ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ

Γαλατόπιτα με σάλτσα καραμέλας
Γαλατόπιτα με σάλτσα καραμέλας
30΄ 40΄ – 45΄ (συνολικά) 6-8 μερίδες –   Γαλατόπιτα με ντελικάτο φύλλο Βηρυτού, μοσχοβολιστό βούτυρο αλλά και μια γρήγορη σάλτσα καραμέλας που θα λατρέψετε. Υλικά Εκτέλεση 100 γρ. βούτυρο λιωμένο 500 γρ. φύλλα...
Περισσότερα →
Μπουγάτσα διαφορετική με άνθος αραβοσίτου και μαρμελάδα ροδάκινο
Μπουγάτσα διαφορετική με άνθος αραβοσίτου και μαρμελάδα ροδάκινο
15´ 20´ 6-8 μερίδες –   Μια απίστευτη μπουγάτσα με τραγανή κρούστα και αφράτη κρέμα. Γίνεται πολύ γρήγορα και θα αρέσει σε όλους. Αν δεν σας αρέσει η μαρμελάδα ροδάκινο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια...
Περισσότερα →
Κυπριακές φλαούνες
Κυπριακές φλαούνες
30΄ 25΄- 30΄ 15-16 φλαούνες 1½ ώρα   Παραδοσιακό, πασχαλινό γλύκισμα της Κύπρου που προσφερόταν σαν δώρο στα παιδιά που τριγύριζαν στα σπίτια για να αναγγείλουν την ανάσταση του Χριστού. Ζυμώνονταν την Μεγάλη Πέμπτη...
Περισσότερα →
Βυσσινογαλακτομπούρεκο
Βυσσινογαλακτομπούρεκο
30´ 50´ 8-10 μερίδες ταψί διαμ. 36 εκ. Αναμονή μέχρι να κρυώσει η κρέμα   Ένα γαλακτομπούρεκο σκέτο όνειρο… Αφράτη κρέμα, τραγανό φύλλο αλλά με τη γλύκα του βύσσινου. Είναι σίγουρο ότι θα κλέψει...
Περισσότερα →
Κολοκυθόπιτα γλυκιά στριφτή
Κολοκυθόπιτα γλυκιά στριφτή
15´ 1 ώρα 1 ταψί 26×38 εκ. 20´   Αγαπημένη πίτα της μαμάς μου που όταν την φτιάχνει μοσχοβολάει όλο το σπίτι κανέλα. Υλικά Εκτέλεση 16 φύλλα κρούστας ή φύλλο Βηρυτού 100 ml ελαιόλαδο...
Περισσότερα →
Η Φανουρόπιτα της Ντίνας
Η Φανουρόπιτα της Ντίνας
10΄ 45΄-50΄ 8-10 κομμάτια –   Αγαπημένη πίτα που την φτιάχνω κάθε φορά στη γιορτή του Αγίου Φανουρίου. Αν δεν σας αρέσει το σουσάμι μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ζάχαρη άχνη. Δεν θα χάσει...
Περισσότερα →
Πατσαβουρόπιτα σιροπιαστή
Πατσαβουρόπιτα σιροπιαστή
 30΄ 30΄ – 35΄ περίπου 16 κομμάτια –   Παραλλαγές αυτής της γλυκιάς πίτας θα βρούμε σε όλη την Ελλάδα, από την Ηπειρο μέχρι τα Δωδεκάνησα, γεμιστή με κρέμα, συνήθως αρωματισμένη με μπόλικο πορτοκάλι....
Περισσότερα →
Μιλφέιγ κλασικό
Μιλφέιγ κλασικό
25΄  30΄ 4 ατομικά μιλφέιγ –   Αν θέλουμε ξεχωριστή εμφάνιση στο μιλφέιγ, ρίχνουμε την κρέμα σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και στη μύτη του προσαρμόζουμε οδοντωτό ρύγχος, ώστε η κρέμα να βγεί σαν ροζέτα....
Περισσότερα →
Σουσαμομπακλαβάς
Σουσαμομπακλαβάς
30΄ 1 ώρα + 15΄ 8 – 10 μερίδες –   Συνηθίσαμε το ταπεινό σουσάμι σαν διακοσμητικό στοιχείο σε πολλά γλυκίσματα αλλά εδώ κατέχει περίοπτη θέση ως πρωταγωνιστικό υλικό στη γέμιση μπακλαβά. Είναι προτιμότερο...
Περισσότερα →
Χαλβάς σιμιγδαλένιος με κυδώνια
Χαλβάς σιμιγδαλένιος με κυδώνια
 5΄ 45΄ 6 – 8 μερίδες –   Τα κυδώνια δίνουν μοναδική γεύση και άρωμα στον παραδοσιακό χαλβά. Υλικά Εκτέλεση 4 νεροπότηρα νερό 3 νεροπότηρα ζάχαρη 1 λοβός βανίλιας, χαραγμένος κατά μήκος στη μέση...
