προορισμός…γεύση!

Συκαλάκι, γλυκό του κουταλιού

Συκαλάκι, γλυκό του κουταλιού

4 from 1 vote
0 Add to Favorites
Prep Time 90 λεπ Cook Time 1 ώρα Total Time 2 ώρες 30 λεπτά. Δυσκολία: Για Προχωρημένους Best Season: Για όλες τις εποχές

Υλικά

Εκτέλεση

Video
Ανενεργό Ενεργό

  1. Σε μια-δυο λεκάνες βάζω τα συκαλάκια, τις γεμίζω με κρύο νερό, ρίχνω σε καθεμία από 1 - 2 κουταλιές ξίδι και αφήνω για 15 λεπτά. Με τον τρόπο αυτό θα βεβαιωθώ ότι τα συκαλάκια θα είναι καθαρά από τυχόν ακαθαρσίες ή ραντίσματα. Μετά τα ξεπλένω πολύ καλά και τα στραγγίζω.

  2. Βάζω σε μια μεγάλη κατσαρόλα τα σύκα, τα καλύπτω με κρύο νερό και τα βάζω να ζεσταθούν μέχρι το νερό να κοχλάσει. Βράζω για 10 λεπτά, τα στραγγίζω και τα αφήνω να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορώ να τα πιάσω χωρίς να καούν τα χέρια μου. Τα τρυπάω με μια οδοντογλυφίδα ή με ένα ξύλινο καλαμάκι για σουβλάκι, τρυπώντας από το κοτσάνι και ευθεία μέχρι η μύτη να βγει από τη βάση κάθε σύκου. Μετά κάνω μια-δυο διαμπερείς τρύπες σε άλλα σημεία του κάθε σύκου.

  3. Τα βάζω ξανά στην άδεια κατσαρόλα, τα καλύπτω και πάλι με κρύο νερό και τα ξαναβράζω με τον ίδιο τρόπο για άλλα 10 λεπτά. Τα σουρώνω πάλι και τα ξαναβράζω με τον ίδιο τρόπο για άλλες δυο φορές (συνολικά τέσσερις). Αυτές τις δύο τελευταίες φορές, μόλις κρυώσουν λίγο τα συκαλάκια, τα πιάνω ένα-ένα και τα στύβω πολύ απαλά και προσεκτικά με την παλάμη μου για να φύγουν τα πολλά νερά που έχουν μπει στις τρυπούλες τους. Μπορεί να χαλάσει το σχήμα τους ακόμα και με το ήπιο αυτό στύψιμο στην παλάμη μας, αλλά μετά, καθώς θα ξαναβράσουν στο σιρόπι, θα το αποκτήσουν ξανά. Στο τέταρτο στράγγισμα και στύψιμο στριμώχνω από ένα ασπρισμένο αμύγδαλο στην τρύπα της βάσης κάθε σύκου.

  4. Η διαδικασία αυτή με τα τρυπήματα και τα απανωτά βρασίματα ξεπικρίζει και μαλακώνει τα συκαλάκια για να μπορέσουν τα «τραβήξουν» το σιρόπι στη συνέχεια. Τα αφήνω σε μια μεγάλη λεκάνη.
    Καθαρίζω την κατσαρόλα και ρίχνω εκεί το νερό και τη ζάχαρη. Τα βάζω να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά, χωρίς να ανακατέψω, μέχρι να κοχλάσουν. Από τη στιγμή αυτή βράζω για 10 λεπτά. Μετά ρίχνω μέσα στο σιρόπι τα συκαλάκια και περιμένω να ξαναπάρει μια βράση, πάντα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνω το χυμό λεμονιού και τα γαριφαλάκια και τα βράζω για 15 - 20 λεπτά.

  5. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζω πρώτα με μια πετσέτα και μετά με το καπάκι της και την αφήνω κατά μέρος για 24 ώρες. Στο διάστημα αυτό τα φρούτα θα αποβάλλουν όσο νερό έχει μείνει στο εσωτερικό τους.

  6. Την επόμενη ημέρα ξεσκεπάζω την κατσαρόλα και την ξαναβάζω από τη φωτιά. Τα βράζω ξανά σε μέτρια φωτιά, για άλλα 15 - 20 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά που έβγαλαν τα φρούτα και να δέσει το σιρόπι. Πώς θα καταλάβω ότι είναι έτοιμο το σιρόπι; Παίρνω μια κουταλιά από το σιρόπι αι το ρίχνω σε ένα καθαρό και στεγνό άσπρο πιατάκι του καφέ. Το βάζω για 1 λεπτό στο ψυγείο για να κρυώσει και μετά περνάω μέσα από το σιρόπι στο πιατάκι ένα κουτάλι. Θα πρέπει να αφήσει δρόμο που να κλείνει αργά. Αν κλείνει γρήγορα συνεχίζω το βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμα.

  7. Μοιράζω το καυτό γλυκό του κουταλιού σε εξίσου καυτά αποστειρωμένα γυάλινα βάζα. Τα γεμίζω μέχρι επάνω, τα κλείνω και τα αναποδογυρίζω. Τα αφήνω έτσι μέχρι το γλυκό να κρυώσει τελείως. Μετά τα διατηρώ σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Keywords: συκαλάκι,γλυκό κουταλιού

User Reviews

4 out of 5
1 Customer Ratings
5 Stars
0
4 Stars
1
3 Stars
0
2 Stars
0
1 Star
0
Add a review

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  1. manyrone

    Yummy

  1. manyrone

    Yummy