προορισμός…γεύση!

Αγαπημένο λαχανικό του φθινοπώρου. Μοιάζει με μεγάλο φρέσκο κρεμμύδι, με λευκό μίσχο και πράσινο φύλλωμα. Το πράσο ανοίκει στην οικογένεια των κρεμμυδιών αλλά έχει ηπιότερη γεύση. Έχει λίγες θερμίδες και πολλές βιταμίνες και γι’ αυτό είναι κατάλληλο για όσους προσέχουν τη διατροφή τους.
Το πρώτο φαγητό που μας έρχεται στο μυαλό είναι φυσικά το πρασόρυζο αλλά υπάρχουν αμέτρητες συνταγές που μπορούμε να το απολαύσουμε.

.

Πρασοχυλοπιτάκι γκρατινέ

Το μπλε τυρί κάνει όλη τη… νόστιμη δουλειά στο φαγητό αυτό με την ιδιαίτερη και πικάντικη γεύση του και την κρεμώδη υφή του. Προσοχή στο αλάτι: Ρίξτε μικρή ποσότητα γιατί το μπλε τυρί είναι ελαφρώς αλμυρότερο από τα απλά τυριά.

.

Πώς τα επιλέγουμε

Διαλέγουμε μικρά πράσα με σκούρο πράσινο φύλλωμα, καθαρό, λευκό κορμό, χωρίς κηλίδες. Ελέγχουμε τις ρίζες τους που πρέπει να είναι ζωηρές και όχι ξερές ή μαραμένες. Χρησιμοποιούμε μόνο το λευκό μέρος του και το ανοιχτό πράσινο. Αποφεύγουμε το σκούρο, πράσινο κομμάτι γιατί είναι πολύ σκληρό.

.

Πρασοντολμαδάκια στο ταψί

Γλυκονόστιμα, πρωτότυπα και χορταστικά, αυτά τα πρασοντολμαδάκια τυλίγονται πανεύκολα και χωρίς κόπο, αφού τα πράσα έχουν το ιδανικό σχήμα για γέμιση. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος μπορείτε να την αντικαταστήσετε με γιαούρτι.

Πράσα βραστά σαλάτα με λαδολέμονο

Αν και συνήθως τα μαγειρεύουμε με άλλα υλικά, τα πράσα αξίζουν περισσότερο χώρο στο τραπέζι μας. Βράζουν γρήγορα, αναδεικνύοντας τη γλυκά τους γεύση και τα συνοδεύουμε με ένα απλό γλυκόξινο λαδολέμονο.

.

Πώς τα καθαρίζουμε

Πλένουμε καλά τα πράσα και με ένα μαχαίρι κόβουμε τη ρίζα τους και το σκληρό εξωτερικό φύλλο. Χαράζουμε το πράσο κάθετα και ξεπλένουμε καλά με άφθονο νερό, γιατί, πολλές φορές κρατάνε ενδιάμεσα των φυλλωμάτων, χώματα ή μικρά έντομα. Κατόπιν τα στεγνώνουμε και τα κόβουμε στο μέγεθος που προτείνει η συνταγή.

,

Πρασοκεφτέδες φούρνου με γιαούρτι

Τα πράσα γλυκαίνουν το κλασικό μείγμα κιμά ενώ το γιαούρτι τούς κάνει ιδιαίτερα αφράτους.

.

Πώς τα συντηρούμε

Διατηρούμε τα πράσα σε χάρτινη σακούλα μέχρι και 1 εβδομάδα στο ψυγείο. Αποφεύγουμε να τα πλύνουμε ή να κόψουμε τις ρίζες τους πριν τα χρησιμοποιήσουμε.

.

Αρνάκι πρασοσέλινο

Μην ξεχάσετε ποτέ: αν δεν σερβίρετε ένα φαγητό με αυγολέμονο αμέσως, μην σκεπάσετε την κατσαρόλα γιατί το αυγολέμονο θα κόψει και θα πάει ο κόπος σας χαμένος!

.

Πώς τα μαγειρεύουμε

Πολλές οι συνταγές που χρησιμοποιούμε το πράσο. Εκτός φυσικά από το πρασόρυζο, φτιάχνουμε πεντανόστιμες πρασόπιτες, υπέροχες σούπες βελουτέ, ριζότο, τα βράζουμε και τα σερβίρουμε σε σαλάτες, τα κάνουμε γέμιση για κανελόνια ή χοντρά ζυμαρικά, συνοδεύουμε κρέατα αλλά και ψάρια ή θαλασσινά. Γενικότερα, το πράσο είναι ένα πολυ-υλικό. Ταιριάζει σχεδόν σε όλα τα φαγητά και μαγειρεύεται σε όλους τους τρόπους, κατσαρόλα, φούρνο, τηγάνι, ατμό, σχάρα…

1 Comment

  1. ❤️ ❤️ ❤️

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *