προορισμός…γεύση!

Χοιρινό με δαμάσκηνα στην κατσαρόλα

Χοιρινό με δαμάσκηνα στην κατσαρόλα

4 from 1 vote
1 Add to Favorites
Prep Time 10 λεπ Cook Time 75 λεπ Total Time 1 ώρα 25 λεπτά. Servings: 4

Υλικά

Εκτέλεση

Video
Ανενεργό Ενεργό

  1. Μουσκεύω τα δαμάσκηνα στο κόκκινο κρασί για 30 λεπτά. Τα στραγγίζω και τα αφήνω κατά μέρος, χωρίς να πετάξω το κρασί.

  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι και τα πράσα για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Τα βγάζω με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω κατά μέρος.

  3. Πλένω και σκουπίζω καλά τα κομμάτια του χοιρινού και τα αλευρώνω. Τα τινάζω να φύγει το πολύ αλεύρι και τα σοτάρω στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα, για 5 - 6 λεπτά, μέχρι το αλεύρι που τα καλύπτει να γίνει μια χρυσαφένια κρούστα. Ρίχνω ξανά στην κατσαρόλα τα σοταρισμένα κρεμμύδια και πράσα, ανακατεύω και σβήνω με το κονιάκ και το κρασί όπου μούσκεψα τα δαμάσκηνα. Μαγειρεύω για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνω το φύλλο δάφνης, το θυμάρι και τα σπασμένα μπαχάρια. Μαγειρεύω για άλλο 1 λεπτό και ρίχνω τα ντοματάκια, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτω τόσο νερό όσο χρειάζεται για να καλυφθούν καλά τα κομμάτια του κρέατος και, όταν πάρει μια βράση  χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 45 - 50 λεπτά, μέχρι το κρέας να μαλακώσει αρκετά. Τότε ρίχνω και τα μουσκεμένα δαμάσκηνα και συνεχίζω ο μαγείρεμα για άλλα 20 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο ζεστό νερό (περίπου 1 φλιτζάνι), ώστε το φαγητό να έχει αρκετή  σαλτσούλα.

  4. Σερβίρω το κρέας με τα δαμάσκηνα και τη σάλτσα του και συνοδεύω με πουρέ κάστανου.

Note

Το ιδανικό συνοδευτικό για αυτό το πλούσιο πιάτο με χοιρινό είναι ένας βελούδινος πουρές κάστανου που ταιριάζει θαυμάσια με το κρέας του χοιρινού αλλά και με τα δαμάσκηνα: Λιώνω στο μπλέντερ 500 γρ. έτοιμα προβρασμένα κάστανα (τα βρίσκω σε συσκευασίες βάκουμ στα σούπερ μάρκετ και σε πολλά μπακάλικα), μαζί με 1 σκελίδα σκόρδου, μέχρι να γίνει ομοιογενής και πυκνός πουρές. Προσθέτω 500 ml ζεστό γάλα, αργά και σταδιακά, μαζί με 1 κουτ. σούπας μαλακωμένο αγελαδινό βούτυρο. Συνεχίζω το χτύπημα το μπλέντερ, μέχρι να φτιάξω έναν λείο και βελούδινο πουρέ.
Τον μεταφέρω σε ωραίο μπολ, προσθέτω 1 φλιτζάνι πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό, 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι. Τον σερβίρω ζεστό ή χλιαρό.

Keywords: χοιρινό με δαμάσκηνα στην κατσαρόλα

User Reviews

4 out of 5
1 Customer Ratings
5 Stars
0
4 Stars
1
3 Stars
0
2 Stars
0
1 Star
0
Add a review

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  1. manyrone

    Yummy

  1. manyrone

    Yummy