προορισμός…γεύση!

Αγαπημένο γλυκό όλων μας, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι πάντα επίκαιρος και δε λείπει από το τραπέζι σε γιορτές, νηστείες, εκδηλώσεις χαράς, ακόμα και πένθους. Εκτός από την μοναδική του γεύση, αξιοσημείωτη είναι και η διατροφική του αξία μιας και είναι:
• Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά:Το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι που προστίθεται στο χαλβά είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων, χωρίς να μειώνουν τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης (HDL) στο αίμα. Παράλληλα, το ελαιόλαδο περιέχει και βιταμίνη Ε, η οποία είναι ένα από τα ισχυρότερα φυσικά αντιοξειδωτικά με ιδιαίτερες αντιγηραντικές ιδιότητες.
• Ιδανικός σε περιπτώσεις χορτοφαγίας και νηστείας,χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (από το σιμιγδάλι).
• Καλή πηγή φωσφόρου, με αποτέλεσμα ο χαλβάς να συμμετέχει στο σχηματισμό των δοντιών, των οστών, καθώς και σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες.
• Ιδανικός για άτομα με υπέρταση: Ο χαλβάς έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο αυξάνει την αρτηριακή πίεση.
• Πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες ενισχύουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την πνευματική διαύγεια, μνήμη και το μεταβολισμό.
Ωστόσο, όπως με κάθε τρόφιμο έτσι και με τον χαλβά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωσή εφόσον:
• Είναι πλούσιος σε θερμίδες:Λόγω της μεγάλης ποσότητας ελαιόλαδου και ζάχαρης που περιέχει, ο σιμιγδαλένιο χαλβάς παρουσιάζει μεγάλη θερμιδική αξία και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Μία μερίδα (100γρ) περιέχει 540kcal θερμίδες.
• Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη: Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί άμεσα με διάφορες παθήσεις όπως διαβήτης, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ βλάπτει την υγεία των δοντιών και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δράση του αμυντικού συστήματος.
Καλό είναι να αποφεύγεται από αλλεργικά άτομα, μιας και ενώ το σιμιγδάλι έχει σημαντική θρεπτική αξία, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ανθρώπους που είναι αλλεργικοί στο σιτάρι ή που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε γλουτένη το καθιστά απαγορευμένο για πάσχοντες από κοιλιοκάκη αφού μπορεί να προκαλέσει έντονα συμπτώματα της συγκεκριμένης πάθησης.
Ωστόσο, η κατανάλωση του χαλβά αποτελεί αναντίρρητα μία ολοκληρωμένη διατροφική πρόταση και κατέχει  περίοπτη θέση ανάμεσα σε όλα τα σαρακοστιανά και νηστίσιμα γλυκά, όταν καταναλώνεται στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Αγγελική Ασημακοπούλου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Καλύβια Αττικής
Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
www.logodiatrofis.gr

1 Comment

  1. ❤️ ❤️ ❤️

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *