ΠΡΩΤΟ ΠΙΑΤΟ

Πίτσα με αγκινάρες, λιαστή ντομάτα και πολτό σκόρδου
Πίτσα με αγκινάρες, λιαστή ντομάτα και πολτό σκόρδου
45΄ 25΄ 2 πίτσες –   Ανοιξιάτικη πίτσα με φρέσκες αγκινάρες και άρωμα σκόρδου. Αν δεν έχετε το χρόνο να καθαρίσετε αγκινάρες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες. Το αποτέλεσμα όμως, δεν θα είναι το ίδιο....
Περισσότερα →
Πράσινο ριζότο με γαρίδες
Πράσινο ριζότο με γαρίδες
20´ 30´ 6 μερίδες –   Χρώμα και άρωμα στο ριζότο που θα λατρέψετε. Ο πολτός σκόρδου σε συνδυασμό με τα αρωματικά χόρτα γίνονται το τέλειο «χαλί» για τις γαρίδες. Υλικά Εκτέλεση Για το...
Περισσότερα →
Καρβέλι γεμιστό με λουκάνικα a la ελληνικά και πλούσια κρέμα τυριών
Καρβέλι γεμιστό με λουκάνικα a la ελληνικά και πλούσια κρέμα τυριών
20΄ 10΄-15΄ 4 – 6 μερίδες –   Πεντανόστιμο, γεμιστό καρβελάκι με εθιστική κρέμα τυριών και πρωτότυπα λουκάνικα a la ελληνικά. Σας προτείνω να ψήσετε αρκετά λουκάνικα και να τα απολαύσετε κάνοντας «βουτιές» στην...
Περισσότερα →
Ταρτάκια με κοζάκικα λουκάνικα, κολοκυθάκια και δυόσμο
Ταρτάκια με κοζάκικα λουκάνικα, κολοκυθάκια και δυόσμο
20΄ 35΄-40΄ 8 ταρτάκια –   Ταρτάκια με φρέσκα κολοκυθάκια που παίρνουν ένταση από τα πεντανόστιμα κοζάκικα λουκάνικα. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και κόκκινη πιπεριά που θα δώσει περισσότερο χρώμα και γεύση. Υλικά...
Περισσότερα →
Πίτα ρατατούιγ
Πίτα ρατατούιγ
15΄ 40΄ 6 – 8 μερίδες –   Αυτή την πίτα την φτιάχνω με τα περισσεύματα από το γαλλικό ρατατούιγ ή το ελληνικό τουρλού. Το μέγεθός της εξαρτάται από το περίσσευμα που έχω στη...
Περισσότερα →
Σούπα με καλαμπόκι και κάρι
Σούπα με καλαμπόκι και κάρι
20΄  40΄ – 45΄ 4 μερίδες –   Το γλυκό και αμυλώδες καλαμπόκι είναι μια εξαιρετική πρώτη ύλη για χορταστικές, κρεμώδεις σούπες. Είναι απείρως προτιμότερο να επιλέξουμε βιολογικό καλαμπόκι, μιας και τα περισσότερα είδη...
Περισσότερα →
Σούπα σελινόριζας κρεμώδης
Σούπα σελινόριζας κρεμώδης
20΄ 35΄  4-6 –   Αν η σούπα προκύψει πολύ πηχτή μετά την πολτοποίηση, την αραιώνουμε με λίγο γάλα και ανακατεύουμε καλά. Αν προκύψει πιο υδαρή από όσο θέλουμε τη βράζουμε για 5 λεπτά...
Περισσότερα →
Σούπα βελουτέ με μαραθόριζα
Σούπα βελουτέ με μαραθόριζα
20΄ 40΄ 4 μερίδες –   Αν και ο συνδυασμός μαραθόριζας και πορτοκαλιού είναι αναπάντεχα ταιριαστός γιατί δίνει ιδιαίτερη «φρεσκάδα» στη γύση της σούπας, ωστόσο αν θέλουμε παραλείπουμε το χυμό. Υλικά Εκτέλεση 100 ml ελαιόλαδο...
Περισσότερα →
Σούπα βελουτέ με «χόρτα λαϊκής»
Σούπα βελουτέ με «χόρτα λαϊκής»
 45΄  35΄ – 40΄  4 μερίδες –   Φαγάκι-βάλσαμο, χειμωνιάτικο, νόστιμο, εποχικό, οικονομικό. Μια σούπα με όλη τη γεύση των χορταρικών της εποχής, ελαφριά αλλά χορταστική με την προσθήκη παξιμαδιού και γιαουρτιού (και τα δύο...
Περισσότερα →
Πατατόσουπα με πάπρικα
Πατατόσουπα με πάπρικα
 30΄ 45΄ 4 – 6 μερίδες –   Η σούπα αυτή βασίζεται στην κλασική γαλλική χωριάτικη σούπα “βισισουάζ” που φτιάχνεται με πράσα και πατάτες και σερβίρεται πολτοποιημένη. Εδώ απλώς νοστιμίζουμε με μπέικον και πάπρικα, για...
Περισσότερα →
Ντοματόπιτα ανοιχτή με ελιές
Ντοματόπιτα ανοιχτή με ελιές
30΄  45΄ 4 – 6 μερίδες –   Μάλλον με τάρτα μοιάζει η πίτα αυτή αλλά, όπως κι αν την ονομάσουμε, δεν παύει να κλείνει μέσα της την ντοματένια γεύση του καλοκαιριού. Μπορούμε να πειραματιστούμε...
Περισσότερα →
Μανιταρόσουπα κρέμα βελούδινη
Μανιταρόσουπα κρέμα βελούδινη
20΄ 40΄ 6 μερίδες –   Οι πιο νόστιμες μανιταρόσουπες φτιάχνονται με μείγμα από διάφορα φρέσκα μανιτάρια όπως κλασικά λευκά, μικρά στρογγυλά με καφετί χρώμα, πορτομπέλο, πλευρότους και άλλα. Ιδιαίτερη νοστιμιά δίνουν όμως τα αποξηραμένα...
Περισσότερα →
Λαχανόσουπα χειμωνιάτικη
Λαχανόσουπα χειμωνιάτικη
30΄  περίπου 1 ώρα 4 μερίδες –   Αν θέλουμε, μπορούμε να περάσουμε τη σούπα από το μπλέντερ για να αποκτήσει βελούδινη υφή, σαν κρέμα. Αν είναι αρκετά υδαρή, την αφήνουμε να πάρει μια-δυο βράσεις...
Περισσότερα →
Κρύα σούπα με πεπόνι και αγγούρι
Κρύα σούπα με πεπόνι και αγγούρι
 15΄ –  4 – 6 μερίδες 15΄ – 20΄   Όσο το καλοκαίρι προχωρά αρχίζουμε να απολαμβάνουμε τις σούπες μας δροσερές, με υλικά της εποχής και με φρέσκα μυρωδικά. Για καλύτερο αποτέλεσμα, χρησιμοποιούμε μπλέντερ και...
Περισσότερα →
Κρύα σούπα αμυγδάλου
Κρύα σούπα αμυγδάλου
 30΄  –  4 μερίδες 3 – 4 ώρες   Η ισπανικής προέλευσης καλοκαιρινή αυτή σούπα είναι ιδιαίτερα δροσιστική και εξαιρετικά γευστική. Μπορούμε να τη σερβίρουμε σε ένα επίσημο γεύμα όπου στο κύριο πιάτο θα υπάρχει...
Περισσότερα →
Κρεμμυδόσουπα
Κρεμμυδόσουπα
30΄ 30΄ 4 – 6 μερίδες –   Είναι μια χωριάτικη γαλλική σούπα που, παραδοσιακά, σερβίρεται με μια χονδρή φέτα ψωμιού σε κάθε πιάτο. Εδώ προτείνουμε μια μεσογειακή εκδοχή, με θρεπτικό, νόστιμο και νηστίσιμο ταχίνι,...
Περισσότερα →
Κολοκυθόσουπα με μπαχάρι
Κολοκυθόσουπα με μπαχάρι
15΄ 50΄ συνολικά 4 μερίδες –   Η αγαπημένη μου χειμωνιάτικη σούπα. Το μπαχάρι δίνει ιδιαίτερη γεύση αλλά όχι παραπάνω απ’ ότι σας προτείνω γιατί υπάρχει κίνδυνος να βγάλει πικρίλα. Υλικά Εκτέλεση 1 κιλό ψίχα...
Περισσότερα →
Quiche Lorraine (Κις Λορέν)
Quiche Lorraine (Κις Λορέν)
20΄ 40΄ – 45΄ 6 – 8 μερίδες 45΄   Κλασσική και ανεπανάληπτη γεύση. Ο ορισμός της τάρτας, χωρίς τσιγγουνιές στα λιπαρά και στη γεύση. Αν κάνετε πάρτι ή οργανώσετε μπουφέ, μοιράζετε τη ζύμη και...
