προορισμός…γεύση!

Στην καρδιά της πρωτεύουσας της Νάξου, της Χώρας, υπάρχει ένα εστιατόριο που δεν θα σου σερβίρει μακαρόνια, ρύζι, αναψυκτικά τύπου cola, ζάχαρη και καφέ και, μάλιστα, θα το κάνει… από άποψη!
Παραξενεύτηκες, ε; «Μα, τι εστιατόριο είναι αυτό;» σε ακούμε ήδη να ρωτάς (και με το δίκιο σου).
Σου απαντάμε, λοιπόν, ότι πρόκειται για το εστιατόριο «1926» και ήρθε η ώρα να μάθεις τα πάντα για αυτό αλλά και γιατί αξίζει να το επισκεφθείς (παρότι δεν θα φας τα αγαπημένα σου μακαρόνια εκεί)!
1926 Ε.Α.Σ. ΝΑΞΟΥ

Καλύτερα, όμως, να σου τα πει ο σεφ και υπεύθυνος του εστιατορίου, ο Βαγγέλης Βενιέρης: «Το “1926” το άνοιξε τον Δεκέμβριο του 2018 η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και το όνομά του είναι το έτος ίδρυσης της Ένωσης».

Αυτά είναι τα βασικά. Συνεχίζει ο Βαγγέλης: «Η Ένωση, ανοίγοντας αυτό το εστιατόριο, ήθελε να αναδείξει τον τεράστιο γαστριμαργικό πλούτο της Νάξου. Γι’ αυτό η κουζίνα του εστιατορίου μας βασίστηκε από την αρχή και εξακολουθεί να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο σε υλικά και προϊόντα τα οποία παράγονται στη Νάξο, ενώ τόσο το μενού όσο και η εικόνα συνολικά του εστιατορίου είναι αποτέλεσμα πολλής δουλειάς πάνω στην αναζήτηση μα και αξιοποίηση των, πράγματι σπουδαίων, ναξιώτικων προϊόντων».

Κατάλαβες τώρα; Γι’ αυτό το «1926» δεν έχει καφέ, ρύζι, ζάχαρη, μακαρόνια και αναψυκτικά τύπου cola – γιατί δεν παράγει η Νάξος τέτοια προϊόντα!
Στο «1926» το κρέας, τα αυγά, τα μυρωδικά, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, είναι ντόπια, από Ναξιώτες παραγωγούς. Το ίδιο και οι πατάτες και τα τυριά του – αλίμονο αν δεν είχε πατάτα και τυρί από την «Αξά» (όπως τη λένε οι κάτοικοί της), που παράγει τη φημισμένη Γραβιέρα Νάξου (Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και τόσα άλλα φανταστικά τυριά (Κεφαλοτύρι, Ορεινό, Γίδινο, κ.ά.) καθώς και την πεντανόστιμη Πατάτα Νάξου!
ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΝΤΟΜΑΤΑ

Ακόμη, τα κρασιά του είναι αποκλειστικά τοπικής παραγωγής, ενώ και οι χυμοί και τα αναψυκτικά του είναι, σωστά μάντεψες, παραγωγής Νάξου! Και όλα είναι υγιεινά, πιστοποιημένα, νοστιμότατα και απολύτως ασφαλή!
Τι θα φας, όμως, στο «1926»; Λέει ο Βαγγέλης, ο οποίος άλλωστε ξέρει… απ’ έξω κι ανακατωτά το μενού αφού εκείνος το έχει ετοιμάσει: «Οι έμπειροι και καταρτισμένοι σεφ μας θα σας ετοιμάσουν πιάτα γνωστά και πολύ αγαπητά σε όλη την Ελλάδα, όπως, για παράδειγμα, μουσακά, κατσικάκι λεμονάτο, τηγανιά χοιρινή και μοσχαράκι κοκκινιστό.
ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΣΕ ΠΙΚΑΝΤΙΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ ΜΕ ΛΙΩΜΕΝΗ ΓΡΑΒΙΕΡΑ

Έχουμε, ωστόσο και μερικές διαφορετικές προτάσεις, όπως μοσχαρίσιες μπουκιές με σάλτσα Γραβιέρας, χοιρινή μπριζόλα σχάρας με φρέσκο αγελαδινό βούτυρο αρωματισμένο με σκόρδο και άνηθο και γραβιέρα σαγανάκι με μαρμελάδα ντομάτα».
Κι αν θες να δοκιμάσεις δείγματα της παραδοσιακής ναξιώτικης κουζίνας, φυσικά και έχει και από αυτά το «1926»! Ο Βαγγέλης εξηγεί ότι «στο μενού μας έχουμε, μεταξύ άλλων, το πεντανόστιμο Ρόστο (χοιρινό μπούτι σε σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με σκόρδο, το φτιάχνουν κυρίως στα ορεινά της Νάξου) και τον Καλόγερο (πιάτο με μοσχάρι, μελιτζάνα, ντομάτα και τυριά)».
Κι έστω ότι πας στο «1926» και απολαμβάνεις τα εξαιρετικά τους πιάτα. Και έστω ότι θέλεις να αγοράσεις όσα έφαγες και ήπιες. Θες να μάθεις πού μπορείς να τα βρεις; Πανεύκολο! Θα πας στο Οπωροπαντοπωλείο/Κρεοπωλείο και Μίνι Μάρκετ της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, που βρίσκεται κυριολεκτικά… δίπλα πόρτα στο «1926»! ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ ΤΟ ΡΟΣΤΟ ΜΑΣ…

«Βέβαια, το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούμε όλα τα υλικά που έχουμε συνηθίσει μας δεσμεύει λίγο όταν μαγειρεύουμε και ετοιμάζουμε τα πιάτα μας. Όμως, τα υλικά μας είναι πολλά και η ποιότητά τους διαφέρει πολύ από τη μαζική παραγωγή. Έτσι, τα πιάτα μας είναι μεν κάπως πιο απλά αλλά όποιος τα δοκιμάσει θα γευθεί ολοκάθαρα… τη Νάξο! Αυτός ήταν και είναι ο στόχος μας!», υπογραμμίζει ο Βαγγέλης Βενιέρης.
ΤΥΡΟΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΥΚΟ

Στον σχεδόν έναν χρόνο λειτουργίας του το «1926» έχει κατορθώσει να κλέψει τις εντυπώσεις με την ιδιαίτερη φιλοσοφία του και το προσεγμένο μενού του και να αποτελέσει σημείο αναφοράς στη Νάξο. Το φετινό πρώτο καλοκαίρι λειτουργίας του οι τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, συνέρρευσαν στα τραπέζια του και δοκίμασαν τα πιάτα του, φεύγοντας στο τέλος με το χαμόγελο που έχει κάποιος που μόλις δοκίμασε κάτι που του άρεσε πάρα πολύ, όπως λέει και ο Βαγγέλης! Και, φυσικά, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, ο εμπνευστής και δημιουργός αυτού του εγχειρήματος, το στήριξε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζει να το στηρίζει, ενώ στα σχέδιά της είναι να το κάνει ακόμη καλύτερο στο μέλλον.
Οπότε, αν σε φέρει ο δρόμος σου στη Νάξο, πήγαινε στο «1926». Δεν θα φας τα αγαπημένα σου μακαρόνια, αλλά θα δοκιμάσεις… 1926 γεύσεις Νάξου!
Website: 1926naxosrestaurant.gr
Facebook: 1926 (1926geuseisnaxou)
Instagram: 1926geuseisnaxou

1 Comment

  1. Yummy

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *