destination taste!

ΣΥΚΑ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ

ΣΥΚΑ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ

Πράσινα βασιλικά ή μαύρα; Μικρά ή μεγάλα; Καθαρισμένα ή με τη φλούδα τους; Από το μανάβη και τη λαϊκή ή από το δέντρο; Τι σημασία έχει; Όταν πρόκειται για τα τόσο αγαπητά μας σύκα, δεν κάνουμε διακρίσεις. Το σαρκώδες φρούτο το απολαμβάνουμε κυρίως σκέτο, αλλά πιστέψτε με, δεν μπορείτε να φανταστείτε με πόσους άλλους τρόπους μπορείτε να το απολαύσετε!

Αγορά και συντήρηση
• Κόψτε (ή αγοράστε) σύκα ώριμα και μαλακά αλλά όχι πολύ ζουλερά. Από το δέντρο το ώριμο σύκο κόβεται με ένα απλό σπρώξιμο από το κλαδί του.
• Αποφύγετε να τα πλύνετε γιατί καταστρέφεται η λεπτή και τρυφερή τους φλούδα. Η συκιά άλλωστε σπάνια προσβάλλεται από ασθένειες και επομένως σπάνια ραντίζεται με φάρμακα. Γι αυτό βρίσκεται σε κάθε αυλή σπιτιού στο ύπαιθρο, ακόμα και στον ακάλυπτο της πολυκατοικίας στο κέντρο της πόλης!
• Σκουπίστε τα σύκα  όπως τα μανιτάρια, με ένα καθαρό και νοτισμένο πανάκι.
• Τα ώριμα μαύρα σύκα έχουν ιδιαίτερα λεπτή και τρυφερή φλούδα που βγαίνει πολύ δύσκολα και συνήθως κομματιάζεται, συμπαρασύροντας μαζί και σάρκα. Γι’ αυτό τα χρησιμοποιώ (μαγειρεμένα ή ωμά) ακαθάριστα.
• Πριν τα χρησιμοποιήσω, κόβω κάθε σύκο στη μέση για να δω αν είναι γερά ή έχουν μέσα κάποιο έντομο, πράγμα σχετικά συνηθισμένο.
• Αν δεν τα καταναλώσω επιτόπου τα διατηρώ σε μέρος δροσερό και σκοτεινό (όχι απαραίτητα στο ψυγείο), έως 2 ημέρες, απλωμένα σε μια πιατέλα ή σε ένα ταψί, σε μονή στρώση και όχι στοιβαγμένα για να μην πιεστούν και χαλάσουν. Στο ψυγείο διατηρούνται με τον ίδιο τρόπο, για περισσότερες ημέρες.
• Τα ώριμα σύκα είναι πολύ μαλακά και συνήθως αποβάλλουν ένα σιροπιαστό υγρό, σαν μέλι, που ελκύει έντομα (μύγες σφήκες ή κατσαρίδες). Σκεπάζω λοιπόν πάντα τα σύκα με ένα τουλπάνι ή ένα κομμάτι γάζας.
ΜΥΣΤΙΚΟ! Συντηρήστε τα σύκα σε καθαρές χάρτινες αυγοθήκες, για να μην ακουμπά το ένα το άλλο και να μην πιέζονται και ζουληχτούν.

Τα αρτύματα που τους ταιριάζουν
• Το λεμόνι και το βαλσαμικό ξίδι μετριάζουν τη σχετικά βαριά οσμή των πολύ ώριμων, μελωμένων σύκων, αν μας ενοχλεί. Λίγες σταγόνες από τα δύο αυτά αρτύματα, αρκούν παράλληλα για να δώσουν ευχάριστη αντίθεση στη γεύση.
• Λεβάντα, θυμάρι, δάφνη, μαραθόσπορος, δεντρολίβανο και γλυκάνισος είναι τα ιδανικά μυρωδικά για τα μαγειρέματα με σύκα, ακόμα και όταν καταναλώνω τα σύκα ωμά, σαν επιδόρπιο.
• Καρφάκια γαρίφαλου είναι το τέλειο ταίρι όταν φτιάχνω σύκα γλυκό κουταλιού, μαρμελάδα ή όταν τα διατηρώ σε σιρόπι.
• Ροδόνερο και πορτοκαλόνερο συνδυάζονται απίθανα με τα ώριμα σύκα, σε γλυκά, τάρτες και κρέμες, ακόμα και όταν τα σερβίρω ωμά και σκέτα, ραντισμένα απλώς με λίγες σταγόνες.
• Σύκα με προσούτο, είναι από τις πιο νόστιμες ιδέες για ορεκτικό. Απλώνω φέτες προσούτο σε ένα αντικολλητικό ταψί, επάνω τοποθετώ βαθιά χαραγμένα σύκα που έχω ανοίξει ελαφρά, πασπαλίζω με πιπέρι και ψήνω στο γκριλ, μέχρι τα σύκα να μελώσουν.

Τάρτα με σύκα και κρέμα πορτοκαλιού
Για να φτιάξω τη βάση χτυπάω στο μπλέντερ 2½ φλιτζάνια αλεύρι, κοσκινισμένο, ελάχιστο αλάτι, 2 κουταλάκια ζάχαρη και 15 κουταλιές παγωμένο βούτυρο, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα ψιχουλιαστό. Προσθέτω 5 – 6 κουταλιές παγωμένο νερό στο οποίο έχω διαλύσει 2 κουτάκια σκόνη βανίλιας και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να φτιάξω μια σφικτή ζύμη, την οποία πλάθω σε μπάλα, τυλίγω σε μεμβράνη και βάζω για 15 λεπτά στο ψυγείο. Μετά, τη δουλεύω λίγο με τα χέρια μου και την ανοίγω με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε δίσκο με διάμετρο 20 – 22 εκ. Απλώνω τον δίσκο σε ένα μικρό ταψάκι και καλύπτω και τα τοιχώματα από ένα βουτυρωμένο ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. Κόβω τις άκρες της ζύμης με ένα μαχαιράκι, τρυπάω στη ζύμη σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και τη βάζω στο ψυγείο για 20 λεπτά. Μετά, την σκεπάζω με λαδόκολλα και μια χούφτα ρύζι και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C για 25 λεπτά. Την αφήνω να κρυώσει. Για τη γέμιση, κόβω στη μέση ή σε τέταρτα 18 – 20 ώριμα σύκα, μαύρα ή πράσινα, καθαρισμένα με ένα πανάκι. Βάζω τα μισά μέσα στην κρύα ψημένη ζύμη, με τη φλούδα προς τα κάτω. Χτυπάω στο μπλέντερ 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, 2 κρόκους αυγών, 3 κουταλάκια καστανή ζάχαρη και 4 κουταλάκια ανθόνερο, μέχρι να φτιάξω μια παχύρρευστη κρέμα. Την αδειάζω στην τάρτα, φροντίζοντας να μην καλύψω τα σύκα εκεί, αλλά να τη ρίξω ανάμεσά τους. Μετά προσθέτω τα υπόλοιπα σύκα, πάλι με τη φλούδα προς τα κάτω, και ψήνω την τάρτα στους 200°C για 30 λεπτά περίπου. Τη σερβίρω χλιαρή.

Μαρμελάδα σύκο με άρωμα μέντας
Πλένω και ξεφλουδίζω (όσο γίνεται) 1 κιλό ώριμα μαύρα σύκα, τα οποία κόβω στη μέση για να δω ότι είναι όλα γερά και υγιή, χωρίς έντομα. Μετά τα κόβω σε μέτρια κομμάτια, τα βάζω σε μπολ, το σκεπάζω και τα αφήνω για 30 λεπτά στο ψυγείο. Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα βάζω 375 γρ. ζάχαρη και 2 φλιτζάνια νερό και τα βάζω να πάρουν μια βράση, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μετά από 1 λεπτό ρίχνω τα σύκα, χαμηλώνω τη φωτιά και τα αφήνω να βράσουν για περίπου 15 λεπτά, μέχρι σχεδόν να διαλυθούν, ανακατεύοντας πότε-πότε με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτω 1 ολόκληρο ματσάκι φρέσκια μέντα (τη βρίσκω σε όλα τα φυτώρια), ανακατεύω για να απλωθούν παντού και να αρωματίσουν τη μαρμελάδα και συνεχίζω το βράσιμο για άλλα 20 λεπτά περίπου, μέχρι η μαρμελάδα να δέσει. Πετάω τα κλαδάκια της μέντας και αδειάζω την καυτή μαρμελάδα σε επίσης καυτά, αποστειρωμένα* βαζάκια, τα οποία γεμίζω μέχρι επάνω και βιδώνω καλά. Τα αναποδογυρίζω και τα αφήνω να κρυώσουν.

Σύκα με δεντρολίβανο, Μαυροδάφνη και μέλι
Καθαρίζω με ένα νοτισμένο πανάκι 12 μεγάλα βασιλικά πράσινα σύκα και με ένα κοφτερό μαχαιράκι χωρίς δόντια τα χαράζω βαθιά χιαστί, από την κορυφή προς τη φαρδιά βάση τους, χωρίς να τα κόψω τελείως. Τα ανοίγω ελαφρώς και στο κέντρο κάθε σύκου βάζω από 1 κουταλάκι θυμαρίσιο μέλι και από 3 – 4 φιλέ αμυγδάλου. Τα βάζω σε ένα ταψάκι, σχετικά στριμωχτά, ρίχνω ανάμεσά τους ½ φλιτζάνι Μαυροδάφνη και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά και να μελώσει η σάρκα τους, και μέσα στο ταψάκι να έχει δημιουργηθεί ένα ωραίο, σχετικά πυκνό σιρόπι. Τα βγάζω από το φούρνο, τα πασπαλίζω με τα φυλλαράκια από 2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τα σερβίρω αμέσως και, αν θέλω, συνοδεύω με ξινόκρεμα ή γιαούρτι.



Air France & Gault & MillauΕξωτική σαλάτα με μάνγκο & κοτόπουλο

Air France & Gault & MillauΡάμεν με κοτόπουλο