destination taste!

Η CHEF

Οι γαστρονοµικές ανησυχίες της Ντίνας Νικολάου, ξεκίνησαν σε πολύ µικρή ηλικία.
Παρόλο που ξεκίνησε την σταδιοδροµία της σπουδάζοντας οικονοµικά και marketing, στο Παρίσι, σύντοµα το πάθος της για την τέχνη της µαγειρικής και την γαστρονοµία την έκαναν να αλλάξει ρότα στην ζωή της.
Ξεκίνησε τις σπουδές της στην επαγγελµατική µαγειρική τέχνη στις Γαστρονοµικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre».
Στο Παρίσι µε την αδελφή της, Μαρία, δηµιούργησαν το Evi Evane (www.evievane.com) υπερασπιζόµενες µε µεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Επίσης, στα δύο delicatessen, Evi Evane Traiteur & Evi Evane mézès προσφέρουν µόνο ελληνικά φαγητά για το σπίτι ή το γραφείο καθώς επίσης και 150 ελληνικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα, µικρών παραγωγών τα οποία επιλέγει η ίδια. Επειδή είναι οπαδός της άποψης ότι η γνώση πρέπει να µεταδίδεται, δίδαξε για αρκετά χρόνια σε σχολές µαγειρικής της Ελλάδας και της Γαλλίας (Chef d’ Oeuvre, Le Monde, Le Cordon Bleu).

Ντίνα & Μαρία Νικολάου

∆ΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Το 2017 το εστιατόριο Evi Evane, κατακτά την κορυφή, όταν ο Gilles Pudlowski, δηµιουργός του γαλλικού οδηγού γαστρονοµίας Publo Paris, το ανεβάζει στο πρώτο σκαλί του βάθρου, δίνοντάς του την µεγάλη διάκριση ως «Το καλύτερο εστιατόριο ξένης κουζίνας στο Παρίσι».

To Εvi Evane στο πρώτο σκαλί του βάθρου από τον Publo Paris

 

Το 2017 τα Tourism Awards της απονείµουν το χρυσό Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, στα για το επιτυχηµένο εστιατόριο στο Παρίσι, το Evi Evane.

Από τη βράβευση στον ελληνικό θεσμό Tourism Awards 2017.

 

To 2018 παραλαµβάνει το βραβείο του Ambassadors of Taste 2018, στο 1st International Hellenic Gastronomy Conference 2018 “Greek taste beyond borders” υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισµού, του Υπουργείου Οικονοµίας και Ανάπτυξης και του ∆ήµου Αθηναίων.

Οι βραβευθέντες Ambassadors of Taste 2018

 

Το 2018 η ∆.Η.Κ.ΕΠ.Α. ως διοργανώτρια των Οινοξένεια 2018, ανακηρύσσει την Ντίνα Νικολάου, Πρέσβειρα του πολιτισµού της Κορινθιακής σταφίδας.

Πρεσβευτής της Ελληνικής Κουζίνας στην Foodexpo Athens 2019.

 

Το 2019 κατά τη διάρκεια της Foodexpo Athens, αναδεικνύεται Πρεσβευτής της Ελληνικής Κουζίνας στο εξωτερικό ως ανταµοιβή των επί 15 χρόνια προσπαθειών για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων.

∆ΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Aπό το 2011 έως σήµερα παραµένει επικεφαλής chef και σύµβουλος γαστρονοµικού τοπικού προορισµού, στο γαστρονοµικό φεστιβάλ της Χαλκιδικής Mount Athos Area Kouzina.

Mount Athos Area Kouzina

 

Από το 2013 παραµένει επίτιµο µέλος και υποστηρικτής της παραδοσιακής τοπικής µαγειρικής στο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας.

Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

 

Από το 2016, συµµετέχει µε το Evi Evane στην παγκόσµια έκθεση τροφίµων και ποτών SIAL στο Παρίσι, προσφέροντας ελληνικές γεύσεις και συµµετέχοντας σε όλες τις µαγειρικές εκδηλώσεις.

Μαγειρικές εκδηλώσεις στη SIAL.

