προορισμός…γεύση!

Κρεμμυδόψωμο

Κρεμμυδόψωμο

5 from 1 vote
1 Add to Favorites
Prep Time 40 λεπ Cook Time 45 λεπ Rest Time 45 λεπ Total Time 2 ώρες 10 λεπτά. Servings: 6

Υλικά

Εκτέλεση

Video
Ανενεργό Ενεργό

  1. Σε ένα μπολ βάζω το χλιαρό νερό και τη μαγιά και ανακατεύω με ένα πιρούνι, μέχρι η μαγιά να διαλυθεί. Αφήνω το μπολ κατά μέρος για 10 - 15 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρίσει.

  2. Σε ένα μεγάλο ανικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω τις 2 κουτ. σούπας βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτω τις ροδέλες κρεμμυδιών και λίγο αλατοπίπερο. Τα σοτάρω για 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Προσθέτω την καστανή ζάχαρη, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, ανακατεύω και συνεχίζω το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να καραμελώσουν. Αποσύρω το τηγάνι από τη φωτιά, στραγγίζω τα κρεμμύδια σε λεπτό σουρωτήρι και τα αφήνω να κρυώσουν τελείως.

  3. Σε μια λεκάνη ρίχνω το αλεύρι, κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί τα 10 γρ. αλάτι, τα 60 γρ. λιωμένο βούτυρο και το νερό όπου έχω διαλύσει τη μαγιά. Αρχίζωνα ανακατεύω με τα χέρια, μέχρι τα υλικά να ενωθούν και, σταδιακά, να σχηματιστεί μια ζύμη. Τη ζυμώνω για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει ελαστική και αφράτη.

  4. Προσθέτω τα καλά στραγγισμένα κρεμμύδια και συνεχίζω το ζύμωμα για 2 - 3 λεπτά ακόμα, μέχρι να σκορπίσουν ομοιόμορφα στη ζύμη. Τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη, πλάθω το καθένα σε στεφανάκι (ή σε καρβελάκι ή σε φρατζόλα) και τα βάζω στο ταψί, κρατώντας μια ασφαλή απόσταση μεταξύ τους καθώς θα φουσκώσουν. Σκεπάζω το ταψί με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα, το βάζω σε ένα σημείο προφυλαγμένο από ρεύματα αέρα και αφήνω για 45 λεπτά, μέχρι τα ψωμιά να διπλασιαστούν σε όγκο.

  5. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Αφαιρώ την πετσέτα, χαράζω, τα ψωμιά με παράλληλες, ρηχές τομές και τα ψήνω για 40 - 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν σε μια σχάρα.

Keywords: κρεμμυδόψωμο

User Reviews

5 out of 5
1 Customer Ratings
5 Stars
1
4 Stars
0
3 Stars
0
2 Stars
0
1 Star
0
Add a review

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  1. Alexandra

    Yummy

  1. Alexandra

    Yummy