Περισσότερα →
Κέικ με καλαμπόκι και τόνο
Κέικ με καλαμπόκι και τόνο
25΄ 45΄ 6 – 8 μερίδες –   Σερβίρω το πεντανόστιμο αυτό αλμυρό κέικ  σαν ελαφρύ γεύμα με μια πράσινη σαλάτα ή με ντοματοσαλάτα. Κόβω σε μικρά κυβάκια και το σερβίρω με το απεριτίφ. Είναι...
Περισσότερα →
Κασερόπιτα με σιμιγδαλόκρεμα
Κασερόπιτα με σιμιγδαλόκρεμα
40΄ 40΄ ταψί 30×40 εκ. –   Πλούσια, πυκνή κρέμα με τη νοστιμιά του καλού κασεριού. Μπορούμε να τη σερβίρουμε και στο πρωινό με τον καφέ μας. Υλικά Εκτέλεση Για την πίτα 2 έτοιμα φύλλα...
Περισσότερα →
Γκασπάτσο λευκό
Γκασπάτσο λευκό
 30΄ 30΄ 4 – 6 μερίδες –   Εκτός από το κλασικό γκασπάτσο με ντομάτες, οι Ισπανοί περηφανεύονται και για το παγωμένο τους «γκασπάτσο μπλάνκο», δηλαδή μια λευκή κρεμώδη σούπα με αγγούρι, γιαούρτι και σταφύλια....
Περισσότερα →
Γκασπάτσο (παγωμένη ντοματόσουπα)
Γκασπάτσο (παγωμένη ντοματόσουπα)
15΄  – 4 μερίδες 1 ώρα   Το γνήσιο γκασπάτσο τρώγεται όχι απλώς κρύο, αλλά παγωμένο! Αν θέλουμε λοιπόν, μπορούμε να φτιάξουμε τη σούπα λίγο πιο πυκνή, χωρίς δηλαδή να προσθέσουμε νερό, και να ρίξουμε...
Περισσότερα →
Γιαουρτόσουπα παγωμένη με αγγούρι
Γιαουρτόσουπα παγωμένη με αγγούρι
10΄  – 4 μερίδες 30΄ – 40΄   Ιδανικό πιάτο για τις καυτές μέρες και νύχτες του καλοκαιριού. Αν θέλουμε τη σούπα ελαφρώς πιο χορταστική, μπορούμε να προσθέσουμε σε κάθε μερίδα λίγα φρεσκοψημένα κρουτόν. Υλικά...
Περισσότερα →
Αγγουρόσουπα παγωμένη με μαύρες σταφίδες
Αγγουρόσουπα παγωμένη με μαύρες σταφίδες
15΄ – 4 μερίδες 1 ώρα   Οι παγωμένες αγγουρόσουπες είναι ότι, δροσερότερο για τα καλοκαιρινά γεύματα. Έχουν ουδέτερη γεύση κι έτσι αφήνουν αρκετό «χώρο» για συνδυασμούς και πειραματισμούς, όπως εδώ, με μαύρες σταφίδες και...
Περισσότερα →
Cheesecake αλμυρό με 3 τυριά
Cheesecake αλμυρό με 3 τυριά
30΄ 1 ώρα 6 μερίδες –   Σερβίρετε αυτό το δροσερό και κομψό cheesecake σαν πρώτο πιάτο σε ένα καλοκαιρινό γεύμα ή σαν ορεκτικό, σε μπουφέ. Αν δεν σας αρέσει το ροκφόρ, το αντικαθιστάτε με...
Περισσότερα →
Χορτόπιτα cheesecake με παστουρμά Καμήλας
Χορτόπιτα cheesecake με παστουρμά Καμήλας
45΄ 45΄ 4 – 6 μερίδες –   Ανάλογα με την εποχή του χρόνου επιλέγω διάφορα χορταρικά όπως ραδίκια κάθε είδους, λάπατα, σπανάκι, σέσκουλα, βλίτα, ζωχούς κ.ά.). Ο παστουμάς καμήλας έχει ιδιαίτερα ελαφριά γεύση και...
Περισσότερα →
Ομελέτα φούρνου με φασολάκια και ζαμπόν
Ομελέτα φούρνου με φασολάκια και ζαμπόν
20΄ 30΄ 4 μερίδες –   Αυτή η ομελέτα φούρνου, γνωστή στη γαλλική κουζίνα ως clafoutis, στην πραγματικότητα είναι ένα ιδιαίτερα γευστικό, ευέλικτο και χορταστικό πιάτο που μάλιστα ετοιμάζεται με απλά υλικά που, λίγο-πολύ έχουμε...
Περισσότερα →
Ομελέτα με γαύρο (Νησιώτικο)
Ομελέτα με γαύρο (Νησιώτικο)
20΄ 15΄ 4 μερίδες –   Νησιώτικο παραδοσιακό φαγάκι που φτιάχνεται “με το τίποτα”. Δοκιμάστε να φτιάξετε το γαύρο με τον τρόπο αυτό, για να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα μαγειρέματά του. Υλικά Εκτέλεση 300 γρ....
Περισσότερα →
Στραπατσάδα με κολοκύθα
Στραπατσάδα με κολοκύθα
40΄ 20΄ 4 – 6 μερίδες –   Μ’ αρέσει η κολοκύθα γιατί είναι ένα λαχανικό που πάει παντού και πρωταγωνιστεί τόσο σε γλυκίσματα όσο και σε αλμυρά πιάτα. Οι συνηθισμένες συνταγές είναι λίγο-πολύ γνωστές...
Περισσότερα →
Σπαραγγόσουπα βελουτέ
Σπαραγγόσουπα βελουτέ
15΄ 5΄ 4 μερίδες –   Ζουμερά, τραγανά γλυκά σπαράγγια θα βρούμε σε ματσάκια τόσο σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μανάβικα όσο και σε ορισμένες λαϊκές αγορές. Προτιμάμε τα πράσινα και όχι τα λευκά τα...
Περισσότερα →
Σουφλέ με κολοκυθάκια και καρότα
Σουφλέ με κολοκυθάκια και καρότα
40΄ 45΄ 4 – 6 μερίδες –   Δίχρωμο, εντυπωσιακό και ανάλαφρο σουφλέ που θα εντυπωσιάσει τους πάντες. Το μόνο που πρέπει να ξέρετε είναι ότι πρέπει να σερβιριστεί αμέσως μετά το ψήσιμο για να μη χάσει...
Περισσότερα →
Σούπα με αβοκάντο και κόλιανδρο
Σούπα με αβοκάντο και κόλιανδρο
15΄ 40΄ 4 μερίδες –   Το «βουτυράτο» αβοκάντο είναι ένα εξαιρετικό μέσο για να δένουμε  σούπες ή σάλτσες και, μαζί με το ταχίνι, είναι από τα υλικά που μπορούν να αντικαταστήσουν με το παραπάνω...
Περισσότερα →
Ντοματόσουπα με κατίκι
Ντοματόσουπα με κατίκι
20΄ 18΄ 4 μερίδες –   Μια δροσερή και ελαφριά σούπα, τέλεια για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Αν βρείτε ντομάτες από μποστάνι στο χωριό θα είναι το ιδανικό. Υλικά Εκτέλεση 8 μεγάλες και ώριμες,...
Περισσότερα →
Μπροκολόσουπα
Μπροκολόσουπα
10΄ 40΄ 4 μερίδες –   Σερβίρετε αυτή τη σούπα σε ένα επίσημο κάλεσμα, αλλά και σαν ένα ελαφρύ κύριο πιάτο, ακόμα και σαν σαλάτα σε πιάτα με κρέας ή ψάρια. Υλικά Εκτέλεση 100 ml...
Περισσότερα →
Μαρουλόσουπα βελουτέ
Μαρουλόσουπα βελουτέ
 20΄ 20΄ 4 μερίδες –   Δείτε πώς το μαρουλάκι, που το έχουμε συνηθίσει ωμό σε σαλάτα, μπορεί να μας δώσει μια απίθανη χειμωνιάτικη βελούδινη σούπα, χορταστική και πεντανόστιμη! Υλικά Εκτέλεση 1 μεγάλο και...
Περισσότερα →
Κολοκυθόσουπα με πράσα
Κολοκυθόσουπα με πράσα
15΄ 30΄ 4 μερίδες –   Αν θέλουμε αντικαθιστούμε το γιαούρτι με 200 γρ. ξινή κρέμα ή με ρώσικη κρέμα σμετάνα (θα τη βρούμε σε πολλά καταστήματα με ρώσικα παραδοσιακά προϊόντα αλλά και σε μεγάλα...
Περισσότερα →
Κολοκυθόσουπα βελουτέ με κάρι
Κολοκυθόσουπα βελουτέ με κάρι
15΄ 35΄ 4 – 6 μερίδες –   Νόστιμη σούπα γλυκοκολοκύθας αρωματισμένη με μίγμα μπαχαρικών κάρι που ταιριάζει ωραία με τη γεύση της κολοκύθας. Αν δεν αγαπάτε το καρι μπορείτε να αρωματίσετε με λίγο μπαχάρι...
Περισσότερα →
Καροτόσουπα με μπέικον
Καροτόσουπα με μπέικον
10΄ 1 ώρα 4 – 6 μερίδες –   Ένας καλός τρόπος να «δέσουμε» μια πολτοποιημένη σούπα είναι να ρίξουμε στο τέλος του μαγειρέματος έναν φρέσκο κρόκο αυγού, τον οποίο θα μαγειρέψουμε με τη μέθοδο...
Περισσότερα →
Ελαφρύ σουφλέ κουνουπιδιού
Ελαφρύ σουφλέ κουνουπιδιού
40΄ 30΄ 4 – 6 μερίδες –   Πολύ εύκολο, χωρίς τεχνικές πολύπλοκες και υπερβολές στα υλικά, αυτό το σουφλέ είναι ένα ιδανικό πρώτο πιάτο σε ένα γιορτινό κάλεσμα ή αποτελεί από μόνο του ένα...
Περισσότερα →
Φακές βελουτέ με αρωματικό λάδι και σοταρισμένα λαχανικά
Φακές βελουτέ με αρωματικό λάδι και σοταρισμένα λαχανικά
30΄ 40΄ – 45΄ 4 μερίδες –   Συνταγή μου από το βιβλίο συνταγών με βιολογικά προϊόντα που εκδόθηκε για την εκδήλωση Biogala στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια από το δίκτυο βιολογικών προϊόντων. Υλικά Εκτέλεση Για...
Περισσότερα →
Σούπα βελούδινη με κόκκινες φακές
Σούπα βελούδινη με κόκκινες φακές
15΄ 30΄ 4 – 6 μερίδες –   Μια ωραία πρόταση είναι να σερβίρουμε τη σούπα αυτή με μια αφράτη κρέμα καπνιστής πέστροφας: πολτοποιούμε στο μπλέντερ 2 φιλέτα καπνιστής πέστροφας (θα τα βρούμε σε συσκευασίες...
Περισσότερα →
Καστανόσουπα βελουτέ
Καστανόσουπα βελουτέ
 15´ 30´-35´ 4 μερίδες –   Αν δεν σας αρέσει να καθαρίζετε τα κάστανα, υπάρχουν έτοιμα καθαρισμένα σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Είναι προμαγειρεμένα και συσκευασμένα σε κενό. Μεγάλη ευκολία αλλά θα χάσετε...
Περισσότερα →
Ροζ ριζότο
Ροζ ριζότο
1 ώρα 20΄ – 30΄ 4 μερίδες –   Ίσως το πιο «ερωτικό» ριζότο που έχετε δοκιμάσει. Το χρώμα του αλλά και η γεύση του ταιριάζουν τέλεια σε ένα ρομαντικό γεύμα. Υλικά Εκτέλεση 2 μεγάλα παντζάρια,...
Περισσότερα →
Ριζότο με σπαράγγια και μαστίχα
Ριζότο με σπαράγγια και μαστίχα
20΄ 30΄ 4 μερίδες –   Αν και τα σπαράγγια είναι εξαιρετικά σοταρισμένα σε λάδι, ωστόσο δεν στερούνται νοστιμιάς αν τα ψήσουμε στο γκριλ. Γίνονται τραγανά και βγάζουν όλη τη γλύκα τους, χωρίς να επιβαρυνθούν...
Περισσότερα →
Ριζότο α λα Μιλανέζε
Ριζότο α λα Μιλανέζε
10΄ 20΄ – 25΄ 4 μερίδες –   Κλασικό ιταλικό ριζότο με το σαφράν να το χαρακτηρίζει.  Υλικά Εκτέλεση 1.500 ml ζωμός λαχανικών (τον αφήνετε να σιγοβράζει σε πολύ χαμηλή φωτιά) 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο...
Περισσότερα →
Λαζάνια με τόνο και βασιλικό
Λαζάνια με τόνο και βασιλικό
15΄ 15΄ 4 μερίδες –   Τα ζυμαρικά είναι η αγαπημένη μας καθημερινή γευστική συνήθεια πόσο μάλλον όταν κυριαρχούν τα αρώματα του βασιλικού. Αντικαταστήστε τον τόνο με σολομό κονσέρβας για τρυφερότερο ψαχνό και ακόμα περισσότερη...
Περισσότερα →