 

Από τον ∆εκέµβριο του 2016 έως τον Μάρτιο του 2019 διοργάνωνε cooking dinner classes, στο Yolenis (γαστρονοµικό χώρο µε έµβαση τα τοπικά ελληνικά προϊόντα).

Cooking Dinner Classes by Dina Nikolaou

 

Από το 2016, είναι επικεφαλής chef του προγράµµατος «ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΘΟΥΜΕ» της εταιρίας ΓΙΩΤΗΣ.

Ζαχαροπλάθουμε με τη ΓΙΩΤΗΣ

 

Aπό το 2017 συµµετέχει µε το Evi Evane στο διεθνές φεστιβάλ Village International de la Gastronomie et des cuisines populaires που διοργανώνεται στη Γαλλία για την προώθηση της Ελληνικής κουζίνας.

Διεθνές φεστιβάλ Village International de la Gastronomie et des cuisines populaires

 

Το 2017 συµµετείχε στο Μεσογειακό φεστιβάλ Food in Sud προωθώντας την Ελληνική Γαστρονοµία.

Μεγάλα ονόματα της γυναικείας, παγκόσμιας γαστρονομίας στο Food in Sud.

 

Το 2018 συµµετέχει ως µέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισµού «MaziChef» που διοργανώνει η Γαλλική Πρεσβείας στην Αθήνα για την ανάδειξη του «Καλύτερου Ελληνικού Μακαρόν».

Tα μέλη της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού «MaziChef» για το καλύτερο ελληνικό μακαρόν.

 

Tο 2019 συµµετείχε ως µέλος της κριτικής επιτροπής στον διαγωνισµό Elles ont du Talent, που πραγµατοποιήθηκε στα πλαίσια της µεγάλης έκθεσης Equipôtel στο Παρίσι µε τη συµµετοχή µόνο γυναικών µαγείρων και µη.

Στον διαγωνισμό Elles ont du Talent

 

Το 2019 συµµετέχει ως µέλος της κριτικής επιτροπής του µεγάλου διαγωνισµού Cuillère d’Or, προσκεκληµενη από την πρόεδρο της διοργάνωσης Marie-Sauce Bourreau, για την ανάδειξη των τεσσάρων φιναλίστ του διαγωνισµού.

Με τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Cuillère d’Or.

 

Το 2019 συµµετέχει ως µέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισµού «MaziChef» που διοργανώνει η Γαλλική Πρεσβείας στην Αθήνα για την ανάδειξη του «Καλύτερου Ελληνικού Εκλέρ».

Με την κριτική επιτροπή του «MaziChef» για την ανάδειξη του «Καλύτερου Ελληνικού Εκλέρ»

 

Το 2019 συµµετείχε ως Ambassador του 1ου Biofestival που πραγµατοποιήθηκε στην Αθήνα.

1o ΒioFestival

 

Το 2019 αναλαµβάνει ως Βrand chef, το νέο project του ξενοδοχείου Miraggio Thermal Spa Resort, µε τίτλο «Miraggio Brand Chef», στοχεύοντας την προβολή και προώθηση της ελληνικής κουζίνας σε συνδυασµό µε τις σύγχρονες τάσεις στον τοµέα της υψηλής γαστρονοµίας.

Με τον Andrea Ragotis, στην ανακοίνωση της συνεργασίας του, στο νέο project του Miraggio Thermal Spa Resort, «Miraggio Brand Chef»

 

Τον Ιούνιο του 2019 αποδέχεται την πρόσκληση του θρυλικού chef της παγκόσμιας Γαστρονομίας Alain Ducasse να μαγειρέψει για 3 μέρες στο νεοσύστατο εστιατόριό του «ÔMER» στο κοσμοπολίτικο ξενοδοχείο «Hotel de Paris» στην καρδιά του Μονακό. Εντυπωσιασμένος ο Alain Ducasse από τα πιάτα, υψηλής γαστρονομίας που παρουσίασε η Σεφ τόνισε πως «η Ντίνα έχει την θηλυκή αντίληψη της μεσογειακής γεύσης… Αυτό είναι μεγάλο ταλέντο»… και επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενά του, αποφάσισε ότι η Ταραμοσαλάτα «Evi Evane» αλλά και ο Moυσακάς «Evi Evane» θα σερβίρονται στο καλοκαιρινό μενού του Omer όλη τη σεζόν.