Περισσότερα →
Φωλιές από κανταΐφι με μους γιαουρτιού και σιρόπι πορτοκαλιού
Φωλιές από κανταΐφι με μους γιαουρτιού και σιρόπι πορτοκαλιού
 40΄  20΄ Για 12 «φωλιές»   Μία ντελικάτη μους γιαουρτιού συνοδεύει το τραγανό φύλλο καταϊφι. Εκτός από το σιρόπι πορτοκαλιού που σας προτείνω, μπορείτε να το σερβίρετε με ένα σιρόπι φράουλας ή γλυκό βύσσινο....
Περισσότερα →
Τσουρέκι Πασχαλινό, αρωματικό
Τσουρέκι Πασχαλινό, αρωματικό
 30΄ 45΄ Για 1 τσουρέκι συνολικά 3 ώρες   Αυτό το αφράτο τσουρέκι γίνεται εξαιρετικά αρωματικό με το μαχλέπι και τη μαστίχα. Για να φουσκώσει καλά η ζύμη την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος...
Περισσότερα →
Τσουρέκια Πασχαλινά
Τσουρέκια Πασχαλινά
30΄ 50΄- 60΄ (ανάλογα με το μέγεθός τους) 2 μέτρια τσουρέκια περίπου 2½ ώρες   Πάσχα χωρίς τσουρέκι δεν γίνεται. Μπορείτε όμως να ετοιμάσετε και μικρότερα, ατομικά τσουρεκάκια, για το κολατσιό των παιδιών στο...
Περισσότερα →
Στρούντελ μπακλαβά με σοκολάτα
Στρούντελ μπακλαβά με σοκολάτα
30΄ 50΄ 8 – 10 μερίδες –   Εμφανίσιμος μπακλαβάς με τη σοκολάτα να κάνει τη διαφορά. Κάθε μπουκιά, σκέτη αμαρτία! Υλικά Εκτέλεση 1 φλιτζ. τσαγιού ασπρισμένα αμύγδαλα 1 φλιτζ. τσαγιού ανάλατα φιστίκια Αιγίνης 1...
Περισσότερα →
Σαραγλί με χαλβά του μπακάλη
Σαραγλί με χαλβά του μπακάλη
 30΄ 40΄ Για 1 ταψί 32 εκ.   Εμπλουτίζουμε τα κλασικά σαραγλάκια με τριμμένο χαλβά που δίνει «σώμα» και νοστιμιά στη γέμιση. Εκτός από τον απλό χαλβά βανίλιας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χαλβά με κακάο,...
Περισσότερα →
Σαραγλί γεμιστό με παγωτό καϊμάκι
Σαραγλί γεμιστό με παγωτό καϊμάκι
 40΄  30΄ για 30 σαραγλάκια περίπου  –   Μοντέρνο και παραδοσιακό συνυπάρχουν σ’ αυτό το απίθανο γλύκισμα. Το παραδοσιακό σαραγλί γεμιστό με παγωτό. Αν δεν σας αρέσει το καϊμάκι μπορείτε να βάλετε ότι γεύση θέλετε....
Περισσότερα →
Σάμαλι (Πόλη)
Σάμαλι (Πόλη)
 20΄  40΄ Για 1 ταψί 33×24 εκ.  2 ώρες   Παραδοσιακό και πεντανόστιμο γλυκό που γίνεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Είναι πάρα πολύ εύκολο στην παρασκευή του και χωρίς να «πασαλείψουμε» όλη την κουζίνα....
Περισσότερα →
Ραβανί με καρύδα και σοκολάτα
Ραβανί με καρύδα και σοκολάτα
 30΄ 14΄ Για 1 ταψί 28 εκ. 1 ώρα   Παραδοσιακά, το ραβανί φτιάχνεται με βούτυρο γάλακτος που του δίνει εξαιρετικό άρωμα. Εδώ προτείνουμε μια πιο ανάλαφρη εκδοχή, εξίσου μυρωδάτη, με καρύδα και απλό...
Περισσότερα →
Ραβανί καρότο
Ραβανί καρότο
 40΄  40΄  6 – 8 μερίδες –   Ένα ραβανί απίθανα νόστιμο και γλυκό, με τον πουρέ καρότου να δίνει υπέροχο χρώμα και χαρακτηριστική γεύση. Με άλλα λόγια, το κέικ καρότου αλά ελληνικά! Υλικά Εκτέλεση...
Περισσότερα →
Παστοκύδωνο στο φούρνο
Παστοκύδωνο στο φούρνο
1 ώρα + 30΄ 30΄ Για 1 ταψί 30×35 εκ. –   Από τα πιο παραδοσιακά γλυκά της Ελλάδας. Γεύση που μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και μας κάνει πάλι παιδιά στο σπίτι της γιαγιάς....
Περισσότερα →
Παστέλι σπιτικό
Παστέλι σπιτικό
 5΄ 15΄ 20-25 παστέλια –   Το παστέλι είναι από τα πιο υγιεινά και αγνά σνακ! Μέλι και σουσάμι είναι σούπερ τροφές. Η παρασκευή του είναι πολύ εύκολη και τα παιδιά σας θα τα...
Περισσότερα →
Ξεροτήγανα (Κρήτη)
Ξεροτήγανα (Κρήτη)
20΄  40΄ 50-60 κομμάτια 30΄   Ξεροτήγανα, δηλαδή δίπλες. Μην σας τρομάζει το τηγάνισμά τους, με το μαστόρικο δίπλωμά τους μέσα στο λάδι. Λίγη εξάσκηση θέλει ώστε να γίνει με ταχύτητα, για να τυλιχτούν...
Περισσότερα →
Μπακλαβογαλατόπιτα
Μπακλαβογαλατόπιτα
30΄ 45΄ για 1 ταψί 32 εκ. –   Δεν είναι μπακλαβάς, δεν είναι γαλατόπιτα… είναι ένας υπέροχος συνδυασμός και των δύο γλυκών μαζί. Δοκιμάστε το και θα ξετρελαθείτε… Υλικά Εκτέλεση 6 φύλλα κρούστας ½...
Περισσότερα →
Μπακλαβάς παραδοσιακός
Μπακλαβάς παραδοσιακός
 30΄  2 ώρες για 1 ταψί 36 εκ. –   Ο δικός μας παραδοσιακός μπακλαβάς, γίνεται με ελαιόλαδο, αλλά αν θέλουμε ένα πιο μυρωδάτο γλυκό, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ελαιόλαδο με βούτυρο φρέσκο. Σαφώς πιο...
Περισσότερα →
Μουσταλευριά
Μουσταλευριά
 5΄  20΄  6 μερίδες –   Η κλασική συνταγή για απολαυστική σπιτική μουσταλευριά! Μούστο μπορείτε να αγοράσετε από ορισμένες κάβες, αλλά ασφαλώς μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας, απλώς στύβοντας ώριμα σταφύλια με τη μέθοδο...
Περισσότερα →
Μελαχρινή νηστίσιμη
Μελαχρινή νηστίσιμη
15΄ 1 ώρα  Για 1 ταψί διαμ. 28 – 30 εκ.   Όταν φτιάχνω γλυκίσματα σιροπιαστά που έχουν υφή κέικ τα αφήνω να κρυώσουν καλά και τα σιροπιάζω με χλιαρό σιρόπι. Ετσι, απορροφούν καλύτερα...
Περισσότερα →
Κρητικά «σταφιδωτά»
Κρητικά «σταφιδωτά»
30΄ 30΄ 40-45 κομμάτια   Αυτά τα γεμιστά γλυκά πιτάκια απαντώνται σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στη νότια όπου καλλιεργείται πολύ η σταφίδα. Είναι ένα εξαιρετικό νηστίσιμο γλυκό κέρασμα για μικρούς και μεγάλους, νόστιμο...
Περισσότερα →
Καριόκες (Ξάνθη)
Καριόκες (Ξάνθη)
1 ώρα 20-25 κομμάτια 12 ώρες + 5-6 ώρες   Στη Ξάνθη είδα να φτιάχνουν τις καριόκες με μια ιδιαίτερα πυκνή, συμπαγή και νόστιμη ψίχα. Το μυστικό τους είναι η βανίλια «υποβρύχιο» και μου...
Περισσότερα →
Κανταΐφι με κρέμα γαλακτομπούρεκου
Κανταΐφι με κρέμα γαλακτομπούρεκου
30΄ 40΄ ταψί 32 εκ. –   Ένα κανταΐφι που θυμίζει γαλακτομπούρεκο… Νόστιμο, αφράτο, βουτυράτο… Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε… Υλικά Εκτέλεση Για το κανταΐφι 500 γρ. φύλλο για κανταΐφι 250 γρ. βούτυρο, λιωμένο...
Περισσότερα →
Κανταΐφι παραδοσιακό
Κανταΐφι παραδοσιακό
30΄ 1 ώρα 15 κομμάτια –   Ένα από τα πιο ωραία, παραδοσιακά γλυκά της χώρας μας. Οι συνταγές ανά την Ελλάδα ποικίλουν. Αλλού χρησιμοποιούν καρύδι, αλλού φυστίκια… Η συνταγή που ακολουθεί περιέχει και τα...
Περισσότερα →