destination taste!

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΠΕΝΕΣ

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΠΕΝΕΣ

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΠΕΝΕΣ

: 4-6
: 1 hr
: 45 min

Για ακόμα περισσότερη νοστιμιά, στο νερό που θα βράσω τα ζυμαρικά ρίχνω και ένα κύβο ζωμό λαχανικών. Οταν στραγγίξω τα ζυμαρικά κρατάω κατά μέρος 2 φλιτζάνια από το ζωμό αυτό, για τη σάλτσα.

Υλικά
  • Για το παστίτσιο
  • 800 γρ. ανάμεικτος κιμάς (μοσχαρίσιος και χοιρινός), από ελιά ή ποντίκι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 400 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • τα φύλλα από 1 μικρό ματσάκι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 400 γρ. πένες ή άλλο παρόμοιο κοντό ζυμαρικό
  • 2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για την μπεσαμέλ με ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 λίτρο ζεστό γάλα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • ½ φλιτζ. τσαγιού κεφαλοτύρι, τριμμένο
Διαδικασία
  • Βήμα 1 Βάζω να κάψει καλά και σε δυνατή φωτιά μια μεγάλη και φαρδιά ρηχή κατσαρόλα, σκέτη. Οταν κάψει πολύ καλά ρίχνω τον κιμά και τον ανακατεύω γρήγορα με μια ξύλινη κουτάλα, κομματιάζοντάς τον ώστε να απλωθεί παντού. Τον καβουρδίζω για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
  • Βήμα 2 Προσθέτω το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας. Προσθέτω το σκόρδο, ανακατεύω για λίγο και σβήνω με το κρασί. Το αφήνω για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνω τη σάλτσα ντομάτας, το δαφνόφυλλο και το ξυλάκι κανέλας. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και προσθέτω 2 φλιτζάνια νερό.
  • Βήμα 3 Τέλος, ρίχνω το κύβο λαχανικών και μαγειρεύω για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι ο κιμάς να μείνει με λιγοστό ζουμάκι. Αποσύρω από τη φωτιά, ρίχνω το τριμμένο κεφαλοτύρι και το δυόσμο και ανακατεύω καλά.
  • Βήμα 4 Στο μεταξύ βάζω να βράσουν οι πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό, για 2 – 3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τις σουρώνω και τις αφήνω κατά μέρος.
  • Βήμα 5 Για την μπεσαμέλ: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, προσθέτω πασπαλιστά το αλεύρι και το ανακατεύω για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστεί και να σκορπίσει ένα ευχάριστο άρωμα. Προσθέτω σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας ασταμάτητα με με το σύρμα ή με μια ξύλινη κουτάλα, για να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και το μείγμα να γίνει λείο. Χαμηλώνω τη φωτιά και μαγειρεύω τη μπεσαμέλ για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει καλά. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω αλάτι, πιπέρι και αρκετό μοσχοκάρυδο και στη συνέχεια ρίχνω τα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας καλά για να ενωθούν στο μείγμα. Τέλος, ρίχνω το τριμμένο κεφαλοτύρι και ανακατεύω.
  • Βήμα 6 Συναρμολόγηση: Ρίχνω τον κιμά στην κατσαρόλα με τις στραγγισμένες πένες και ανακατεύω καλά. Αδειάζω το μείγμα σε ένα μεγάλο πυρίμαχο και βαθύ ταψί, με διαστάσεις περίπου 24 x 34 εκ. και σκεπάζω με τη μπεσαμέλ την οποία απλώνω όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται. Πασπαλίζω καλά με την τριμμένη φρυγανιά.
  • Βήμα 7 Ψήνω το φαγητό για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η μπεσαμέλ. Αφήνω το παστίτσιο να κρυώσει λίγο, το κόβω σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια και σερβίρω.


Dina’s Daily RecipesΚέικ αλμυρό με ανάμεικτα λαχανικά, τυριά και βασιλικό

Dina’s Daily RecipesΤάρτα με λαχανικά σοτέ και ντοματίνια