Mε τον Alain Ducasse και τον head chef του εστιατορίου ÔMER, Patrick Laine.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

 • Το 2006, ξεκινά την παρουσίαση της στην ελληνική τηλεόραση και τον «Πρωινό καφέ» του ΑΝΤ1.
 • Από το 2009 έως το 2011, στο Star µε τους  «Νηστικοί πράκτορες».
 • Το 2010 ξεκίνησε στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκποµπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα.
 • Το 2012, επιστρέφει στην ελληνική τηλεόραση και το Star, µε την εκποµπή «Στην κουζίνα µε την Ντίνα».
 • Το 2013 παρουσίασε την εκποµπή «Ελλήνων Γεύσεις» µέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
 • To 2014-2015 συνεχίζει το γαστρονοµικό της ταξίδι, στο ΣΚΑΪ, µέσα από την εκποµπή «Ένα τραπέζι Ελλάδα».
 • To 2017 ξεκινά µε νέα συνεργασία στο κανάλι του Alpha, µε την εκποµπή [email protected] Πρόκειται για µια εκποµπή που παρουσιάζει µια νέα κουζίνα, µια διαφορετική τάση, µια γευστική ανάµνηση ή τεχνική µέσα από απλές και πρωτότυπες συνταγές. Σε κάθε επεισόδιο, συναντά φίλους από τον χώρο της γαστρονοµίας ή της τηλεόρασης και προτείνει γευστικούς σταθµούς µέσα στην πόλη που αξίζει να γίνουν γνωστοί!

ΒΙΒΛΙΑ – ΤΥΠΟΣ

 • Με βιβλίο «Μαγειρεύοντας µε φρούτα» που κυκλοφόρησε το 2002 δηµιουργεί ένα γευστικό ταξίδι στη Μεσόγειο, µε φρούτα και χυµούς να γίνονται πρωταγωνιστές, απεγκλωβίζοντάς τα από τη ζαχαροπλαστική και εντάσσοντάς τα στη µαγειρική, δηµιουργώντας ευφάνταστα πιάτα της µεσογειακής κουζίνας.
 • Το 2002 κυκλοφορεί το βιβλίο «Αλµυρές & Γλυκές τάρτες» από τις Τεχνικές Εκδόσεις, ως το πρώτο µιας σειράς βιβλίων, υπό τον τίτλο ∆ηµιουργώντας στην Κουζίνα. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το «Αλµυρά & Γλυκά Κέικ & Συνοδευτικές Σαλάτες».
 • Το βιβλίο Μαγειρικής της σχολής Chef d’ Oeuvre, που έγραψε το 2005, απέσπασε το 1ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισµό Gourmand (World Cookbooks Awards) ως το καλύτερο ελληνικό επαγγελµατικό βιβλίο µαγειρικής, ενώ τα άλλα 6 βιβλία της για την µαγειρική χαίρουν της πλήρους εκτίµησης από το ελληνικό και διεθνές κοινό.
 • To 2008 κυκλοφορεί από τον γαλλοελβετικό εκδοτικό οίκο La Martiniere, το βιβλίο µε τίτλο «Grece
  cuisine familial et traditionnelle».
 • Το 2009 κυκλοφορεί το βιβλίο «Τι τρώµε σήµερα;» από τις εκδόσεις Η Καθηµερινή. Το βιβλίο αποτελεί βοήθηµα στο καθηµερινό ερώτηµα της νοικοκυράς για το αναγκαίο φαγάκι και δίνει προτάσεις και λύσεις για να πρωτότυπο, νόστιµο και οικονοµικό φαγητό.
 • «Η κουζίνα της µαµάς µου», που κυκλοφόρησε το 2010 από τις εκδόσεις Φερενίκη, είναι αφιερωµένο στη γενέτειρά της, την Κυρτώνη. Ένα γευστικό ταξίδι στο χρόνο και τις µαγειρικές αναµνήσεις από τη γιαγιά και τη µητέρα της.  To βιβλίο µεταφράζεται από τον γαλλοελβετικό εκδοτικό οίκο La Martiniere, µε τον τίτλο «Grece cuisine familial et traditionnelle».
 • Το βιβλίο «Μόνος στην Κουζίνα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μινώας, είναι ένα «εργαλείο» κατάλληλο για αυτούς που αποφάσισαν να µείνουν µόνοι τους, τους φοιτητές, τους εργένηδες και όλους όσους κάνουν τα πρώτα τους βήµατα στη µαγειρική. Αυτό το βιβλίο έχει ιδιαίτερη συναισθηµατική αξία γιατί όλα τα έσοδα από τα πνευµατικά δικαιώµατα, τα παραχώρησε στην Τράπεζα Εθελοντών ∆οτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου Όραµα Ελπίδας.
 • Με το βιβλίο της «Τα καλύτερα νηστίσιµα της Ντίνας» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας το 2016, προσπαθεί να δώσει φρέσκια και µοντέρνα άποψη σε 114 συνταγές που µαγειρεύουµε την περίοδο της νηστείας.
 • Το 2016 κυκλοφορεί το ηµερολόγιο µαγειρικής «Κάθε µήνα Ελλάδα» µε 48 συνταγές νόστιµες και εύκολες. Επέλεξε για κάθε µήνα του 2017 µια περιοχή ή µια πόλη της Ελλάδας και δηµιούργησε συνταγές εµπνευσµένες από την τοπική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα.
 • Με το τελευταίο της βιβλίο από τον εκδοτικό οίκο Hachette, µε τίτλο «Grèce – La cuisine Authentique» που κυκλοφόρησε το 2017 στα γαλλικά, θέλησε να µυήσει τους γάλλους στην ελληνική µαγειρική κουλτούρα. Το βιβλίο περιλαµβάνει τις καλύτερες συνταγές της, αµιγώς ελληνικές και βασισµένες στην δική µας παράδοση Με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να προϊδεάσει και να εκπαιδεύσει τους µελλοντικούς επισκέπτες της Ελλάδας για το τι πρόκειται να δοκιµάσουν. Εκτός από την µαγειρική, το βιβλίο περιλαµβάνει και προωθεί πολλά ελληνικά προϊόντα, µε την ελπίδα να καταφέρει να γίνουν περιζήτητα και διάσηµα.
 • Για 8 συνεχόµενα χρόνια αρθρογραφούσε στο περιοδικό «Γαστρονόµος» της Καθηµερινής παρουσιάζοντας τις δηµιουργίες της. Σήµερα, συνεχίζει να δηµιουργεί στο περιοδικό «Olive».

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Μετά από χρόνια έρευνας και έχοντας επισκεφθεί σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα, η Ντίνα Νικολάου, έχει επιλέξει τις ιδανικές περιοχές για να παράγει τα δικά της προϊόντα. Πειραµατίστηκε µε υλικά, δηµιούργησε νέες συνταγές µε τοπικές πρώτες ύλες και κυκλοφορεί µια σειρά προϊόντων που φέρουν την υπογραφή της. Ροφήµατα, Μαρµελάδες, Πετιµέζι και πολλά άλλα που θα ακολουθήσουν αφού βρίσκεται πάντα σε συνεχή αναζήτηση.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Arla, Miele, Ευβοϊκή Ζύµη, Γιώτης, Ιωνία, Moulinex

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Site: www.evievane.com
Site: www.dinanikolaou.gr
e-mail: [email protected]
e-mail: [email protected]
Instagram: dina.nikolaou
Facebook: Dina Nikolaou, chef


Dina’s Daily RecipesΠικάντικο ρολό κοτόπουλο, γεμιστό με πιπεριές

Dina’s Daily RecipesΡύζι τηγανητό με λαχανικά και αυγά