αυτό το υλικό που απογειώνει το γευστικό αποτέλεσμα, καραμελώνει έξοχα την πανσέτα και κυρίως, δίνει μια εξαιρετική γεύση στο γλάσο. ...
Περισσότερα →