προορισμός…γεύση!

Ο Άκης Σουλτάνης είναι ένα νέο παιδί με όρεξη και αγάπη για τη δουλειά του. Η αδυναμία του στα ψάρια και τα θαλασσινά προέρχεται από τον τόπο καταγωγής του, την πανέμορφη Ερμούπολη της Σύρου.
Οι επιρροές για να ασχοληθεί με τη μαγειρική ήταν πολλές καθώς από μικρή ηλικία μεγάλωσε σε μια οικογένεια που αγαπούσε και εκτιμούσε το καλό φαγητό. Μου εκμυστηρεύτηκε πως μεγαλύτερη επιρροή όμως αποτέλεσε η γιαγιά του, ένας άνθρωπος που έψαχνε να βρει καθημερινά την καλύτερη πρώτη ύλη, όπως ακριβώς κάνουμε και εμείς πλέον σαν επαγγελματίες, με τη μόνη διαφορά ότι εκείνη μαγείρευε για τα αγαπημένα της πρόσωπα. Αυτή η αγάπη και η προσήλωσή της, ήταν τα στοιχεία που άνοιξαν ένα καινούριο κόσμο για τον Άκη. Ένας κόσμος όπως και μου είπε που σιγά – σιγά ερωτεύεται όλο και περισσότερο!
Αν είστε στην Χερσόνησο της Κρήτης ή κανονίζεται να πάτε, μη χάσετε να γευτείτε τα τόσο πρωτότυπα και ενδιαφέροντα πιάτα του Άκη ! Θα τον βρείτε στο πεντάστερο ξενοδοχείο Nana princess Hotel στο εστιατόριο Eternal Blue.

  1. Άκη, ποια είναι η γεύση που κρατάς καλά από τα παιδικά σου χρόνια;
    Νομίζω ότι δεν θα φύγει ποτέ από το μυαλό μου η γεύση της ντομάτας που ετοίμαζε η γιαγιά μου στα παιδικά μου καλοκαίρια, στο εξοχικό μας και ακόμα και σήμερα αυτό το άρωμα και η γεύση της ντομάτας με κάνει να γυρνάω πίσω το χρόνο.
  2. Ποιο Ελληνικό φαγητό σε χαρακτηρίζει;
    Μπορώ να πω θα ήταν τα σουτζουκάκια που ακόμα και τώρα τα τοποθετώ στη κορυφή της λίστας.
  3. Ποιο επιδόρπιο θα ήσουνα;
    Αν επέλεγα να ήμουν κάποιο γλυκό σίγουρα θα ήταν η τάρτα λεμόνι. Δουλεύοντας όλα τα χρόνια με ψάρια και θαλασσινά έχει αποκτήσει ιδιαίτερη θέση στη καρδιά μου.
  4. Πως βλέπεις τον εαυτό σου σε 10 χρόνια ;
    Σίγουρα θα ήθελα να «με δω», μέσα στο δικό μου εστιατόριο. Μια υγιή επιχείρηση, που θα προσφέρει θέσεις εργασίας σε ανθρώπους που είναι παθιασμένοι γι’ αυτό που κάνουν, βγάζοντας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δουλεύοντας με τις καλύτερες πρώτες ύλες και προσφέροντας ένα προϊόν που θα γεμίσει χαμόγελα κάθε πελάτη που θα επέλεγε να μας τιμήσει με την παρουσία του.
  5. Ποια ήταν η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει σχετικά με τη μαγειρική και από ποιον ήταν;
    Δεν θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω ως συμβουλή γιατί δεν μου δόθηκε άμεσα. Την εκτίμησα δουλεύοντας δίπλα στον Κωνσταντίνο Μπουραντά και στο εστιατόριο του στη Σύρο. Ήταν η εμμονή με το κυνήγι της φινέτσας και της τελειότητας σε κάθε προετοιμασία, κάθε παρασκευή και κάθε πιάτο που βγάζαμε και νομίζω πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο πως άρχισα να αντιλαμβάνομαι τα πάντα στο κομμάτι της δημιουργίας.
  6. Ποια κουζίνα δεν έχεις ανακαλύψει ακόμα και θα ήθελες πολύ να ασχοληθείς με αυτήν;
    Σίγουρα η Βιετναμέζικη κουζίνα νομίζω αποτελεί μια από τις πιο γοητευτικές κουζίνες του κόσμου από την οποία έχουμε πολλά να μάθουμε και για μένα προσωπικά αποτελεί μια τεράστια πηγή έμπνευσης.
  7. Τι γνώμη έχεις για τα μαγειρικά ριάλιτι;
    Προσωπικά θεωρώ πως το προϊόν που παρουσιάζεται δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τη μαγειρική και δίνεται και η εντύπωση σε μικρούς και μεγάλους για το τι είναι τελικά η μαγειρική. Από άποψη marketing σέβομαι οποιονδήποτε επιλέγει να το κάνει αλλά θεωρώ ότι η πραγματική επιτυχία επιτυγχάνεται μέσα στις κουζίνες με σκληρή δουλειά, υπομονή και σεβασμό.
  8. Η Ελλάδα έχει τη θέση της στην υψηλή γαστρονομία;
    Βεβαίως και έχει. Η χώρα μας κατέχει απίστευτα καλή πρώτη ύλη και μαγειρική παιδεία που απλά προς το παρόν δεν αξιοποιείται στο ποσοστό που θα της άρμοζε. Η “αγορά” είναι γεμάτη με ταλαντούχα παιδιά που είναι έτοιμα να γράψουν την δικιά τους “ιστορία” μέσω της ελληνικής κουζίνας και παράδοσης. Οπότε θεωρώ πως τα επόμενα χρόνια θα είμαστε σε θέση να είμαστε περήφανοι για το επίπεδο της ελληνικής γαστρονομίας.
  9. Ποιο θεωρείς πως είναι το καλύτερο πιάτο σου; Από ότι έχεις φτιάξει μέχρι σήμερα.
    Αυτό που με γοητεύει στο φαγητό, είναιι, το να μου ξυπνάει μνήμες .Με αυτό το σκεπτικό κινούμαι για τη δημιουργία των πιάτων μου. Θέλω να ξυπνάω αναμνήσεις στον πελάτη κρατώντας παράλληλα όσο γίνεται ανέπαφη την γεύση της καλής πρώτης ύλης που φτάνει στα χέρια μου. Οπότε ως αγαπημένο μου πιάτο θα επιλέξω ένα Carpaccio Σαργού με νερό ντομάτας, κρέμα αχινού, φύκια και λάδι σχοινόπρασου. Αυτό το πιάτο περιέχει τις καλύτερες γεύσεις που είχα κρατήσει από τα καλοκαίρια μου στο παραθαλάσσιο χωριό που βρισκόταν το εξοχικό μας. Η γεύση του φρέσκου σαργού, το άρωμα της ντομάτας, η έκρηξη θάλασσας του φρέσκου αχινού και το ιώδιο από τα φύκια στο στόμα επιτρέπουν νομίζω δικαιωματικά σε αυτό το πιάτο να είναι ότι καλύτερο έχω δημιουργήσει μέχρι τώρα. Είναι το πιάτο που αγαπώ.

Ταξιδέψτε μαζί του στο Instagram  //www.instagram.com/akis_soultanis/

1 Comment

  1. Flavorful

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *