προορισμός…γεύση!

Τις τρώμε ωμές, σε σάλτσες, στο φούρνο, σε χυμό. Γιατί όμως να μην τις ψήσουμε; Ελάτε να καταρρίψουμε το μύθο που θέλει τις ντομάτες υπερβολικά ευαίσθητες για ψήσιμο στη σχάρα και ας μάθουμε μαζί τα μυστικά για το τέλειο ψήσιμο, χωρίς να χάσουμε τους νόστιμους χυμούς τους και κερδίζοντας το μάξιμουμ της νοστιμιάς τους!

Ποιες ντομάτες είναι κατάλληλες για ψήσιμο;
Διαλέγουμε ντομάτες που να μην είναι πολύ ζουμερές ούτε πολύ ώριμες γιατί θα χαθούν όλοι οι χυμοί τους στα κάρβουνα. Οι ιδανικές ντομάτες είναι οιμισογινωμένες, σφικτές και γερές. Πολύ καλή πρόταση είναι τα μικρά ντοματίνια που κατά τεκμήριο είναι σκληρά. Τέλος,ιδανικές για ψήσιμο στα κάρβουνα είναι οι ντομάτες με σκληρή φλούδα, λόγω αντοχής.

Σε τι ψησταριά;
Ολες είναι κατάλληλες: κάρβουνου, γκαζιού, ηλεκτρικές, ακόμα και το γκριλ. Την υπέροχη «καπνιστή» νοστιμιά όμως του κάρβουνου, δεν τη συναγωνίζεται καμία. Ανάψτε δυνατή φωτιά, φτιάξτε μια παχιά, ομοιόμορφη, σταχτόλευκη θράκακαι ψήστε τις ντομάτες γρήγορα και καλά. Καλόν είναι να φτιάξετε στην άκρη της θράκας μια περιοχή με χαμηλότερη θερμοκρασία (πιο αραιά κάρβουνα δηλαδή), ώστε, αν χρειαστεί, να μετακινήσετε εκεί τις ντομάτες αν τυχόν δείτε ότι αρπάζουν και κινδυνεύουν να καούν.

Προσοχή στο ψήσιμο! 
Οι ντοματούλες είναι ευάλωτες, γι’ αυτό μην απομακρυνθείτε από την ψησταριά. Παρακολουθήστε τις διαρκώς και, όταν δείτε ότι η φλούδα τους ζαρώνει και ταυτόχρονα είναι τεντωμένη και στιλπνή, τότε είναι έτοιμες! Είναι ακριβώς η στιγμή εκείνη που έχουν αποκτήσει θαυμάσια καπνιστή ευωδιά και γεύση. Εχετε πάντα τη λαβίδα στο χέρι για να είστε έτοιμοι να τις βγάλετε όταν χρειαστεί. Στο ψήσιμο, τις γυρίζετε μερικές φορές, προσεκτικά,  για να ψηθούν ομοιόμορφα. Και αν κάποια ντομάτα σχιστεί και μισολιώσει, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου, πάλι νόστιμη θα είναι, απλώς λιγότερο εμφανίσιμη.

Πώς θα ψήσετε τις ολόκληρες ντομάτες
Τις βάζετε στην καυτή θράκα (και στην καυτή σχάρα) και γυρίζετε με προσοχή, μέχρι να ψηθούν όπως σας περιέγραψα παραπάνω. Οι ντομάτες αυτές είναι ιδανικές για ντοματοπολτούς, αρωματισμένες με κάποιο φρέσκο μυρωδικό, ή τρώγονται ολόκληρες και σκέτες, ελαφρά αλατισμένες, ιδανικές για συνοδευτικό. Δοκιμάστε να τις λιώσετε και να φτιάξετε ντοματόσουπα: Θα σας μείνει αξέχαστη!

Πώς θα ψήσετε ντοματίνια
Διαλέξτε ντοματίνια κάθε χρώματος και σχήματος: μακρουλά, στρογγυλά, κόκκινα, κίτρινα, τιγρέ κ.ά. Θα τα ψήσετε πάντα ολόκληρα και, για ευκολία και ασφάλεια, περασμένες σε μεταλλικό ή ξύλινο καλαμάκι, περασμένες εναλλάξ για ομορφιά και ποικιλία. Ψήνονται όπως οι ολόκληρες, δηλαδή όταν η φλούδα τους ζαρώσει και γυαλίσει. Μην τα κόψετε στη μέση γιατί θα χάσετε τους λιγοστούς χυμούς τους.

Πώς θα ψήσετε ντομάτες κομμένες στη μέση
Διαλέξτε ντομάτες μεγάλες, ώριμες αλλά σφικτές και με σκληρή φλούδα. Αλείφετε τις φλούδες με λίγο λάδι και τις ψήνετε με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, αφού βγάλετε πρώτα τα σπόρια. Είστε από πάνω, δεν απομακρύνεστε από την ψησταριά και τις γυρίζετε με τη σπάτουλα όταν η κάτω πλευρά ροδίσει. Τις ψήνετε σε πεντακάθαρη σχάρα, καυτή και λαδωμένη για να μην κολλήσουν. Μόλις τις ψήσετε παντού τις βάζετε σε μια πιατέλα και αμέσως, όσο είναι καυτές, τις περιχύνετε με ένα απλό λαδόξιδο, το οποίο θα απορροφήσουν αχόρταγα και θα νοστιμίσουν απίθανα. Μην ψήσετε ποτέ ντομάτες σε φέτες γιατί απλώς θα τις αποξηράνετε και θα χάσουν τη γεύση τους.

Τι θα φτιάξετε με ψητές ντομάτες;
• Ετοιμάστε υπέροχα συνοδευτικά πιάτα ή σαλάτες για να συνοδέψετε τα κρεατικά ή ψάρια που επίσης θα ψήσετε στη σχάρα. Τις σερβίρετε σκέτες, ελαφρά αλατισμένες ή μπορείτε να τις περιχύσετε με ντρέσινγκ από λάδι, ξίδι της αρεσκείας σας, φρέσκα ή ξερά μυρωδικά και σκορδάκι.
• Τις ξεφλουδίζετε και τις λιώνετε για να φτιάξετε ντοματόσαλτσες, ντοματόσουπες, γκασπάτσο, βάσεις για ντρέσινγκ.
Καλή επιτυχία και καλά ψησίματα!

Copyright © Dina Nikolaou. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Ντίνας Νικολάου. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

1 Comment

  1. Mouth-watering

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *